Bloggaren Farbror fri är ju ett par år äldre än mig. Han och hans fru har 3 barn. De har en samlad nettoförmögenhet som är någon miljon under min och min frus samlade tillgångar. Ändå har de nu båda valt att sluta jobba medan jag och min fru krigar på och jobbar vidare ett tag till. Att de trots 3 barn anser sig klara sig på mindre pengar än oss utan barn säger ju lite om skillnaden i inställning på frihet vs rikedom.
I nuläget lever vi på ungefär samma kostnadsnivå om 20.000 kr i månaden för hela familjen på 2 resp 5 personer.
När Farbror fri igår efterlyste frågor kring deras fria liv ställde jag frågan: "Om du fick 500.000 netto för att göra ett sista hundår på ett tråkigt kontor skulle du göra det? Om inte, skulle du göra det för 750.000 kr netto?" Svaret var ett solklart "NEJ" på båda frågorna.
Detta tyder ju på att de verkligen landat i att friheten är värd att leva ett lite enklare liv. Att jag ställde frågan är ju givetvis för att jag, som jag skrivit många gånger tidigare, är i valet och kvalet hur länge jag ska bita i och jobba själv. Jag är ju med all sannolikhet inne på det där sista hundåret där jag bara biter ihop för att få en extra säkerhetsmarginal egentligen. Och då är ju min nettolön långt under de 500-750K per år som jag formulerade i frågan.
Om vi tror på 4% regeln innebär ju 750.000 kr netto för ett års extrajobb att Farbror Fri med familj skulle kunna öka sina levnadskostnader med 2500 kr i månaden inflationsjusterat resten av livet. Plus låta barnen ärva dessa pengar som kan fortsätta generera passiv inkomst även under deras liv. Om det är värt ett år på jobbet eller inte är ju helt upp till var och en att avgöra.
När jag tänkte vidare lite på frågan om hur mycket 2500 kr extra i möjlig månadskostnad är värd så kom jag på en lite ny vinkel. Att fråga sig själv "Hur mycket skulle jag spendera varje månad om jag hade 1 miljard?". Jag vet inte själv svaret men tror svaret skulle ligga någonstans mellan 35.000 och 40.000 kr i månaden för mig och min fru ihop. Där är vi inte riktigt enligt 4% regeln vilket gör att lite mer jobb för att närma sig den nivån är rimligt. Men 35-40k är samtidigt mycket mindre än vad vi tjänar på våra jobb. Vilket gör att heltidsjobb till pension inte är något för oss.
Om Farbror Fri skulle svara att deras förbrukning skulle vara 20.000 kr i månaden även om de hade 1 miljard är det ju självklart helt onödigt att kämpa vidare uppåt via fler år på jobbet.
Hur mycket skulle era månadsomkostnader vara om ni hade en miljard? Enstaka inköp som boende, bilar och båtar etc får ni räkna om till en månadskostnad efter bästa förmåga.
Man kan alltid leka med siffror o tanken. Om man vill leva livet i frihet, man kan spendera hur mycket pengar som helst. Vi båda två har valt att sluta jobba långt innan våra pensionsålder. Vi handlar i stort sett allt vi vill. Våra årligen kostander varierar mellan 500-1200tsk. Sedan det tillkommer investerings kostnader på utomlandsboende, dyra hobby, bilar, mm. Frihet är en känsla. Det kan inte enbart mätas med siffror.
ReplyDeleteOm man inte tror, eller rentav är ganska säker på, att ens levnadskostnader inte markant skulle öka om man hade en miljard över, då tror jag antingen man har dålig självkännedom eller så har man verkligen nått ett stadium av förnöjsamhet i livet. Jag lägger ingen värdering i vilket, det är nog väldigt individuellt, även om jag tror att >90 % skulle öka sina omkostnader extremt kraftigt. Om vi bara pratar rena drömmar vilket ju kan vara kul ibland, har jag redan flera saker klara för mig jag skulle göra om jag var ekonomiskt oberoende. Först och främst skulle jag sätta undan en riktigt stor buffert, ifall något gick allvarligt fel i framtiden samt en slant till barnen. Utöver sådana praktiska saker skulle jag skaffa en personlig kock, en personlig tränare och städhjälp. Båda de sakerna skulle få mig att må bättre i livet. Jag skulle lägga mycket pengar på att mildra fysiska plågor hos min sambo och mig själv (muskelsjukdom samt artros) och köpa ett hus eller två på varmare breddgrader. Jag skulle bygga om vårt hus med all tänkbar utrustning som skulle göra vardagen enklare, skönare och roligare - pool, mer yta, nya möbler, tekniska finesser m.m. En miljard är trots allt väldigt, väldigt mycket pengar så det finns mycket grejer att göra om man har obegränsat med pengar. Vi har dessutom varit relativt sparsamma långa perioder, så att få unna sig lite mer hade varit väldigt skönt. Det gör vi nuförtiden också, men i väldigt liten skala. Ett par vinflaskor i månaden är inte mycket om man är storfräsare, men MU30 kan nog relatera till att det kan vara trevligt att unna sig bara lite mer om man levt sparsamt. Vinflaskorna skulle kunna bli lite dyrare i alla fall. :)
ReplyDeleteEftersom jag tror att man stagnerar som person om man alltför tidigt i livet gör "ingenting", skulle jag också lägga en del pengar på att försöka ge mitt företag bättre förutsättningar att växa. Jag kan nog fortsätta så här ganska länge. Ny bil, ny traktor, trumset, jag skulle definitivt köpa mer skog och mark, och så vidare. Resa mer skulle vi definitivt göra också.
Fast jag tycker vin för under 100 kr funkar jättebra, en traktor skulle bara vara jobbigt att äga,trumset hemma låter som en mardröm och att ha en egen kock i köket låter bara som det skulle uppstå krångel med.
DeleteMen alla har vi olika drömmar. Och om vi skulle leva för 40.000 kr i månaden vore det ju en fördubbling mot idag och då har vi just ökat kostnaderna. Så visst skulle jag vräka på lite om pengar fanns i överflöd.
Exakt, alla har vi olika drömmar, och tur är väl det. :) I mitt fall menade jag mest att jag personligen skulle ha väldigt lätt att göra av med ganska mycket pengar om jag hade dem i överflöd (skulle skänka också, f.ö.) och det tror jag gäller +90 % av alla. Men så är det inte alla som pallar nudlar i handfatet heller. :)
DeleteJag tycker frågan om hur mycket ett extra arbetsår är värt är för snäv. Frågan innebär underförstått att det inte finns några begränsningar i övrigt.
ReplyDeleteSkulle du tänka annorlunda om det var ditt sista år i livet. Om din relation till din sambo skulle riskera att krascha eller det var sista året innan ditt barn flyttade till USA för studier.
Det samma gäller som snuskigt förmögen. Jag kan ju driva ett F1 stall så går pengarna åt. Sätta mina barn på dyra skolor osv. Så vad handlar frågan om egentligen?
Frågan handlar om att Farbror Fri skulle leva för 20.000 kr i månaden även om han hade en miljard. Och att det då inte är värt att jobba ett år till för att få ut 22.500 varje månad resten av livet.
DeleteJag och min fru däremot skulle hellre ha 35.000 kr i månaden än 25.000 kr i månaden. Och jobbar därför vidare och tar varje dag ett litet litet steg mot de 35. Sen blir det en avvägning var någonstans på skalan marginalnyttan av extra pengar blir mindre än uppoffring att jobba vidare. Där och då är optimalt sista jobbdatum.
Om man får en dålig chef, kontor utan fönster, besked om att barnen ska flytta till USA, förhållandet på väg att spricka etc läggs ju de faktorerna in i ekvationen om när marginalnyttan av mer pengar understiger uppoffringen ett jobb innebär.
Tycker det är ett konstigt resonemang!
ReplyDeleteOm man nu tror på 4% regeln så skulle alla vi fria maximera våra kostnader efter vad den tillåter oss att göra.
Jag känner ingen fri själ som lever så!
Vi vill vara fria och så lyckliga det går, sen om vi bara lever på 2%, så är det inget som vi bryr våra hjärnor med!
Att alltid försöka leva på 100% av sin möjliga levnadsstandard är inget som vi fria har som föresats!
Kalle56
Där har du nog rätt, Kalle. Jag har räknat på vad min fru och jag, som är ekonomiskt oberoende och fria, skulle kunna spendera utifrån ekonomisk bärkraft. Det visade sig vara runt dubbelt så mycket som vi gör av med i dag.
DeleteVi föresatte oss förra året att öka utgifterna med 25-50%. När året var slut landade vi ändå på samma summa som året innan. Min slutsats är att det goda livet för varje enskild person inte är något relativt (mängden disponibla slantar), utan något rätt absolut. Har man levt eftertänksamt tillräckligt länge så vet man förmodligen vad det goda livet är för en själv, och då gör inte extra pengar någon större skillnad. Det hade jag inte kunnat ana innan jag gått igenom denna process, tror jag.
#storugglan läste för länge sedan en bra kommentar från dig där du rekomenderade ca 4 olika indexfonder med rimlig avgift. Kan du upprepa den så vore jag tacksam då jag inte hittar på den gamla igen😀
DeleteVisst är det en process!
DeleteAtt få ihop kapitalet är en sak,att bli mentalt färdiga för att bli en fri människa en annan!
Tror att en stor del av dom haverier man ser bland dom som blir rika fort, kommer av detta faktum!
Kalle56
Anonym11:29 AM: Det var förmodligen de fonder som jag själv använder mig av:
DeleteSPP Aktiefond Global
Länsförsäkringar Global Index
Avanza Zero
SPP Aktiefond Sverige
Länsförsäkringar Tillväxtmarknad Index
SPP Emerging Markets SRI
Min urvalsprincip har varit de två billigaste indexfonderna inom varje kategori. Basen i globalfonder. Viss övervikt Sverige för att jag lever här i landet. Viss övervikt tillväxtmarknader för att jag tror (!) att det ger lite mer på sikt.
Globalfonderna kompletterar varandra. SPP-fonden ger en viss exponering mot tillväxtmarknader. Länsförsäkringar Global Index har en marginell sådan exponering.
Avanza Zero är ju en smal fond. Men tillsammans med SPP:s fond bör den kunna erbjuda en tillräcklig bredd. Länsförsäkringars och Swedbanks motsvarande fonder har lägre Sharpe ratio och förklaringsvärde (eller hade det när jag kollade senast).
Båda tillväxtmarknadsfonderna är breda indexfonder (finns smalare, jag föredrar bredd för att minska risken). Jämförbara alternativ med lika låg eller lägre avgift saknas.
Tusen tack!
DeleteMiljonären.
ReplyDeleteMMM har skivit ett inlägg som heter "tillräckligt och lite till" för länge sedan. Tror du skulle kunna ha glädje av att leta upp det!
Kalle56
Here you are:
Deletehttp://www.mrmoneymustache.com/2013/06/09/getting-enough-and-then-some/