Tuesday, January 03, 2017

H&M

Lurigt läge i H&M. Märker att många är osäkra på framtiden att döma av mail, kommentarsfält på bloggen och diskussioner på allehanda ställen på nätet.

Jag har ju ingen mer aning än någon annan. Och helt klart är att situationen är utmanande och att det finns en anledning till att aktien idag kostar 250 kr jämfört med 350 kr våren 2015.

Under helåret 2016 ökade H&Ms försäljning med 7% samtidigt som antalet butiker ökade med 11%. Det är ju givetvis inte optimalt men samtidigt ganska logiskt att en nyöppnad butik säljer mindre än en etablerad. Även dyr dollar, dyr omställning av system till e-handel, ett par dåliga kollektioner och delvis kanske även ogynnsamt väder vissa perioder har gjort att det är mycket som gått emot samtidigt.

Jag tror att om omsättningen kan fortsätta växa med 5-10% om året ytterligare något år samtidigt som inte alla saker pekar mot H&M samtidigt så kommer utdelningen kunna börja höjas med 3-5% om året inom något år. För våren 2017 räknar jag med 9,75 dvs samma som utdelning som förra året.

4% direktavkastning med 4% utdelningstillväxt köper jag alla dagar i veckan. Därför blev det ett par köp idag när H&M handlades under 250 kr idag. Köper bara i små skvättar men blir 4 åt gången när den är under 250 för att komma under 1000 kr och få 1 kr courtage. Dvs de två köpen idag är bara 8 aktier totalt.Planen är ju att köpa 100 st H&M under 2017. Nu har jag köp 11 stycken på 2 dagar. Passar på och tycker just nu 250 kr för H&M är ett mer attraktivt pris än Investor på 340 kr. Men det är ju rena chansningar vad gäller kortsiktig tajming och faktum kvarstår, innan året är slut ska ju även 300 Investor köpas in.

Så risken finns absolut att Investor kostar 360 och H&M 220 i sommar. Då har jag köpt i fel ordning...

22 comments:

Utlandsutdelaren said...

Jag tycker fortfarande att H&M är något för dyr givet risken. Det beror dock på att jag redan har ett stort innehav och därför hellre inväntar tydligare besked om framtida utveckling från kommande rapporter innan jag ökar.

Har en passiv order på en mindre ökning vid 243 kronor för det motsvarar YOC 4 procent. Tror som dig också att det blir ännu ett år av bibehållen utdelning men att de kommer kunna växla om till en defensiv tråkaktie med en viss utdelningstillväxt de kommande åren. Det vore gott nog för mig och om marknaden samtidigt får mer realistiska förväntningar på aktiekursen bidrar det egentligen bara till ännu mer stabilitet.

Anonymous said...

Får man fråga vad du har för GAV på HM nu?

Anonymous said...

Blir det 1 kr courtage under 1000 kr? Jag trodde det var under 600 kr?

Unknown said...

Avanza avrundar neråt. Det borde alltså vara 800kr eller 1200kr du vill hamna under.

Anonymous said...

Anonymous: Miljonären är private banking-kund med minicourtage vilket ger 1kr eller 0,0015% i courtage jämfört med 0,0025% som vanlig kund får.

Unknown: Så om man skulle betalat 1,9kr i courtage behöver man bara betala 1kr? Trevligt i så fall men är ju såklart en försumbar betydelse.

Anonymous said...

0,15% och 0,25% ska det vara såklart...

Anonymous said...

Jag är tveksam till kvaliten på HMs kläder.
Programmet "Plus" gjorde ett test av vindbyxor och jacka för barn och HMs klarade sig bland de sämsta i testet.
Föräldrar vill inte ha kläder som läcker och går sönder.
Detta är en klar varningsklocka för mig.

Miljonaren said...

Jag har GAV strax över 260 kr. Köpte tyvärr en del redan runt 300 kr. Sen har det blivit en del köp just runt 250 kr. Samt några hundra aktier vid ett tillfälle runt 240 kr i somras.

Är som sagt Private banking-kund vilket innebär 0,15% courtage dvs 1 kr på 666 kr utan avrundning och 1,49 kr för 999 kr vilket avrundas till 1 kr. Därför försöker jag köpa för 700-999 kr per köp. Då jag gör ca 350 köp per år blir det ändå lite skillnad på att betala 1 eller 2 kr per köp. Med betoning på LITE skillnad i det stora hela.

Anonymous said...

Jag har en del HM aktier och köpte ett antal till idag.
Kvalitet är väl inte det man tänker på när man hör HM...snarare hyfsade priser för hyfsade kläder.
Min förhoppning är att de stiger en del under 2017, men det känns inte längre som den stabila investeringen som jag initialt trodde...och tror t.ex mer på Investor sett på sikt.

Frihetsmaskinen said...

Själv har jag börjat vikta ner HM genom nyköp av andra aktier och inget mer HM. Tyvärr är det mycket som går mot HM och det känns som många bygger sin investering på förhoppningar just nu, även delvis därför jag har kvar aktien men självklart även för att jag tror på HM.

Tror dock att investor, castellum, jnj, indu mm kommer att prestera bättre på sikt.

Mvh / Frihetsmaskinen

James said...

Slog till på 80 st i callen, blir nog 80 till inom det närmsta. Sen har jag 10% H&M-andel i väskan, vilket är målet.

Anonymous said...

Hej, jag har läst mycket av din blogg nu senaste tiden och måste säga att det är imponerande att du så pass snabbt sparat ihop så mycket att du snart kan gå i pension.

Jag är lite nyfiken och har två frågor,
en angående dit mångåriga sparande och att du levt med väldigt små utgifter länge.
Det verkar lite som du i alla fall tidigare fått typ en positiv "kick" varje gång du t.ex. kluvit ved och kunnat spara lite till eller pantat burkar och köpt någon aktie till.
Hur tror du att du kommer söka dessa ”kickar” sen eller tror du att det inte finns något behov sen när du är klar med sparmålet?

Och den andra frågan,
påverkar din egen moral och din politiska uppfattning eller liknande dina placeringar?
Exempelvis, undviker du eller har du kanske tvekat i att placera i tobak, undvikit vissa banker pga. Panama dokumenten eller liknande, kanske har du undvikit svenska skolor på börsen, eller företag som kan använt sig av barnarbete eller haft anställda på värdelösa villkor i fattigare länder osv…

Vore intressant att höra svaret på frågorna.

Miljonaren said...

Vet inte om sparandet gett just kickar. Har varit och är ett stort intresse och jag har njutit mer av att köpa aktier än saker. Vet inte men tror inte det direkt kommer vara något jag saknar. Går ju att slå till och jobba lite extra och köpa någon rolig aktie även efter pension om saknaden skulle bli för stor.

Vad gäller investeringar har jag inga moraliska aspekter kan tjäna pengar på olja, vapen etc. Givetvis inte rent olagliga saker som människohandel etc. När det kommer till att tjäna och spara pengar har jag ganska strikta moraliska gränser mot att fuska, stjäla etc.

Anonymous said...

Hej,
Är imponerad angående allt men dina matkostnader är ju grymt låga, är dina luncher på jobbet inräknat?

Miljonaren said...

Har varit mycket matlåda, även gröt ibland till lunch. Men till saken hör att jag 1-2 gånger i veckan haft lunchmöten eller aktiviteter som inneburit gratis lunch vilket underlättat mycket.

Nu ska jag börja äta lunch ute ibland.

Anonymous said...

HM fortsätter att backa på börsen idag.
Jag har lite för mycket investerat i HM för att detta ska kännas bra :-(.

Miljonaren said...

Jag har 1461 aktier i H&M. Men har inte det minsta ont i magen faktiskt. Är ganska luttrad efter 1 miljon i Rysslandsfonder när det gick ner 5% om dagen ett tag.

Men alltid bra med riskspridning, har man så stor andel i en aktie att en nedgång på 20-30% känns som en katastrof är det inte bra.

The 99% said...

Det största hotet för HM är just e-handeln, de tycks helt inte hänga med..

Anonymous said...

Svindlande dyr IT med inköpta "standardsystem" och viss outsourcing...det brukar tyda på stora problem när ledare/chefer satsar i den riktningen. Mig veterligen så har det inte fungerat bra för något företag att gå den vägen. Om man får systemen att fungera så kostar det betydligt mer än det smakar, och då görs egentligen hela satsningen för att man tror att det ska bli billigare.

The 99% said...

I ärlighetens namn skulle jag nästan mer gärna köpa Qliro än HM idag, de har allt som behövs förutom att tjäna pengar. HM tjänar bra men hur länge till?

Anonymous said...

Har tidigare underskattat HM, oerhört robust verksamhet. Visst, kursen hoppar upp & ner men graferna på antal butiker, försäljning och antal marknader visar i stort sett utan undantag bra trend. Det enda som gör mig lite skakis är dollarkursen. Alla inköp i dollar. Jag kommer köpa fler HM efter nästa SHB-köp.

Camilla said...

Jag har precis fått upp intresset för min ekonomi (jag vet, man borde ju börjat tidigt...men bättre sent än aldrig) och därför också precis hittat till din blogg. Jag har inte hunnit läst så mycket än, men redan lärt mig att jag inte kan nånting! Tack för intressanta inlägg, och lärorika diskussioner i kommentarer!
Jag tänkte passa på att fråga om du har några tips till en nybörjare? Har börjat investera (smått!) i aktier men inser ju att jag har noll koll...
Tack igen, trevlig helg!