Wednesday, June 14, 2017

Reflektion från intervju med Rickard Olsson

Jag lyssnade igår kväll på senaste avsnittet av podden "På riktigt" med Charlie och Mathias (gamla progamledarna från Lyxfällan). Gäst var TV programledaren Rickard Olsson, en skön kille som är lätt att gilla tycker jag.

Podden berör ekonomi på ett lite vardagligare sätt än att mina andra favoriter, fjärran från aktietips och fondavgifter. Men tycker den är rätt bra.

Avsnittet med Rickard fick mig att fundera lite extra. Rickard berättade på ett öppenhjärtigt sätt om sin oro för att få färre jobbuppdrag i framtiden. Antalet avsnitt av frågeprogrammet "Vem vet mest" skulle bli färre och troligtvis försvinna på sikt. Han fick inte åka Vasaloppet som åkande reporter i vintras etc. Rikard berättade också att han vid sidan om sitt programledarskap gör så mycket företagsgigg det bara går, han tackar som han själv sa ja till allt.

Rickard är 50 år och har ett bolag som bara har honom själv som anställd. Bolaget har under de senaste åren omsatt 3-5 miljoner om året och har plockat ut 1,5-2 miljoner kronor om året i lön. Han har alltså inte byggt upp något stort eget kapital i bolaget då han tagit ut en hög lön (under 2 miljoner i eget kapital i bolaget senaste siffrorna jag såg). Lät inte heller som han byggt upp något större privat kapital utan hans pensionssparande var som han sa i podden "i hus och grejer". Ett hus som dottern skulle få ärva.

Om vi leker med tanken att det blir riktigt kämpigt att få nya uppdrag från SVT så kanske han skulle riskera att landa på en omsättning i bolaget på 2 miljoner om året närmaste åren. För att om 5 år riskera att bli lite mindre het även på privata marknaden och landa på 1 miljon om året i omsättning sista 10 åren fram till han fyller 65. Nu målar jag fan på väggen. Det kommer säkert gå bra för Rickard.

Att man med dessa förutsättningar kan sitta och säga att man är orolig för framtiden och "ligger sömnlös" är ju smått chockerande för en person som mig. Vill dock poängtera att Rickard absolut inte tyckte synd om sig själv, utan mer uttryckte det som att han fått ett antal lyxiga år till låns och kom från enkla förhållanden i barndomen. Men trots allt fanns en tydlig oro för lägre inkomst kommande år.

Om vi jämför med mig så är jag nästan 15 år yngre. Jag har tjänat ungefär 1/3 av vad Rickard gjort de senaste åren. Jag kommer precis som honom få en mycket lägre lön 2018 men i mitt fall ser jag en omsättning i min firma på 200.000 kr under 2018 (dvs 1/10 del av min ovetenskapliga gissning på Rickards omsättning kommande år) som en succé och ren bonus. Från 2019 räknar jag med väldigt nära 0 i aktiv inkomst.

Ändå är jag inte det minsta orolig för min levnadsstandard resten av livet. Ganska skönt att slippa oroa sig. Även om jag för närvarande ältar min framtid och detaljer i hur och när jag ska sluta jobba så är det med glädje och helt utan oro.

8 comments:

  1. Bra reflektion som sätter saker och ting i perspektiv!

    Med de summorna som Rickard tjänar kan man bara vara orolig för sin ekonomiska framtid om man verkligen inte har brytt sig för fem öre om sin ekonomi. På ett sätt kan jag förstå honom - går det bra så går det ju bra så då behöver man inte oroa sig.

    Tricket är förstås att inte bara njuta för stunden utan också föreställa sig en värld där inkomsterna inte är lika stora OCH börja planera för det :P

    Hälsar Seglarn

    ReplyDelete
  2. Anonymous10:16 PM

    Det är ju nästan skrattretande att höra på sådant här gnäll som Rickard verkar ägna sig åt. Har man eget bolag och under en tioårsperiod kan dra in 3 miljoner med minst 50 % vinst som verkar vara fallet här innebär ju det 15 miljoner i kapitaluppbyggnad i företaget som man i princip kan ta ut i lämpliga summor under många år för att att undvika skatt onödig skatt.

    Med dagens låga ränteläge kan man dessutom låna upp stora delar av motsvarande belopp till mycket låg ränta med företagets kapital som säkerhet om man vill komma åt slantarna snabbt. Och sedan amortera av i lämplig takt med de pengar man kan plocka ut med minimal skatt.

    Vem som vet mest verkar uppenbarligen inte vara Rickard... ;-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Som sagt absolut inget gnäll från hans sida. Han har väl levt dyrt och inte haft något emot att betala hög skatt på sitt liv i lyx.

      Delete
    2. Vilket givetvis är positivt då dessa medieprofiler och kändisar ofta står på barrikaderna och gormar om höjd skatt samtidigt som de själva skatteplanerar.

      Här är en som antagligen lever som han lär åtminstone.

      Men sjukt taskig planering är det av Rickard.

      Delete
  3. Det är bara att konstatera att alla inte är stöpta i samma form. Vissa vill "spara och gneta" och andra vill "leva livet". Jag tror att det är lika meningslöst att försöka få Rickard att byta livsstil som det är att få Miljonären att byta livsstil.

    ReplyDelete
  4. Lyssnade också på intervjun som jag tyckte var bra och jag var faktiskt förvånad över hur öppen Richard var med sina styrkor och tillkortakommanden. Jag fick också känslan av att han var OK med att han kanske skulle behöva leva lite enklare framöver vilket trots vad som verkar vara ett ohejdat slösande ändå tyder på viss självinsikt. I detta avsnitt blev jag istället beklämd av den så kallade "rikedomscoachen" Charlie Söderberg som verkar ha utvecklat en nästan osund inställning till lyxkonsumtion över tid...

    ReplyDelete
  5. Anonymous9:24 AM

    Hur ha motivation?

    Jag har ett dilemma med mitt sparande och undrar lite om hur du tänkte i början av ditt sparande. Jag jobbar inom ett låglöneyrke men trivs otroligt bra så att byta jobb är inte en tanke just nu.

    Jag har en sparkvot på ca 50% (sparar drygt 8000kr/mån inkl. semestersparande, 5-6000kr går till fonder/bank). Att komma upp i stora summor känns så himla avlägset och det drar ner min motivation. Jag försöker tänka kortsiktiga mål t.ex. 200000 i fonder och 100000 på bankkonto. Hur tänkte du i början av ditt sparande? En tanke för mig är att hitta någon extrainkomst för att öka på sparandet.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Läs gärna första årens bloggande. Då hade jag ett sparande i nivå med vad du har nu. Det fina med sparkvot på 50% är att det tar lika många år att nå ekonomisk frihet oavsett vad man tjänar. Om man kan tänka sig fortsätta leva på samma nivå som nu. Den som tjänar mer och också sparar 50% lever ju dyrare och behöver därför högre passiv inkomst.

      Men visst tjänar man lite mindre och sparar 50% får ett extrajobb som går direkt till sparande väldigt hög effekt. Trivs du otroligt bra på jobbet så kanske det inte är några större problem om det tar några år till att komma upp i stort kapital?

      Delete