Wednesday, January 30, 2013

Del4: Månadsbudget

Så var det dags för 4:e och sista inlägget i utlovade serien.

Såhär ser min budget för en normal månad under 2013 ut

Intäkter: 
Nettolön 28.000 kr

Kostnader:
Boende (ränta, avgift, el, hemförsäkring) 3250 kr
Kläder 500 kr
Mat  (inkl hygien etc som köps i matbutiken) 1250 kr
Transport 100 kr
Gymkort: 300 kr
Övrigt: 600 kr

Sparande:
22000 kr

21 comments:

 1. 1250spänn i månaden o käka för låter väldigt lite. Är det fortfarande nudlar o kranvatten som gäller eller har du ändrat dig något? Här får du gärna utveckla! Räknar du kostnad på frukost fortfarande?

  ReplyDelete
 2. Anonymous12:17 AM

  Tycker också att matkostnaden låter väldigt låg och skulle gärna få lite inspiration på hur man kan dra ner den rejält. :)

  ReplyDelete
 3. Imponerande tight budget! Men hur tänker du kring a-kassa, fackförening, inkomstförsäkring?

  Får du in allt detta på 600 kr?

  Är du helt befriad från CSN-lån? Det är i och för sig jag också, även om jag är några år äldre än du, men det är ju rätt vanligt att man har någon tusenlapp CSN när man tjänar hyfsat.

  Om du vill får du gärna spalta upp de övriga 600 kronorna per månad.

  ReplyDelete
 4. Anonymous9:11 AM

  Ekonomen??

  Varför skulle man ha A-kassa om man har ett bra stabilt jobb och dessutom pengar så att man klarar sig i 10 år utan att jobba??

  ReplyDelete
 5. This comment has been removed by the author.

  ReplyDelete
 6. Anonym 9.11, du har rätt.

  Jag är fortfarande inne i ekorrhjulet och med villalån och familj är jag beroende av min inkomst även om det troligtvis skulle gå rätt fort att få ett nytt jobb.

  Men det finns helt klart en poäng med att inte vara med i A-kassan och facket om man kan klara sig helt själv. Det är väl målet med att spara så att man blir helt oberoende!

  ReplyDelete
 7. Ang matkostnaden: 1250 för maten är ju helt klart billigt. Allt jag köper själv är inräknat i detta.

  Vi har frukt och bröd med pålägg gratis på jobbet. Brukar äta 2 frukter och en skinkmacka per dag som alltså är gratis. Sen har jag jobbaktiviteter som omfattar gratislunch 1-2 gånger i veckan där det ofta är buffé vilket gör att jag äter en extra stor portion.

  Lunch och middag är det hemlagat som gäller med kostnad på 15-20 kr per måltid. Frukosten nästan alltid havregrynsgröt + mjölk. Dvs klart billigare.

  Tycker inte jag äter dåligt eller går hungrig. Men blir inte mer än 1250 kr i månaden i snitt helt enkelt.

  ReplyDelete
 8. Anonymous3:59 PM

  1250 låter rimligt tycker jag. Brukar själv lägga cirka 1200/månad på mat, förbrukningsvaror och liknande. Knepet, tycker jag, är att storhandla c:a en gång i veckan, och sedan se till att klara sig på den maten man köpt då. Att skära ner på kött och öka bönor och liknande kan spara ännu mer pengar om man vill det.

  ReplyDelete
 9. Anonymous8:26 PM

  1200 låter mycket för mat tycker jag. Man kan skära ner på bönorna och äta mer dextros, glukossirap samt ta en extra frukt på jobbet. Tycker inte matkostnaderna ska ligga på mer än 3 kr/månad.

  ReplyDelete
 10. Anonymous7:38 AM

  Har också jag blivit mer vegetarisk pga priset på kött. Att svänga ihop en grönsaksgryta eller soppa kostar inte mycket - Butikerna tiilochmed säljer selleri, palsternackor, morötter m.m i påsar för någon tia...

  Kul är att jag fått kredd från min omgivning som märker min ändrade kosthållning och när de frågar svamlar jag om miljöpåverkan och att rött kött inte är bra ur hälsoperspektiv (övervikt, cancer m.m).
  Att jag gör det av ekonomiska skäl håller jag tyst om....

  ReplyDelete
 11. Anonymous1:50 PM

  Vad har du för utbildning?

  ReplyDelete
 12. Anonymous10:57 PM

  Jag tycker hela ditt tänkesätt är fantastiskt och helt emot strömmen för genomsnittssvensken. Förmodligen därför du får lite negativ feedback i kommentarerna, ungefär som de som råkar säga att de inte vill ha barn på en fest. Resten av kvällen går åt till att försvara sig mot alla som måste förklara varför barn är så bra och viktiga. Många människor har väldigt svårt att acceptera att någon är utanför normen och speciellt i de fall då det är normens motpunkt.
  Om du klarar dig på 6000 i månaden nu och antar att säkra bankräntan även i framtiden kommer vara högre än inflationen så borde du snart kunna andas ut. 72000 om året i 35 år är 2520000. Därefter garantipension som kommer motsvara rena lyxen för dig. Bra jobbat!

  ReplyDelete
 13. Anonymous5:31 PM

  Varför har du målet 10 miljoner innan 40?

  Du skulle ju kunna leva på räntan när du kommit upp i 3 miljoner. Förutsatt att du säljer bostadsrätten och skaffar hyresrätt.

  3,6% ränta på marginalen bank(130209) på 3 miljoner -> 108 000kr -> -30% skatt -> 75600kr. Med dina utgifter på 6000kr/månad så skulle du ju klara detta.

  Du skulle ju t.o.m kunna flytta utomlands, till ett land där det är billigare att leva än i Sverige (och mer sol).

  ReplyDelete
 14. Anonymous10:33 PM

  Hade varit fantastiskt ifall du kunde börja blogga igen. Det finns inget så roligt och provocerande som att läsa som en kille som går mot strömmen som du gör. Du är en inspiration för oss alla!

  ReplyDelete
 15. Anonymous8:26 PM

  Skriv någonting mera för fanken jag blir så sjuuuukt inspirerad av dina blogginlägg... jag vill veta mer om hur jag kan vända ut och in på skitpappret och återanvända det för att spara några kronor.. ;)

  ReplyDelete
 16. Anonymous12:26 AM

  Papper, nej nej. Bor du i lägenhet med fri tillgång till vatten? Har du en hand? Använd den, tvätta handen, låt lufttorka. Profit!

  ReplyDelete
 17. Investor3:36 PM

  Bra jobbat Miljonaren.
  Har följt din blogg förmodligen sedan första inlägget, brukar titta in 1-2 gånger om året i förhoppning om en uppdatering. :)

  Investerar själv som du dvs. enligt boken, men snålar inte som du, skulle aldrig klarat av det, men har också en lite större inkomst.

  Kommer ihåg när du lånade 100k för aktieköp på börsbotten 2008, jag gjorde likadant, du gav mig idéen, inte att aktier var billiga, det visste jag också, utan att just ta ett billigt lån för att öka hävstången på avkastningen. Kommer ihåg all kritig du fick kring detta och annat av "hobby börsspekulanter" och övriga trolls.

  En fördel med dessa sällsynta uppdateringar av bloggen är ju att man blir av med alla trollen som brukade attackera och förolämpa här.

  Önskar dig lycka till med allt i livet och tack för uppdateringen.

  ReplyDelete
 18. Anonymous1:04 PM

  Kul att få en uppdatering. Lycka till med fortsatt sparande

  ReplyDelete
 19. Anonymous1:04 PM

  Kul att få en uppdatering. Lycka till med fortsatt sparande

  ReplyDelete
 20. Gör du några gains på gymmet med så lite mat? Det är det mest intressanta :)

  ReplyDelete
 21. Anonymous11:28 AM

  Intäkter: 9.000kr

  Hyra: 3500
  Telefon: 400
  Klippning 470/2 = 235
  ACE Försäkring 100
  Transport 400kr
  Spotify 100
  Netflix 80
  Kuslitteratur: 1000

  Inser själv att spotify och netflix och klippning, samt att jag säkert skulle kunna cykla till univeristetet hade sparat mig minst 700kr i månaden.

  ReplyDelete