Wednesday, February 25, 2009

Uppoffringar

Får ju ofta kommentarer här på bloggen om att jag slösar bort de bästa åren i mitt liv i syfte att få det bra som gammal gubbe. Har aldrig upplevt att det varit någon uppoffring att spara istället för att konsumera och som jag skrivit tidigare att jag får mer glädje av 1000 kr på bankkontot jämfört med något som man kan köpa för 1000 kr.

Nu har jag för första gången fått känslan att jag får offra något för mitt sparsamma leverne. Har ett par kompisar som ska köra Vasaloppet på Söndag, vilket jag faktiskt gärna hade hängt med på. Vasaloppet i sig kostar ca 1000 kr att anmäla sig till vilket ju är överkomligt, även för mig. Men ska jag åka vill jag göra de hyffsat seriöst. Så totalt med någon resa till snö för träning (är ju inte så snösäkert i Stockholms förorter) och utrustning, boende under Vasaloppet etc får man nog räkna med minst 5 000 kr. Vilket jag helt enkelt inte anser mig ha råd att lägga ner på en skidtävling. Men som sagt tycker det verkar riktigt kul när mina kompisar har tränat och nu ska åka upp till Sälen.

Får bli Lidingöloppet i höst istället som bör gå att få för under 1000 kr i total kostnad.

53 comments:

 1. Anonymous2:12 PM

  Lev lite grabben!
  5000 spänn är ingenting för den upplevelse du får i spåret. Minnet lever kvar längre än dina förräntade tusenlappar.

  Jag åkte öppet spår i söndags, trots snökaos och över 20 000 kronor i spenderade pengar i träningsresor, utrustning och kläder så var det lätt värt varenda öre.

  ReplyDelete
 2. Anonymous3:47 PM

  Har du någon aning hur jobbigt det är att åka Lidingöloppet på skidor?

  Urjobbigt!

  ReplyDelete
 3. Anonymous12:55 AM

  Målfokusering, det är inte alla som har greppat vad det handlar om. Tex har alla framgångsrika företagare som byggt sitt företag från grunden en målfokusering som de flesta tror är omöjlig.

  Keep up the good work

  ReplyDelete
 4. Jag är lite i en liknande sits som dig. Började från scratch efter plugget (3 år sedan). Är ganska nära den första miljonen nu efter flitigt IT-konsultande. Jag har valt att skära ner på bilar och annat som kostar mycket pengar. Däremot har jag aldrig skurit ned på idrott. Jag ser det som en investering då man i gengält får så mycket mer energi. Jag lägger 2000 kr per månad på tennis, gym mm. Det är lätt värt det, jag tycker du ska tänka till lite och inte bara se idrott som en utgift. Det samma gäller kläder, det är lättare att ta bra betalt för sina tjänster om man är välklädd.

  ReplyDelete
 5. Anonymous8:21 PM

  Självklart måste man offra en och annan sak för att kunna spara, men så länge man inte upplever att man lider av det spelar det ju ingen roll. Behöver man unna sig något litet ibland och känner att det är värt det så är det ju det, speciellt om man redan valt bort så mycket onödigt.

  ReplyDelete
 6. Anonymous10:12 PM

  Du gör rätt. 5000 för att åka Vasaloppet känns som en onödig utgift. Satsa på Lidingöloppet istället.

  Keep the spirit alive - We are not quitters.

  ReplyDelete
 7. Anonymous2:43 PM

  Sveriges pågående devalvering gör att 1 miljon kronor tyvärr inte är mycket att hänga i julgranen. De oerhörda kostnaderna för den ofantliga sektorn, för den stora skaran bidragsberoende och den stora massan som inom kort skall pensioneras är övermäktig.

  Världens högsta skattetryck och världens mest frikostiga bidragssystem har underminerat hela den svenska samhällsekonomin och tyvärr är det alla de skötsamma individerna som får betala.

  Alla de som sparar och sköter sig är förlorare. Sverige är istället ett samhälle där lathet, lättja och maximal belåning fortsätter att vara den mest lönsamma vägen att vandra.

  Det är i sanning en uppoffring att vara svensk idag. Tacka 50 år av socialistiskt/kommunistiskt vanstyre för det.

  ReplyDelete
 8. Anonymous6:09 PM

  Vill bara flika in att jag håller med föregående talare till 100%

  När jag köpte ny bil för en tid sedan frågade mina arbetskamrater hur mycket jag tog i lån.
  Jag tog inget lån sa jag, och stämningen i rummet sjönk snabbt för att sedan omvandlas till ren avundsjuka.

  Jag var helt enkelt inte en i gänget längre.

  Hade faktiskt varit enklare att ljuga och säga att jag tog ett ordenligt lån för att slippa detta skitsnack.

  ReplyDelete
 9. Anonymous6:39 PM

  Märkligt att du inte ens kan unna dig en liten tripp till Sälen.. illa... Vi är väldigt olika..

  Håller förövrigt med de två föregående talarna..

  6:09 PM

  Jaja, man måste ljuga. Annars är man konstig som inte har lån upp till öronen. Själv låtsas jag att jag har massor med studielån trots att jag betalat tillbaka dem.

  Jag låtsas också förlora massa pengar på börsen.. De tycker de om :), Skadegläjde den enda sanna glädjen, right.. Men de är småpengar jag har i börsbolagen, so who cares.


  Man får spela en roll för att passa in helt enkelt, konstigt men så är det...

  \Thaman

  ReplyDelete
 10. Anonymous4:11 PM

  Fast jag nog tycker att du skulle kunna unna dig lite, som t.ex. Wasaloppet - så tror jag du gör rätt.
  Jag närmar mig 50 (är i princip där) och jag önskar verkligen att jag kunde tänkt mer som du i mina unga år. Men jag följer din blogg och låter mig inspireras av din karaktärfasthet!
  Man kan säga att jag hoppas du kan lära en gammal hund sitta...

  ReplyDelete
 11. Anonymous9:37 PM

  Du kanske kan ge ut en obligation på 10000:- som jag köper, 0% i kupongränta men 20000:- vid förfall när du nått miljonen. På så vis har du råd att åka...!

  ReplyDelete
 12. Anonymous12:15 AM

  Ett väldigt bra sätt att spara är att investera, jag tror man får ut mer av de 5000kr i loppet en att spara, kanske finns 5000 andra kronor att spara på något annat

  ReplyDelete
 13. LEVA LIVET, DU VET INTE HUR LÄNGE DU KOMMER ATT LEVA.
  Lite tips bara istället för allt sparande du gör har du tänkt på andrar sätt att tjäna in pengar så som att jobba hemifrån. Jag ser att du har ganska mycket traffik på din blogg och all kunskap du har jag tycker att du blir miljönar långt innan du fyller 30år.För att bli framgångsrik i internet business måste man har trafik och det har du. En av de bästa MLM företag som du kan investera i heter 5LINX. Du kan gå i pension innan du fyller 30år. DET ÄR SANT. Kollar in min blogg för mer info du måste kunna leva ditt liv också.

  ReplyDelete
 14. Anonymous3:38 PM

  Jag dör hellre utfattig än rik,
  så visst kan du unna dig att åka vasaloppet !

  Men alla är vi olika !

  ReplyDelete
 15. Anonymous5:28 PM

  Superkorkad kommentar av Anonym... "dör hellre utfattig..."
  Varför skulle du välja utfattig över rik om du nu får välja fritt? ;>

  ReplyDelete
 16. Anonymous10:53 AM

  För att han innerst inne inte tror att han kan bli rik.

  ReplyDelete
 17. Anonymous1:45 PM

  5LINX är en riktig pärla, försöker värva någon till ett MLM företag (tänk ponzi spel) över en blogg där killen vill bli mijonär. 5LINX är en bluff och kommer så förbli, hör på Flashback så kommer all skit som finns i systemet fram och det är sällan smickrande.

  ReplyDelete
 18. Anonymous8:22 PM

  Det var visst fina förhållanden på Vasaloppet i år. Synd att du missade det, din snåljåp.

  ReplyDelete
 19. Anonymous5:49 PM

  Riksbanken fortsätter att aktivt prata ned kronan. Nu är en miljon bara värd 500 000 kr i relation till för några månader sedan.

  Sverige är inte optimalt för den som sparar och sköter sig. Om man har något över efter alla skatter stjäls detta av Riksbanken i ett nafs. Dags att emigrera.

  ReplyDelete
 20. Anonymous7:56 PM

  5:49 Emigrera vart? Ett framitdsland som usa? eller kanske något ännu sunkigare som italien, spanien eller kanske grekland?

  ReplyDelete
 21. Anonymous4:17 PM

  Varför inte Schweiz eller Singapore? Där är man intresserad av nya medborgare som är duktiga och gör rätt för sig. Till skillnad från Sverige.

  Cirka 23% av alla arbetsföra svenskar lever på bidrag idag. Om 5 år kommer pensionärerna att skjuta i höjden och 58% av Sveriges befolkning kommer då att vara över 50 år. Det är en allt mindre grupp som skall försörja en allt större grupp. Världens högsta skattetryck kommer då att bli ännu högre. Pengarna räcker inte.

  Och om man nu nödvändigtvis skall jämföra med USA, Italien, Spanien och Grekland så är arbetslösheten i Sverige högre än i samtliga dessa länder. Vi är bara bättre på att dölja den. Och på att fortsätta vara självbelåtna, i vår naiva tro att Sverige fortfarande är ett föregångsland och att vi kan fortsätta att finansiera bidragssamhället och den ofantliga sektorn för all framtid via skattsedeln.

  Naturen har sina lagar. You get out of it what you put into it. Nothing more. And nothing less...

  ReplyDelete
 22. Anonymous4:32 PM

  Ett intressant fenomen med USA, Italien och Spanien är för övrigt att de faktiskt har den arbetslöshet som de uppger att de har. (!!)

  I Sverige gömmer man undan större delen med lite statistikknep och snillrika matematiska undanmanövrar. På samma sätt som framgångssagan Grekland gör.

  ReplyDelete
 23. Anonymous4:18 PM

  Singapore verkar vara "inne" att dra till nu. Måste ta och lära mig lite mer om det landet. Någon här som har synpunkter, varit där?

  Verkar ha framtiden för sig på ett annat sätt än Sverige. Tänk va bra man skulle kunna göra Sverige egentligen. Landet har potential, men det är för mkt byråkrati och myndigheter mm. och för mkt slöseri på "skit". Sen vill man tydligen jaga alla med pengar så de som finns kvar lär väl dra än mer..

  \PD

  ReplyDelete
 24. Anonymous4:38 PM

  Singapore är ett av världens bästa länder att bo i för driftiga individer. Det bor oerhört många svenska företagare och förmögna i Singapore.

  10% skatt och betydligt bättre skola, vård och omsorg än Sverige. En förutsättning är som sagt att man vill jobba. Vill man leva på bidrag är fortfarande Sverige i en klass för sig. : -)

  ReplyDelete
 25. Anonymous10:07 PM

  Hej,

  tycker det låter smått fantastiskt att dina investeringar ligger plus minus noll på en i stort fallande börs. Om jag inte minns fel så köpte du Kungsleden på 37 kr för lånade pengar. Idag står den i 30 kronor. Kan du inte redogöra för hur mkt pengar du ligger back totalt istället? Varför sätter du inte in allting på ett räntekonto med 1% istället, det hade varit smartare?

  Någon annan snubbe på bloggen pratade om "Sveriges pågående devalvering".

  Ursäkta mig, men en flytande växelkurs kan inte devalveras.

  ReplyDelete
 26. Anonymous9:35 AM

  Depreciering sker när marknaden påverkar en flytande växelkurs. Jag hävdar att det pågående kronraset till stor del är ett önskvärt scenario för Riksbanken och väljer därför att kalla det för en devalvering. (För övrigt har ju RB själva sagt att ett kronras är "önskvärt", se Lars EO Svenssons uttalanden).

  Intressant att notera är att flertalet internationella analytiker också kallar det pågående kronfallet devalvering.

  Det är en devalvering av Sveriges regering, och inte en depreciering utförd av marknaden. Att sedan de flesta myndigheter vill kalla det för en depreciering är deras ensak.

  Sveriges Riksbank är den enda i världen som aktivt försöker prata ned sitt eget lands valuta. Denna typ av interventioner kan inte klassas som något annat än medveten och beräknande devalvering.

  ReplyDelete
 27. Anonymous6:55 PM

  Jag skiter egentligen i vilket, MEN måste ändå fråga.

  På vilket sätt förutom SNACK gör sveriges regering och riksbank en devalvering/depreciering enligt ditt resonemang?

  Att en person ur direktionen eller dylikt uttalar sig är ju samma sak som att Maud Olofson vädrar sin åsikt i ämnet sjukvård eller att Ingves talar om att "räntan förmodligen står orörd till slutet på året" och sen vet vi ju själva vad som hänt. Berätta mer utförligt vad du menar och hur svenska regeringen och riksbanken sänker svensk valuta genom sina direktiv och framförallt HANDLINGAR. Som sagt, är mest nyfiken och har ingen baktanke.

  ReplyDelete
 28. Anonymous9:22 AM

  När Lars EO Svensson sade "det är önskvärt med en lägre kronkurs" och dessutom tillade; "det skulle vara lätt att sänka kronan ytterligare mot andra valutor" tolkades detta av en enig värld som att Riksbanken hade intressen av en svagare krona. (Eftersom det var det han sade).

  I samband med detta gick kronan ned mycket kraftigt. Dessutom ligger svenska räntan långt under paritet, vilket (enligt teorin) leder till att kapitalet lämnar landet, kronan sjunker och i förlängningen får vi en importerad hyperinflation. (Allt detta vet givetvis Riksbanken).

  Med andra ord: Pengar blir snabbt mindre värda. Vinnarna är de som överkonsumerat och belånat till max. Förlorarna (på mer än ett sätt) är de som skött sig, sparat och levt inom ramen för sina tillgångar.

  Sverige i ett nötskal med andra ord.

  ReplyDelete
 29. Anonymous9:28 PM

  Precis, läs Lars EO Svensson tal. Han talar knappast upp valutan. Han har såvitt jag förstått även studerat med helikopter Ben.

  http://www.riksbank.se/templates/Page.aspx?id=30661

  \PD

  ReplyDelete
 30. Anonymous10:57 PM

  Ok, så det är alltså EN PERSON som TALAR NED den svenska valutan (inga som helst ytterligare påtryckningar och aktiva förändringar enligt dig) och därmed anser du att regering o riksbanken vill ha ner svenska kronans värde gentemot andra valutor och lyckas, genom denne personens tal. Intressant resonemang....

  Mitt resonemang är enklare och går ut på att folk i tider av kris är riskaverta o drar sig från de små valutorna till de stora valutorna. Gärna valutor som också har diverse kopplingar till råvaror och hedgar på så vis sina positioner. En liten valuta är synonym med en volatil valuta i kristider. Volatilitet anses så gott som alltid som något negativt i finanssammanhang. Stabilitet är något som i regel eftersträvas...

  Jag säger ABSOLUT INTE att jag har rätt på något vis. Jag säger bara att ditt resonemang om att regeringen och riksbanken devalverat o deprecierat pga en persons åsikt i ett tal, är lite långsökt. Det finns andra faktorer som påverkar mer anser jag.

  Därmed inte sagt att jag i övrigt inte håller med dig i resonemanget kring hur Sverige har skötts senaste 70åren. Jag är helt enig med dig om att mkt kunde gjorts anorlunda och bättre, men det är alltid lätt att vara efterklok. Svenska folket begriper inte heller vad som är bäst för dom, då vi är ÖVERJÄVULSKT lata av oss när det kommer till arbete. Man kan i Sverige undvika att arbeta en hel livstid o staten ger dig mat o husrum. Fantastiskt...om man nu är lagd åt det hållet.

  ReplyDelete
 31. Anonymous10:03 AM

  "Mitt resonemang är enklare och går ut på att folk i tider av kris är riskaverta o drar sig från de små valutorna till de stora valutorna."

  Jo jag har läst om detta mantra i massmedia. Man har sagt samma sak de senaste 6 gångerna man devalverat kronan under de senaste 40 åren. Intressant att notera att vi också går ner mot ""stora" valutor som den polska, lettiska, rumänska, slovenska bara för att nämna några ekonomiska muskelpaket. Det är klart att dessa stora länder klarar sig bättre än kronan eftersom de ses som en säker hamn i orostider.

  Nedgången beror i första hand på att räntan i Sverige ligger under paritet. Som Du säkert vet innebär en ränta under paritet för ett land som Sverige att man i realiteten valt att devalvera sin valuta. Att sedan Lars EO Svensson öppet erkänner detta i en intervju borde rimligtvis övertyga även Dig. (??)

  De flesta internationella analytiker och valutahandlare håller med mig. Jag rekommenderar att du läser något av deras alster och inte det som svenska Riksbanken säger och svensk media återger. Dessutom gör de utländska aktörerna mer än pratar. De agerar. De trycker ned kronan, vilket i sig är det ultimata beviset på att de (till skillnad från RB) tror på vad de säger.

  I utlandet är alla överrens, Lars EO Svensson har i princip erkänt (även om övriga RB "konstigt nog" sade att de inte stod bakom hans uttalande) och kronan sjunker som en sten även mot andra "små valutor".

  För mig är saken solklar.

  ReplyDelete
 32. Anonymous2:12 PM

  Höjden av ironi är att den svenska kronan har tappat mer än den isländska, apropå de teorier om "flight to safety" som svenska Riksbanken har gödslat massmedia och oinsatta medborgare med.

  Den 8:e Augusti (långt före den stora isländska kraschen) fick man betala 78,10 SEK för 1000 ISK, idag får man betala 81,50 SEK.

  Hur förklarar man bort det?
  Är Island en oas av stabilitet och soliditet i detta hav av osäkerhet och volatilitet?

  Tänk själv, tänk om, tänk rätt...

  ReplyDelete
 33. Anonymous4:59 PM

  Hej shysst sida vill du göra ett länkbyte?

  Mvh Ermin
  www.enklapengar.net

  ReplyDelete
 34. Stödjer dina sparplaner! Keep up the good work - många människor i Sverige som inte skulle våga visa sig snåla.

  Checka gärna min blogg, ciao!

  ReplyDelete
 35. Anonymous6:18 PM

  ISK-SEK jan 2008 var den 0.106 och december samma år var växelkursen halverad till 0.058 och nu är den på 0.080. Slutet på 2005 stod valutorna i 0.135 i relation till varandra.

  Jag ska återigen meddela att jag inte vet ett skit om valutor o kan inte säga att jag är "superduper" intresserad heller, men nog ser det ut som att SEK ändå tagit in ganska duktigt på ISK under deras kaos men som sagt, vad fan vet jag.

  Vad jag stör mig lite på är ditt resonemang kring hur EN ENDA person kan prata ner svenska valutan. Som om det vore den överlägset största faktorn i SEK raset... Det känns inte helt logiskt för mig som ju visserligen är en lekman. Att sen övriga riksbanksdirektionen tar avstånd är ju ännu mer intressant..men det är klart, Svenssons ord väger fruktansvärt tungt, eller?

  ReplyDelete
 36. Anonymous9:09 PM

  "Vad jag stör mig lite på är ditt resonemang kring hur EN ENDA person kan prata ner svenska valutan."


  Är du dum eller spelar du bara??

  Nej, du verkar inte förstå, så då kanske det är bäst att låta tangentbordet vara.

  \Thaman

  ReplyDelete
 37. Anonymous10:57 PM

  Thaman> Tack för din fina kommentar den värmde.

  Jag har inte en jävla aning om valutor och det har jag ju sagt vid upprepade tillfällen.

  Förklara istället för att nedvärdera.

  ReplyDelete
 38. Anonymous11:03 PM

  Aha, missade visst en paragraf

  ReplyDelete
 39. Anonymous9:24 AM

  Kolla gärna in dagens rapport om inflationssiffrorna. Nu sticker svenska inflationen vilket Riksbanken tidigare har förnekat. Riksbanken har ju som bekant också passat på att byta inflationsmått till ett mått där RBs egna räntesänkningar drar ned inflationen. Inte ens denna skenmanöver hjälper utan inflationen fortsätter att överraska på uppsidan.

  Intressant med tanke på att Riksbankens ENDA uppgift är att hålla inflationen i schack. Det är för övrigt en uppgift de själva definierat.

  I Sverige skall de som sparar, sköter sig och lever inom ramen för sin ekonomi straffas. De som överbelånar, överkonsumerar och lever oansvarigt skall belönas. Tack för det Riksbanken. Ni lyckas verkligen ge svensken rätt incitament inför framtiden med snart 20 år av negativ realränta.

  Men detta tar ju ändå priset.

  ReplyDelete
 40. Anonymous3:31 PM

  Antal inlägg påminner lite om börsen.
  2007: 0,8767 inlägg per dag
  2008: 0,2568 inlägg per dag
  Hittills 2009: 0,1111 inlägg per dag.
  Vid vilket snitt slutar en blogg att vara en blogg?

  ReplyDelete
 41. Anonymous7:39 PM

  Hej alla kunniga, har erfarenhet av börshandel och så men inte funderat så mkt på den svenska deprecieringen.

  Tänker att om Ingves inte har ett enda lån och rätt mkt tillgångar så kan det väl inte vara så illa som vissa här påstår? han är väl den som kan det här bäst?

  ReplyDelete
 42. Anonymous7:58 PM

  Ok Begåvningsreserven , de var lite hårda puckar från min sida.. Mena inget illa. Jag kan vara lite dryg ibland.

  Kan inte förklara bara sådär. Jag är ingen "expert" heller, men jag drar mina slutsatser och du dina. Det är många faktorer som spelar in.

  Inflation tycker riksbanken är mkt viktigt att hålla igång. Hoppas du förstår varför.

  Alla tittar på varann nu.. mm..
  Som första europeiska centralbank har nu Bank of England påbörjat ett proram för quantitative easing
  Igår annonserade Schweiz centralbank att man också påbörjar quantitative easing, samt intervention på valutamarknaden för att försvaga Schweizerfrancen.

  Det är mkt som händer nu, och jag är tveksam till om centralbankerna kan se alla konsekvenser av detta. Bara att antyda om intervetion från RB påverkar såklart marknaden.

  Nu fick vi dock veta att inflationen gått upp sista tiden och de lugnar nog ner riksbanken, det säger sig själv.

  Kommer du med något "moppsit" svar nu blir det hårda puckar igen ;-)

  Sändare och mottagare måste skruva in samma frekvens, annars är det onödigt att sända, aight?

  \Thaman

  ReplyDelete
 43. Anonymous8:14 PM

  "Tänker att om Ingves inte har ett enda lån och rätt mkt tillgångar så kan det väl inte vara så illa som vissa här påstår? han är väl den som kan det här bäst?"

  Ja, eftersom Ingves betalat av eventuella lån och har några miljoner placerade här och där och sitter högt uppe i riksbanken bör han veta bäst av oss alla.
  Det vore konstigt om de satte någon som inte var bäst på den posten.

  \Thaman

  ReplyDelete
 44. Anonymous3:27 PM

  Jo för vi vet ju alla att de personer som sitter i ledande ställning i Sverige alltid är de mest lämpade. Ta bara Sveriges nästa statsminister Mona Sahlin. Hon förkroppsligar för mig själva begreppet kompetens. För att inte tala om hennes flankering bestående av tunga tänkare Lars Ohly (Marxist-Leninist enligt egen utsago) och numera också Ibrahim Baylan (som visade prov på stor kompetens i sitt senaste uppdrag).

  Tyvärr har vår käre finansminister Bosse Ringholm dragit sig tillbaka. Han var unik i sitt slag. Den ende finansminister någonsin som hade underkänt i matematik- I GRUNDSKOLAN.

  Ja här i Sverige är vi verkligen bäst på det mesta.

  ReplyDelete
 45. Anonymous7:01 PM

  Det är roligt att det finns folk som du, som samlar på papperslappar som enbart har ett värde när de används (antingen för att generera mer eller i utbyte mot varor/tjänster)...
  Rekommendation är istället att du samlar ihop tillräckligt många miljoner för att leva på avkastningen, där har vi ett redigt mål ;)

  ReplyDelete
 46. Anonymous3:08 PM

  Kan miljonären inte skriva oftare? Det här är ju en av dom roligaste bloggarna, alltid kul när det kommer ett nytt inlägg. Personligen röstar jag för att Miljonären viker åtminstonde 1 timme nån gång i veckan åt att uppdatera. Skulle ju vara spännande att höra lite om varför han slutat med snåltips t ex. Behövs dom inte efter löneförhöjningarna? Vilka insikter har Miljonären kommit till under senaste årets resa - syn på pengar, fritid o.s.v?

  Hälsningar från Marcus, som följer bloggen med intresse!

  ReplyDelete
 47. Anonymous5:58 PM

  Snålheten är total. Inte ens månadsrapport bjuds dedt på längre...

  ReplyDelete
 48. Anonymous1:39 AM

  miljonär innan 30:

  Vad många idioter inte förstår är att den stora kraften i ränta på ränta ligger i att man går ut hårt när man är ung!

  Detta kan åskådliggöras med följande exempel:

  "Om två tvillingar, skulle börja jobba när dom var 19 år. Den första brodern investerar 1000 kr av lönen varje månad medan den andra inte investerar något.

  Den förste brodern gör detta tills han är 26 år, dvs under 7 års tid, då tröttnar han och sparar inte ett öre efter det.

  I stället så har den andra brodern fått upp intresset för detta och börjar investera 1000 kr i månaden, det gör han tills han är 65 år gammal och går i pension, dvs under 39 års tid.

  Vid det här laget har den förste broderns pengar (han som investerade mellan han var 19 tills han var 26) vuxit till 8.2 miljoner kronor medan den andra brodern, han som investerade mellan han var 26 tills han var 65 års investering bara vuxit till 7.3miljoner!!!

  I exemplet ovan så räknar jag på den räntan vi använde i mitt förra inlägg, dvs 11,2% vilket är snittet för hur mycket den svenska börsen stigit med per år de senaste 50 åren.

  Att en person som investerat 1 000 kr i månaden under 7 års tid och därefter inte investerar ett öre till nästan får en miljon mer i slutet än någon som investerat 1 000 kr i månaden under 39 års tid säger väl allt om hur viktigt det är att börja redan i dag!"

  Citatet kommer från:
  www.hurjagblevrik.se/borja-sparainvestera-nu

  ReplyDelete
 49. Anonymous9:57 AM

  Var är månadsrapporten, går förbi här dagligen men det händer ju INGENTING längre, trist!?

  ReplyDelete
 50. Anonymous10:11 AM

  Vad är poängen Finansgeniet?

  Din ståndpunkt återfinns ju i princip ordagrant i varenda bok inom detta ämnesområde.

  Det finns nog inte många som inte är medvetna om detta. Det är gammal skåpmat som inte tillför något nytt till debatten.

  Men om Du däremot har något nyskapande att komma med är jag idel öra.

  ReplyDelete
 51. Anonymous9:25 PM

  Lyssna inte på spendernissarna, du gör helt rätt! Fortsätt du och spara dina pengar, sen kan du skratta hela vägen till banken när alla andra sitter med sina lån för att dom "unnat" sig en massa saker. Materiella ting är bara skit, pengar ger dig frihet längre fram att göra som du vill, jobba mindre, resa mera, handla när det är billigt och du vill och inte när du har råd. Stå på dig, din målmedvetenhet kommer att ta dig långt... se till att din partner är med på noterna bara...

  ReplyDelete
 52. Anonymous4:02 PM

  De som klagar eller försöker hindra dig gör det av ren rädsla.

  Den som VÅGAR bryta sig ur ledet och går åt motsatta hållet är unik och kreativ. Det är en risk att inte bli accepterad till att börja med men så gjorde även Madonna, Kiss, The beatles och de är idag miljonärer tack vare de gick utanför trygghets zonen.

  Alla hörde i skolan eller hemma at vi skall hålla oss i ledet. Gå, agera och tänk annorlunda än andra som kommer du nå skyarna.

  www.personligutveckling.ifokus.se

  ReplyDelete
 53. Anonymous2:32 AM

  Your blog keeps getting better and better! Your older articles are not as good as newer ones you have a lot more creativity and originality now keep it up!

  ReplyDelete