Wednesday, February 18, 2015

Kan Ryssland ha vänt?

Köpte ju Ryssland alldeles för tidigt med start för snart 1 år sen, trodde oljepriset skulle hålla sig på någorlunda stabil nivå, att krigshotet i Ukraina snart skulle reda ut sig och att förtroendet för Ryssland på sikt skulle stärkas och den extremt låga värderingen då justeras uppåt. Ett år senare kan man konstatera att alla dessa gissningar såhär långt varit helt galna. Och det har varit en tuff resa framförallt under början på december förra året då ryska börsen gick ner tvåsiffrigt fler dagar.

Med risk för att skriva detta inlägg just när ryska börsen gått bra en månad och att det mycket väl kan vända ner igen redan imorgon bitti så känns det väldigt bra att jag i skrivande stund ligger över 15% plus på investeringen i Ryssland. Hoppas och tror att vi kan fortsätta upp en bra bit till även om tempot på slutet med över 20% på en månad känns som en motreaktion mot raset i december.

Hur tänker ni andra om Ryssland just nu? Har ju varit väldigt många negativa kommentarer på mina tidigare inlägg om Ryssland och påstår absolut inte att ni haft fel och jag haft rätt bara för att jag just idag ligger lite plus. Är väldigt ödmjuk inför svängningarna som jag räknar med komma även framöver.

27 comments:

 1. Anonymous7:45 AM

  Grattis till resultatet så här långt. Själv bromsas jag av den politiska risken. Tror tyvärr att det dröjer länge innan förtroendet för de ryska politikerna och deras plötsliga lagförändringar återvänt. Fler och fler stora internationella bolag drar sig ur eller slutar sälja i Ryssland. Fonder är väl ändå bättre på att sprida risken över olika bolag och sektorer, men...
  /H

  ReplyDelete
 2. Anonymous8:34 AM

  Är i samma tankebana som föregående inlägg. pga de politiska aspekterna så är det "för tidigt" att gå in i ryssland. Även om det löser sig med Ukraina så är RISK/REWARD ration väldigt dålig.

  De kommer gå snabbt om vi har sett det värsta, då kommer man missa uppgången, men "vapenvilan" som beslutades om i söndags kan likaväl rivas upp inom dagar/veckor och då har vi en negativ trend igen.

  Det blir nog inte krig, men förtroendet för ryssland gör att _Jag_ tycker att nedsidan just nu är större än uppsidan.

  det finns andra placeringar som är mer intressanta för tillfället.

  ReplyDelete
 3. Jag tycker du gör mycket rätt, och att investera i Ryssland när värderingen är jättelåg, och ingen vill röra landet med tång är helt rätt!

  Det är mycket få investerare som klarar av det, man kan även läsa dina inlägg kring 2008/2009 och hur du kunde hålla huvudet kallt, och gå in när allt såg som mörkast ut. Det är denna förmåga som kommer göra dig extremt rik, jag önskar att jag också hade det psyket, men har inte det tyvärr.

  ReplyDelete
 4. Anonymous11:32 AM

  Fast varför så bråttom? Att försöka köpa i absoluta botten anser jag vara onödig risk. Vänta tills rimlig positiv trend istället?

  (idén att gå in i en marknad som Ryssland är väl ändå att få massvis med procent? Att då "missa" ett tiotal från botten är väl ingen katastrof?)

  Eller varför inte Indien/östasien?

  /Fredrik

  ReplyDelete
 5. Vad är P/E-talet för den ryska börsen i dagsläget?

  Vilken är den bästa rysslandsfonden/ETFen?

  ReplyDelete
 6. Anonymous1:05 PM

  Tänk hur många sköna tusen du hade tjänat under denna tid då du spelat rysk routelle, om du istället investerat på fina svenska börsen...

  Men jag antar att alla inte är som mig, som gillar att mysa och ha det skönt, på den spikraka släta fina vägen mot rikedomen.

  Andra verkar föredrar att obekvämt skumpa fram på någon rysk gropig jävla väg, i en rostig rysk bil med tre hjul (ett hjul har lossnat), mot en okänd sunkig framtid, med en Putin-tshirt på sig.

  Intressant att vi människor är så olika.

  :)

  ReplyDelete
 7. Anonymous2:34 PM

  Jag hoppas oxå att det vänder men nu läste jag på BBC att ryssarna flugit nära UK luftrum...

  ReplyDelete
 8. Anonymous3:24 PM

  Gick själv ut från börsen i veckan. Kommer dock inte tveka att köpa in mig om jagh hittar bra möjligheter. Ryssland är för tillfället extremt volatilt och har en riktig psykopat vid rodret. Miin rekommendation är att du tar de pengar du tjänat och springer fort som fan:) Oljan ligger på en låg nivå och och på en tidshorisont över 2-6 år tror jag att det ska kunna ske en ökning på minst 50%. Mycket bättre investering än Ryssland anser jag. Lycka till vad du än väljer att göra!

  ReplyDelete
 9. Anonymous7:08 PM

  Jag tror att Ryssland är en dead cat bounce. Jag tror att Ryssland går mot en liknande händelse som 1991/1992.

  Oljan kommer att vara (enligt mig) 30 dollars snart.

  ReplyDelete
 10. Anonymous8:31 PM

  Ryssland har invaderat ett annat land i Europa! Detta är första gången sen hitlers tid detta händer i Europa! Att överhuvudtaget ens överväga att investera i Ryssland borde enligt min mening vara belagt med mångårigt fängelsestraff. Det är mer ok att finansiera IS terroristerna än att supporta Ryssland - tänk på det. De som investerar i Ryssland idagsläge förtjänar förakt.

  ReplyDelete
 11. Anonymous5:50 AM

  Grattis till uppgången.
  Själv är jag mer försiktig och väljer att undvika Ryssland.
  Putins krigslust, sanktioner och lågt oljepris gör att jag istället investerar på annat håll.

  /Patrik

  ReplyDelete
 12. Anonymous11:44 AM

  "jag i skrivande stund ligger över 15% plus på investeringen i Ryssland."

  Är det bara vinst av fonderna eller räknar du med dina egna insättningar av pengar varje månad?

  ReplyDelete
 13. Anonymous3:33 PM

  Ett snabbt in- och utträde under februari gav mig 10%, av en 30 000 kr chansning. Alldeles för osäkert som investerare dock.

  Ligger i princip helt utanför alla börser nu. Endast lite statsobligationer i portföljen...

  Rasar det snart?

  ReplyDelete
 14. Jag startade vid årsskiftet med köp av fondandelar i Oljefonden samt Rysslandfond. Varje fredag köper jag för att inte gå in på fel nivå. De största farhågorna med Ryssland tror jag är inpressade nu i kurserna. Hela strategin för 2015 finns här:

  Http://handelavaktier.blogg.se

  ReplyDelete
 15. 15% plus betyder givetvis att värdet är 15% högre än summan av alla insättningar.

  ReplyDelete
 16. För att Ryssland ska återgå till att uppfattas som en stabil motpart behöver Putin försvinna, vilket han inte lär göra under ordnade former. Återstår endast scenarion med kaos i en eller annan form och då kommer tiden arbeta mot dig.

  Men vad vet jag?

  ReplyDelete
 17. Anonymous11:33 AM

  Jag ser bara dåliga tider för Ryssland. En korrupt stat som långsamt men stadigt vältrar sig över välmående privatägda bolag och sväljer dom. Utländska bolag som flyr fältet. Uppgången du ser nu är bara spekulation är jag rädd. Det finns långt trevligare investeringar än Ryssland.

  ReplyDelete
 18. Anonymous5:04 PM

  Jag håller helt med ovanstående (anonym 11:33) inlägg. Ryssland är på väg åt helt fel håll i det längre perspektivet och i det korta perspektivet räcker det med att Putin skramlar lite med sabeln för att kurserna ska dyka, och det rejält. Mitt råd: sälj nu när du är upp 15%, avvakta dippen på OMX som oundvikligen kommer (sannolikt till sommaren eller senast till hösten) och köper in dig. Om inte annat kommer du sannolikt kunna köpa tillbaka fler andelar av ryssfonder för samma pengar...

  ReplyDelete
 19. Anonymous8:29 PM

  Hej. Anonym 11:33 AM igen.
  Jag har sålt alla räntepapper och köpt aktiefonder. Healthcare, Eurozone och Indonesien. OMX uppgång är räntestyrd. Trångt på börsen. Som det skall vara eller ståplats i kyrkan? Tja, minusräntan är historisk.

  Ser man till ECB's planerade stödåtgärder lär inte vår riksbank höja räntan på överskådlig tid. ECB skall starta sedelpressarna. Rejält. Det lär vi behöva göra också.

  Att vänta på en större nedgång i OMX lär bli tidskrävande. Att då ligga i vänteläge helt utanför börsen kan bli dyrt.

  ReplyDelete
 20. Anonymous9:03 PM

  Anonym 11:33 än en gång.
  Kolla läget på 10-års bundna bolån. 3,24% idag. Många djupt veckade kloka pannor bakom den siffran. Jag tolkar det som att OMX kommer att stabiliseras på ett högt värde snarare än att rasa. Tills vidare.

  ReplyDelete
 21. Anonymous9:28 PM

  11:33
  Känn dig stolt. Sedan rätt länge nu äter jag 10-15kr lunchlåda. Jag fann inspirationen här. Det blir en god slant till mina barn! Några lunchlådor Bullcertifikat Brent med hävstång x5 köpte jag kring årsskiftet. Det blir körkort (minst) år 2024 när dom löper ut.

  ReplyDelete
 22. Anonymous10:24 AM

  Hej,

  Eftersom jag inte hittar någon mailadress på din blogg provar jag att kontakta dig här, hoppas det går bra.

  Först och främst vill vi berömma dig för trevlig och inspirerande läsning på din blogg; Miljonär innan 30.

  Jag som skriver till dig heter Nathalie och arbetar med SurveyBee's Blogg Awards 2015, som du har blivit nominerad till. Anledningen till att vi tar fram och skapar SurveyBee's Blogg Awards 2015 är att vi vill belysa andra bra bloggar till våra läsare och medlemmar, inom ämnena; jobb, privatekonomi, pengar, sparande och kreativa sätt att tjäna pengar.

  För att vi ska kunna lägga till dig i listan med nominerade bloggar samt skriva en motivering till din nomineringen, vill vi gärna att du svarar på lite frågor först;

  1. Vad heter du som står bakom bloggen och skriver inläggen?
  (Önskar du vara anonym med namn eller liknande personuppgifter, så respekterar vi självklart detta)

  2. Hur länge har du bloggat?

  3. Hur länge har du bedrivit denna bloggen och vad är syftet med den?

  4. Vilken är bloggens främsta målgrupp?

  5. Vad gör du när du inte bloggar?

  Svara gärna till min mail: nawe@aw-media.dk

  Ha en fortsatt trevlig dag så hoppas jag vi hörs snart,

  Med Vänliga Hälsningar;
  Nathalie, Team SurveyBee
  www.surveybee.se

  ReplyDelete
 23. Håper det er okay å skrive på norsk. Jeg solgte alle Indien og Rysslandsfonder for 10 dager siden. Fikk en avkastning på 23%.

  Tror jeg vil investere mer i Europa og Norden framover. Indionesia og Latinamerika kan også väre interessant om Brasil löser sine problem.

  //Lars

  ReplyDelete
 24. Anonymous10:45 AM

  Varför just Carnegie?

  ReplyDelete
 25. Anonymous9:46 PM

  Personligen är jag mycket kluven till Ryssland. Jag har stundtals varit sugen och chansa lite (med en förhoppning på 20 snabba procent men (nu kommer jag låta som en moraltant). Men sen inser jag en sak, jag vägrar skjuta in kapital hos ryska företag.

  Jag vägrar sponsra Putin i hans hets mot väst. Jag tycker faktiskt, att man skall ta med den aspekten i sina val av fonder och aktier. Man behöver kanske inte gå så långt att man endast väljer etiska fonder, men man behöver inte sponsra den värsta boven i jakten på avkastning.

  ReplyDelete
 26. Ang Carnegie...Har tidigare spritt jämnt mellan tre olika Rysslandsfonder men tycker Carnegie gick bäst under en period och växlade över mer till den. Fick bra förtroende för förvaltaren i några uttalanden. Men det var nog mycket att den föll mindre i nedgång och East Capital verkar gå starkare i uppgång. Så kanske var en miss. Men har fortfarande kvar en del i East Capital och Alfred Berg. Men överlägset mest i Carnegie.

  Ser faktiskt inga stora moraliska problem att investera i Ryska bolag. Tror snarare Ryssland mår bra av västerländskt kapital och det är ju företag och inte Putin som jag investerar i. Men erkänner villigt att det främst är pengarna jag är ute efter, kan tänka mig att gå ganska långt inom lagens ramar för att tjäna pengar och etiska placeringar är inte min grej om de ger sämre avkastning.

  ReplyDelete
 27. Startade köp i Odin Offshore, East Capital Rysslandfond samt World Gold fund i Jan 2015.

  Jag tror rysslandsfonder är bland de bästa inriktningar man kan köpa just nu samt oljefonder.

  MVH
  DITrader

  ReplyDelete