Tuesday, August 12, 2014

Om att spara...

Ber om ursäkt för dåligt bloggande på slutet. Har haft min första "riktiga semester" på flera år. Dvs där jag kopplat bort jobb, telefon och internet helt några veckor. Tex var denna sommar första gången som jag har skapat "out of office" på jobbmailen på minst 5 år. Men nu är jag tillbaka och ska blogga lite mer frekvent.

Har sett 2 första avsnitten av TV-programmet Superspararna på Kanal 5. Trodde det skulle vara bra och att jag skulle känna igen mig rätt mycket. Men måste säga att jag är besviken både på programmet och deltagarna. Dom har helt annan syn än mig på sparande. Att ha åka runt och leta billig bensin och lyfta på slangen när man tankar för att få ut några droppar till och tycka man är sparsam? Eller att koka egen ketchup? Och att gå runt i matbutiker och tigga smakprover eller stjäla ketchup på McDonalds??

Tänkte jag skulle beskriva lite hur jag tänker kring sparande i 3 kommande blogginlägg närmaste veckan.
1. Sparande som livsstil och fix idé. Spartips i vardagen, vissa för att tjäna pengar och vissa mest för att det är kul och ökar motivationen.
2. Hur du handlar sparsamt
3. Nackdelar med extremt sparsam livsstil, vad har jag försakat?

14 comments:

 1. Anonymous8:39 PM

  Att det är mycket smartare att investera sig till en förmögenhet än att lägga all kraft på att spara?

  ReplyDelete
 2. Anonymous9:20 PM

  Bästa bloggen:)

  ReplyDelete
 3. Lyssnade så sent som imorse på podcast med Robert Kiyosaki där dito förkastar allt vad gäller sparande i form av att stoppa pengarna på bankkontot eller i madrassen... (med tanke på den amerikanska dollarn och hur inflationen där kommer påverka varje "average american" så är det ju inte så konstigt).

  Istället, precis som tidigare kommentar, så fokuserar han på investeringar och just nu säger han att han hamstrar guld och Silver. Sedan om säger så för att han vill hetsa fram en guldrush så hans investering ökar i värde eller om det är som han säger "I invest in gold and silver simply because it will still have a great value in the rest of the world when the US dollar goes to s*it" :)

  Personligen har jag ingen erfarenhet av transaktioner i ädelmetaller, men det kanske någon annan här har?

  //OnemillionNetworth


  ReplyDelete
 4. Anonymous10:11 AM

  Även jag är besviken på "Superspararna". Programet var mer "Outsiders" än en motsats till "Lyxfällan". Koka egen Ketchup (eller stjäla den på McD) i all ära, men att vara en Supersparare är för mig att leva så att utgifterna understiger inkomsterna för att på så vis bygga en ekonomisk buffert och investeringar.

  Att köra runt och leta billig bensin och sedan lyfta slangen för att spara några centiliter på var tankning är löjligt och mer av en fix ide. Om han velat spara på riktigt skulle han dra ner på bilåkandet, eller helt sluta köra bil, och börjat cykla mer. En radikal omställning som visserligen hade utmanat hans bekväma livstil, men som verkligen hade sparat pengar.

  ReplyDelete
 5. Framförallt ska man inte ha hund och sen påstå att man lever sparsamt för att man lyfter på slangen när man tankar. Husdjur och sparsamhet går inte ihop.

  ReplyDelete
 6. Anonymous11:56 AM

  Hallå! Tack för en bra blogg.

  Nyfiken på hur din strategi ser ut f.n i Ryssland ? Köper du på dig eller ligger du kvar med din gamla post och avvaktar ?
  Hälsn Daniel

  ReplyDelete
 7. Anonymous2:40 PM

  Hej,
  Även jag är intresserad av dina ryska inköp.
  Vilka bolag brukar du köpa?

  Med vänlig hälsning, Tommie

  ReplyDelete
 8. Hej, har inga ryska aktier utan 3 olika Rysslandsfonder. Köpte för 1 miljon kronor i början av året har sen sålt lite (runt index 1400) och köpt tillbaka för samma belopp men fler andelar (runt index 1300). Ligger idag lite drygt 10% plus i denna investering. Inga planer på att sälja.

  ReplyDelete
 9. Hej har läst din blogg under en längre tid och har nu själv skapat en med samma mål i åtanke kolla gärna in den :) är idag 25 år gammal precis som du när du skapade denna.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hej, inte bloggskrivaren här men en nyfiken läsare, tänkte bara tala om att det inte går att gå in på din blogg, det stod att du inte aktiverat din profil än eller något sånt :/

   Delete
 10. Egentligen är det inte så konstigt. Det blir ingen "bra" tv av att följa en vanlig sparsam Svensson i vardagen. Sen blev det här inget bra det heller...

  ReplyDelete
 11. Anonymous7:27 AM

  Välkommen tillbaka! Ser fram emot nästa inlägg

  ReplyDelete
 12. Anonymous12:35 AM

  Hej intressant att du väljer fonder i Ryssland. Varför inte rena aktier? Vilka 3 Rysslands fonder är det du innehar?
  Med vänlig hälsning, Tommie

  ReplyDelete
 13. Anonymous9:25 PM

  miljonär innan 30
  Jag har följt dig här på bloggen under en tid. Jag har fått en uppfattning om att du är principfast och pålitlig kille, detta på ett mycket positivt sätt. Jag har trott på det du säger, egentligen oavsett vad... Du gör ett seriöst och pålitligt intryck. Just därför trodde jag också på dig att du skulle skriva tre inlägg om att spara INOM NÄRMSTA VECKAN, men nu har det gått två veckor och jag väntar fortfarande nyfiket på ditt sista inlägg om att spara. Har jag fått fel uppfattning av dig, brukar du inte hålla det du lovar?? Det trodde jag, så därför lite besviken nu...
  Nog om min iver. Tack på förhand, för det tredje inlägget...

  ReplyDelete