Monday, June 15, 2015

Jämn utdelning över året

Jag har noterat att många bloggare eftersträvar en jämn utdelning över året. Vilket ofta löses med hjälp av utländska (amerikanska) aktier som delar ut flera gånger per år. Själv har jag inte alls det behovet och ser ingen fördel med att få 20.000 kr i utdelning per månad jämfört med 240.000 kr under april/maj.

Tror absolut inte på att välja aktier beroende på vilken månad de delar ut. Om det råkar slumpa sig så att man får utdelning utspridd är det väl däremot ok.

14 comments:

 1. Man kan tjäna några tusenlappar på att få allt tidigare på året.

  ReplyDelete
 2. Martin3:30 PM

  Hatar folk som försöker sprida sina utdelningar.

  ReplyDelete
 3. Anonymous5:09 PM

  Det är nog ingen bra utgångsidé att styra bolag efter när dom delar ut.

  Det kan ju dock vara så att utdelningarna är något av ett bränsle i ens sparande. Alltså att det blir lätt att hålla motivationen uppe - kul att spara helt enkelt när man får belöningar varje månad för det.
  Möjligtvis känns juli-februari lite tristare när det inte "händer något" ;)

  Men har man lätt att motivera sig och är duktig på styra vad man vill göra med sina pengar så röstar jag för att man bortser från det utdelningsperiod.

  Dock ska jag säga att visst är det lite kul med kvartalsutdelningar ändå :)

  ReplyDelete
 4. Med risk för påhopp...gillar att få utdelningar löpande så känsliga läsare bör inte klicka på denna länk

  ReplyDelete
 5. Har också lagt märke till denna idiotiska trend och kan bara säga att det måste vara samma sorts människor som klagar på att det är för mycket månad kvar i slutet på pengarna...

  Innan jag ska börja leva på utdelningarna ska jag skaffa ett av Cornucopia? kallat "Wibblekonto", där jag ackumulerar utdelningarna på ett sparkonto ett år, för att sedan leva på det nästa år. Om det skiter sig vet man i alla fall att man klarar sig ett år till. Man slutar alltså inte sitt jobb innan Wibblekontot för nästa år täcker utgifterna.

  Att leva på utdelningar är extremt långsiktigt. Då duger det inte att vara så kortsiktig som att försöka matcha månadsutbetalningarna med vad man behöver.

  ReplyDelete
 6. Robert7:56 AM

  Antagligen kommer önskan om jämna utdelningar, gärna varje månad, från att man inte släppt löneslaveriet. Innan man lyckats spara ihop en viss förmögenhet är det svårt att föreställa sig att det inte tickar in pengar på ett konto varje månad. När man kommit över den tröskeln, däremot, så är löneutbetalningar kontra årsutbetalningar (eller annat) irrelevant. Man hushåller med hela förmögenheten.

  ReplyDelete
 7. Anonymous1:54 PM

  Easyfill är nog det enda bolaget jag kan tänka mig köpa i detta läge, de flesta bolag är grymt övervärderade och måste prestera otroligt bra för att deras värde ska räkna hem sig.
  Men Easyfill däremot är ett bortglömt företag som har otroliga triggers framöver. Och ska man lita på ledningen så säger dem att 2016 tjänar dem 100miljoner och gör vinst på 25miljoner.

  Slår det igenom och man ska räkna P/E 10 på Easyfill nästa år så har vi en kurs på 20kr. Det är inte illa pinkat. Men sedan åren framöver så räknar dem med att tjäna löjligt höga summor och jag tror faktiskt det är möjligt och iom att dem har så stor marginal per hylla så finns det stora summor att dela ut till aktieägarna senare.
  Framtiden ser verkligen ljus ut för Easyfill!

  Kolla gärna in bolaget (och bry dig inte om hur VD'n skriver, det viktiga är hur driven han är och att han inversterat massvis med pengar i bolaget och tror verkligen på det) och skriv din åsikt!

  ReplyDelete
 8. JobbochFirma2:22 PM

  Easyfill - wow, en roterbar hylla, framtiden är här!!!

  Det är inte så vanligt nu för tiden att man använder någon annans blogg för att pumpa upp sina egna innehav men "Anonymous" fick mig i alla fall att kolla på deras hemsida. Våldsamt ointressant dock och helt orelaterat till inlägget, eller den här bloggen för övrigt.

  ReplyDelete
 9. Anonymous2:55 PM

  JobbochFirma

  Mitt tips på potentiellt bra utdelande bolag var det.

  Alla vill ha roterbara hyllor nu. Ica, Coop, Willys osv köper inte in något annat längre.
  Coca-Cola och andra dryckesbolag vill ha Rotoshelf eftersom deras problem med att alltid få deras dryck såld kall är löst och andra företag för att det skapar fifo (first in first out) på deras produkter.

  Otroligt många triggers pågång och jag ville bara ge min tro om ett bolag som förmodligen kommer dela ut stor procent av deras vinst, då dom har bra i marginal på deras produkter.

  Att kolla på en hemsida tvärt eller läsa på om ett företag är en stor skillnad. Men du besitter kanske inte den kunskapen. Du köper bolag på att kolla deras hemsida tvär, lycka till på aktiemarknaden.

  Vill miljonären ta bort inlägget för han det. Men jag ville bara hjälpa till istället för att bara klaga som vissa andra är duktiga på. Vi är alla ute efter att tjäna pengar och det här var mitt tips till er.

  ReplyDelete
 10. Anonymous12:18 AM

  "Y said...
  Man kan tjäna några tusenlappar på att få allt tidigare på året."

  Hur då?

  ReplyDelete
 11. Ju tidigare du får pengarna desto tidigare får du ränta och avkastning på dem.

  Jag har funderat på aktier som delar ut oftare för att få ett jämnare flöde av återinvesteringar.

  Det sägs också att många utdelningar är effektivare för bolagen. De behöver inte fixa fram lika mycket kontanter på en gång.

  ReplyDelete
 12. Anonymous11:39 AM

  Anledningen till att jag föredrar kvartals och månadsutdelare främst från Nordamerika är följande:

  Ränta på ränta effekten blir kraftfullare vid återinvestering av utdelningar om det sker varje månad.

  Amerikanska bolag är mer aktieägarvänliga och det är lättare hitta bolag med bra utdelningshistorik där t.ex 'dividend aristocrats '.

  ReplyDelete
 13. Anonymous2:17 PM

  "Anonymous Daniel said...
  Ju tidigare du får pengarna desto tidigare får du ränta och avkastning på dem."

  Ja, fast det blir lite fel att uttrycka det som tidigare på året, när det som spelar roll är hur länge sen det var du köpte dem innan första utdelningen.

  ReplyDelete
 14. Anonymous10:33 AM

  Svenska börsen styrs ganska tydligt av utdelningar, efter vårsäsongen och utdelningarna är avklarade så tappar folk intresset. Ett säsongsmönster som man kan kapitalisera på, exempelvis om du har utdelning varje månad och kan investera utdelningar plus sparande varje månad

  Hade jag sparat för att leva på och med tanken aldrig sälja så hade jag aldrig heller vågat äga enskilda aktier. För riskfyllt, om man nu inte har 100+ aktier eller så kanske

  ReplyDelete