Saturday, January 19, 2013

Del1: Portföljstrategi

Här kommer lite om min placeringsfilosofi senaste åren. Har i dagsläget alltså en aktie och fondportfölj värd 1,5 miljoner kronor som jag fått ihop på följande sätt.

2006-2007
Månadsspar på snitt ca 8000 kr fördelat 50% aktiefonder och 50% ränta.

2008
Månadsspar på i snitt ca 11.000 kr 100% aktier/aktiefonder (stor andel BRIC-fonder)
Flyttar på våren över 50.000 från ränta till aktier när börsen gått ner en del
Lånar på hösten 100.000 och köper aktier när börsen gått ner ännu mer

2009
Månadsspar på i snitt ca 12.000 kr 60% aktier/fonder (främst svenska), 40% amortering av lånet från hösten 2008

2010
Månadspar på i snitt ca 15.000 kr 50% svenska aktier/fonder, 25% ränta, 25% amortering till lånet från 2008 är borta

2011
Månadsspar på i snitt ca 20.000 kr 100% i svenska aktier/fonder
Sensommaren flyttar över 75.000 från ränta till aktier när börsen gått ner en del

2012
Månadsspar på i snitt ca 20.000 kr 100% svenska aktier/fonder
Försäljning av aktier värde 200.000 kr sent på hösten för lägenhetsköp (mer om det i ett senare inlägg)

Strategin är egentligen ganska enkel. Jag tror på börsen på lång sikt med en genomsnittlig uppgång på kanske 5-10% över 15-20 år. Ett fall på över 20% från en topp gör att jag vill köpa i högre takt. Ett fortsatt fall efter det på ytterligare 10% för mig ännu mer köpsugen, då kan jag till och med tänka mig att låna till köpen. Under nedgången 2008 flyttade jag först pengar från ränta till aktier och sen lånade jag till aktieköp efter fortsatt nedgång. Under nedgången 2011 flyttar jag återigen pengar från ränta till aktier, hade börsen gått ner med knappt 5% till hösten 2011 hade jag bestämt mig för att belåna min portfölj för att göra köp för 100.000 kr till. "Tyvärr" vände börsen upp innan det.

Uppgångar på 30% från en botten gör mig mindre sugen att lägga allt månadssparande på aktier utan då är tanken att återigen bygga upp ett kapital som ska in efter nästa fall. Fortsätter uppgången kan jag börja tänka mig att sälja av. Sälja är dock klart svårare än köpa anser jag, då jag som sagt tror på mer upp än ner på lång sikt.

Ovanstående är grovt förenklat över tid. Sen tar jag givetvis beslut för varje situation om börsen känns billig eller dyr. Men för att minska risken för känslosamma och kortsiktiga beslut försöker jag ha dessa principer som grund. Som sagt ingen expert på placering utan har försökt hitta en strategi som ska vara så enkel som möjligt, men förhoppningvis slå strategin att bara månadsspara i en indexfond varje månad.

Har också haft turen att hitta vissa aktier som gör att jag slagit index. Men det är mer tur än skicklighet, så här har jag inga tips att dela med mig av.

8 comments:

 1. Anonymous9:36 AM

  Lysande! Konsekvent genomfört med toppenresultat!

  ReplyDelete
 2. Hej!

  Härligt att se att det går med såpass "enkla" metoder. Men det gäller att pricka rätt aktier och fonder.

  Hur gör du för att spara 20 000 kr per månad? Snålar du mycket fortfarande?

  ReplyDelete
 3. Anonymous1:13 PM

  Jag gillar dina inlägg om placeringsstrategi. De gamla då du utvärderade vad som gått bra och dåligt är helt suveräna. Jag är fortfarande nyfiken på din förflyttning från BRIC till Sverige. Har du sålt BRIC? Köper du svenskt för att det intresserar dig mer efter skiftet från akter till fonder.? Eller balanserar du bara din portfölj med nysparande i Sverige? Är det de låga avgifterna som lockat dig till zero?

  Jag har även en fråga på ett annat tema än placeringar. Tidigare pratade du om att målet egentligen var friheten att själv få välja om du ville arbeta eller inte. Då tolkade jag det som att du gärna skulle säga upp dig och dra till varmare breddgrader när pengarna var på plats och din passiva inkomst var tillräcklig. Hur står du i den frågan nu? Är valfriheten tillräcklig eller kommer du hoppa ur ekorrehjulet vid första bästa tillfälle?

  /Marcus

  ReplyDelete
 4. Anonymous6:29 PM

  Fantastiskt kul att låsa från dig igen! Din blogg och din resa har betytt oerhört mycket för mig och garanterat många fler.

  Hoppas att du har möjlighet att fortsätta skriva.

  //Ett sotrt fan!

  ReplyDelete
 5. TheDude7:11 PM

  Tycker du gor helt ratt, sund investeringsinstallning, har lite samma tillvagagangssatt fast lanar dock inte for att investera, ingen havstang. Jag har hyfsat bra lon da jag jobbar i USA sa jag investerar drygt 20K i manaden (plus bonusar ibland) och lever samtidigt ett ganska ok liv utan extremt sparande, hyr ett rum och har inte skaffat ny bil dock men trivs med det.

  Planen ar att ha runt 20 aktier som jag tror pa (kor Warren Buffet style) och leva pa utdelningen inom 6-7 ar (dollarmiljonar), borde klara det om borsen gar hyfsat. Kan ju dock handa att en eller flera krascher intraffar vilket inte ar mycket att gora at.

  Tror precis som dig att borsen gar upp pa sikt och for att slippa oroa mig sa mycket / psykologi investerar jag konsekvent varje manad oavsett hur borsen for tillfallet gar, kan handa att jag vantar nagra dagar pa en rekyl om det gatt upp 2-3 dagar precis innan jag ska investera.

  NU galler val MIST eller CIVETS och inte BRIC langre?

  Ar dock lite aldre and dig (bara ett ar sag jag nu), 33, men har pa tva ar fatt ihop drygt 400K fran att haft skulder pa 80-90K och anda kopt ratt mycket nya grejor till mitt rum, lite tavlor, ny sang o.s.v. ett par datorer, vilket jag inte behover gora igen pa ett tag.

  Kolla in den har siten om du vill ha "insider" info www.gurufocus.com .

  Mitt mal liknar ditt, kunna jobba om jag vill det, lutar at att jag startar eget utan att behova oroa mig for att dra in pengar och kunna dra till beachen nar jag vill (bor i Kalifornien).

  ReplyDelete
 6. Anonymous10:58 PM

  Bra jobbat!
  Avundas dig som alla andra..
  Avundas även att din startpunkt var lite bättre än vad min var. Jag startade för lite över 1 år sedan när jag fick jobb och hade bra mycket mer skulder än tillgångar. Jag räknar inte med CSN när jag tittar på min nettoförmögenhet, kanske borde det men det är för deprimerande. Ändock har jag för ca 1 år sedan kommit på att jag genom en enkel budget och överföringar i samband med lönen klarar mig på 12K (fasta och rörliga kostnader) i månaden. DVS har jag sparat ca. 6K i månaden. Tack för motivationen!

  ReplyDelete
 7. Anonymous8:11 PM

  "The pursuit of wealth is a very noble experience, but balance, there isn't any"

  Kom att tänka på miljonären och andra som ger allt för sin dröm, när jag såg följande klipp med Kevin O'Leary (hans kommentar om flickvännen som ställde ultimatum är klockren):

  http://www.youtube.com/watch?v=tQtUXUgL4Ug

  ReplyDelete
 8. Anonym1: Tack

  Ekonomen: Siktar på sparande på 22.000 i månaden nu 2013, så visst jag lever rätt snålt. Inlägg 4 av 4i min tänkte miniserie kommer handla om detta.

  Anonym2: Har inte sålt några BRIC-fonder bara slutat att nyspara i detta. Det är låga avgifterna som lockar till både svenska aktier och Avanza Zero.

  Anonym3: Tack, ska försöka skriva lite mer en period så får vi se var det tar vägen.

  The Dude: Kul, tack. Och lycka till!

  Anonym4: Kör hårt och smart några år, så kan du snart glömma CSN och annat trist.

  Anonym5: Klart man måste göra allt för att nå sin dröm. Annars är det ju ingen riktig dröm.

  ReplyDelete