Saturday, January 14, 2017

Är det värt att superspurta sparandet?

Bloggkollegan Farbror fri har skrivit ett inlägg om att familjen startar ett halvårs lång sparperiod där de ska leva extra sparsamt fram till frun i familjen slutar jobba i sommar Läs inlägget här.

Deras familj ligger lite före mig och min fru, men vi får skylla på att de är några år äldre. Vilket gör att mannen redan slutat jobba och frun nu är näst på tur. Men de kör ju lite annat upplägg än vad jag valt nu under sista åren i arbetslivet. Med några månaders jobb kvar med lön drar de ner kostnaderna till ett minimum för att få ihop de sista extra kronorna som kan behövas. Jag räknar ju med att kunna sluta jobba någon gång under 2018, men har istället för att kräma ur de sista sparkronorna under sista 1-2 åren på jobbet valt att höja mina omkostnader lite nu på slutet. Här kommer lite tankar kring det.

Långsiktigt ser jag det som helt centralt att höja sparkvoten och vänja sig vid lägre kostnader. Kan man till exempel klippa sig själv hemma och spara 2000 kr per år så ökar inte bara sparandet med dessa 2000 kr varje år som får växa år ut och år in med ränta på ränta. Behovet av passiv inkomst minskar också med 2000 kr per år den dagen man ska leva på pengarna. Det blir liksom en effekt i båda ändarna som dessutom kryddas med avkastningen på pengarna. Helt enkelt rena dynamiten när man samlar mängder med olika besparingar på hög och håller fast vid dom en livstid.

Men hur är det med att köra några väldigt sparsamma månader för att maxa sparandet innan man ska sluta jobba? Hur mycket ger det egentligen? Om vi håller oss till just 6 månader som ett exempel och redan lever sparsamt handlar det kanske om 2000 kr i månaden i skillnaden mellan att leva extremt snålt och att ändå unna sig betydligt mer. För 2000 kr gör ganska stor skillnad när man är nere och jobbar på absoluta gränsen. Då pratar vi alltså om totalt 12000 kr. Vilket i mitt fall skulle motsvara att jobba vidare 1,5 vecka extra på slutet av yrkeslivet.

I mitt eget fall där jag kört med över 10 sparsamma år men har bestämt att jag ska leva lite dyrare resten av livet var egentligen frågan om jag skulle börja smyghöja kostnaderna med 3000 kr i månaden redan nu eller om jag skulle köra på enligt samma hårda sparande ända till jobbslut om låt säga 18 månader (hade jag velat leva på 6000 kr i månaden hela livet hade jag redan kunnat sluta jobba för flera år sen, så att kostnaderna någon gång skulle höjas var helt klart). I mitt fall pratar vi alltså om i runda slängar 50 000 kr i skillnad vilket motsvarar att jag måste jobba vidare i knappt 2 månader extra på slutet. Vilket jag alltså gjort bedömningen att det är värt att kunna åka på semester, kommunalt till jobbet under vintern, äta lunch ute någon gång osv.

Mitt resonemang bygger ju på att man har ett fast jobb som man själv kan välja när man ska säga upp sig ifrån.

När man precis är inne på sista månaderna och ska gå in och säga upp sig kan man ju även ta en sista fundering på om det är någon lyx man vill unna sig, till exempel:
- En extra lyxig semester första året = 3 veckors extra jobb
- En fin mtb-cykel eller komplett skidutrustning = 2 veckors extra jobb
- 100 Fingerprintaktier = 1 dag eller 1 månads extra jobb beroende på kursen sommaren 2018

19 comments:

  1. Hej Miljonären!

    Att smyga upp kostnaderna med 3000 tror jag kommer att ge en rejäl boost i tillvaron.

    Har du någon gång funderat på att jobba till 65 och försöka maximera lönen, skjuta in allt på börsen under åren och sedan ha glada dagar efter 65?

    Ha en riktigt trevlig helg!

    ReplyDelete
  2. Har ibland roat mig med att fundera på om jag skulle hinna bli miljardär om jag jobbade hela livet. Men utan arvingar känns det rätt meningslöst.

    ReplyDelete
  3. Miljonären du är en förebild (och så pratar vi lite om mig som jag älskar)

    Jag hade ett minimalistiskt liv förut, det gick till att ha radhus, båtar, teknikgrejer, motorcyklar, bilar osv. Med alla prylar kommer problem och måsten. Besiktningar, ta upp/lägga i båten, gå båtvakt, betala alla räkningar, något blir stulet, förhandla med försäkringsbolag osv, min känsla har blivit att sakerna äger mig och inte tvärtom.

    Det här året har börjar min resa mot att avyttra allt skit (dvs det mesta) som jag inte har något behov av.

    Det enda meteriella jag äger som jag känner ett behov av är hemmabion eftersom jag älskar film.

    Poängen är att vi inte blir lyckliga av massa saker, vi blir lyckliga av frihet och relationer.

    ReplyDelete
  4. Anonymous2:10 PM

    att bli rik på att snåla hela livet är inte min grej, räcker md att det man sparas placeras optimalt, får inte bli en sjukdom

    ReplyDelete
  5. Anonymous3:11 PM

    Kan instämma med Flitiga Myran, vi levde också ett liv där det var prylarna som styrde, tills den dag vi bestämde att istället satsa på att bygga en pengamaskin som kunde tillåta oss att sluta jobba tidigare och kunna tillbringa några månader om året på ett varmare ställe då båda av oss avskyr svenska vintrar. Läs gärna mer om vår resa på den nystartade bloggen http://snalgrisen.blogspot.se/

    Nu blir jag vi lyckligare av att INTE köpa prylar (förutom utdelningsaktier).

    /Herr Snålgris

    ReplyDelete
  6. Har du funderat på att gå ner till 50% arbete eller börja konsulta mot företaget eller något annat företag och kanske bara arbeta när du känner för det? Vet inte var du jobbar eller vad du har för yrke nu. Gå ner i tid medför ju att man kan unna sig lite mera saker som du skriver tex semester, skidresor, en ny mtb, nytt hemmabio mm. Kan ju vara skönt i och för sig att kunna ge chefen fingret och säga upp sig men man måste ju kunna leva oxå och inte hela tiden känna att man inte har råd att tex gå på bio, äta ute, krogen, kläder mm. Följer dig i din resa och tycker att mycket är intressant du skriver.

    /Kör hårt

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jobba 50% ett par år på slutet har absolut funnits som alternativ. Att konsulta också. Och att jobba 10% resten av livet. Eller bita ihop och köra några kvartal till heltid.

      Att jobba 10-50% har ju helt klart skattemässiga fördelar.

      Tror jag slutar tvärt på vanliga jobbet, men är troligt att jag kommer tjäna pengar på något mer sätt än aktieutdelning mellan 2019 och döden.

      Delete
  7. Jag tycker inte det. Som svar på din fråga alltså.
    Jag har istället valt att gå ner i tid redan nu" -20% tid på kontoret, som ska täckas av akterna.

    ReplyDelete
  8. Anonymous10:35 AM

    Det som gör att jag tvekar på att jobba deltid fast jag har ekonomi till det är att även om jag skulle jobba två dar i veckan så fungerar inte den här typen av arbete så. Med en rätt hög inkomst följer ansvar och krav på nåbarhet som inte går att ruta in till vissa timmar i veckan. Jag upplever detsamma med konsultandet. Kunden vill inte ha beskedet att jag bara svarar på mejl påmtisdagar och torsdagar - då väljer de en annan konsult. Så jag blir sittande med svarte Petter vare sig jag jobbar deltid eller konsulter i form av att mina tankar är upptagna av jobb och min telefon o mejl kräver uppmärksamhet. Annat vore det med ett jobb som t ex stafettläkare där jag kör mina pass och sen är det någon annan som tar över. Men andra jobb jag kommer på är mycket lägre lön på. Eller vad tänker ni?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Håller till stor del med angående utmaningen med deltidsarbete. På mitt jobb skulle det vara svårt. Jobba heltid under kortare perioder och projekt skulle funka bättre. Tex att man kör 2x2 månader om året med 4 månader semester mellan varje. Men ångesten på sista semesterveckan vill jag inte tänka på.

      Delete
  9. Ärlig fråga, tycker du det är så tråkigt att jobba? Alltid varit ärligt fascinerad och imponerad över din disciplin, men har alltid tänkt på det som att du gillar att jobba för att du därmed kan nära ditt sparande och flytta steg för steg närmre det ekonomiska oberoendet!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Det här med att det är tråkigt att jobba är intressant. Egentligen har jag inget emot just mitt jobb. Men fenomenet att vara så låst som på ett heltidsjobb hatar jag mer och mer. Vet egentligen inte varför jag längtar så mycket mer nu än för 5 år sen till pension. Kanske helt enkelt att det börjar bli verklighet nu.

      Gillar att jobba på så sätt att jag tycker 1500 kr netto är bra i utbyte mot vad jag presterar en normal arbetsdag.

      Delete
  10. Makkann5:53 PM

    Hej

    Min fråga avser inte detta inläggs tema, men då det skulle vara lite tokigt att gå in i ett jättegammalt inlägg, så....:

    Är lite nyfiken på hur dina vänner som du jämförde med när du började sparade har det nu.

    Man får väl anta att orienteraren har nått sitt bäst före datum.
    Och att globe trottern har stagnerat lite i sin resefrekvens.

    Och hur ser dom på dig nu när du nått så långt som du gjort med ditt kall.
    För rent ekonomiskt så har dom antagligen blåst allt.

    /Makkann

    ReplyDelete
    Replies
    1. Båda dessa personer lever idag ett normalt liv med jobb och hög konsumtion. Troligtvis (spekulation från min sida baserat på yttre observationer bara) mindre lyckliga idag än när de i alla fall hade ett mål med livet.

      Delete
  11. Anonymous8:47 PM

    Hejsan alla miljonärer och blivande miljonärer!!

    Folk pratar om mellandagsrean, men jag hoppas att ni som jag vet bättre. Efter nyår börjar den riktiga rean....då sänks reapriserna en gång till, och massor med nya reakläder når diskarna.

    Har gjort riktiga fynd senaste två veckorna, visst det är lite utplockat, men det finns ett ganska stort överflöd på butiker oå så jag anser att det går lätt att hitta fina prisvärda kläder och skor.

    Ett annat tips.....JULMUSTEN säljs ut nu till säkert 50 procents avslag eller mer, köp några flaskor, och om ni tex har maskeringstejp hemma(köp ingen ny tejp, alldeles för dyrt) kan ni ta och klippa till 10 centimetersbitar av tdenejpen och skriva påskmust på o klistra på på flaskorna, och vips, billig must till PÅSK!!!

    ReplyDelete
  12. Anonymous9:06 PM

    Ett minimalistiskt synsätt på konsumtion och bra relationer är nyckeln till ett lyckligare liv. MI30 kommer ha mycket energi och tid att ge till sig själv och sina relationer, vilket i sig kommer göra honom lyckligare, vilket kompenseras för den lycka han går miste om, av att inte ha den senaste iphonen etc.

    ReplyDelete
  13. Oavsett ifall målet är att sluta jobba eller bara att skaffa sig en ekonomisk buffert är det bra att skaffa pengar tidigt. Personligen tänker jag jobba på bra fram till jag är 40 och sen låta ränta på ränta effekten jobba för mig. Jag kommer nog alltid jobba men behöver inte slita åren innan pension iaf.

    ReplyDelete
  14. Anonymous5:32 PM

    Hej!
    Spinner vidare på frågan om dina vänner.

    Hur ser din bekantskapskrets ut? vad gör du när du umgås med vänner?
    Hur mycket om din ekonomi berättar du för dina vänner?
    Vad tycker dina vänner om ditt sparsamma leverne?
    Har du några vänner som gör samma resa och har samma mål som dig?

    Tacksam för svar, och tack för en bra blogg och mkt inspiration.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lovar återkomma i frågan kring mina vänner och deras syn på sparande i ett eget inlägg denna vecka.

      Delete