Monday, July 17, 2017

Mina innehav och planen framåt

Jag har ju en alltid relativt uppdaterad bild av mina innehav här ute till höger på bloggen. Men får frågor om det varje vecka. Främst från läsare som jag misstänker besöker bloggen via mobilen då man inte ser högerkolumnen. Förstår också att innehaven i antalet aktier kan vara svårt att ta till sig om man inte lägger ner så mycket energi på det. 

Så här kommer en liten uppdatering av hur läget i portföljen ser ut.

Fonderna utgörs av indexfonder globalt, tillväxtmarknad och Europa. I den ordningen.

Totalt värde av aktier, preferensaktier och aktiefonder är ungefär 4.7 miljoner. Till det har jag ca 50.000 på ett sparkonto och en halv lägenhet där hela lägenheten är värd ca 2 miljoner mer än bolånet (efter mäklararvode och skatt). Alla siffrorna är "mina" men jag är ju gift utan äktenskapsförord så enda vettiga är egentligen att räkna med hela hushållets pengar och sen dela på 2. Men så har jag ju aldrig gjort tidigare så för att kunna följa utvecklingen har jag ändå valt att hålla mitt excelark till "mina pengar". Det som kan röra till det lite är att jag tidigare ägde hela lägenheten med har gett bort halva.

När det kommer till hur mycket pengar vi behöver för att klara oss och när jag och min fru har möjlighet att sluta jobba tittar vi givetvis på våra gemensamma tillgångar. Min fru har lite mindre tillgångar, knappt 3 miljoner mestadels i fonder. Plus att hon då givetvis äger andra halvan av lägenheten. Hon är också lite yngre än mig vilket gör att vi räknar med att hon kommer jobba 1-2 år längre än mig. Räknar in lägenhetens värde ligger vi alltså strax under 10 miljoner ihop i totala tillgångar.

Hur ser då de ekonomiska förutsättningarna ut för att kunna sluta jobba vid årsskiftet som är min plan? Min befintliga aktieportfölj skulle generera ca 107.000 kr i utdelning om jag inte köpte någon mer aktie och alla bolag delade ut lika mycket 2018 som 2017 (3,55% DA vilket är för lågt, mycket "på grund av" att många industribolag gått starkt kursmässigt med lägre utdelning som följd. Jobbar på att få upp utdelningen mot 4% inte minst genom att kämpa upp preffandelen månad för månad). Jag kommer köpa aktier för ca 150.000 kr till under året och räknar med 3% utdelningstillväxt i genomsnitt på befintlig portfölj. Så aktieportföljen jag går in i 2018 med bör generera strax under 120.000 kr i utdelning nästa år.

Tanken är sen att sälja ungefär 6% av aktiefonderna varje år. En takt som om vi får tro 4% regeln och dessutom vara lite försiktiga med tanke på att börsen gått start i snart 10 år rimligtvis kommer innebära att fondportföljen minskar över tid. Men fonderna kommer om 20 år ersättas med att jag kan börja plocka ut pension på några tusenlappar i månaden. Så tanken är att aktiefonderna ska minska över tid. Om vi är lite försiktiga och dessutom räknar med att fonderna ska täcka skatten på ISK och KF så bör jag kunna plocka ut ca 7000 kr i månaden från fonderna.

Vilket totalt skulle innebära runt 17.000 kr i månaden från utdelning och försäljning av fonder. Till det kommer ersättningen för första halvårets försäljning av min bok samt utbetalning av sparad semester på sista lönen, borde generera ca 200.000 brutto ihop. Jag skulle också bli förvånad om jag inte fakturerar iaf 50.000 kr utöver bokens försäljning på roliga uppdrag som kommer in under 2018. Nu under de första åren då min fru jobbar och vi bor kvar i Stockholm kommer jag säkert göra en del uppdrag via min firma. Om ni fortsätter läsa bloggen som idag genererar den ungefär 1000 kr i månaden via reklamen. Så under 2018 kommer en del utdelning kunna återinvesteras.

Sen har vi ju givetvis panten i soprummet som en extra livlina. Så hoppet lever om att vi kommer klara oss ekonomiskt.

17 comments:

  1. Anonymous11:07 AM

    Härligt att ha en sån tydlig plan. Visst borde risken för en rejäl sättning vara ganska stor just nu, inte minst med tanke på att de flesta experter är överens om att kurserna kommer att drivas upp än högre.

    Det i sig brukar vara en varningssignal, men ingen vet ett dyft om vad som händer om ens en minut, och börsen har i alla tider varit nyckfull.

    Kul att du vågar ligga fullinvesterad hela tiden, jag har följt dig länge men inte haft samma mod. Hade jag gjort det hade jag kunnat sluta jobba för många många år sedan. :-)

    ReplyDelete
  2. Härligt & Intressant! Ser att du tänker höja DA genom att byta kvalitetsbolag mot fastighetsbolagspreffar. Det är absolut en strategi när man närmar sig uttag av utdelning.

    Ska du börja plocka ut även utdelningarna nu?

    Alternativet då du skriver att du du har positiv värdeutveckling och positiv utdelningstilllväxt (bara 3%, då har du räknat bort inflationen? Annars känns det lite på det innehavet) är att sälja någon % av aktierna varje år vilket borde ge samma resultat. Då måste man dock bedöma hur många aktier man ska sälja (1%, 2% eller vad?).

    Jag satt med min första riktiga kalkyl för pension år 2025 i helgen och ser att 55 år för mig nog är är möjligt men kanske inte troligt ändå.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Byta bolag är inte riktigt korrekt. Jag avser köpa mer bolag med högre utdelning för mitt kommande sparande. Och på så sätt vikta upp dom. Men inte sälja något av befintliga innehav.

      3% tillväxt är medvetet försiktigt räknat som ett snitt på hela portföljen. Men det ska ju iaf ligga över inflationen och i nivå med löneökningen de som jobbar vidare får. Även om jag kommer upp i 4-5% preffar på sikt så räknar jag med att klara 3% utdelningstillväxt per år över tid.

      På sikt kan det bli aktuellt att sälja lite aktier. Men så länge jag har fonderna att sälja så känns det onödigt att även börja sälja aktier. Utdelningen hösten 2017 kommer återinvesteras till 100%. Men sen får vi se hur mycket utdelning 2018 som behöver plockas ut, det beror lite på bokförsäljning, om jag slutar jobba exakt vid årsskiftet eller i jan/feb, om det blir några andra uppdrag i firman första tiden osv.

      Men tanken är på sikt att leva år 2 på utdelningen från år 1. Så troligtvis ska större delen av 2018 års utdelning tas ut och levas upp år 2019.

      Delete
    2. Kalle9:59 PM

      Frågar av nyfikenhet bara.. verkar säkert okunnig. Varför ha fonderna överhuvudtaget? Varför inte växla alltihop på en gång mot stabila högutdelare? Då spelar det ju ingen roll hur värdet på innehaven går vid en ev kommande rekyl eller trendskifte ned så länge bolagen behåller sina utdelningar. Eller tänker jag fel? Jag tänker att hellre varje år plocka ut alla utdelningar än att sälja av fobdinnehav som kanske vid tidpunkten ligger back. Mvh

      Delete
  3. Anonymous7:24 PM

    Har du funderat något på hur försäljningen av fonderna ska gå till? Blir det en fast summa varje år eller varje månad eller hur kommer du att göra?
    Jag tänker att det är ganska svårt psykologiskt sett att sälja främst om värdet går ner under en period och att man då för att göra det lättare kan sätta upp regler för sig själv att man t.ex den 1a varje måndag säljer för samma summa varje gång.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Inte bestämt men tänker nog att jag låser summan vid årsskiftet och sen säljer 1/12 varje månad. Ser helt klart en risk att det kommer ta emot att sälja vid ras.

      Delete
  4. Anonymous8:14 PM

    Intressant kalkyl! Jag tror att det är modigt att sluta jobba med 5 miljoner finansiella produkter. Jag slutade jobba när jag hade 20 miljoner aktier. Manen som har 10 miljoner jobbar fortfarande. Men du har många andra tillgånger. Det går nog bra. Lycka till!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oj 30 miljoner ihop och han jobbar vidare. Ni verkar ha dyra omkostnader. Eller handlar det om att lämna en förmögenhet efter er till kommande generationer?

      Delete
    2. Haha, trolleri trollera :-D Anonymus; ngen aktieägare skulle prata om sin förmögenhet i antal aktier, det säger ju liksom inte så mycket om hur stor förmögenheten är :-D

      Delete
    3. Du har inte funderat på att hen kanske glömde ett "i" i sina meningar? Exempelvis "har 10 miljoner i aktier"?

      Delete
    4. Joakim: Nä, det tror jag inte. Har också mycket svårt att tro att någon med 20 (+ 10 miljoner) i tillgångar sitter och läser snålbloggar ;-)

      Har sett liknande kommentarer om enorma tillgångar både här & där under åren på diverse bloggar, vad de får ut av det är märkligt men samma fenomen hittas på nätet överallt. Känns väl bra för stunden att skriva antar jag :-D

      Det är trots allt inte SÅ många i Sverige som har 20 mille så man kan räkna ut en viss rimlighet på det.

      Delete
  5. Intressant och inspirerande inlägg som vanligt! Älskar den sista meningen, den säger så mycket om dig och ditt sparande haha!
    För övrigt så tror jag att du/ni kommer klara er alldeles utmärkt utifrån din kalkyl. Hur drar du in pengar via reklam på bloggen förresten om jag får fråga?

    Grymt inspirerande, keep it up!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Reklamintäkterna på bloggen ligger på ca 1000 kr i månaden efter skatt. Det är ju bara via Google Adsense. Dvs inga köpta inlägg, affiliate eller andra samarbeten.

      Delete
  6. Har billiga indexfonder i min tjänstepension (inte möjligt att placera i aktier). Inget jag jobbar aktivt med utan de får ligga där och sköta sig själva. Kan jag ta ut tjänstepension vid 55 (dvs reglerna är samma som idag) kommer jag göra det.

    ReplyDelete
  7. Jätte bra blogg. Skulle vara intressant om du skrev ut vilka fonder du köpt. Tack för en jätte bra blogg.
    / J

    ReplyDelete
  8. Fonderna jag har är främst Länsförsäkringar Global Indexnära, SPP Emerging Market SRI och Länsförsäkringar Europa Indexnära.

    ReplyDelete
  9. Anonymous11:42 AM

    Ett annat tips är att bli entreprenadbesiktningsman, möjlighet att besikta 1-2dagar i veckan olika byggnadsverk. Givet att man är intresserad av byggnadskonstruktioner.

    ReplyDelete