Tuesday, February 05, 2008

Konsumtionsfri dag

Idag är det återigen dags för en konsumtionsfri dag. Jag uppmanar härmed alla som vill ta tag i sitt sparande ett idag inte göra av med en enda krona.

Tanken med konsumtionsfria dagar är att de ska komma oförberett och att man helt enkelt låtsas att man inte har en enda krona tillgänglig. Rota runt i frysen eller skaferiet så hittar ni säkert något som mättar. Rapportera i kommentarsfältet hur de gått ikväll.

27 comments:

 1. Anonymous9:41 AM

  Fan jag som är tvungen att köpa juice efter skolan idag..

  ReplyDelete
 2. Jag förstår inte riktigt det här med konsumtionsfria dagar och köpstopp. Spenderar folk verkligen pengar varje dag?

  Jag skulle tro att jag har 100 konsumtionsfria dagar varje år... Utan att anstränga mig.

  Ikväll ska jag däremot handla lite mat på ICA, så det blir ingen konsumtionsfri dag idag. Och vad spelar det för roll om jag handlar idag eller imorgon? Jag måste ju ha mat.

  ReplyDelete
 3. Tanken med konsumtionsfri dag är helt enkelt att den ska komma oförberedd så man får tänka till lite hur man ska klara sig utan att göra av med pengar.

  Att planera det hela genom att handla mer ena dagen för att inte behöva handla dagen efter är ju en helt annan sak.

  ReplyDelete
 4. Anonymous11:07 AM

  Rätt mig om jag har fel, men borde det inte vara så att du inte får äta eller "göra åt" någonting som du har hemma. Du skrev att man skulle rota runt i frysen men då konsumerar du något som du antagligen har köpt in. En konsumtionsfri dag borde vara en dag då du inte konsumerar något som du har betalat för.

  ReplyDelete
 5. Anonymous11:36 AM

  Oh noers. Jag som redan har beställt semlor till ikväll. Måste övertala/lura tjejen att hämta upp dom.

  ReplyDelete
 6. Ha ha, jag som fynda med 5 par strumpor för en hundring idag =)

  Jag har nog också en massa konsumtionsfria dagar, ca 15 bara i januari.

  ReplyDelete
 7. Tanken med konsumtionsfri dag är mest symboliskt att tänka till och att inte handla om det inte är absolut nödvändigt. Tror massor med folk har mat hemma som de aldrig äter upp och sen rensar de ut i skåpen ibland och slänger en del.

  För mig har konsumtionsfria dagarna ingen större effekt längre, då jag aldrig handlar om det inte är nödvändigt. Men dessa dagar var bra träning.

  Och jag håller fast vid idén att det finns mycket pengar att spara på att skjuta upp alla inköp så länge det bara går. Helst ska man som jag skrivit ha ett glapp på ett par dagar från toapappret tar slut tills köper nytt.

  ReplyDelete
 8. Anonymous4:58 PM

  Vilken tur att jag köpte grädde och mandelmassa redan igår... /H

  ReplyDelete
 9. Anonymous6:01 PM

  Jag förstår inte vad som menas med en "Konsumptionsfri dag"??? Om du äter, betalar hyra eller liknande så konsumerar du. Om du betalat för dina saker titigare eller kommer göra det i framtiden så är det fortfarande kosnumption. Enligt ditt resonemang skulle en person kunn köpa all mat de behöver en dag, betala alla räkningar samma och därför inte konsumera något på en hel månad!

  Jag tror inte att du komer bli miljonär, till en början verkade det som om du förstor vad du höll på med men med tiden ser det bara ut som om du snålar mer än en smålänning.

  ReplyDelete
 10. Anonymous6:18 PM

  Det finns ju ingen som helst anledning med konsumtionsfria dagar. Jag försöker bara låta bli att köpa onödiga saker, som jag egentligen inte behöver. Idag var jag tvungen att gå och köpa näsdroppar får jag är så himla snorig, skulle jag ha väntat med det tills imorgon?

  ReplyDelete
 11. Anonymous6:19 PM

  Jag minns inte sist jag hade en konsumtionsfri dag...

  ReplyDelete
 12. Anonymous7:02 PM

  ANALytikern (DI), väckte blogginlägget starka känslor hos dig?

  ReplyDelete
 13. Återigen så är syftet att dagen ska vara oförberedd. Dvs att de som hade tänkt handla idag ska låta bli. Inte att man ska bestämma 2 veckor i förväg att torsdag den 14e ska jag inte handla.

  Jag använda mig av taktiken när jag skulle "träna på att snåla" tidigare. Att helt plötsligt bara bestämma att idag får jag inte handla, blev några konstiga middagskombinationer dessa dagar.

  ReplyDelete
 14. Det jag inte förstår är hur du lyckas överraska dig själv. För det är väl Du som bestämmer att Du inte skall handla idag? Fanns det några köpbehov som inte blev tillfredställda idag som ett resultat av ditt medvetna beslut att inte handla något?

  Jag har inte köpt något idag. Det var inte särskilt svårt. Det hade däremot varit betydligt svårare att inte köpa mat om kyl/frys och skafferi står tomt.

  ReplyDelete
 15. Konsumtionsfria dagen var en uppmaning till er bloggläsare, där överaskningmomentet blir lite större.

  Vill man köra det själv slår man med tärning bara varje morgon och bestämmer vilken/vilka siffror som betyder köpstopp. ELler låter prickarna visa antalet konsumtionsfria dagar man har framför sig.

  ReplyDelete
 16. Anonymous8:57 PM

  Men herregud vad folk bara måååste ha åsikter om vad en konsumtionsfri dag är. Spelar ni dumma eller är måste ni bara vrida och vända på allt och vara dryga. Nog tror jag vl att ni fattar vad miljonären menar... Jag har för övrigt handlat lite mat idag, men inget för mig onödigt.

  ReplyDelete
 17. Anonymous10:02 PM

  Jag tycker vi skaffar lite grundregler för kommentarerna här...
  Nr. 1: Märk inte ord om ni förstår innebörden... case in point "konsumtion".. Miljonären menade ju såklart att ni inte skulle åka iväg och handla något nytt.. sluta spela dumma besserwissrar...
  Nr. 2
  .. Stava rätt förfan"! =) i'm looking in your direction, analytikern (di).


  (jag är medveten om ironin i att gnälla på att folk gnäller på att folk skriver fel ord och sen själv gnäller på stavning, kjam!)

  ReplyDelete
 18. Sorry.... kunde inte leva upp till det. Var tvungen att köpa frimärken till några grejor som jag sålde svindyrt i söndags... och som skulle skickas idag.

  Fast å andra sidan betalade mottagaren portot.... så... Japp, jag har haft en konsumtionsfri dag.

  Inte alls svårt. Man bara låter bli att gå in i affärer.

  ReplyDelete
 19. Låter iof som en kul ide - passar nog bara ett fåtal dock, men kör på det för er det passar :)

  Själv har jag ju familj och veckohandlar - så det måste alltid finnas mat hemma. Välfylld kyl och frys, förutom precis innan det är dags igen iaf.

  Om jag skulle dra ned så skulle det vara på konsumtionsvaror i ett par veckor/ett par månader. Alltså prylar och kläder. Där skulle man dels kunna göra en besparing, och dessutom är det saker som man ofta inte "behöver" - utan lätt kan dra ut på att köpa nytt (något helt par strumpr har man väl i lådan ? ) :)

  Mat och hygienartiklar ser jag inte mycket mening med att inte handla på ett par dagar- det gör jag ju ändå inte om det inte behövs (köper grönsaker och mjölk typ i den lilla lokalaffären, annars är det stormarknaden som gäller)

  /K

  ReplyDelete
 20. Anonymous3:55 PM

  Inte alls dumt detta! Själv sparar jag massor på att bara strunta i att gå och handla så fort mjölken är slut, slinker ju alltid med en massa annat utom mjölken i korgen... En dag med kaffe utan mjölk sparar ju på kaffet också. :)
  Förr handlade vi minst varannan dag, numer bra mycket mer sällan fast vi inte storhandlar. Alltid blir det några rester kvar som man kan äta.

  Däremot vill jag inte ha någon glapp mellan toarullarna, vill gärna kunna torka mig varje gång jag gått på toa... Där går liksom gränsen! :)

  ReplyDelete
 21. Anonymous5:52 PM

  hej!
  det har gått jättebra.
  frukost=fralla jag bakade igår och mjölk son fanns i kylskåpet.
  middagen blev potatisbullar från frysen och lingonsylt.
  ikväll blir det rostat bröd med apelsinmarmelad och juice till det.
  inte en krona spenderad!

  ReplyDelete
 22. Haha, helt fel dag för mig att köra konsumtionsfritt, läste inte inlägget förrän jag var på jobbet så jag var ju tvungen att käka lunch idag, tog den billiga varianten 50 kr istället för 75 som det normalt kostar.

  På vägen hem gick jag in och skulle handla bröd men slutade med 300 kr... Fast alla andra dagar har varit konsumtionsfria denna vecka så..=)

  ReplyDelete
 23. Anonymous9:09 PM

  Tror jag förstår vad miljonären menar, kanske lite svårt att förstå om man läser inlägget. Om man har tänkt att handla en dag så ska man samma dag bestämma sig för att inte handla, även om maten är slut. Då måste man rota fram något för att äta och med andra ord skjuter man upp utgiften tills senare. På så vis utnyttjar man verkligen alla resurser. Fast som sagt namnet "konsumtionsfri dag", stämmer inte riktigt..

  ReplyDelete
 24. Anonymous2:04 AM

  Det känns faktiskt rätt bra när man inte handlat på några dagar och bara levt på det i frysen och i skafferiet. Det är alltid det man inte brukar äta så ofta som sparas till sist.

  ReplyDelete
 25. Tycker också tanken är god, för vi har ALLTID mat i frysen och ibland så glöms det som är längst in av.

  MEN att du låter det gå några dagar innan du köper toalettpapper? haha hur löser du det.. eller kanske vill jag inte veta :)

  ReplyDelete
 26. Anonymous10:11 AM

  Hej!

  Dagen började konsumtionsfritt men sedan köpte jag en Jacquart Brut 1996 (96 är det bästa året för champagne i modern tid, kommer att kunna sparas i nästan tio år om man vill) och en Cigare Volant (den är så sjukt god och så är det kul med historien bakom den).

  Slutsumma: 893:-

  Värdetillväxt på Aktiedepån samma dag: 37 253:-

  ReplyDelete
 27. Anonymous7:09 PM

  miljonären kan du svara mig på följande fråga:

  Hur mycket spelar roll toalettpapper för ditt 10 miljoners mål? Om du köper billigaste toalettpapper, för 500 kr kan du köpa tillräckligt för att torka dig i 10 år utan att snåla på pappret. "Vad spelar 500 kr för roll av 10 miljoner kr?"

  Jag fatta inte! Snälla förklara.

  ReplyDelete