Jag har ju vid sidan om min heltidsanställning en enskild firma där jag gör lite sidouppdrag. Blir inte så mycket men försöker landa på en omsättning på 15.000 kr per år vilket efter kostnaderna blir ett överskott på ca 12.000 kr.
Lite skattefrågor:
- Jag har svårt att hävda att jag jobbar så mycket i hemmet att jag kan dra av 4.000 för kontor när jag har heltidsjobb och bara omsätter 15.000 kr. Eller hur?
- Då nu denna vinst läggs på toppen av min vanliga lön där jag redan betalar statlig skatt blir skatten rätt hög. Men då jag inom 5 år ska sluta jobba borde det vara bra att lägga så mycket det bara går i periodiseringsfond för att plocka ut åren efter jobbslut. Till noll skatt?
- Visst kan jag sätta in 35% av överskottet på 12.000 kr i exemplet ovan i min gamla IPS som jag pensionssparade i på den tiden det var avdragsgillt som anställd? Plockar jag ut IPS som pension vid 55 då jag inte jobbar bör den ju bli helt skattefri.
Om dessa upplägg ovan stämmer blir ju upp emot halva vinsten i firman helt skattefri. I så fall skulle min motivation öka betänkligt för att försöka dra in några kronor till via firman. Har varit lite slö där med motiveringen att jag redan jobbar heltid och att nästan allt blir skatt.
Avdrag för kontor i hemmet brukar synas av skatteverket som ett själ att göra en noggran revision.
ReplyDeleteÄr inte ute efter att fuska. 800h per år i hemmet krävs tydligen. Kan jag inte motivera.
ReplyDeleteDu får inte ha pensionsavsättning från din nuvarande arbetsgivare för att du ska kunna göra avdraget inom IPS, dvs du måste helt sakna pensionsrätt som privatperson för att göra avdrag inom det som skatteklassas som P (privatpension).
ReplyDeleteJaså. Är du säker på det. Läste lite snabbt om det och verkade gälla alla med aktiv näringsverksamhet oavsett annan anställning med tjänstepension eller inte.
ReplyDeleteAvsätt max till pfond och expansionsfond är bästa tipset för dig.
ReplyDeletePlanerar du har sidoverksamheten ett tag framöver rekommenderar jag ett AB, då kan du ta ut billig utdelning.
ReplyDelete1. Stämmer att 800h krävs. Att göra avdraget när du bara omsätter 15k är antagligen som att beställa en särskild granskning av din verksamhet.
ReplyDelete2. En periodiseringsfond innebär inte noll skatt utan uppskjuten skatt. Det stämmer att du bör avsätta maximalt till en sådan om du tror att du kommer få lägre marginalskatt i framtiden. Tänk på att nuvarande socialistregim vill och sannolikt snart inför en extra skatt för fonderat kapital även i enskilda firmor, precis som redan har införts för aktiebolag.
3. Det Rickard säger ovan gäller för vanliga anställda. Om du bedriver aktiv näringsverksamhet så kan du göra avdraget som du säger, plus ytterligare 1800 kr. Med den omsättning du har i år så kan det vara svårt att motivera att verksamheten bedrivs aktivt, men om du deklarerar och betalar egenavgifter som en aktiv verksamhet så ska du självklart kunna utnyttja diverse fördelar också. Uttag från IPS är dock INTE skattefritt. Du betalar inkomstskatt, så det lönar sig om du tror att du har lägre marginalskatt i framtiden. Faktiskt kan det löna sig även om marginalskatten är samma, eftersom ett avdrag idag gör att man kan investera pengarna på annat håll under tiden.
-- Max
Från och med i år slopas pensionsspararavdraget om 1800 kr för alla, även egenföretagare. Det är alltså 35 % av överskottet som gäller och inget ytterligare.
ReplyDelete-- Max
Håller med någon ovan, avsätt max till p-fond och exp.fond så får du låg skatt och investerar du överskottet i firman för uttag senare.
ReplyDeleteTack! Med noll skatt på IPS menar jag att jag inte kommer ha någon lön utan enbart ta ut IPS och tjänstepension mellan 55 och 62. Då bör det bli extremt låg skatt eller ingen alls då det handlar om några enstaka tusenlappar i månaden bara.
ReplyDelete1: Starta aktiebolag och spara vinsten för att kunna ta ut lön efter din pensionering.
ReplyDelete2: Avdrag för kontor hemma då krävs det att du jobbat 800 timmar per år, 2 timmar per dag året om, det är en underdrift om du driver eget. Avdraget är på 4 000 kr. Det kan vara, läsa i branschtidningar, ringa telefonsamtal, plugga ekonomi, filosofera fram nya affärsidéer osv.
3: Du kan dra av telefon, internet, kaffe (dricker du väl inte) slkort för att ta dig till kunder.
4: Fokusera på att dra in kunder, med din målmedvetenhet och ekonomiska sinne så kommer du lyckas.
5: Gör en lista med kunder/saker att göra varje dag som driver företaget framåt. Det går fortare än vad man tror. Jag tror att du på ett år kommer ackumulera lika mycket i bolaget som du sparar privat under samma tid.
6: Du kanske skulle vara en "sparkonsult"? Dvs alla besparingar du kan göra åt ett företag tar du x % i arvode för.
Om du sätter av 35 % i en privat pensionsförsäkring på Avanza, så kan du göra ett helt återköp redan inom ett par år då du slutat att jobba. Detta är ok from i år enligt skattemyndigheten om beloppet inte överstiger 1 prisbasbelopp (2016 = 44 300 kr). Dvs då är pengarna inte alls låsta till 55 och skatten du betalar kommer ju då vara mer eller mindre obefintlig, eftersom du inte har någon annan inkomst av pension eller arbete vid ett återköp låt säga när du är 40 år.
ReplyDeleteSå just därför kan det vara bättre att öppna en ny, istället för att sätta in på din gamla IPS, för den är säkert mer värd än 1 prisbasbelopp och då således låst till 55 års ålder.
https://www.skatteverket.se/privat/skatter/forsakringar/avslutavpensionssparandeifortid.4.18e1b10334ebe8bc80002218.html
Men har redan ca 100.000 i IPS från ett antal år då jag sparat 12.000 kr per år när det gick att dra av som vanlig löntagare. Då kan jag väl inte återköpa om jag sparar 40.000 nya kronor där?
ReplyDeleteNej precis, sätter du in ytterligare slantar i din befintliga IPS, så är både "nya och gamla" pengar låsta till 55, ty går ej att göra återköp pga att värdet överstiger ett prisbasbelopp.
ReplyDeleteDet är just därför du ska spara kommande avsättning/avsättningar i en ny privat pensionsförsäkring för då kan du återköpa den när du vill, förutsatt att den inte har ett värde som överstiger ett prisbasbelopp. Förstår du vad jag menar??
Eftersom att Avanza inte tar någon fast adm-avgift likt storbankerna gör på en privat pensionsförsäkring så är det ju inte något negativt att ha flera. Dvs om små belopp i flera,så är det ju ok med återköp när som. Och om ingen lön året du återköper, ytterst begränsad snart på utfallande beloppet.
Ok kan man ha flera olika så är det ju helt klart intressant!
ReplyDeleteDu kan ha flera olika privata pensionsförsäkringar, precis som du kan ha flera olika kapitalförsäkringar eller ISK.
ReplyDeleteSå håller du bara kapitalet under ett prisbasbeslopp är ju flexibiliteten med återköp/uttag när som du önskar väldigt stor... Och som sagt, dessutom till väldigt låg beskattning vid återköp, förutsatt att du slutat att jobba.
Bästa tipset hitintills?? =)
Ja inte dumt...
ReplyDeleteOm ni menar IPS när ni säger privata pensionsförsäkringar är det en halvdan idé. Det är det totala avsatta kapitalet som avses så dela upp gör ingen nytta annat än att du kan avsluta den tidigare. 0 kr i avdragsrätt per år utan överskott eller upp till 35% av överskottet om sådant finns (upp till 443 000 kr inbetalt). Delen du får göra avdrag för beskattas med 24,26 % (särskild löneskatt). När du avslutar en IPS i förtid beskattas den med 30 %. Det blir lite bättre än att betala statlig skatt direkt, men inga jättesummor. ca 5 000 kr per år i ditt fall som beskattas till 24,26 % vid inbetalning + 30 % preliminärskatt vid uttag och sen ovanpå din inkomst vid deklarationen (50 % om du inte slutat jobba) istället för 31,42 % och inkomstskatt (ca 50 %) direkt. Överskjutande del om ca 10 000 kr beskattas dubbelt.
ReplyDeleteMen ska ju ha 0 kr lön när jag tar ut pengarna vid 55. Jämfört med idag då jag betalar statlig skatt.
ReplyDeletebättre att avsluta före de når upp i ett prisbasbelopp genom förtidigt uttag precis efter du slutat jobba. De läggs ovanpå tjänsepensionen när det gäller beskattning
ReplyDeletePrecis, nyttan med att dela upp det i flera mindre potter, är just möjligheten att ta ut kapitalet innan 55 års ålder. Och självklart ska miljonären bara sätta av den lilla summans som han får avdragsrätt för, dvs 35 % av överskottet (max 10 pbb).
ReplyDeleteJa, den delen som han sätter av beskattas med 24,26 (= särskild löneskatt) och vid ett återköp/avslut innan 55 års ålder, betalas hela beloppet ut med en preliminärskatt på 30 %. Men har han det året (då han gör ett återköp (=begär avslut och tidig engångsutbetalning)) ingen lön, så kommer han få tillbaka större delen av dom 30 % som han betalt i skatt när han deklarerar, ty om tex bara en total inkomst på 24 000 kr på årsbasis(= ett återköp av en IPS eller en Privat Pensionsförsäkring) och ingen lön i övrigt blir skatten ca 7 % om han bor i Sthlm, se http://www.ekonomifakta.se/Fakta/Skatter/Rakna-pa-dina-skatter/Rakna-ut-din-skatt/#&&/wEXAQUEY2FsYwUBMYDp9Tkj4OGAN4R9N1IUN54CiLz9yKMG5G2iLHW2Pox3
Så totalt, i kronor och ören räknat är det inte mycket pengar det handlar om, eftersom han inte får göra speciellt stora avsättningar, ty begränsat överskott och får bara sätta av 35 %. Men skattetekniskt blir det bästa möjliga utav godkända och tillgängliga alternativ, eftersom bara ca 7 % vid uttag enligt ovan exempel. Dessutom är ju då inte pengarna låsta till 55 utan "bara till han slutar jobba". Dvs egentligen inte låsta alls, men dumt att ta ut dom innan han slutar jobba, för då marginalskatt på ca 52 % istället om nu miljonären har en bruttolön på ca 42-43´, ty har för mig att han har en nettolön på ca 31 000 kr/mån.