Monday, January 21, 2013

Del2: Lägenhetsköpet

Jag köpte alltså en lägenhet för 1,9 miljoner under hösten 2012. Dyrt kan tyckas och det håller jag till viss del med om.

Beroende på min sepration under 2012 var jag tvungen att lösa situationen. Tanken på att bo kvar i vårt gemensamma boende fanns. Men att sälja och dela upp pengarna istället för att värdera lägenheten och sen köpa av varandra kändes bäst. Gamla boendet köpte vi billigt och var helt obelånat. Jag fick 800.000 kr för min del av lägenheten när mäklaren och skattmasen fått sitt. Detta blev alltså en väldigt bra investering som ungefär 4-dubblade sitt värde under tiden vi bodde i lägenheten (lite mindre om man räknar in viss renovering vilket ju man bör ta med i beräkningen).

Nu har jag inga förhoppningar om samma värdeökning av nya bostaden och hade absolut kunnat hitta ett billigare alternativ. Valet av nuvarande boende baserade jag på följande:

- Jag börjar få en så stor aktie- och fondporfölj att jag inte hade så mycket mot att sprida riskerna lite genom ett lite dyrare boende. Därav sålde jag även av för 200.000 som sattes i nya boendet.
- Jag prioriterade en låg avgift (ca 1000 kr). Räntan räknar jag med är låg närmaste åren som gör att jag har gott om tid att amortera lånet och få en billig boendekostnad även om räntan går upp till 5-6% på några år.
- Jag valde en så stor lägenhet att jag i teorin skulle kunna träffa en ny tjej som kan flytta in här och det skulle funka att bo 2 i lägenheten iaf under ett par år i början. Även om jag själv just nu hade kunnat bo på 30 kvadrat.

Men visst rent ekonomiskt hade det ju funkat med ett billigare boende som kanske bara krävt halva lånet och därmed en tusenlapp lägre räntekostnader. Hade dock svårt att hitta lägenheter jag gillade i den prisklassen med så låg avgift som jag har nu. Nöjer mig helt enkelt med att spara 22.000 i månaden av min lön på 28.000 efter skatt.

6 comments:

 1. Kul att du har börjat skriva igen och att det har gått så bra för dig! En väldigt intressant blogg.

  Tack!

  /Tomas

  ReplyDelete
 2. Anonymous10:36 AM

  Hur kan du spara 22000 av 28000 kr? Då lever du ju bara på 6000 kr i månaden?

  ReplyDelete
 3. Ja, här kommer vi till det som verkligen gör miljonären unik; att kunna leva på 6000 i månaden, men en stor och bra lägenhet.

  Det kommer säkert en genomgång av hur du budgeterar. Du har redan sagt att du inte är lika sparsam som tidigare, men du verkar inte direkt slösaktig.

  ReplyDelete
 4. Hallar8:40 PM

  Har tidigare genom åren tittat ibland på din blogg. Idag har jag läst alla din inlägg, jag är imponerad. Tyckte att jag själv var sparsam med ett sparande på minst 10 000 i månaden. Nu är det dags att ta det till nästa nivå

  ReplyDelete
 5. Anonymous10:32 PM

  Vill bara tacka för spännande uppdateringar... som man har undrat hur det gick för dig sedan sist du slutade blogga! Har som många andra följt dig tidigare år med spänning. Kul att höra att du fortsätter öka ditt sparande och att du lyckats få så bra löneförhöjning på kort tid! Ser fram emot framtida inlägg! /H

  ReplyDelete
 6. Björne11:52 PM

  Tack för en fantastisk blogg !
  Fortsätt blogga !!
  Väldigt inspirerande & Roligt att läsa !

  ReplyDelete