Wednesday, February 18, 2009

Månadsrapport


Inte mycket att säga om den senaste månaden. Svagt upp på de flesta börser jag fondsparar i.
Av de 4 bolag jag äger aktier i gick H&M och Meko upp lite och Kungsleden och SCA ner ungefär lika mycket.
Räntan börjar nu bli löjligt låg på mina lån, men de är ju för små för att det ska spela någon större roll om räntan är 2,5 eller 4,5%. Så inte utan att jag blir avundsjuk på alla kollegor med miljonlån som nu får flera tusenlappar mer i månaden över jämfört med i höstas.

26 comments:

 1. Anonymous9:18 PM

  Nej! Fall inte för frestelsen att låna mer - höga tvåsiffriga räntor kommer att komma snabbare än man anar och då får dina kollegor äta vita bönor i tomatsås utan att kunna spara pengar i fonder

  ReplyDelete
 2. Anonymous9:42 PM

  räkna för guds skull inte med lägenheten, jag kan också räkna med 2an jag fick av mina föräldrar, 2,7 mille redan där, WOHO jag e miljonär innan 20

  ReplyDelete
 3. Anonymous10:37 PM

  Det tråkiga är att det enorma svenska skatteuttaget leder till att Sverige med jämna mellanrum måste depreciera/devalvera sig ur kriser. Följden blir att alla svenskar hela tiden blir fattigare.

  De yttrande som Lars EO Svensson yppade under gårdagens presskonferens visar att Sverige återigen i praktiken devalverar.

  Pratet om att hålla inflationen kring 2% är med andra ord ren och skär lögn från Riksbankens sida. Följderna blir långtgående och allvarliga för Sverige som nation och den enskilde svenske medborgaren i största allmänhet.

  En miljon är inte längre vad den var, och i framtidens Sverige finns ingen plats för strävsamma, duktiga och sparsamma individer. Det är tråkigt att konstatera detta men ack så sant.

  Att först uthärda världens högsta skatter, för att sedan se de kvarvarande pengarna devalveras bort av en lögnaktig Riksbank, samtidigt som de flesta opinionsmätningar visar att nästa regering kommer att ha en ministerpost vikt för en uttalad marxist-leninist är en skrämmande verklighet. Sverige förtjänar bättre!

  SEB Spaniard

  ReplyDelete
 4. Anonymous12:15 AM

  "Det tråkiga är att det enorma svenska skatteuttaget leder till att Sverige med jämna mellanrum måste depreciera/devalvera sig ur kriser. Följden blir att alla svenskar hela tiden blir fattigare."

  Nu är det så att svenska kronan handlas på en fri marknad och priset på svenska kronor bestäms därför inte av några svenska beslutsfattare.

  ReplyDelete
 5. Anonymous8:51 AM

  Andrew = sågspån. Andelen människor som får en lägenhet värd 2,7 miljoner utan lån av sina föräldrar är inte så stor. Vanligtvis köper man den för EGNA pengar

  ReplyDelete
 6. "Vanligtvis köper man den för EGNA pengar"
  Eller med bankens pengar :)

  ReplyDelete
 7. Anonymous10:24 AM

  Re: GG

  Om du tror att priset på kronor bara sätts på en fri marknad får du tänka några gånger...

  Fundera lite över vad som händer när Riksbanken bestämmer sig för att trycka fler papperspengar för att "öka likviditeten"...

  ReplyDelete
 8. Anonymous2:01 PM

  "Nu är det så att svenska kronan handlas på en fri marknad och priset på svenska kronor bestäms därför inte av några svenska beslutsfattare."

  Priset av den svenska kronan bestäms i allra högsta grad av svenska beslutsfattare. Jag har själv handlat valutor och kan intyga att vi satt på helspänn vid varje presskonferens som RB höll.

  Dessutom utgör ett lands valuta motsvarigheten till att äga aktier i landet ifråga. För höga skatter medför i förlängningen konkurrenssvårigheter mot andra länder och enda sättet att få bukt med dessa blir i slutändan att devalvera/depreciera.

  Mitt råd till Dig är att kolla på utvecklingen mellan kronan å ena sidan och Yen eller schweizerfranc eller deutschmarkhybriden under de senaste 40-50 åren. Men sätt Dig ner innan Du gör det för det kommer att komma som en rejäl chock för Dig!

  SEB Spaniard

  ReplyDelete
 9. Anonymous1:20 PM

  Jag håller med dig SEB spaniard. Gissar att du köpt på dig Au och Ag?

  Det är klart som korvspat att svenska kronans värde påverkas av beslutfattarna..

  Det är juh detta som styr hur pass attraktiv valutan är för andra.

  Vi som redan begripit att FIAT-systemet (och dess sjuka regler, tex fractional reserve banking) kommer rasa (och handlat därefter), vi sitter tryggt i båten pengamässigt.

  Min förmögenhet ökar för varje månad. Riktiga pengar köps in, än får man något för sina papperslappar, men f-n vet hur länge till?

  \Thaman

  ReplyDelete
 10. Anonymous12:57 AM

  Det var väl aldrig tal om att RB och riksdag inte påverkar priset genom sitt handlade, men det är marknaden som sätter priset. Men man behöver ju inte gå längre än till den danska kronan för att se hur den svenska kronan försvagats under årens lopp.

  ReplyDelete
 11. Anonymous12:59 PM

  Thaman

  Vad är det för riktiga pengar du har köpt?

  Guld? Aktier? Andra metaller? Hus? Eller vad?

  ReplyDelete
 12. Anonymous5:54 PM

  Själv är jag som mitt namn antyder inte längre utsatt för den penningpolitiska och ekonomiska risk som ett uppehälle i Sverige bär med sig.

  Här i Spanien finns väldigt många svenskar, de flesta är företagssamma, duktiga och mycket förmögna. Och utanför Sveriges gränser (där man inte har svenska samhällets skatte-, devalverings-, antiföretagar-, och jantelagskultur) räknas fömögenheter inte i miljoner kronor utan i miljoner Euro.

  Men jag minns en tid då den svenska kronan var värd något och en svensk medborgare kunde spara ihop till hus, bil, båt och utlandsresa och betala dessa kontant. Idag kallar sig svenskarna fortfarande för ett rikt folk trots att allt man konsumerar sker med bankernas krediter och goda minne.

  Italienare och Spanjorer är idag betydligt rikare än svenskar. Så var inte fallet när jag var grabb. Fundera på det.

  Jag håller fortfarande tummarna för Sverige!

  ReplyDelete
 13. Anonymous4:42 PM

  Jag förstår inte varför du räknar med din lägenhet som en tillgång. Visst säljer du den så får du ju pengar för den, men så länge du bor i den så är det ingen tillgång.

  Sedan förstår jag inte varför du köper så mycket fonder. Visst aktier är högre risk, men med tanke på att allt går dåligt nu så spelar det kanske inte så stor roll. Avgifterna på fonder är ju jätte höga och på aktier få man utdelning varje år. Detta året kommer dom inte bli så höga, men det har ju sina bra förklaringar.

  ReplyDelete
 14. Anonymous7:31 PM

  5:54 PM

  Jag håller med dig i stora drag.

  Nu vet jag inte hur du har dina tillgångar, men om du inte har riktiga tillgångar så står du nog inte helt säker även om du bor i Spanien. Visst håller riksbanken på med sin penningpolitik här i Sverige, men man får agera därefter.. Tack och lov är man först på bollen denna gång ;)

  Jag håller med dig i övrigt. I det här landet skattas man ihjäl och avundsjukan är stor. Jantelagen, verkligen. Alltid någon annan som ska ta hand om en etc.. Inte ta något eget ansvar.. Byråkrati upp till öronen.. Avsaknad av en fri marknad etc.. Och sen den växande övervakningen.. hmm.. inte bra..

  Umm. lär dra härifrån också förr eller senare, rätt trött på moralpaniken och allt trams. Att betala för allt annat slöseri med skattepengar.. Visst är det ordning och reda, men men..

  \PD

  ReplyDelete
 15. Anonymous11:21 PM

  Nu kanske iof inte Spanien är ett helt korrekt land att jämföra med. De har ju sina nackdelar det där landet det med. Inte minst konfiskerade de väl strandnära tomter häromåret? Gjorde det praktiskt taget omöjligt att sälja kåkarna osv...
  påminn mig gärna vad tusan det handlade om, men det lät inte så jävla skoj iaf.

  ReplyDelete
 16. Anonymous1:35 PM

  Jag äger några "strandnära tomter", med tillhörande fastigheter och känner inte igen problematiken. Jag får in mina hyror varje månad som vanligt. I Euro givetvis. Däremot har fastighetsmarknaden här havererat. Det tillåts den inte göra i Sverige, för där håller man alla låntagare under armarna med artificiellt låg ränta.

  Euron passerade just 11,30. Frågan jag (och alla andra här nere) ställer mig är när svensken säger ifrån. Var går smärtgränsen? 13 kr/Euro? 15kr/Euro? Smärtgränsen för skatteuttag trodde de flesta statsvetare tidigare låg vid 50%, men i Sverige har denna rimlighetsgräns passerats och svensken finner sig (!). Trenden har samtidigt fortsatt mot ökande skatteuttag. När är det nog? När går det inte att ta ut mer?

  När?

  ReplyDelete
 17. Anonymous6:37 PM

  Vad gör egentligen den här spanienkillen på det här forumet?
  Vill han ha placeringstips?
  Vill han skryta?
  Jag förstår ingenting................

  ReplyDelete
 18. Anonymous11:55 PM

  Inte många som är avundsjuka på miljonlån! Det verkar gå bra för dig annars. Har läst din blogg mer än ett år faktiskt, den första ekonomibloggen jag läste, och du är faktiskt rätt så nära den där miljonen nu. Du har absolut driv! Det är något jag själv ska försöka skaffa mer av. Jag startade nyligen en ekonomiblogg för att hålla motivationen uppe, och jag länkar till dig i min blogroll. Skulle vara roligt om du tittade in!

  ReplyDelete
 19. Anonymous11:56 PM

  Svara istället för vad jag tycks missa kring de där strandnära tomterna. Fan att minnet sviker mig, men jag vet att spanska regeringen gjorde någon lagändring bara häromåret. Du LÄR ju veta vad jag talar om, om du äger tomter. Vad handlade det om nu igen??

  Sverige är ett exporterande land som kraftigt gynnas av en usel svensk valuta. Detta gynnar givetvis i nästa steg svensken som får ett arbete att gå till, till skillnad från en amerikan i dagsläget.
  Om Sverige ska ha Euro eller icke kan diskuteras, men inte av mig. För komplext för en snubbe som är med i begåvningsreserven.

  ReplyDelete
 20. Anonymous1:01 AM

  5:54 PM, Italienare och spanjorer rikare än svenskar, du måste skämta. Spanien har för närvarande 15% arbetslöshet och Italien har långt större statsskuld per person än vad usa har. Komma och säga att befolkningen i dessa två snart u-länder är rikare än svenskarna kan man ju bara hånskratta åt.

  ReplyDelete
 21. Anonymous10:01 AM

  Mediannettoförmögenhet är större i dessa båda länder än i Sverige. Och visst, det hånskrattas en hel del åt detta på sina håll.

  ReplyDelete
 22. Anonymous10:08 AM

  Det finns en hel del expats som fått sina tomter beslagtagna då det visat sig att dessa saknat de nödvändiga tillstånden. Problemen är att de litat på advokaterna som hävdat att alla tillstånd varit i sin ordning. Advokaterna har sprungit säljarnas ärenden istället för att vara obeoende rådgivare, ungefär på samma sätt som en svensk fastighetsmäklare.

  Problemet är att dessa överträdelser numera beivrats vilket gjort att många har gått på rejäla ekonomiska förluster. Tråkigt, men samtidigt är det på samma sätt med alla investeringar: det gäller att kunna sin marknad. Eller att anlita en bra advokat från en respekterad större byrå. Dom spelar oftare på samma planhalva som Dig själv.

  Spaniard

  ReplyDelete
 23. Anonymous10:12 AM

  Den licens som det handlar om är för övrigt den beryktade Habitation Licence.

  ReplyDelete
 24. Anonymous10:25 AM

  "Vad gör egentligen den här spanienkillen på det här forumet?"

  Jag är här för att det är mycket intressant att läsa bloggen.

  "Vill han ha placeringstips?"

  Nej. Men tack ändå.

  "Vill han skryta?"

  Nej.

  "Jag förstår ingenting..."

  Det har redan framgått med önskvärd tydlighet.

  ReplyDelete
 25. Anonymous6:59 PM

  Eftersom Sverige gjort sig så beroende av Exporten verkar de flesta tycka att det är bra att vi "devalverar" våran valuta för att gynna exporten. Så det finns nog ingen gräns tyvärr..

  Problemen i Sverige slår nu hårt när exporten minskar och vi står med en gigantisk offentlig sektor som ska drivas runt av de stackarna i privata sektorn.. Inte speciellt hållbart. Och sen all j-vla byråkrati och regler som en stackars företagare ska igenom.. Nej man ger f-n i det.
  Jag har själv massor med ideer, men det känns som man jobbas emot av alla regler och bestämmelser. För osäkert helt enkelt och för dåliga villkor för att starta eget.

  Nej, det blir tufft att ha en sån stor koloss att driva runt. Men man kommer göra allt för att sänka kronans värde för att försöka få igång exporten, liksom inflationen så de som sparat några kronor konsumerar.

  Dessutom håller sig folk hemma i Sverige när det blir dyrt att resa utomlands, vilket också gynnar det egna landet. Protektionism i annan form bara...

  Men man tävlar givetvis inte på samma villkor utan i längden lär andra länder anpassa sig.. Och har man då kunnat producera devalverade varor och inte fintrimmat produktionen istället så slår det tillbaka..

  Nje,, jag föredrar pengar som står sig i värde och konkurrens på lika villkor och inte att man devalverar sig och skickar kronan i diket, liksom tillgångarna här..


  \PD

  ReplyDelete
 26. Anonymous11:48 AM

  Detta är utan tvekan en kanon blogg!! En kämpig kille med ett tydligt mål i livet. All respekt på hans sida.

  Det jag inte fattar riktigt är hans val av aktier. Mekonomen och dylikt..

  Snabba pengar finns nämligen i ryska värdepapper. Dessa har vuxit med ca 50 procent från årskiftet. Kanske kan vara på tiden att börja sälja dem redan..

  Men BRIC länder rulles ialla fall ett bra tag till då deras aktier har inte värderats i nivå med företagens vinster.

  Personligen kollar på www.russiaonline.se med deras regelbundna veckobrev om ryska börser.

  ReplyDelete