Monday, February 18, 2008

Ny tävling

Vi har ju tidigare haft lite olika tävlingar på bloggen där man ska gissa vilken fond som går bäst under en viss tidsperiod och annat kul.

Nu kommer en betydligt svårare tävling än att förutspå börsen. Frågan lyder: Hur många gånger har någon ifrågasatt i bloggens kommentarer att jag räknar med min lägenhet bland mina tillgångar? Jag har försökt svara på detta och även motivera varför jag gör gjort som jag gjort, men frågan fortsätter att uppkomma vid så gott som varje månadsrapport.

Fråga 2 i tävlingen blir att rangordna tre personer i vem som kommit längst i sitt mål att bli ekonomiskt oberonde. Svara i kommentarsfältet om ni tycker barn 1, 2 eller 3 är rikast år 2008, samt vilket av barnen som är näst rikast.

3 trillingar föds år 1980, deras föräldrar ställer dem alla 3 i bostadskö samma år som de föds. Alla tre beslutar när de är 10 år att de ska tävla i vem som kan bli ekonomiskt oberoende och sluta jobba när de är 40 år, alla 3 tycker 10 miljoner kronor låter som en rimlig nivå.

När de fyller 20 år så dör trillingarnas morfar som var mycket rik och alla 3 barnen får ärva 1 miljon var. Samma år som de får arvet (år 2000) sker följande
Barn nr 1 bor kvar hemma, glömmer att betala in årsavgiften på 100 kr till kön för hyresrätten (och förlorar sin köplats) och köper en sportbil för 1 miljon
Barn nr 2 nyttjar sin tid i kö (och förbrukar därmed kötiden) och skaffar en hyresrätt och köper aktier för 1 miljon
Barn nr 3 fortsätter stå kvar i bostadskö (sparar sin köplats) och köper en lägenhet för 2 miljoner genom att låna 1 miljon samt använda arvet på 1 miljon.

År 2008 är läget följande
Barn1. Bor i ett rum på 12 kvadrat i Rågsved som han hyr av en gammal flickväns mamma. Sportbilen har just pajat och han hade inte råd att laga den. Han får ett bud på 75.000 kr för bilen som han tar och får pengarna kontant, dessa förvarar han i en låda under sin säng.

Barn2. Bor kvar i hyresrätten och aktierna har gått riktigt hyffsat. De är nu värda 1,3 miljoner. Han har dock inte sparat något utan levt upp hela lönen samt rest utomlands för aktieutdelningarna han fått.

Barn3. Har lagt ner 200.000 kr av sin lön på att renovera sin lägenhet, han har också lyckats betala av 500.000 kr på lånet genom att varje månad amortera 5000 kr. Han har dock inte lyckats spara några pengar utan har priorieterat att fixa lägenheten och minska lånet. Lägenheten har tack vare allmän prisuppgång och renonveringarna stigit ordentligt i värde och är nu värd 4 miljoner kronor.

31 comments:

 1. Anonymous8:32 PM

  på fråga 1 svarar ja 78 ggr
  på fråga 2 svarar jag barn 3
  /K.K.GG.F

  ReplyDelete
 2. Anonymous8:44 PM

  klurig, men jag tror nr 1.

  ReplyDelete
 3. Anonymous10:08 PM

  fråga ett: 59
  fråga två: barn två för han har rest mycket och säkert levt ett mer rikt liv än barn tre.

  ReplyDelete
 4. fråga 1 = 58 gånger
  fråga 2 = barn 3.

  ReplyDelete
 5. Anonymous11:01 PM

  Fråga 1: 74 ggr.
  Fråga 2: Nr 3 (Å andra sidan har jag aldrig ifrågasatt det. Tycker att du gör rätt som tar med lägenheten i beräkningen).

  ReplyDelete
 6. Anonymous3:04 AM

  Fråga 1: 44
  Fråga 2: 3,2,1

  ReplyDelete
 7. Anonymous12:02 PM

  Givetvis är barn 1 rikast :)

  ReplyDelete
 8. Anonymous1:04 PM

  Barnsligt så det förslår. Lägenheten är en tillgång, självklart. Problemet är att du skiftar värdet på den lite då och då, det stör i jämförelsen. Sätt ett värde på din lägenhet som du tar med i månadsrapporten, korrigera värdet en gång om året. Tror att månadsrapporterna skulle bli lättare att följa. En helt annan sak. Det skulle vara intressant att se sparandet i månadsrapporten, alltså sparandet under en längre tid utan påverkan av värdeförändringarna i fonder eller aktier. Lycka till på vägen mot miljonerna!

  ReplyDelete
 9. Anonymous1:41 PM

  Ganska kassa exempel, men jag tycker du gör helt rätt med att ta med lägenheten. Klart du ska göra det. Har aldrig tyckt annorlunda.

  Men en sak har du mig veterligen glömt. Jag vet att du räknar bort skatten på ditt företag. Men har du räknat bort reavinstskatten på lägenheten och fonderna?

  Det blir en avsevärd stor skillnad på ditt faktiska resultat.

  ReplyDelete
 10. Anonymous1:43 PM

  Som anonym ovanför mig skulle jag också vilja veta hur mycket du har sparat och hur mycket som är värdeökning sedan du började med bloggen.

  ReplyDelete
 11. Anonymous4:35 PM

  Självklart ska lägenheten med, men det är kanske vanskligt att ändra värdet månad till månad baserat på svängningar under så kort tid. När en så klok person som du väl säljer får man hoppas att det är under ett optimalt läge, och då får du ut en bra summa, men den kan ju inte ligga till grund för din spariver, då det faktiskt är väldigt svårt för dig att påverka värdet på lägenheten, snarare beror det ju på räntenivåer och andra makroekonomiska orsaker.

  ReplyDelete
 12. Anonymous5:07 PM

  2 - 1 - 3

  Barn 3 kan inte ta ut ett öre ur bostaden så länge han bor där. Jag utgår ifrån att han inte belånar bostaden. Därav fattig som en kyrkråtta.

  Barn 2 kan sälja av en del av sin portfölj och kan således relativt enkelt få ut en del av förmögenheten, givetvis kan han belåna portföljen men då slår det det dubbelt vid "fattigår".

  Barn 3 måste för att få lös kapital ur lägenheten antingen sälja den eller belåna den. Problemet med värderingar är att det är vad andra tror att man får för lägenheten vid en aktuell tidpunkt inte vad man är garanterad (samma med aktienissen givetvis).

  MEN direkt barn 3, byter bostad utan att sälja den utan hyr ut den då blir det en tillgång och DÅ är barn 3 rikast men inte före.

  ReplyDelete
 13. Jag tror att det är många (bl.a. anonym precis ovan) som blandar ihop begreppen tillgång och kassaflöde. Det är klart som fan att en bostad är en tillgång. Skulle exempelvis inte aktier i ett fastighetsbolag vara det? Även om det inte gav någon utdelning?

  ReplyDelete
 14. Anonymous12:19 AM

  Rich dad, poor dad tar ju upp precis den problematik kring vad som är assets och liabilities...
  Han säger tyvärr att du har fel på det stora hela.
  Du känner säkert till boken miljonären, Robert T K.

  ReplyDelete
 15. Anonymous8:05 AM

  Det beror på.

  Jag skulle säga att barn 2 är rikast.

  Emellertid så skulle barn 3 bli rikast om han hyr ut sin dyra lägenhet och flyttar in i en billig hyresrätt.

  ReplyDelete
 16. Anonymous11:17 AM

  Barn 2 är rikast .. I form av ett rikare liv.

  Tag lärdom av barn 2.

  Att vara rik har inte bara med pengar att göra.

  ReplyDelete
 17. Anonymous1:04 PM

  Ifrågasatt 36 gånger

  Barn 3 rikast

  ReplyDelete
 18. Anonymous6:38 PM

  Vilka kassa exempel. Du får väl tåla att bli ifråga satt när du lägger ut allt på en blogg

  ReplyDelete
 19. Anonymous8:19 PM

  Anonym: Du får väl tåla att han inte tål det när du läser hans blog?

  ReplyDelete
 20. 1 27 ggr.
  2 Barn 2 är rikast på upplevelser, barn 3 dör rikast.

  ReplyDelete
 21. Anonymous9:31 AM

  Fråga 1, 45ggr.
  Fråga 2, Barn 3 därefter barn 2

  Skattemyndihetens definition på tillgångar är ganska bra. (bortsett från båtar etc) Tillgångar är allt som kan bytas mot pengar. Jag kan ju köpa guld för 1 miljon och inte få någon avkastning men ändå är det ju en tillgång.

  ReplyDelete
 22. Anonymous2:35 PM

  1: 32 gånger
  2: barn 3

  ReplyDelete
 23. Anonymous7:32 PM

  Svar:
  863 gånger
  3,2,1

  Vad vinner jag?


  /xxx

  ReplyDelete
 24. Anonymous8:20 PM

  En tillgång måste inte generera ett positivt kassaflöde för att kvalificera som en tillgång.

  Svar fråga 1: 100 ggr.

  Svar fråga 2: 3,2,1.

  ReplyDelete
 25. Anonymous11:09 PM

  Fråga 1: 99 gånger.

  Fråga 2. nr 3 (rent ekonomiskt som frågan var).

  Jag resonerar dock som många andra och vill leva ett rikt liv och resa med mina barn och unna mig saker men det var ju inte det frågan gällde.

  Tycker du borde uppdatera bloggen lite oftare. Jag är in o tittar flera gånger per dag. Kan du inte uppdatera enligt nåt schema eller kan man anmäla sig till nån maillista så man vet när updates sker?

  ReplyDelete
 26. Anonymous2:52 PM

  dags för ett nytt inlägg?

  ReplyDelete
 27. Anonymous1:47 PM

  Fan vad seg du är på att uppdatera, snart slutar jag läsa bloggen, tycker den har sjunkigt i aktivitet och intressant innehåll den senaste tiden.

  //jacob

  ReplyDelete
 28. Anonymous5:27 PM

  "Tycker du borde uppdatera bloggen lite oftare. Jag är in o tittar flera gånger per dag. Kan du inte uppdatera enligt nåt schema eller kan man anmäla sig till nån maillista så man vet när updates sker?"

  Hört talas om RSS?

  ReplyDelete
 29. Anonymous5:50 PM

  Själv är jag väldigt intresserad av bilar (sparar för att få råd med en finare bil, och läser din blogg för lite tips). Därför tycker jag att barn 1 är rikast! T o m 75 000 kan han få en finare bil för än vad jag har nu :-)

  ReplyDelete
 30. Anonymous10:19 AM

  Dina exempel är uppenbart helt justerade för att du ska få det svar du vill. En aktieuppgång på måttliga 30% med samtidig värdestegring på en bostad med 400%. Det händer inte i en ekonomi...

  ReplyDelete