Friday, August 11, 2017

Nedgångar på börsen

Jag har inte följt börsen i detalj här under semestern, men en eller två tittar per dag via mobilen har det blivit. Så jag är medveten om att portföljen är värd några 100.000 kr mindre än när den toppade innan sommaren.

Det är ju väldigt små nedgångar vi pratar om i procent även om det i takt med att portföljen vuxit blir lite mer svårt att greppa att portföljen växer och krymper med över 50.000 kr på en dag. En nedgång på 20-30% skulle jag klara bra rent mentalt tror jag. Sen börjar det nog kännas lite tufft. Framförallt om jag inte kan kompensera med nya köp när jag slutat få lön.

Senast börsen gick ner riktigt kraftigt dvs 2008 lyckades jag nästan kompensera helt för nedgången då månadssparandet var stort i förhållande till portföljens värde. Jag tog dessutom ett lån på 100.000 kr vilket utgjorde en ganska stor andel av portföljen men ändå något jag relativt snabbt kunde betala tillbaka genom månatlig amortering. Detta innebar därför låg risk men gav fin hävstång när börsen gick starkt kommande år.

Nu är läget som sagt lite lurigare. Större portfölj och ett månadssparande från lön som inom ett halvår kommer ha upphört. Möjligheten till belåning finns dock kvar och är till och med större än senast. Och räntan lägre. Vi har under 30% belåning av bostaden och portföljen är helt obelånad.

Men så länge lönen kommer in finns inget behov av att öka månadsköpen via lån. Vill dessutom att börsen går ner betydligt mer än 5-10% innan jag börjar köpa för lånade pengar. Men vid 15-20% nedgång är det absolut ett alternativ att börja titta på belåning. En helt fri kreditlina är inte så dumt alternativ till torrt krut i form av kontanter.

19 comments:

  1. Är det inte bättre att vänta åtminstone till 20 % nedgång innan du börjar köpa lite med lånade pengar och sen öka vid 25, 30 osv? 15 % är ju inte så mycket sett till hur bra börsen gått i många år och att du inte har någon stadig inkomst inom kort...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tänker mig i så fall köp i långsamt takt motsvarande ungefär dagens månadssparande på ca 0,5% av portföljens värde varje månad. Så blir precis som du skriver små successiva köp. Inte pang bom vid -15%.

      "Risken" är att det vänder upp innan jag hinner köpa annars. Det skedde 2011 då jag var några % ifrån att koppla på belåning.

      Delete
  2. Varför så viktigt att köpa mer när du slutat jobba? Tanken är väl att du skall leva på utdelningarna och dess framtida utdelningstillväxt utan att hela tiden behöva stoppa in mer?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Absolut så är det ju. Men kan jag låna till 1% ränta och få 10% i avkastning på låt säga 500.000 kr så ger det fin guldkant på jobbfria tillvaron.

      Delete
  3. Jag har nu Avanza superlån kopplat till min utdelningsdepå så vid större nedgång kommer jag böra belåna depån. Jag använde även belåningen tidigare i våras vid fina uppgångar men just nu känns det så osäkert så vill inte vara belånad nu

    ReplyDelete
  4. Anonymous2:14 PM

    Jag ska spara pengar i ett-två år ungefär till en insats till lägenhet, hur skulle du allokera dessa pengar?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Leta upp sparkontot med högst ränta och insättningsgaranti.

      Delete
  5. Anonymous5:19 PM

    Du har nämnt tidigare att du har Avanza Superbolånet. Med deras inbyggda flex, så har du kanske inga problem att öka på lånet även när du har slutat att jobba? (vid börsnedgång)

    Har planer på att gå ner i tid nästa år, och ser det som ett problem med att få bolån och kreditkort (kreditkort för kickbacken). Även om man har hyfsad portfölj, så verkar dom flesta enbart ta hänsyn till taxerad inkomst. Miljonären, vet du mer om detta?
    /Kalle

    ReplyDelete
    Replies
    1. Stämmer att jag har superbolånet med flex och några 100.000 kr en knapptryckning bort. Som jag fattat det är det inga problem att nyttja flexen även utan inkomst.

      Däremot svårt teckna nya lån när man inte har någon lön. Kollade med flera banker inför skrivandet av min bok. Och aktieutdelning bedöms inte lika stabilt som lön.

      Delete
    2. Anonymous11:18 PM

      Tycker det är fyrkantigt av bankerna. Man kan ju bli arbetslös eller sjuk, närsomhelst.
      /Kalle

      Delete
  6. Anonymous10:30 PM

    Börsen kan ju gå ner 60%. Jag skulle fokusera mer på utdelningarna, även om det är svårt att se att mer än halva portföljen har gått ner i pris, inte värde :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Utdelningarna har 90% av mitt fokus.

      Delete
  7. Anonymous10:27 AM

    Fixa en anställning, ta ett bolån, säg upp dig! Bankernas process för att låna ut pengar är oflexibel!!!

    ReplyDelete
  8. Anonymous11:12 AM

    visst är den oflexibel.

    När jag checkar ut från bostadsmarknaden med 3 mille i vinst och flyttar in i syrrans dubbelgarage på landet(hyra: 1000 kr i månaden inkl wifi, dusch m.m) så kommer jag inte få låna en endaste krona ens till en puch eftersom jag inte har något arbete( då jag checkar ut från abretsmarknaden då) och dessutom kommer de titta i en schablon vilka levnadskostnader jag har, den sista de lyssnar på är mig !! att jag då har 5 mille på banken totalt med gamla pengar är helt ointressant, jag kommer inte få låna till en chokladbit , HAHA

    Deras kostnadsschabloner spegölar ju

    ReplyDelete
  9. Anonymous12:45 PM

    Ojsan.....koskenkorvan gjorde sig påmind i hängmattan, det var därför jag skrev lite "slarvigt på slutet".

    ReplyDelete
  10. Måste säga att jag tycker det är konstigt att banken inte tycker aktieutdelningar är lika stabilt som lön, du kan ju lika väl bli uppsagd/ företaget går i konkurs?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous1:50 PM

      Eller långtidssjukskriven, eller skilsmässa, listan kan göras lång. I sammanhanget verkar aktieportföljen tämligen stabil. :)
      /Kalle

      Delete
    2. Håller med om att det är lite konstigt synsätt att utdelningen plus kapitalet som ligger till grund för utdelningen är mindre värd än en anställning. Men problemet är väl att de inte vet att du kommer behålla JNJ som troligtvis fortsätter höja utdelningen. Du kan ju sälja dom och köpa någon chansaktie på jakt efter stora klippet. Och då står du utan kassaflöde och banken med dålig säkerhet.

      Delete
  11. Anonymous7:11 PM

    Att säga upp sig är också dåligt säkerhet!

    ReplyDelete