Sunday, May 03, 2009

Vad gör folk med pengarna?

En normal månad lägger jag ca 1500 kr på mat och nöjen. Sen har jag ett par tusenlappar i fasta kostnader dvs räkningar av olika slag där merparten är avgiften till bostadsrättföreningen. Det är ju rätt lite att leva på ca 3500-4000 kr i månaden det är jag fullt medveten om. Men jag har vant mig och tycker inte att jag lider på något sätt. Ändå funderar ju även jag ibland på vad jag går misste om jämfört med en mer "normal" livsstil.

Vad jag inte riktigt förstår är vad folk i min omgivning som har omkostnader på ca 100.000-150.000 mer än mig varje år gör med pengarna. Pratade lite med en kollega och inte heller hon kunde fatta hur hon kunde ha kostnader som var 10.000 kr mer än mig varje månad. Men så började hon räkna upp saker typ kläder 1500 kr i månaden, mat och fika ute 900 kr i veckan, bio 100 kr i månaden, tidningar/magasin 500 kr i månaden osv osv. Ju fler saker hon räknade upp och ju närmare dessa 10.000 i månaden vi hamnade desto mer övertygad blev jag om att jag inte går misste om ett skit.

Löneförhandling inbokat på onsdag. Får jag de 2500 kr mer i månaden som är målet blir det ca 1500 kr netto (tror jag) så är faktiskt min tanke att öka matkontot med 500 kr i månaden och sparandet med 1000 kr. Maten känner jag skulle vara roligt att lyxa till 1-2 gånger i veckan. I övrigt funkar det bra med 10 kr per måltid som är grundupplägget.

18 comments:

 1. Anonymous5:06 PM

  500 spänn mer till mat, det är du fan värd!

  ReplyDelete
 2. Tja, vad lägger man pengarna på?

  Mina helt fasta utgifter går på lite drygt 5500. Då är det hyra, el, hem- och livs-försäkringar, telefon, bredband, mobil, CSN avbetalningar.

  Sen är det bilen och alla dess kostnader. Försäkring, skatt, bensin, reparationer, värdeminskning (inte en "kostnad" i sig, men räknar med den).

  Sen är de då de rörliga utgifterna såsom mat, lite övriga kostnader och gåvor till familjen vid födelsedagar och jul.
  Om man då också har lån så blir det en del till, särskilt om det är ett blanco-lån.

  Allt som allt går la alla mina utgifter på lite drygt 10000, sen resten sparande.

  ReplyDelete
 3. vi är ett par som har kostnader på totalt 7500 till 8000 kr i månaden. Vi unnar oss både öl, vin och fläskfilé och ibland går vi på bio. Eftersom vi båda fortfarande är studenter så ger våra extra jobb oss totalt ca 9000 kr i inkomst efter skatt, så vanligtvis lägger vi undan eller investerar en tusenlapp. Vi undrar också vad "alla andra" lägger sin surt förvärvade slantar på...

  ReplyDelete
 4. Anonymous6:23 PM

  Om du är så övertygad om att du inte går miste om ett skit - Vad sparar du då till ? Varför inte istället låta någon annan ta del av rinnande vatten, tak över huvudet och mat för dagen ?

  ReplyDelete
 5. Tja, som han förklarat ända sedan bloggen startade så är la pengarna till för att en dag kunna försörja sig på investeringarna istället för att träla i en anställning för att kunna försörja sig på något varmt ställe.

  Förstår inte riktigt denna fientlighet som riktas mot alla människor som faktiskt verkar bry sig om sin finansiella framtid. Särskilt mot de som "offrar" nöjen osv nu för att kunna leva gott senare.

  Däremot tycker jag inte heller det är så svårt att förstå vart människor gör av sina pengar. Särskilt inte ifall de inte är ambitiösa nog att tänka längre än hur de ska ha råd med detta årets semester.

  Vanliga löneslavar (som jag) har inte mer än en "konstant" summa pengar att röra sig med varje månad/år och måste därmed offra lite på nöjen osv för att kunna skaffa sig en bättre framtid.

  Att leva för stunden verkar för mig vara en jävligt dum idé, särskilt i de tider som vi lever i nu när ekonomin är som den är, och uppsägningarna fortfarande regnar tätt.

  ReplyDelete
 6. Anonymous9:36 PM

  Besviken på dig, miljonären - ge inte upp nu och börja spendera !
  500 extra till mat är helt onödigt. De ska in i sparandet ! Tänk själv, slösa bort 6000 per år !
  Dessa 6000 i någon aktie med utdelningarna återinvesterade är en del i din framtida förmögenhet !

  ReplyDelete
 7. Tack för alla kommentarer. Och till frågan vad jag sparar för när jag inte behöver mer pengar.

  Är helt enkelt som någon redan sagt att jag vill ha friheten att kunna sluta jobba och göra det jag känner för inom några år. I dagens penningvärde skulle jag klara mig jättebra på ca 10.000 kr i månaden. Då skulle jag leva riktigt "lyxigt". Det skulle alltså behövas ca 120.000 kr per år, vilket bör ganska säkert att få ut med en förmögenhet på 5 miljoner. Har dock satt upp målet 10 miljoner innan 40, dels för att ha lite marginal och dels ta höjd för inflation och någon felinvestering.

  ReplyDelete
 8. Anonymous1:13 AM

  Miljonaren,
  har du tittat pa canroys, Kanadensiska energitruster? De ar trevliga eftersom de ger utdelning varje manad och ofta en mycket god sadan, runt 10% pa arsbasis. Tex ger Peyto (PEY.UN) cirka 15%. Satter du en miljon i Peyto far du darmed ungefar 10.000:- i manaden.

  ReplyDelete
 9. Anonymous11:50 AM

  (Samma anonym som kritiserade ditt sparande)

  Det var länge sedan jag läste din blogg, svårt att hålla koll på alla ekonomibloggar.
  Därför ville jag bara testa ditt resonemang.
  Det låter ganska sunt!
  Bli bara inte snål, och se inte ner på människorna runt dig för att de är oekonomiska.. de vet inte bättre =)

  ReplyDelete
 10. Anonymous1:27 PM

  Käre miljonär!!

  Det är ingen konst att leva väldigt snålt några år efetr man har varit student. Me too då jag lade undan mycket av lönen.

  Det är lite "värre" när man vill bo i ett hus hellre än en trån lägenhet, har två barn som är på väg ut ii vuxenlivet, föräldrar som börjar bli sjuka och till åren osv.

  Men då jag betalat av mitt hus och har en hyfsad sparsumma så lever jag ganska bra ändå.

  ReplyDelete
 11. Anonymous2:15 PM

  Jag och min fru har en stor familj, presenter och julklappar är en stor kostnad. Sen så har vi många vänner, som vi umgås mkt med, vilket leder till bla. stora matkostnader. För när vi träffas så äter vi ofta god mat och tydligen dyr. Och så reser vi en hel del. Bilen vi äger kostar en hel del. Sen ger vi bort c.a 15% av bruttolönen till välgörenhet. Och snart är barn på väg... tar vi bort dessa kostnader så skulle vi inte heller ha så stora problem att spara en massa pengar. Men du verkar ju inte göra ngt av detta jag tidigare har beskrivit... Inget fel i det, alla gör vi olika val här i livet. Vi sparar dock runt 15 000 kr i månaden, vilket är helt okej för oss. Lycka till med miljonerna!

  ReplyDelete
 12. Anonymous9:48 PM

  Jäklar vad imponerad jag är av att du kan hålla dig på en så låg matkostnad. Kan du inte posta eller på annat sätt meddela din meny eller liknande. Känner själv att jag spenderar förmycket på det som ändå kommer ut som skit. Behöver tips.

  ReplyDelete
 13. Jag tycker din blogg har blivit ganska tråkig. Du uppdaterar den sällan och det är mest strunt om siffror och vad du inte gör för att inte slösa pengar..

  Jag vill ha lite glöd och provokation. Posterna långt tillbaka om "slösaktiga mjukiskrigare" på Ikea tycker jag var briljant.

  Lyft diskussionen från det du INTE gör till det andra gör som får dig att se rött.. Det blir liksom mer krydda då, och framförallt roligare att läsa.

  ReplyDelete
 14. Anonymous11:33 AM

  Vart går alla pengar?!
  Jag kan tala om för dig att jag som nybliven singel bränner pengar på krogen som aldrig förr. Att det är idiotiskt det vet jag redan om men vad skall jag göra. Det gäller att sätta sig upp på hästen igen. eftersom jag har förmånen att tjäna ganska bra, har jag gjort av med ca 10.000 kr på alkohol, inträde, taxi, restaurang mat etc. per månad. Sedan så älskar jag att resa och se mig om i världen så det blir ca en weekend resa i månaden. Jag har funderat på huruvida jag skulle kunna spara istället för att kasta pengar runt omkring mig men till vilket syfte egentligen? Jag är idag 30 år gammal och om 40 år är jag kanske död! Skall jag då spara och snåla tills jag är 40 -50 för att kunna leva på 20.000 kr/mån och vara nöjd med det? Nej, jag anser att livet är till för att levas till dess fullo! Alla människor har vi olika mål i livet och tur är det eftersom annars hade alla antingen varit som mig eller som dig. Hur som helst så finner jag din blogg intressant och fortsätt att spara så kommer du säkerligen att nå dina mål en vacker dag, tills dess så behövs det idoter som mig som spenderar pengar som om det inte fanns en morgondag. P.s Jag avsätter ca 20% av min lön varje månad till ett sparande, helt galen är jag dock inte. d.s

  ReplyDelete
 15. Anonymous2:22 PM

  Vore kul att höra dina tankar om utdelning. Det lär ju dimpa in en hyffsad slant för dig genom mekonomen,h&m,etc. Nya aktieköp eller in i fonderna?

  Keep going!

  ReplyDelete
 16. Sluta jobba och leva på 10.000 i månaden, det låter väl ungefär som att leva på A-kassa.

  Vad ska du göra på dagarna?

  Nej detta tycker jag verkar vara ett tragiskt livsmål. Jag lovar, du tröttnar efter två veckor.

  Skaffa ett intressant jobb du trivs och kan jobba hela livet med och satsa miljonen på något kul!

  ReplyDelete
 17. Anonymous10:06 AM

  Jag tror många använder sina pengar för att hålla uppe statusen, kläder, skrytprylar etc. Sen lever nog många dag för dag utan någon buffert. Tror många skulle må bättre med 2 månadslöner på sparkontot och att vänta till slutet av månaden med inköp. Men samtidigt kan det ju vara en charm att leva spontant och i nuet.

  Med lite planering och tid, kan man få ner många kostnader.

  Jag hoppas du unnar dig lite av livets goda oxå, även om man kan unna sig mycket utan pengar oxå. Ett tips skulle kunna vara att spara 500-1000 kr per månad, till roliga upplevelser, t ex resor eller annat.

  Det är roligt att läsa din blogg och jag har själv börjat spara lite i fonder, men kan tycka att det samtidigt är oetiskt... Att vi i rika världen ska sko oss på de fattiga...

  Viola

  ReplyDelete
 18. Vad jag lägger pengarna på?
  en massa onödiga saker egentligen
  dricka, snus, godis, nya datorprylar, kläder, problemet för mig brukar vara att kunna sluta handla då jag väl börjat, så länge jag inte börjat handla så är det inga problem att spara pengar

  ReplyDelete