Thursday, August 28, 2014

Nackdelar med att leva sparsamt

Här kommer sista delen i min utlovade miniserie i tre delar om det sparsamma livet jag lever. Ska försöka avhandla något som jag får mycket frågor och kommentarer kring, nämligen nackdelarna och vad jag har försakat i och med min sparsamma livsstil. "Lev nu, du är bara ung en gång" och liknande kommentarer.

Alla som har ett jobb i Sverige anser jag kan spara 10-20% av lönen utan större problem. Handlar bara om att bestämma sig för det och spara direkt när lönen kommer in på kontot. Ska man upp i 50% sparande eller högre tror jag man måste ha det som ett stort intresse, oavsett lön. Det gäller att få sparandet att bli kul och något som genomsyrar hela sättet man lever. Om man inte bryr sig om pengar kommer ju en färskpressad juice på något café smaka gott, men älskar man sparandet kommer 3 munnar kranvatten på kundtoaletten smaka bättre. Att göra ingenting blir roligt eftersom det kostar ingenting.

En annan liknelse skulle kunna vara om man hade ett väldigt tråkigt jobb men med förutsättningen att varje arbetsdag som man genomför på rad nu generera 3 dagar ledigt i framtiden. Då skulle jag inte ha några problem med att jobba väldigt många dagar i rad, jobbet skulle vara tråkigt men bara vetskapen att det ger tillbaka med ränta i ledigt i framtiden skulle motivera mig.

Sen ska man givetvis ha så roligt jobb som möjligt nu, göra så roliga saker som möjligt. Men om man kan få något som är lite lite tråkigt att bli roligt bara genom att tänka att det här gör jag nu så kommer det ge mig ökad frihet i framtiden så är det mycket lättare att bita ihop.

Sen om det inte kostade pengar skulle jag göra massor av saker som jag idag inte gör. Så visst självklart går sparandet ut över mina val. Skulle till exempel gärna resa utomlands 1-2 gånger per år, köpa mer och nyare sportutrustning och delta i lite tävlingar i idrotter som tex Vätternrundan eller Vasaloppet. Så visst har valt bort vissa saker jag egentligen absolut skulle ha råd och möjlighet att göra. Då jag helt enkelt tycker den totala glädjen blir större av att träna själv hemma och slå rekord i milspåret jämfört med att köpa en cykel för 20.000 kr och slå någon kompis rekordtid på Vätternrundan. Min tanke är heller inte att spara och snåla och bli jätterik och sen helt plötsligt börja leva i lyx. Utan jag vill få ihop pengar för att bli ekonomiskt fri, troligtvis kommer jag leva billigt hela mitt liv, men då utan att behöva gå till jobbet från det jag fyller 40, om jag inte har lust att gå till jobbet. Väljer jag att jobba vidare efter 40 behöver jag inte spara lika hårt och kan då spendera lite mer. Men då jobbar jag frivilligt och kan därför unna mig att sätta sprätt på en större del av lönen varje månad då jag varit duktig och jobbat fast jag egentligen inte behöver.

26 comments:

 1. Anonymous8:36 AM

  Du beskriver det på ett bra sätt, men jag tycker att du överdriver tråkigheten. Möjligen är det för att du är lite mer hardcore sparare än oss som "bara" sparar 60+% av inkomsten. Du ska inte hänga på vår utmaning Super Spar September??

  ReplyDelete
 2. Anonymous1:54 PM

  Din disciplin är mycket imponerande. Att du går så långt som att spara in på anmälningsavgifter till t.ex. vätternrundan eller vasaloppet är dock så extremt att jag tappar bort dig.. Det är verkligen att skjuta upp livet medan man är ung skulle jag tycka. Också konstigt med tanke på att det rör sig om låga engångskostander som ger ett stort mervärde..

  ReplyDelete
 3. Anonymous2:40 PM

  Anonymous 1:54 PM, jag tror det handlade mer om kostnaden för utrustning...

  ReplyDelete
 4. Anonymous3:09 PM

  Det stämmer.. Jag läste slarvigt. Ok för dyr cykel men ett par skidor om man vill skida Vasaloppet.. Att avstå då förstår jag inte. Det är ju oxå ngt man inte gör lika bra när man är äldre..

  ReplyDelete
 5. Har varit sugen på Vasaloppet ett par år men har räknat med att det kostar ca 15.000 kr att göra det på en rimligt seriös nivå. Vilket jag tycker är för mycket för att det ska bli roligt.

  ReplyDelete
 6. Anonymous6:38 PM

  Hur är dina tankar gällande att skaffa familj. Väljs barn bort för dig då det är för dyrt. Det är omöjligt att leva som du gör om man ska försörja en familj...

  ReplyDelete
 7. Anonymous6:43 PM

  Väljer du bort familj för ditt sparande. Det är helt omöjligt att leva som du när en familj ska försörjas...

  ReplyDelete
 8. Anonymous8:02 PM

  Jag älskar din livsfilosofi tror inte en sekund på att du skulle vara olyckligare än de som bränner pengar i tid och otid. Jag har rest till nästan varje hörn i världen men det föder ett begär att vara ekonomisk fri, du är det snart.

  ReplyDelete
 9. Planen är att inte ha några barn. Barn går varken ihop med sparande eller frihet.Som tur är har jag hittat en tjej som inte heller vill ha barn.

  ReplyDelete
 10. Anonymous2:45 PM

  Kan absolut köpa din avvägning mellan aktivitet och kostnad. Men tänker du något på tidsaspekten? Till exempel Vasaloppet borde ju vara roligare att göra när man är ung och vältränad. Därav så rinner ju möjligheten förbi, från det perspektivet är 15 000 kr ganska lite pengar .....

  ReplyDelete
 11. Anonymous12:26 AM

  Hej. Först vill jag tacka för en mycket inspirerande blogg.

  Jag har själv försökt spara och investera en bestämd andel av min lön varje månad och målet har varit detsamma som för dig, att kunna gå i pension på heltid så tidigt som möjligt. Numera så låter jag sparandet inte bli för stort utan jag lägger minst lika mycket på mig själv och min familj. Bland annat så har jag gått ner till 80% arbetstid.

  Anledningen är den cancerdiagnos jag fick för några år sedan som fick mig att inse att man kanske inte lever tills att man når sitt mål eller ens till pensionen.

  Egentligen skulle jag vilja låta alla mina minskade kostnader leda till minskad arbetstid så jag kan leva livet istället för att arbeta men jag ser en vits med att spara till mitt barn och min sambo om jag skulle gå bort i förtid.

  Jag försöker gå ifrån att spara till mitt äldre jag till mig själv idag. Jag jobbar hellre tills jag är 75 om jag behöver och är ledig nu när jag är 32 och fortfarande lever.

  Du vet naturligtvis om det men du har redan nått ditt mål. Vad jag förstår från dina inlägg och siffror så räcker det med 5-5,5% avkastning för att täcka dina kostnader varje månad. Allt förvärvsarbete du gör idag är bara en bonus så nog tycker jag att du kan unna dig lite ibland.

  Återigen tack för en bra blogg.

  ReplyDelete
 12. Sparappen1:37 AM

  Intressant blogg :)

  ReplyDelete
 13. Hur kul har du egentligen ?
  Du verkar ALDRIG åka på semester (utomlands) ALDRIG gå ut på restaurang och äta m.m utan hela ditt liv verkar handla om att spara så mycket som möjligt. Visst, du kommer ha 10+ mille när du går i pension, men till vilket pris? Lika ditt argument att skippa Vätternrundan/Vasaloppet är ju bara sjukt ( Nej man behöver inte en cykel för 20k eller skidor för 15k, det går utmärkt att shoppa på nån second-hand-bytesloppis för en bråkdel av dessa belopp.

  ReplyDelete
 14. Anonymous5:01 PM

  Frågan jag ställer mig är om du har makten över dina pengar eller om det är pengarna som har makten över dig. Sparande är i grunden sunt men som allting så är det inte positivt om det tar överhanden och bestämmer över hela sitt liv. Det blir då ett beroende som är lika illa som vara beroende av spel , alkohol , etc.

  ReplyDelete
 15. @ andreas
  Hur kul man har avgörs ju inte av hur ofta man åker till andra länder eller köper dyr mat. Jag själv tex njuter 100 gånger mer av att äta korvstroganoff framför tv:n än att gå ut och betala en hel dagslön för något jag inte ens blir mätt av. Miljonären har nog ett väldigt roligt liv tror jag. Han sysslar ju med nåt han älskar hela tiden, nämligen att spara pengar, investeringar mm. Och blir man lycklig av det ska man självklart leva så. Nä kämpa på du miljonären och lyssna inte på alla fåren i fållan, men det har du nog redan lärt dig att man inte ska göra :)

  ReplyDelete
 16. Anonymous5:00 PM

  När du räknar 15 tsek för att köra vasaloppet undrar jag om du då räknar med att bara köra en gång? utrustningen borde du ju kunna använda i åtminstone 5 år och därmed kunna dela denna kostnad med 5. När kroppen gått sönder kan du nog ångra att du inte satsade lite och genomförde denna tävling. Annars tackar jag för en kul blogg, mkt kul att följa!

  ReplyDelete
 17. Anonymous8:05 PM

  Eller så tackar han sig själv nu för att han inte tar död på sin kropp och ekonomi för något löjligt amatörjippos skull ;)

  ReplyDelete
 18. Grymt inspirerande blogg, tack!

  Men jag ifrågasätter att du inte sparar 100 % av din inkomst?

  Varför gör du inte som jag och flyttar hem till din föräldrar (om du har några)?

  Helt perfekt! Inga utgifter, behöver aldrig laga mat eller köpa kläder. Du får lite fickpengar till nöjen. Jag är 33 och köper aktier för hela min nettolön varje månad och räknar med att kunna gå i pension vid 45 års-ålder.

  ReplyDelete
 19. Player8:02 AM

  # John
  Say whuuut? Du är 33 år och bor hemma och blir behandlad som om du vore 10 år. Du borde skämmas som inte betalar för din livsstil! Utsugare

  #Miljonaren
  I övrigt tycker jag att man bör ha en balans mellan sitt sparande och livet. Livet är något som bara händer en gång och att avstå från saker man egentligen skulle vilja göra enbart för att man vill spara ytterligare 0,5 procent av sin förmögenhet är i mina ögon sorgligt. Jag känner delvis igen mig i det men har lärt mig att man måste se till andra saker också...allting handlar inte bara om mig och siffror.

  All heder åt din disciplin men gör dig själv en tjänst och satsa på andra investeringar, minnen, än bara aktier och fonder. Du blir säkert lika framgångsrik som med dina fonder!

  ReplyDelete
 20. Jag sträckläste din blogg för några år sedan. Såg nu att du börjat blogga och och har läst ikapp mig. Jag är väldigt imponerad av din ihärdighet! Du är verkligen inspirerande och en bra motvikt mot mycket annat som man matas i andra medier.

  Jag ser mig själv som ganska ekonomisk och har precis lyckats spara ihop min första miljon. Det tog visserligen 15 år men så lever jag inte alls så snålt som du. Har fru, barn, sommarstuga, barn m.m. men för mig handlar sparande om att undvika onödiga utgifter. Röker, dricker, festar inte och köper aldrig färdigpressad jos eller latte på Starbucks, typ.

  Däremot spenderar jag ganska mycket pengar på träning. Har bl.a. åkt Vasaloppet tre år i rad och det kostar en del i utrustning, träningsresor, spåravgift m.m. Men det har (förutom god kondition) gett mig många oförglömliga minnen.

  Jag har några spartips till dig också. :-)
  - Skippa gymkortet - det finns inga muskler som inte går att träna i naturen eller på närmsta lekplats.
  - Utnyttja allemansrätten och passa på att plocka svamp och bär nu under hösten.

  Återigen, tack för en bra blogg!

  ReplyDelete
 21. När jag gjorde klassikern förra året landade kalaset på 32 000:-, inkl. flygresor från min hemort till tävlingsplatsen men exkl. kostand för cykel & längdskidor som jag redan hade sedan tidigare.

  ReplyDelete
 22. Tro mig, kärleken från dina egna barn är något som inte kan jämföras med varken upplevelser eller pengar.
  Beslutet att skaffa barn är också något som är mycket svårt att ångra.
  Jag tycker som någon skrev att ditt sparande har tagit över ditt liv, precis som en spelberoende eller alkoholist, och du borde nog kanske prata med någon om detta.
  Risken finns att du om 30 år kommer vara en mycket rik men mycket ensam människa.

  ReplyDelete
 23. Mycket rika människor är mycket sällan mycket ensamma! Kämpa på Miljonären, borde inte ett förlag nappa på att ge ut din blogg som bok? Del 1 fram till första miljonen och del 2 en uppföljning? Lättförtjänta pengar om du frågar mig.

  ReplyDelete
 24. Anonymous6:55 PM

  Håller med Axel! Fattar för övrigt inte hur folk orkar lägga sig i hur du ska leva och spendera. Uppenbarligen vill de själva bli rika då de läser din blogg. Kör på i samma anda miljonären! Ingen vet meningen med livet. Det är ngt varje människa själv får finna ut.

  ReplyDelete
 25. Anonymous8:27 AM

  Sälj allt du har i Sverigebörsen. Lövfen tänkte rämma in ballen i varje sedel du äger.

  ReplyDelete
 26. Spara pengar genom att handla genom Cashbackshopping.se. Man får pengar tillbaka när man shoppar och bokar resor genom dom.

  ReplyDelete