Thursday, March 22, 2007

Rally i Asien

Att Motorola vinstvarnade efter börsen stängning räckte inte för att förstöra feststämningen i Asien efter den starka avslutningen i USA igår.

I skrivande stund ser det ut såhär för länderna där jag har fonder:
Indien: +2,28%
Japan: +1,5% (var stäng igår pga vårdagjämningen så jag hade hoppats på lite mer upp eftersom de hade gårdagens uppgång att ta igen också)
Hong Kong: +1,4%
Kina: +1,3%

Nu ska jag åka och jobba så det blir lite nya pengar att köra in i fonderna på fredag när lönen kommer.

6 comments:

  1. Anonymous10:42 AM

    Jag tycker du fokuserar ganska mycket på kortsiktiga upp- och nedgångar. Om din placeringshorisont är >5 år så kommer detta bara att vara brus -- det betyder inte så mycket, även om det är kul att följa.

    Ser annars bra ut idag, jag närmar mig själv ATH (början februari senast) vilket är lite oroande eftersom jag är pessimist av naturen. Vinsterna är onormalt bra fortfarande, det ska bli mycket spännande att se om Q1-rapporterna blir bra. Någon gång i år eller nästa år måste vinsterna stagnera, och jag tror själv på en lågkonjunktur omkring 2009-2010, och det kan bli lite tufft för aktie- och bostadsmarknaderna då.

    Frågan är om man ska ignorera detta eller försöka ta defensiva positioner redan nu. Personligen gör jag det senare.

    Jag återinvesterar inte utdelningarna i aktier längre, utan köper räntefonder och amorterar studielån. Ingen bra avkastning men en rejäl sänkning av risken (aktierna har dock tuffat på...). För två år sedan var jag till 90% investerad i aktier och belånad till 50%, nu är motsvarande siffror 75%/30%.

    ReplyDelete
  2. Anonymous2:02 PM

    En fundering. Om du är så långsiktig och investerar så pass mycket varje månad - varför köper du inte aktier direkt? Ränta på ränta-effekten av avgifterna i fonderna kommer äta upp många %. Så länge börserna stiger med två-siffriga tal kan man kanske blunda för det men när du har en negativ utveckling märker du detta tydligare. Oavset hur det går måste du lägga ut 2-5% per år på din totala fondportfölj. Dessutom kanske du har köpavgifter på cirka 1-2% i vissa fonder. Då hamnar du per automatik på minus initialt. Köper du rena aktier har du ett courtage på max 0,15% och inga årsavgifter.

    Invändningen kan vara att det är svårt att köpa aktier i och få exponering mot Asien, Östeuropa, Latinamerika med mera. Men titta på våra stora bolag på OMX. Exponeringen mot tillväxtmarknaderna är betydande för bolag som Scania, Ericsson mfl.

    Känns dumt att betala fondförvaltare så höga avgifter när du enkelt kan göra jobbet själv.

    En bra länk för att se hur avgifterna slår mot dig på lång sikt: www.morningstar.se/calc

    ReplyDelete
  3. Joakim: Att följa börsen dag för dag är nog mest för min motivations skull om jag ska vara ärlig. Vidtar ju ytterst sällan några åtgärder även om det händer som när jag sålde fonder för ett par veckor sen i början av nedgången som kom i slutet på förra månaden.

    Anonym: För att få samma riskspridning med ett antal olika köp varje månad och fokus mot tillväxtmarknader i asien tror jag mina omkostnader för att köpa aktier skulle bli större än för att köpa fonder.

    Överhuvudet taget ligger mitt abslout största fokus för tillfället på att få ett högst sparande. Många saker jag gör är lika mycket för att motivera mitt sparande och få allt enkelt och överskådligt, som att just den invsteringen garanterat är den bästa på 10 års sikt.

    ReplyDelete
  4. Anonymous3:46 PM

    Miljonären,

    Jag förstår. Fast relativt får du inte större riskspridning av att köpa fonder i tillväxtmarknader. Rent matematiskt ligger den relativa riskspridningen i en aktieportfölj högst vid cirka 15 st olika aktier. Köper du fler olika aktier än så ger inte det en högre riskspridning mer än på marginalen. Om du då tittar på OMX30-bolagens årsredovisningar märker du att du får ta del av tillväxtmarknadernas vinstbidrag på så vis. Dessutom slipper du (inte bolagen då förstås) valutariskerna. Valutamarknaden är ju så volatil att du med en fond ibland har 50% valutaeffekt (positiv/negativ) och 50% börsutveckling. Köper du aktier direkt i bolag kan dessa bolag för en relativt billig peng säkra sina intäkter och du får en mindre risk som aktieägare.

    Om du investerar 10.000 kr i månaden i 20 år med en genomsnittlig årsavgift på fonderna på 2,0% (lågt räknat om vi talar tillväxtmarknadsfonder) har du givet en årlig avkastning på 10% i genomsnitt/år:

    En fondförmögenhet på: 5.544.829 kr (efter att avgifterna är tagna).

    Avgifterna du betalat under perioden är: 915.694 kr

    Det vill säga: Cirka 14% av din förmögenhet går till avgifter. Inte 2% som man kan tro. Ränta på ränta-effekten blir alltså enorm om man är långsiktig i fonder.

    Hade du istället sparat i aktier med en köpavgift (courtage) på 1,00% (högt räknat) hade du haft:

    En aktieförmögenhet på: 7.167.469 kr (efter att avgifterna är tagna).

    Avgifterna du betalat under perioden är: 24.000 kr

    Det vill säga: Din portfölj hade varit värd 1.622.640 kr mer efter 20 år...

    Se inte detta som kritik mot ditt val utan mer som kritik mot fondbranschen och dess villkor. Det finns en anledning varför nätmäklarna och bankerna inte gör reklam för att du ska handla aktier utan istället fonder...och helst högriskfonder i sk tillväxtområden. I en fond som har en årlig avgift på 3% tjänar banken/mäklaren som säljer dig fonden 1,5%...

    Det är viktigt att tänka på om man har som mål att vara i vinnargänget på lång sikt.

    Jag har tidigare också haft ett stort fondsparande. Jag föll i fällan att tro att man ska ha fonder i Kina, Indien och Latinamerika för att det är det som ger mest på lång sikt. När jag sedan fick se vilka enorma avgifter man betalar på sikt, oavsett hur fonden går, och vilken risk man tar (valutarisk, politisk instabilitet osv) så ändrade jag mig till direkt aktiesparande i svenska tillväxtbolag. Cirka 15-20 st för att ha den relativa riskspridningen. Tittar du i tabeller över vilka länder som gått bäst genom åren ligger Sverige i toppskiktet. Det är svårt att tro först men så är det.

    Lycka till hur du än går tillväga!

    ReplyDelete
  5. Anonymous4:27 PM

    du verkar inte räkna med nån inflation när du säger hur mycket pengar du kommer att ha om en massa år

    ReplyDelete
  6. Anonym1: Tack för inlägget.
    Anonym2: Hur menar du att jag inte räknar med inflationen? Jag har så vitt jag vet aldrig skrivit hur mycket jag tror mig kunna köpa för en viss summa pengar i framtiden...

    ReplyDelete