Monday, June 08, 2015

Mer om mitt Teliaköp

Har fått en del frågor om varför jag köpte aktier i Telia. Först vill jag påminna om att jag har alltid varit noga med att min blogg inte är inriktad på aktietips och analyser. Det finns många andra som gör sånt mycket bättre än mig. Men självklart kan jag ändå förklara lite hur jag tänkte med mitt köp. Långsiktiga strategin är ju att invänta en sättning på börsen på minst 20% från ATH innan jag börjar köpa. Denna sättning har dock låtit vänta på sig mycket längre av vad jag trodde för 2 år sen. Jag har därför byggt upp ganska mycket pengar utanför svenska aktiemarknaden via månadssparande i ränta, och när jag nyligen sålde en del Rysslandsfonder fick jag ännu mer likviditet.

Valet föll på på Telia när jag kände att det var läge att investera en väldigt liten del av vad som komma skall på svenska börsen, även om det är för tidigt sett till långsiktiga strategin. Målet är alltså att köpa aktier som jag sen aldrig ska sälja och leva på utdelningen. Att det blev just Telia beror främst på:

- Den höga utdelningen, som jag visserligen inte tror kommer växa så mycket de närmaste åren. Men kan de hålla sig kvar över 2,50 kr i utdelning har jag svårt att se hur aktien ska kunna gå ner under 45 kr. Aktien kan faktiskt backa med 4% per år så länge utdelningen ligger kvar och ändå avkasta bättre än vad jag får på sparkontot.

- Jag tycker börsen är högt värderad och detta var alltså ett väldigt litet och första köp. Min tro är alltså att risken är stor att börsen går ner mer än vad den gjort senaste veckorna. Och då tror jag Telia kommer gå ner mindre än index. Och mindre än H&M, Investor och Industrivärden som är andra köp som ligger högt upp på min lista. Telia kändes därför som rätt aktie att börja med i detta läge.
6 comments:

 1. Du har inte funderat på Betsson?
  Kurs: 120 kr , utdelning : 12 kr.

  ReplyDelete
 2. Anonymous10:21 AM

  Betssons utdelning på nästan 12 kr var ju på aktien innan den splittades. Du får dela utdelningen med 3 för att få nuvarande direktavkastning.

  mvh

  ReplyDelete
 3. Anonymous8:15 PM

  Säg att börsen går ned så mkt så att du tycker det är läge att gå in stort. Kommer du då i fortsättningen att köpa aktier för dina sparpengar varje månad eller kommer du spara dessa i billiga fonder och sen nån gång då och då köpa större poster i de aktier du vill ha för lång framtid?

  ReplyDelete
 4. Kan tänka mig att sprida köpen och köpa för runt 100.000 i månaden, där då 75% kommer från likvid och 25% från senaste lönen.

  ReplyDelete
 5. Tyckte det var väldigt konstigt med ett köp i Telia, men efter att sedan någon dag senare läsa att de köper aktier i Spotify så förstår jag nästan hur du tänkte ;-)

  Har under en längre period uppfattat Telia som lite gammaldags och stolpiga, men det verkar som att de faktiskt vill och försöker föryngra sig. Tror att det på sikt är ett riktigt bra köp!

  ReplyDelete