Tuesday, September 23, 2014

Månadssparande

De senaste 1,5 året har jag månadssparat utanför aktiemarknaden vilket har gett nästan en halv miljon kronor i påfyllning av kort räntefond och sparkonto. Jag har dessutom sålt aktier och fonder för 1,7 miljoner under 2013 och "bara" köpt Rysslandsfonder för 1 miljon under 2014. Det gör att jag har en ganska stor likvid på närmare 1,5 miljon redo att pumpa in på börsen om/när den skulle gå ner.

Det i kombination med att ryska börsen står och stampar på ungefär samma nivå som innan sommaren gör att jag nu tycker det känns som läge att lägga även en del av månadssparandet i Rysslandsfonder. Trots en ganska tuff exponering mot Ryssland redan idag. Av mitt månadssparande på runt 23.000 i månaden kommer jag lägga 15.000 i Carnegie Rysslandsfond och övriga pengar går till räntesparande.

Tanken är att komma in på svenska börsen med mina likvider den dagen vi fått en nedgång på 20%. Då har jag (om inte nedgången kommer väldigt plötsligt) en bra bit över 1,5 miljon plus över 20.000 i månaden i nytt sparande att fylla på med. Efter det är det troligtvis köp och behåll och återinvestera utdelningarna som blir strategin tills jag slutar jobba. Därefter behåll och lev på utdelningarna. Tror det börjar bli lite stora summor då för att hålla på och sälja och köpa tillbaka med.

Ett Ryssland som stampar vidare på den här nivån året ut och sen lugnar Putin ner sig och börsen går upp med 10% i månaden under våren 2015 skulle sitta fint med andra ord.

20 comments:

 1. Anonymous8:24 AM

  Om Rys.
  http://mobil.svd.se/c.jsp;jsessionid=A80180DE82C57A5EB6CFB59169F3B49C.sonny4?cid=25991131&rssId=25991081&item=http%3a%2f%2fwww.svd.se%2f%3fservice%3dmobile%26amp%3barticleId%3d3943562

  ReplyDelete
 2. Anonymous8:58 AM

  Vad är din nuvarande nettointäkt?

  ReplyDelete
 3. Anonymous10:28 AM

  Direxion Daily Russia Bull 3X Shares (RUSL). Vad tror du om denna?

  ReplyDelete
 4. Anonymous1:34 PM

  Din timing är ju kuslig.

  ReplyDelete
 5. Pelle6:04 PM

  Hej!

  Jag har nyligen hittat din blogg och läst igenom den - åtminstone de inlägg som verkat lite mer allmängiltiga och relevanta även några år efter att de skrivits. Även om jag betraktar mig som en sparsam person så är jag snarare fascinerad än inspirerad av att läsa om dina strävanden. Jag undrar hur du resonerar om följande:

  1. Livsmedelskvalitet. I tidningarna kan man läsa t.ex. om dansk köttproduktion och de problem de har där med resistenta bakterier osv. Får sådant något inflytande på vad du köper? Funderar du alls på sådant?

  2. Välgörenhet. Några reflektioner på det ämnet du vill dela med dig av?

  Tack för ditt bloggande och lycka till!

  ReplyDelete
 6. Urban5:42 PM

  Såg du det här, från avanza nyss:

  TELEGRAM: 2014-09-25 16:43

  STOCKHOLM (Direkt) Ryssland håller på att ta fram en lag som skulle tillåta att regeringen beslagtar utländska tillgångar i Ryssland som ett svar på sanktionerna mot landet.

  Det rapporterar Market News International (MNI) utan att ange varifrån de fått informationen, enligt Bloomberg News.

  Enligt MNI kan nedgångar börserna på torsdagseftermiddagen hänga samman med denna information.

  Makroredaktionen +46 8 5191 7931, http://twitter.com/makroredaktion
  Nyhetsbyrån Direkt

  ReplyDelete
 7. Hallå Miljonären!

  imponerande arbete från din sida måste jag säga!

  Jag har emellertid en fråga som berör råvaror. hur tänker du kring att investera i Guld? och då menar jag inte certifikat utan faktiskt guld? Det var ju något som var väldigt populärt vid finanskrisen och guldpriset sköt i höjden med några 100%! Jag har svårt att se att samma aggressiva utveckling kommer ske vid ett börsras men samtidigt hör/ser jag lite här och där att 1%arna har en ganska stor del av sina tillgångar i just Guld.

  Är detta något för dig och hur tänker du kring råvaror i övrigt?

  //onemillionnetworth

  ReplyDelete
 8. Hej,

  Vad har du för kommentar till den här informationen:

  http://www.svd.se/naringsliv/nyheter/varlden/lista-ryska-bojkotten_3806532.svd?sidan=34

  100 miljoner ton olja de tror att det är lika mycket olja där som i Saudiarabiens samlade oljereserver.

  Det här måste ju vara en "gamechanger" om det är sant,

  Skulle vara roligt att höra dina åsikter, själv blev jag sugen på att investera i Ryssland...

  Mvh Pär

  ReplyDelete
 9. Anonymous12:05 PM

  Hej bloggägaren och alla ni andra. Jag är en ny besökare på bloggen (men jag delar er livsstil och er målsättning) och om min fråga redan finns besvarad tidigare skulle en länk uppskattas, och det jag frågar är följande: hur resonerar ni kring att investera i Ryssland? Är det inte ett otroligt risktagande, nästan jämförbart med lotto? Putin är ju helt oförutsägbar, och därmed blir väl hans agerande även det oförutsägbart. Vilka resonemang ligger bakom er vilja att investera i ryssland, och hur mycket av ert sparande är det rimligt att riskera anser ni?

  ReplyDelete
 10. Det skulle vara interssant om du skrev lite om dina tankar kring ekologisk och "bra" mat. Det känns som att du köper väldigt billig mat och det brukar inte alltid gå i hand med näring. Vad tycker du om att äta tex bananer som inte är eko? räknar du någonsin på hur mycket gift du får i dig och hur eventuellt kortare ditt liv kommer bli i längden av det du stoppar i dig? Du kanske inte kommer ha något att göra med pengarna tillslut eftersom du fått cancer eller liknande av alla gifter som du stoppar i dig.Bara en tanke.

  ReplyDelete
 11. Anonymous7:26 PM

  Miljonären försöker förverkliga sin dröm om att bli rik och är på väg att lyckas.

  Eftersom Miljonären inte lever som Linda så måste han ju självklart få cancer eller liknande.

  Jag anser att den enda tumören här är Linda.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anonymous8:36 PM

   Det var en intressant fråga så du kan väl vänligen hålla snattran så får vi se vad miljonären svarar no?

   Delete
 12. Anonymous9:11 PM

  Shit vad Ryssland faller, jag är inne på samma spår, att slänga in lite mer om detta fortsätta /Anonym som kastade in 1000 kr för ett tag sedan. Har gått ned 10% sedan dess och mina 1k är nu värda 911 kr! Om kursen står lika lågt som nu eller lägre om 2 veckor så kastade jag in några tusingar.

  ReplyDelete
 13. Anonymous12:17 PM

  Index 1100 och jag går in med 45 000 kr. Jag har gått in och ut ett flertal ggr i år med lyckat resultat, +20 % på insatt kapital. Svarta rubriker angående Ryssland triggar mitt köp. Rysk roulett kan man läsa sig till. Men råvarorna i energisektorn i Ryssland är alltid intressant. Återstår ifall man köper vid rätt tillfälle eller inte.

  ReplyDelete
 14. Anonymous7:27 PM

  Guldfonder har rasat den senaste tiden. Tror ni på snar uppgång el ytterligare ras?

  ReplyDelete
 15. Anonymous8:28 PM

  Jag anser att guld och silver kommer fortsätta rasa.
  September brukar vara den starkaste månaden för guld, men trots detta har priset minskat.
  När en råvara minskar i pris under den månad den brukar gå upp, ja då är det illa.
  Silver och guld är syskon och följs oftast åt.
  Som sagt, jag anser att guld och silver kommer fortsätta rasa i pris i flera månader framöver.

  /Patrik

  ReplyDelete
 16. Från tidigare inlägg ser jag att du köpt RTS (index), som idag ligger på knappt 1100. Du har även skrivit att du tänker köpa indexfonden först när värdet ligger en bra bit under 1000.

  Fråga: Hur lågt tror du fonden kommer sjunka innan den bör växa igen?

  ReplyDelete
 17. Anonymous12:11 PM

  Tack för guldtipset. Du har säkert rätt.

  ReplyDelete
 18. Anonymous10:20 PM

  Ryssland känns ultravolatilt i dagsläget. Nya inrikesrestiktioner och sanktioner mot omvärlden skulle skaka om Moskvabörsen ordentligt. Ryssland är oberäkneligt och de andra forna sovjetrepublikerna än värre. Nerver av stål krävs.

  På tal om stål är priset på järnmalm allt för lågt i förhållande till en hyfsat stark efterfråga. Beror på temporärt överutbud från Australien (jättarna har överinvesterat) och det kommer troligen mattas av inom 1-2 år. Intressantaste råvaran enligt mig just nu.

  Men stora frågan till Miljonären .. När kommer börsnedgången i Sverige? :)

  ReplyDelete
 19. Anonymous1:04 AM

  Hoppas Ryssland fortsätter nedåt, jag den anonyme studenten som kastade in 1000 kr vill öka. 9000 kr till skall in om två veckor om läget ser likadant ut som nu eller om det går ännu mera nedåt. 10 000 kr får sedan räcka för mig student, kanske endast gör ett undantag om raset blir enormt, men annars inte. Skall hålla i dessa 10k, vill åtminstone göra 20%, men helst 30&+. Min tusenlapp jag kastade in i hopp om att kunna tjäna 10% är nu värd under 900 kr.

  Hoppas på att rejält ras så att miljonären får fnatt och kastar in ALLT. Ok, kanske inte allt... :E

  ReplyDelete