Saturday, November 12, 2016

Min nya sparkvot

När jag från årsskiftet planerar att gå ner till cirka 70% i sparkvot  (22,5/32=70,3%) så är det ju räknat på sparande av min nettolön.

Till det ska det ju läggas återinvesterad utdelning på minst 100.000 kr, tjänstepension och PPM. Plus den allmänna pensionen så klart. Så bara med dessa då är vi uppe i över 100% sparkvot.

Sen ligger ev intäkter från blogg, extrajobb via min enskilda firma och om min bok skulle bli verklighet under 2017 utanför de 32.000 kr per månad. Av dessa övriga intäkter blir sparandet 100%.

Syftet med inlägget är att peppa mig själv att det inte är så illa att öka utgifterna till över 9000 kr i månaden. Även om det kommer kännas märkligt och fel vissa gånger när kortet dras i januari och februari nästa år.

23 comments:

  1. 100 000 i utdelning. Det är på hela året det eller? Är det på månad så är du klar kan man säga ;)

    ReplyDelete
  2. Det är för året. Baserat på de aktier jag planerat att ha 1/1. Kommer ju hinna köpa lite till innan utdelningen så strax över 100.000 bör det bli helåret 2017.

    ReplyDelete
  3. Får man fråga hur gammal du är? Mvh Kneg till Deg

    ReplyDelete
  4. Anonymous11:52 AM

    Hur mycket har du investerat i aktier? eller vad du har för snitt på direktavkastningen.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous9:29 PM

      Men läs bloggen....

      Delete
    2. Ja läs bloggen via dator eller webversion så ser du innehaven ute till höger.

      Delete
  5. Anonymous10:11 AM

    Hej.
    Själv så planerar jag bygga upp en utdelningsportfölj för framtiden.

    Har en fråga om hur du ser på en lågsiktig portfölj, inriktad på utdelning.
    Inte till portföljens innehåll utan kontot för portföljen
    ISK - KF - vanligt konto eller annat.
    Idag är ISK och KF bra alternativ, men tänker på lång sikt.
    Om man har portföljen långsiktigt, så bör väl statslåne-räntan öka och KF samt ISK "försämras" med högre skattesats?

    Tack för en intressant blogg.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tror absolut ISK/KF kommer löna sig över tid jämfört med vanlig depå. Tror åren med över 3% i statslåneränta kommer vara få. Och 10 årsperioder med under 3% i snittavkastning per år på börsen kommer även de vara få.

      Delete
  6. Anonymous4:00 PM

    Hej, jag följer din blogg och har blivit inspirerad att investera. En fråga har du lånat genom åren för att få bättre hävstång I investerandet?

    ReplyDelete
  7. Har alltid haft bolån och tog 2008 ett lån på 100.000 kr som jag köpte aktier för. I övrigt har jag jobbat utan hävstång och lagt en del pengar på att betala av CSN och amortera ner bolån.

    ReplyDelete
  8. Anonymous6:21 PM

    Vad säger ni om fonder istället för aktier?

    Jag har en större summa som ska investeras och jag har tänkt mig 100% aktiefonder fördelade på Global, USA, Europa, Sverige och Tillväxt. Flertalet indexfonder och efter fördelning på 11 olika fonder ligger den genomsnittliga förvaltningsavgiften på 0,43%. Jag har helt valt bort fonder som tar betalt vid insättning och/eller uttag.

    Jag har även idag ett aktiesparande fördelat på 11 svenska bolag (ytterligare ett bolag ska in så totalt 12 stycken). De flesta är s.k utdelningsaktier kryddat med 1 högoddsare.

    Jag skulle ju istället för fondköp kunna investera hela summan fördelat på mina 12 aktier, men att lägga allt på den svenska aktiefonden och enbart 12 aktier känns minst sagt för vågat...och mina aktier har också minskat i värde sett från sommaren.

    Investeringen i aktierna och de planerade fondköpen ligger i ett ISK.

    Hur bär man tänka runt detta?

    ReplyDelete
  9. Storugglan8:14 PM

    Anonymous 6:21 PM: Jag skulle kolla på dessa portföljförslag:

    http://blogg.avanza.se/hemberg/2015/11/03/putsar-pa-enkla-fondportfoljerna/

    11 fonder låter alldeles onödigt många. Fokusera på att få den för dig rätta allokeringen mellan aktier och räntor respektive för aktier mellan globala, svenska och tillväxtmarknader.

    ReplyDelete
  10. Anonymous8:30 PM

    @Storugglan, jag tog fram en bas via Avanzas portföljgenerator. Detta förslag har jag korrigerat utifrån avgifter och helt plockat bort fonder med insättnings eller uttagsavgift. Alla har högt betyg på Morningstar (vilket portföljgeneratorn i stort går på). Vad är nackdelen att spara i flera fonder? Jag har i princip bara en indexfond per delområde, men kompletterat varje område med någon ytterligare fond...det blev totalt 11 stycken.

    ReplyDelete
  11. Se nu till att lyxa till det riktigt ordentligt. Det är du värd :)
    Tror på dig och din strategi.

    ReplyDelete
  12. Tycker fonder många gånger är ett lika bra val som aktier. Sen spelar det nog mindre roll om man kör 5 eller 11 fonder. Personligen tror jag inte man behöver specifika USA- och Europafonder om man har en globalfond. Men det är heller inget fel.

    ReplyDelete
  13. Storugglan9:06 PM

    Anonymous 8:30 PM:

    "Vad är nackdelen att spara i flera fonder?"

    Det finns ingen anledning att göra det mer komplicerat än nödvändigt. Men som Miljonären skrev: det är heller inget fel. Men det kräver mer tid och engagemang.

    Har du många fonder så har du också förmodligen separat fonder för region, land, sektor etc. Det kräver bevakning och omallokering för att bibehålla den ursprungliga risknivån. Detta fångas till stora delar enklare upp av en globalfond.

    ReplyDelete
  14. "större summa som ska investeras och jag har tänkt mig 100% aktiefonder fördelade på Global, USA, Europa, Sverige och Tillväxt. Flertalet indexfonder och efter fördelning på 11 olika fonder ligger den genomsnittliga förvaltningsavgiften på 0,43%. Jag har helt valt bort fonder som tar betalt vid insättning och/eller uttag."

    Tycker som Ugglan. För att ge ytterligare respons så är 0,43 i snitt för högt för mig. Finns inte anledning med avgift alls nu i Norden (genom direktägande i aktier eller Nordnets superfonder). Om det t ex i Indien bara finns dyra fonder där så skippar jag Indien tills vidar. Om det handlar om stort kapital så kan man skapa sin egen passiva fond.
    Vid längre sparhorisont är avgifterna helt avgörande.

    ReplyDelete
  15. Anonymous6:08 PM

    @Kaktus, det blev slutligen 10 fonder och snittavgiften 0,36% (därtill skatten då de ligger på ISK). Jag har redan egna svenska aktier, dock har väl utvecklingen inte varit direkt lysande sett till inköpspriset...och jag ville fördela pengarna till annat än den svenska börsen och då kändes fonder mer rätt (läs lättare att få till).

    ReplyDelete
  16. Hoppas det går bra. Håller med om fonder speciellt utsnför EU. Mycket lättare att månadsspara då.

    ReplyDelete
  17. Lycka till med ökade utgifter. Låt oss veta vad du köper! :)

    ReplyDelete
  18. Lycka till!! Så inspirerande att följa dina framsteg!

    ReplyDelete
  19. Anonymous2:30 PM

    "större summa pengar at investera"
    Hörde på nån av bloggarna, tror det var Fond podden eller kanske Prata pengar, att man ska absolut sprida ut köpen på ett eller två år vid en summa av 200 tusen. Speciellt nu när börsen står högt.

    ReplyDelete