Wednesday, June 26, 2013

Matbudgeten

När jag för några månader sen listade mina månadskostnader var matbudgeten på 1250 kr det jag fick mest reaktioner på. Och då gick jag inte ens in på att jag tränar en del och äter ganska mycket, annars hade 1250 kr ju varit rena lyxen. Utmaningen är att jag försöker äta så nyttigt som möjligt och  dessutom få i mig minst 125 gram protein per dag (standardbehovet om man inte tränar är 0,8 gram per kg kroppsvikt, dvs klart mindre) och protein är den dyra ingrediensen i mat.

Hittade ett lista på proteinkostnad i olika livsmedel där havre och mjölk båda ligger bra till, vilket jag visserligen egentligen vetat hela tiden även om sättet att räkna var nytt. http://www.axa.se/Ma-bra-coachen/Nyttiga-tips/havre/ 
Äter 100 gram havregryn och dricker 1 liter mjölk per dag. Ger mig ca 50 gram extra protein + mycket vitaminer och mineraler för 10 kr. Annan basmat som jag handlar varje vecka är potatis, morötter och ägg. 10 frukter och 1-2 luncher i veckan får jag gratis på jobbet vilket är värt mycket. Vad ligger era matbudgetar på?

20 comments:

 1. Anonymous8:22 PM

  Imponerande.
  Äter ut varje dag runt hundralappen. Middag betalar jobbet. Frukost ägg och bacon. Så det blir 3000 i månaden ungefär

  ReplyDelete
 2. Anonymous8:33 PM

  Lägger nog (skäms) 3000 kr i månaden på mat. Jag äter på tok för mycket mat ute och väldigt mycket nötkött.

  ReplyDelete
 3. Runt 2500 just nu. Äter rätt mycket fläskfilé, köttfärs och kryddig korvar. Smakar det så kostar det även om det kag nämnde är mycket pang för pengarna. På det trycker jag i mig kosttillskott för ca 10kr per dag. Skulle kunna minska, men är inte beredd att göra det.

  Mvh,
  Snåljåpen

  ReplyDelete
 4. Anonymous11:30 PM

  2500 för två vuxna och två barn. Då äter vi mycket bra mat och skulle nog kunna klara oss på ännu mindre om det verkligen behövdes.

  ReplyDelete
 5. på jobbet äter man gratis. Men matbudgeten är lite för hög såhär runt sommartid=(

  ReplyDelete
 6. 1100-1300 kr månaden. Handlar på Lidl i Sthlm. Kyckling, Köttfärs, Potatis, Ris/Bulgur, Pasta, Morötter, Filmjölk. Springer 4 km varje kväll. Budgeten har funkat i 5 år nu. Började som student och nu sitter vanan i.

  ReplyDelete
 7. Anonymous8:21 PM

  Välj hellre vegetabiliska protein (linser, böner, kikärter etc) än mjölk.

  Ta det lugnt med mjölken. Kolla in länken

  http://www.svd.se/mat-och-vin/mjolk-mojlig-orsak-till-prostatacancer_6716791.svd

  ReplyDelete
 8. Anonymous10:24 PM

  Med hänvisning till kommentaren om mjölk och prostata.

  Jag vill inte vara den där typen som... Men jag måste bara ta mjölken i försvar :-P Mina förfäder, mor och far och nu jag är uppvuxen på en diet rik av mjölkprodukter i allmänhet och mjölkdryck i synnerhet. Min gammelmorfar drack ett liter helmjölk om dagen och åt fil till frukost under hela sitt 94 år långa och friska liv. Han hade kor och min mamma drack råmjölk under hela hennes uppväxt. Under tider av tung träning brukar jag själv dricka upp till 4 (FYRA) liter mjölk om dagen och då ökar styrkan regelbundet och återhämtningen sker som planerat.

  Mjölk är billigt, näringsrikt och en gudagåva för den rör på sig och lever ett aktivt liv. Jag tänker inte ens nämna studier som undersökt vad som händer med folk som käkar sojabönor och dylikt i tron om att de lever hälsosamt.

  On topic: Havre och mjölk är det mest kostnadseffektiva livsmedel jag har hittat och stundvis levt på under sparsamma tider i mitt liv, t.ex. under studietiden.

  Drick mjölk och lyft knäböj som om ditt liv hängde på det, då lever man ett friskt och problemfritt liv :-)

  ReplyDelete
 9. Kul att du oxå är tränande individ och räknar proteinintaget per dag hehe :)
  annars lät 1250 kr / månad rätt billigt tycker jag. Jag har lite mer än det dubbla men då äter jag alltid 250 gram protein minst per dag

  ReplyDelete
 10. Anonymous10:27 AM

  Bra jobbat.
  Hur ser ditt klädkonto ut, om man får fråga?
  Själv tycker jag att det är svårt att vara helt sparsam där.
  Ofta innebär ju rel välbetalda jobb förväntningar på viss klädsel vilket ju kan kosta.
  Även om man köper kvalitetsplagg som håller länge så behöver man ju rätt många plagg för att kunna variera sig...

  ReplyDelete
 11. Anonymous2:56 AM

  hej miljonären, jag surfade runt lite på flashback och hittade din blogg därefter.
  som en kille som är mer el mindre tvärtemot dig, där slösa och "leva" i nuet har varit målet så har jag börjat tänka till lite, måste säga att du är sjukt inspirerande.
  alla människor som har en passion och en drivkraft är människor jag ser upp till då jag har lite utav den varann.
  sen kan jag väl tycka att ditt sparande är lite till överdrift men som du sa nåt så blir det väl en livstil.
  med det sagt så tror jag inte att du kommer ändra ditt leverne för den delen heller, visst du kommer inte behöva jobba om några år men sen när du ser - istället för + på kontot (iallafall inte lika stort + som du vill) så kommer du förmodligen återgå till din livstil.
  jag misstänker du kommer bli sjukt rik och en dag vakna upp och inse att du inte har de andra viktiga delarna i livet (tjejen hade ju lämnat dig, sorry om de är känsligt än). för vad är livet utan kärlek.
  men som sagt för en kille som mig är detta sjukt inspierarande, tack och god fortsättning! :)

  ReplyDelete
 12. Lägger banne mig 4000 kr i månaden men det är det enda som jag tillåter mig att spendera extra mycket på :) Får i mig ca 125 gram proteiner per dag och förstår inte hur du kan greja det hela på bara strax över tusenlappen! Skulle verkligen vilja se en mer detaljerad lista över vad du äter en dag!

  ReplyDelete
 13. Imponerande att de flesta var så tajta matbudgetar.

  Vi (jag + min fru och en 6-mån bebis) har numera en matbudget på 3750kr per månad vilket exkluderar alkohol samt luncher, fika och middagar ute (ytterligare ca 1000kr budgeterat).

  Tycker inte vi vare sig slösar eller snålar idag och en tajtare budget än detta skulle kanske fungera men är inte något vi skulle trivas med.

  Tidigare (innan vi hade en budget) snittade vi drygt 6k exkl resturanger och alkohol, vilket sannolikt inte är så ovanligt om man inte följer upp och planerar sina matinköp.

  -cmj
  tradingtheomx.blogspot.se

  ReplyDelete
 14. Anonymous3:32 PM

  All mat som jobbet betalar ska väll förmånsbeskattas? Skatteverket skriver: "Om arbetsgivaren tillhandahåller kost är det en skattepliktig förmån för den anställde. Det saknar i princip betydelse om kosten erhålls på den ordinarie arbetsplatsen eller vid tjänsteresa eller konferens"

  ReplyDelete
 15. Anonymous3:15 PM

  inkluderat all alkohol så ligger min matbudget på 8000 i månaden. Men som sagt, då ingår en del heavy stuff.....

  ReplyDelete
 16. Anonymous9:26 PM

  Jag spenderar ca 80 000 kr per månad på mat. Brukar äta både lunch och middag på resturang i Stockholm. En måltid brukar kosta mig ca 1000-3000 kr, största kostnaden står alkoholen för, dyra viner etc. Skaldjursbuffén och grillbufén i vecoslutet och på helgerna kostar en del. Lite kaviar unnar jag mig också då och då. Jag Kom ihåg när jag var ung på 50-talet, vi var så fattiga att vi hade inte ens råd med smör och mjölk ibland.

  Mvh //ceo mr x

  ReplyDelete
 17. 125g protein för en tränande person låter väldigt lite. Rekommendationen brukar väl sträcka sig mellan 2 och 2 gånger din kroppsvikt?

  ReplyDelete
 18. Har du lust att ge exempel på en typisk dag hur ditt matschema ser ut ?

  ReplyDelete
 19. Vi snittar 1500-2000 kr/mån för mat och dagligaror typ blöjor till en familj betsående av två barn och två vuxna. I det ingår också matlåda till mig mån-fre. Vi äter galet bra mat, lagad från grunden med kärlek!

  Gneten

  http://gneten.blogspot.se/

  ReplyDelete
 20. Hur räknar du 120 gram protein? Du menar väl inte 120 gram kyckling (tex). Utan att det är ca 23 g protein/100 gram?
  Hoppas du förstår min fråga! :)

  Gillar också att spara! Men även att shoppa. Vi har bara lån på huset (inte allt, men en del). Nu är det svårare att spara när man är föräldraledig, beror såklart på hur många dagar man tar ut. Bil och annat köper vi kontant.

  Men matkostnaderna är lite överstyr,hihi, men det är väl det vi gör av mest pengar på. Innan vi fick barn va 10.000 kr/månad. Nu kanske 5000 kr/ månad. Vi äter inte ute nästan alls nu, men det är väl inte så konstigt när man har en bebis hemma :) ska väl tillägga att vi båda inte har så välbetalda jobb (trots universitetsutbildning) men sparar man så går det finfint! :) anledning till att vi åt ute mycket förut var när vår son gick bort orkade vi inte laga mat hemma, så ett val vi gjorde.

  Vill säga en sak! Åk vasaloppet om det är det du vill!

  ReplyDelete