Monday, July 10, 2017

Om att sluta spara på gamla papper och semesterdagar

I helgen var jag hemma hos mina föräldrar och gick igenom lite gamla lådor med grejer. De har varit snälla och sparat mycket som teckningar från dagis, prov från mellanstadiet och VHS-band från min högvakt i lumpen.

Kan tänka mig att en del grejer hade varit kul att spara om man själv skulle skaffa barn. Som leksaker, kläder och se hur jag ritade när jag var 3 jämfört med hur barnet ritar. Men nu känns det rätt meningslöst att ha 4 lådor grejer som jag inte tittat i på 15 år. Så 4 lådor blev 1 och det som inte fick plats i den lådan ska slängas.

En rolig sak som jag hittade som givetvis fick plats i lådan som ska sparas var denna tröja som såg ut att passa något på ca 2 år. Har inget minne av denna tröja och har heller inte sett några bilder på mig själv med den tröjan på. Så den kanske inte var mina föräldrars favorit?
Förra veckan var som jag skrev hysterisk på jobbet. Fortfarande en del som ska knytas ihop denna vecka innan jag kan ta semester. Men extremt mycket lugnare då det inte kommer några nya turer från sidan var 20e minut nu när inte så många andra jobbar längre. Skönt! Och sen efter det 5 veckors semester. Tror det är första gången jag är ledig så länge sammanhängande sen jag gick i 8an.

Jag har alltid sparat 5-10 dagars semester varje år, så i år krämar jag på och siktar på att ta ut allt. Av det jag har sparat tidigare år så har en del betalats ut i pengar när det blivit för gammalt. Men jag kommer ha ca 30 sparade dagar från tidigare år vid årsskiftet. Så dessa blir perfekta att ta ut i samband med att jag slutar jobba.

Är man en sparsam typ så kan det ibland vara svårt att slänga både gamla prov från mellanstadiet och bränna semesterdagar. Men måste säga att både att slänga 3 lådor och bränna hela 2017 års semesterpott känns helt rätt. Jag är dock medveten om att dessa utmaningar bara en västanfläkt jämfört med utmaningen att börja plocka ut utdelningar från portföljen för att betala räkningar med som väntar under 2018...

32 comments:

  1. Fyra veckors sammanhängande semester för första gången sen 2004 då jag var lite slösaktigare och spenderade semestern i Portugal och kollade fotbolls-EM.

    Förra gången jag bytte jobb fick jag ut över 60 dagar i lön från den gamla arbetsgivaren. Den skattesatsen sög kan jag säga dig. Gången innan det fick jag bara ut 29 dagar i lön.

    Vi sparsamma verkar på allvar ha en speciell uppsättning med gener till vår personlighet.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous4:18 PM

      Om du får annorlunda marginalskatt på extrautbetalningar har du för låg lön i grunden :)

      Delete
    2. Så kan man också se det. :)

      Delete
    3. Anonymous5:48 PM

      @Anonymous

      Om man har samma marginalskatt som skatt på baslönen måste man väl tjäna extremt bra. Med en "låg" månadslön på 100 kSEK så är skatten 46,6 % mot över 60 % i marginalskatt..

      Delete
    4. James7:01 PM

      Det jämnar väl ut sig vid deklaration, även om de drar mycket vid själva utbetalningstillfället?

      Delete
    5. Anonymous10:27 PM

      Självklart!

      Delete
  2. Anonymous4:58 PM

    Haha, vad roligt att läsa om detta just idag! Jag har inga planer på semester i år, men inser att jag har 19 dagar kvar (alla) och egentligen måste ta ut minst 20 dagar per år i normalfallet (har dock varit tjänstledig). Jag kontaktade lönehandläggare som inte kunde svara på huruvida jag fick spara några av dessa dagar till framtiden eller var tvungen att ta ut dem. Hen lät mycket förvånad över att jag ens ville det och sa att jag fick diskutera den saken med någon högre upp. Då började jag fundera på om jag var för sparsam. Jag inser också att jag har en massa flextid som jag bygger upp successivt trots att ingen ber mig, och det eftersom det "kan vara bra att ha". Jag undrar om du är inne på något, när du pratar om överdriven sparsamhet på flera plan.

    Fin tröja! Kanske vore den något att tävla ut till trogna läsare med barn? ;) Skulle passa min knodd alldeles utmärkt. :) /P.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Har du kollektivavtal på din nuvarande arbetsplats regleras det där. Normalt är att du får spara max 5 dagar per år till ett totalt max om 30 dagar. Du har även rätt till att ta tu minst 3 veckors sammanhängande semester under sommarmånaderna, juli/augusti, det är din arbetsplats ansvar att planera så att det är möjligt.

      Delete
    2. Anonymous6:42 PM

      Jag jobbar statligt och har normalt sett 28 dagar per år, av vilka jag får spara 8 och max 35 dagar får finnas i den sparade potten. Jag har dock varit tjänstledig för vård av barn (dvs föräldraledig) under jan-juni och har därför inte haft något behov av att vara ledig sammanhängande minst 3 v ytterligare. Men de som är i samma sits (kollegor alltså) förstår inte varför jag så gärna sparar dagar istället för att casha ut lite ledighet på en gång och lönehandläggaren likaså. Jag förstår det knappt själv heller, men inser att det blir tajt att få så mycket mer sommarledighet och 4 v i oktober känns lite trist så skulle hellre spara så mycket som möjligt till en annan sommar/tid som jag vill och kan resa. Om du är insatt i hur det funkar så får du gärna dela med dig! Min chef är på semester och kan inte reda ut saken än på länge nämligen. Annars var min poäng att det är lätt att bli sparsam på många plan på en gång och ibland utan att tänka efter alltför mycket. /P.

      Delete
    3. Principiellt får du inte spara flera dagar än vad kollektivavtalet tillåter. Din chef har en skyldighet att tillse att du bereds möjlighet att ta ut din semester. Chefen kan hamna i problem om du inte gör så. Om du ändå inte tar ut din semester så betalas överskottet ut i lön och det sparas så många dagar som kollektivavtalet tillåter.

      Så fungerar det i teorin. Om du dessutom jobbar statligt har jag svårt att se att de kommer runda något kollektivavtal för din skull.

      Delete
  3. Mina föräldrar har också sparat en massa bråte från mina och mina syskons småbarnsår. De ska snart flytta och vill att vi går igenom allt så de vet vad vi vill behålla och vad som kan slängas. Jag har redan förberett dem på att jag nog vill kasta 99 % av allt.

    ReplyDelete
  4. Kul läsning som vanligt och man måste bara älska tröjan haha

    ReplyDelete
  5. Jag har 6 veckors semester årligen. Kan välja när på året jag vill ha dem. Är garanterad minst 4 veckors sammanhängande ledigt på sommaren och jag får spara Max 50 dagar i semesterbanken.

    ReplyDelete
  6. Anonymous10:26 AM

    Tjenare Miljonären.
    Hur ser det totala värdet ut på dina samlade tillgångar dags datum?
    Aktier, fonder, fritt kapital, din del av övervärdet i lägenheten etc?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ca 6 miljoner. Du får en mer exakt bild av att summera tillgångarna ute till höger på bloggen om du surfar via datorn.

      Delete
  7. Anonymous10:26 AM

    Det är uppfriskande att rensa gammalt bråte, vår tid på jorden är begränsad och det finns ingen anledning att spara gamla prylar som inte har något som helst affektionsvärde.

    Jag rensade till exempel ut alla gamla deklarationer och bokföringspärmar fram till 2008 för ett tag sedan, och det gjorde gott att bli av med allt. Innan hade jag tänkt mig att spara detta för att kunna bläddra i dem som pensionär, men insåg att det kommer aldrig att ske.

    ReplyDelete
  8. Snyggt jobbat med att både slänga saker och ta ut mer semester - personlig utveckling för en sparare by heart!

    Själv kör jag 7 veckors "ojobbande" utan lön som det blir som egen företagare.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous9:09 PM

      Det blir ju samma sak som anställd. Har jag 4 veckors semester så får jag 4 veckolöner mindre än om jag tagit det i pengar istället

      Delete
  9. Kenneth7:23 PM

    Hej,

    Jag har följt din blogg sporadiskt sedan din start, du är väl en av få här i världen som verkligen följer ett sån här långt mål. Du och alla OS idrottare :) stort grattis för din framgång och jag hoppas att du förblir anonym när du har slutat jobba och njuter av friheten på en söderhavsö.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack. Ja det är ju lite skillnad att dra igång något och köra hårt några år mot att trumma på dag ut och dag in i 10-15 år.

      Fast jag har egentligen inte sett det som att jag kämpat mot ett mål varje dag. Jag har ju bara jobbat på och levt ett för mig normalt liv. Typ som att uppfostra ett barn kanske inte är något man alltid tänker på som ett 18-20 år långt projekt. Utan mer bara en del av livet.

      Men nu känns det bra att jobbdelen av mitt liv närmar sig slutet.

      Delete
    2. En söderhavsö räcker nog inte pengarna till att bo på.

      Delete
    3. Tror du det är dyrt att bo i Söderhavet på en ö?

      Delete
    4. Det beror givetvis på vilken, men vill du bo på en något civiliserad ö hyfsat tillgänglighetsanpassad med infrastruktur och lagom turistvänlig så kostar det. Att köpa något tror jag faktiskt inte du har råd med om du inte vill ha väldigt låg standard.

      Jag har semestrat runt i Söderhavet och besökt flera öar. Det är dyrt, både boendet och uppehället där.

      Men det är klart, väljer du att bosätta dig på tex Tonga eller någon mer oexploaterad ö där turister sällan vistas så kan du nog komma ner i pris.

      Men då får Du samtidigt räkna bort alla de bekvämligheter du är van vid.

      Filippinerna däremot är billigt. Där
      Kan Du bygga din egna bungalow för 150.000 - 200.000

      Delete
  10. Sen kan jag också tillägga att internet är väldigt dyrt där, och på vissa öar mer eller mindre obefintlig.

    Du får köpa surfpot och det kostar ungefär 200 SEK för 1GB

    ReplyDelete
  11. Anonymous11:23 AM

    Har du läst Roland Paulsen - Vi bara lyder? En fantastisk bok om vårat arbetssamhälle där han bla skriver om 6timmars arbetsdag, basinkomst och tomt arbete. Tomt arbete är det som många sysslar med på jobbet inkl mig själv:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nej inte läst. Ska kolla upp den.

      Delete
  12. Anonymous7:49 PM

    OBS: När du slutar jobba: Se till att ta ut all semesterersättning på sista lönen!

    Du har ju tjänstepension: Tar du ut 30 semesterdagar OCH en månadslön på samma lönespec så får du ITP på hela summan.

    Jag tror du nämnde en månadslön om 42 tkr?

    (30semesterdagar/22arbetsdagar) * 42 000 * 0,3 = 17 181 kronor i extra tjänstepension.

    Gör inte som så att du slutar jobba och sedan tar ut 30 dagars semester utan låt allt hamna på sista lönespecen så får du cirka 17 000 extra i tjänstepension alldeles gratis!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Men om jag slutar vid årsskiftet och får en månads lön 2018 med lägre inkomst blir det betydligt lägre skatt. Än att ta en extra lön 2017.

      Delete
  13. Anonymous12:52 PM

    Miljonären, om du har en tjänstepension som heter ITP1, så är avsättning till din tjänstepensions baserad på den kontant utbetalda bruttolönen varje månad. Således bör du kanske ur ett både skattetekniskt, men också rent tjänstepensionsmässigt avsluta din anställning i månadsskiftet jan/feb och också försöka få sparade semesterdagar, ev övertid mm utbetalt TILLSAMMANS med din sista ordinarie månadslön. Om du då tex har 21 dagar sparade (ca en arbetsmånad), så blir ju din sista lön 2*42 000 kr = 84 000 kr och då väldigt mkt mer i tjänstepension, än om ordinarie lön i jan och sparade semesterdagar utbetalda som lön i feb, trots att anställningen upphörde 31/1. Skattemässigt på årsbasis så blir det precis det samma i slutändan, spelar ingen roll om lön på 84 000 kr i jan eller om 42 000 i jan och 42 000 i feb. Men din avsättning till ITP1 blir betydligt högre om en lön på 84 000 kr än om två löner på vardera 42 000 kr.
    Lycka till!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous2:40 PM

      Är inte tjänstepensionen grundad på den fasta månadslönen? dvs exklusive semesterersättning med mera.

      Delete
    2. Anonymous3:21 PM

      Vilken lön, som är den sk Pensionsmedförande (dvs vilken lön tjänstepensionen är grundad på) är olika för dom olika avtalen. Som jag tolkar det, så har Miljönären ett avtal som heter ITP1 och i det avtalet är det kontant utbetalda bruttolönen (semesterersättning, provision, bonus mm mm) som är pensionsgrundande.

      Delete
  14. 50kr bjudet för tröjan!

    ReplyDelete