Wednesday, October 08, 2008

Desperat eller genidrag

Har idag fått ett lån med min lägenhet som säkerhet beviljat. Kommer låna 100 000 kr. Sa till banken att vi skulle renovera badrummet, men de verkade inte bry sig så mycket vad pengarna skulle gå till. Så lögnen kanske var onödig.

Kommer för dessa 100 000 köpa aktier i kungsleden, H&M och Mekonomen under denna vecka. Därefter kommer jag minska månadssparandet med 5000 i månaden för att betala ränta och betala av på lånet i snabb takt (räntekostnaden blir bara ca 500 kr i månaden). Skillnaden blir att jag lägger mer pengar på aktier nu och lite mindre på aktier/fonder det närmaste 1,5-2 åren då månadssparandet går ner. Men egentligen ser jag inte detta som någon stor grej. Lån på under 200 000 är inte mycket för en stockholmare med bostadsrätt och heltidsjobb.

Jag har tänkt mycket på detta sista veckan så även om det inte är någon långsiktig och länge planerad strategi hoppas och tror jag att detta inte är något desperat beslut. Går börsen ner 15% till är jag inte främmande för att försöka låna 100 000 kr till och minska månadssparandet ytterligare ett snäpp.

Kommentarer?

68 comments:

 1. Anonymous9:13 PM

  Jag kan tycka att du är lite förhastad, botten är nog inte nådd än. Dock vet man ju av erfarenhet att botten är totalt omöjlig att pricka. Mitt förslag är att du portionerar ut pengarna närmsta halvåret. Annars bra plan att investera tungt nu. Garanterat bra affär på fem års sikt. Lycka till och hoppas du börjar skriva mer frekvent!

  ReplyDelete
 2. Anonymous9:13 PM

  Men .. det är ju inte 1 April.. du får kolla i kalendern lite bättre !

  ReplyDelete
 3. Anonymous9:31 PM

  Står själv i begrepp att göra samma sak. Dvs. stänka in allt man äger i aktier. Problemet är dock att jag inte tror att botten är nådd ännu. Detta har svept över Europa denna och förra veckan i princip. Innan dess var det ju en helamerikansk soppa. Jag tror att vi kommer att få se större rörelser inom bankväsendet i Sverige innan detta är över för vår del. H&M går stadigt bättre än index (förutom på rapportdagen senast) så det är ett klockrent köp. Billigare än så här blir inte H&M.

  Själv skulle jag aldrig låna till aktier så som du gjort när risken för 7% ras är klart överhängande så gott som dagligen. Jag skulle inte heller investera i bostadsbolag eller verkstadsbolag just nu när vi träder in i en lågkonjuktur.

  I höst blir det en börs i sidled med några race uppåt och vi slutar året på -30%. 2009 tar det fart direkt misstänker jag, då börjar folk om på ny kula o är optimistiska. Jag avvaktar. Frrskt vågat, hälften vunnet brukar man ju säga.

  ReplyDelete
 4. Anonymous9:33 PM

  har följt dig länge och aldrig kommenterat men nu vill jag höjja ett varningensfinger.

  ReplyDelete
 5. Precis. Kanske skulle köra på det där badrummet iallfall...

  ReplyDelete
 6. Offensivt. Jag förmodar att du vet vad du gör.

  Möjligtvis skulle jag putta in beloppet i en indexfond istället för enskilda aktier. Om du tror på stor uppgång så skulle du kunna använda XACT Bull. Tänk bara på att hävstången fungerar åt andra hållet också.

  mvh Charlie

  ReplyDelete
 7. Anonymous9:45 PM

  När lågkonjunkturen väl börjar brukar börsen ha rasat klart, så om du sprider ut köpen över några månader så tror jag att du mycket väl kan ha minskat risken ordentligt.

  Själv så håller jag mig dock till indexfonder och väntar lite till med att flytta över sparandet till fonder igen. Jag roade mig med att räkna på vad 1.5% i förvaltningsavgift gör på några år och fom nu är det bara Avanza zero som gäller när det handlar om indexfonder.

  Tack för en inspirerande blogg!
  r

  ReplyDelete
 8. Anonymous10:25 PM

  Problemet som jag ser det är att ett sådant här fall på börsen som vi nu skådar bara har skett 3 eller 4 gånger tidigare någonsin. Förtroendet för det finansiella systemet är ju som bortblåst och själv tror jag att det finns en risk att det blir en global deprission. Ekonomisk tillväxt i all evighet är en utopi. Det finns helt enkelt inte tillräckligt med råvaror på jorden för att alla ska kunna leva med lika hög standard som vi gör. De uppgångar som varit sedan andra världskriget kommer vi aldrig se igen.

  ReplyDelete
 9. Anonymous10:39 PM

  Vostok Gas eller EC Explorer kan inte vara ett felaktigt köp på lång sikt, men du kanske vill ha mindre exponering mot Ryssland? Explorer har en kassa på runt 50/aktie och kostar nu 56 så den bör inte gå ner med mer än 6 om nu ryssland går i konkurs.

  Annars tror jag på endast HM som mår bra av en billigare dollar.
  I takt med att USA trycker pengar så kommer nog inflationen att öka så kanske lite råvaror kan vara bra.

  ReplyDelete
 10. Anonymous11:11 PM

  Det brukar ju sägas att man ska köpa aktier på lång sikt. Hade du köpt aktier 1998 så hade du nog inte tjänat många slantar till idag.
  Kolla en graf över Sthlms index o se själva.

  ReplyDelete
 11. Anonymous12:00 AM

  Här är en graf över de senaste 11 år.. notera att börsvärdet nu ligger runt 650-700.

  http://img114.imageshack.us/my.php?image=consilium54if8.png

  Man tycker ju då att ett absolut "maxfall" borda vara till 450.. men att det dessutom finns tendenser till kraftiga rekyler.

  Har också funderat på att belåna lägenheten för att köpa aktier men väljer att vänta att börsen minskar sin volalitet.

  Men däremot omfördelar jag lite pengar från tillväxtmarknader till stabila svenska företag med hög o stadig direktavkastning

  ReplyDelete
 12. Anonymous7:46 AM

  Men hallå...den där grafen utelämnar ju det kraftigaste fallet. Du har ju kapat grafen vid januari 2008....Gör den lite längre så ska alla få se....

  ReplyDelete
 13. Anonymous8:17 AM

  Kan vara helt rätt! Det är juh inte hela värden om du skulle losa hälften, 100 papp får väl anses som "småpotatis". Hade du lånat en mille hade jag varit betydligt tveksammare.

  Jag har själv funderat i liknande banor. Låna upp en rejäl slant och köpa riktiga tillgångar. Har man tur behöver man inte betala tillbaka med "riktigt värde" (inflation utan nåde!).

  F-n vet var detta slutar. Jag tror definitivt man inte ska spara "papperspengar" på banken iaf. Papersavers are losers skulle jag gissa. Dvs då räknar jag med att dollarn faller etc och även våran valuta kraschar.

  Gör den inte de så har de lyckas blåsa upp bubblan en sväng till och då får vi ett rally ett tag till innan den stora kraschen så småningom kommer.

  Win-win situation kan man tycka. Det är inte ofta man har ett sådant läge..

  \PD (som inte lånat upp papperspengar än, funderar fortfarande)
  Inte lika "get rich quick" benägen =)

  ReplyDelete
 14. Anonymous8:37 AM

  Helt rätt! Men betänk att inte köpa för allt på en gång. Köp stötvis för ca 5-8K per köp. Detta jämnar ut och gör att du inte missar botten respektive uppgång... Om någon nämner courtage nu så lyssnar du inte därför att risken för nergång är fortfarande stor och en 10% nergång på 5000 är 500kr courtage ligger på ca 100kr. Det är mer värt att dela upp köpen. och få en snitt kurs... Alternativt köpa en index fond i omgångar som någon innan mig föreslog.

  ReplyDelete
 15. Anonymous9:52 AM

  Att låna till aktieaffärer är något jag skulle avråda alla ifrån. Undantaget är om du tillhör eliten av aktiehandlare. Jag har sett alltför många tragiska fall av hävstångshandel genom åren.

  Detta sagt, skall man köpa aktier så är det på dessa nivåer man skall göra det. Svenska marknaden är ned cirka 45% sedan toppen under sommaren 2007. Det ekonomiska klimatet kommer kanske att bli sämre ytterligare ett tag men det betyder inte nödvändigtvis att aktiekurserna har så mycket mer nedsida kvar.

  Jag har själv under den senaste veckan ökat min aktieexponering från 0 till 50%. Om jag ser tecken på att det inte rör sig om en mer djupgående strukturell kris kommer jag att öka exponeringen mot 100%.

  Sammanfattningsvis: Detta är sannolikt ett fantastiskt läge att gå in i marknaden, och/eller att börja månadsspara i aktier/fonder om man inte redan gör det. Men man bör inte spekulera med belånade pengar såvida man inte är fullblodsproffs. Hur man vet om man är fullblodsproffs? Har man tjänat ordentligt med pengar på de senaste månadernas kraftiga nedgångar är man kvalificerad.

  Lycka till med dina affärer och tack för en givande blogg!

  //SEB-Spaniard

  ReplyDelete
 16. Anonymous10:02 AM

  Det var sannerligen mig ett vågat beslut, men förmodligen också ett väldigt klokt.

  Mitt råd till dig är att du byter ut Kungsleden mot redriet Transatlantic.

  Transatlantic har ett eget kapital om 44 kronor per aktie och tjänar ca 10 kronor om året.

  Aktiekursen ligger idag på under kronor.

  Transatlantics flotta inom oljeindustrin kommer att fördubblas under de kommande 3.5 åren.

  Goda chanser finns att Transatlantic kan dubblas eller mer under det kommande året.

  ReplyDelete
 17. Anonymous10:03 AM

  under 30 kronor skall det stå

  ReplyDelete
 18. Tycker detta är skit smart gjort av dig, även fast kursen skulle gå ner, låt säga, 80% så är det inga större problem för dig.
  Du månadsspar ju så många tusen i månaden så amorteringen klarar du alltid av, och att köpa på sig massa aktier i dagsläget låter kanon!

  jag skulle rekommendera att du sprider ut affärerna över några veckor, och att när du är klar fortsätter och belåna om du kan.

  Du skulle ju till och med kunna belåna så mycket pengar att du istället för sparar pengar, amorterar ~10k i månaden med mycket aktier införskaffat.

  ReplyDelete
 19. Anonymous2:16 PM

  ursäkta men hur dum får man bli?? ta ett lån på 100.000 och sätta på aktier och fonder....
  är nog bara stockholmare som tänker så dumt..

  ReplyDelete
 20. Anonymous5:17 PM

  Charlie från Lyxfällan sa en gång i tiden att om man inte har egna pengar får man använda andras.
  Warren Buffett sa att man ska förvänta sig att en aktie sjunker 40% när man köpt den utan att man ska fundera på att sälja. Om det inträffar nu så har OMX rasat med 90% vilket knappast kommer att inträffa.

  ReplyDelete
 21. Anonymous5:34 PM

  Vad är det för skillnad mot att belåna själva aktien i depån i stället? Är det dyrare? Finns det andra nackdelar?

  ReplyDelete
 22. Anonymous5:50 PM

  Mycket intressant. Ligger själv ung 50% investerad, men har inte nyinvesterat i aktier på över ett år, utan koncentrerat mig på att öka likviden, köpa korta räntefonder och amortera CSN (för soliditetens skull). Men nu börjar det lukta läge att faktiskt göra likt dig, fast i så fall genom att fixa en belånad kapitalförsäkring med högavkastande bolag.

  Det hela bygger dock på att storbolagens vinster inte helt imploderar. Det finns idag många bolag med en direktavkastning mellan 5-10%, och en belånad kapitalförsäkring (där kapitalskatt ej behöver betalas) kan därmed ses vara "gratis" om utdelningarna används för att betala räntan -- det gäller bara att vänta tills nästa uppgång i så fall...

  Men, i sämsta fall slår konkurser, utdragen nedgång och sänkta utdelningar till, och då har man höjt sin risk rätt rejält. Istället kommer jag nog att fortsätta fokusera på att bli skuldfri och ha en obelånad aktieportfölj (bor i HR dessutom).

  ReplyDelete
 23. Det känns nog som ett vettigt beslut faktiskt. Om jag var du skulle jag dock sprida på köpen några månader, kanske fram till årsskiftet. Gör du affärer på 10000 kr per gång så kostar det 15 kr om du använder dig av aktiespar eller aktiedirekt, det är ju ett rätt överkomligt pris att betala för att sprida på risken något.

  Var har du din depå idag?

  ReplyDelete
 24. Anonymous6:39 PM

  Den nu allt mer utbredda finanskrisen och det att faktum oljeutvinningen inte kunnat växa ikapp med ekonomin sedan 2005 har nu lett till att fem av sju G7-länder har recession.
  Den tillväxt som visats 2005-2007 kommer minskas ner genom recession tillbaka till den oljeförbrukning som stödde ekonomin 2005. Och det om oljeproduktionen inte börjar falla.

  När oljeproduktionen faller kommer recessionen fortsätta tills ekonomin är ikapp den fallande oljeförbrukningen, dvs vi kommer ha en konstant recession.

  Optimister påtalar att antal fat olja som krävs för 1% ökning i BNP har minskat sedan 70-talet. Det stämmer. Den har halverats. Men Jevons paradox medför att den totala oljekonsumtionen har ökat.

  Vad optimisterna glömmer är att detta minskande beroende av oljan per procent BNP-ökning är en hävstångseffekt åt andra hållet när oljeproduktionen faller. Faller oljeproduktionen med 3-12%, vilket den förväntas göra när peak oils utförsbacke drar igång, så kommer ekonomin alltså behöva falla ännu mer än så per år.

  Vi pratar alltså inte om någon liten recesionstakt om 1% per år, utan på sikt om tvåsiffriga procentmässiga fall i BNP om året.

  Det finns buffertar i form av förnyelsebara bränslen och effektiviseringar, men frågan är om det inte är just dessa som gjort att ekonomin kunnat växa de senaste åren (fram tills 2008) utan att oljeproduktionen vuxit. Buffertarna är nu uttömda och
  då har vi en recession att se fram emot.

  Inte överallt och inte hela tiden, men iaf BNP per capita skall på sikt tillbaka till iaf 1970-talets nivå. Vi skall dock inte tillbaka
  till 1800-talet, för vi har diverse förnyelsebara energikällor och kunskap som gör att vi antagligen kan hålla oss på en standard som på olika plan motsvarar den vi hade i intervallet 1940-1970. Vi kanske kommer köra bil i samma omfattning som på 1950-talet, ha mängden prylar vi hade på 1970-talet, och jobba i samma utsträckning som på 1940-talet.

  Det går förstås att manipulera statlig statistik så att det ser ut som man har tillväxt när man inte har det, så hur det officiella utfallet blir återstår att se.

  Jag vågar hävda att ovanstående är skälen till varför t.ex. Volvo lämnade sitt hitills största varsel i historien igår. Högst sannolikt heller inte sitt sista varsel av den storleken. Vidare tror jag att det med tanke på Wachovia i USA, tyska Hypo Real Estate, Italienska, Belgiska och holländska dito osv (listan är nu lång) på fallrepet så skulle jag istället råda till yttersta restriktivitet beträffande investeringar.
  Särskilt eftersom de finansiella härdsmältorna accelererar i hiskelig takt (likviditeterna begränsas hårt så lån och finansieringar som bara för ett par veckor sedan var möjliga är nu mycket tveksamma).

  Prognoser och "mål" som sattes upp för ett kvartal sedan har av förklarliga skäl i detta läge begränsad bäring den närmaste tiden.

  Guld och olja ser ut att bli vinnaren framöver, fysiskt guld har alltid varit den säkra hamnen i orostider och nu är vi där. Kan handlas på tavex.se.

  Well folks, det kommer bara bli sämre framöver. Allt.

  ReplyDelete
 25. Anonymous6:39 PM

  joakim persson: klantigt av dig att betala av CSN lånet och sen fundera på att låna upp nya stålar...
  CSN lånet är ju det billigaste lånet du kan få tag i, det kan du ju dessutom skjuta upp betalningarna på hur lätt som helst. Nu tvingas du säkerligen låna till minst det dubbla priset...

  ReplyDelete
 26. Anonymous8:10 PM

  Anfall är bästa försvar!

  ReplyDelete
 27. Anonymous8:44 PM

  Jag skulle inte ha köpt fler KLED och MEK..... Välj något annat. Förslagsvis svensk verkstad kanske, Atlas, Sandvik, SSAB, SKF?

  H&M gillar jag.

  Skulle nog också undvika banker... Beroende på riskvillighet. Själv ägar jag köpisar i både Swedbank och SSAB.

  ReplyDelete
 28. Anonymous9:26 PM

  Lycka till med din plan...

  Om jag var du skulle jag göra mig av med räntefonder... Räntefonder är som att ha pengar på banken men mindre flexibelt...

  En intressant fond (jag har den själv) är XACT Bull, om börsen stiger 10 % så stiger XACT Bull med 15 %... Sjunker börsen med 10 % så sjunker XACT Bull med 15%

  //HöganäsDansarOchLer

  ReplyDelete
 29. Anonymous9:35 PM

  Återigen, den nu allt mer utbredda finanskrisen...

  Kolla här: http://www.bloomberg.com/apps/quote?ticker=.TEDSP%3AIND

  Högre TED-spread = Dyrare lån = lägre vinster / större förluster för företag = lägre aktiekurser och högre osäkerhet = högre guldpris.

  Guldpriset gick över 900 USD på denna nyhet direkt.

  Well folks, det kommer bara bli sämre framöver. Allt.

  ReplyDelete
 30. Anonymous9:41 PM

  Höganäs, har din XACT Bull gått bra tycker du den senaste veckan?

  Satsa inte pengar på ditt förnuft om du saknar detsamma.

  Satsa på guldet istället:
  http://www.moneyandmarkets.com/7-trillion-reasons-to-own-gold-26480

  Well folks, det kommer bara bli sämre framöver. Allt.

  ReplyDelete
 31. Anonymous9:46 PM

  Guldet 915 nu....

  ReplyDelete
 32. Anonymous10:09 PM

  Ok, efter det där raset vi just nu bevittnade borta i USA så borde nog alla naiva optimister ta sig en funderare på vad jag propagerat om finanskris, oljekris och guld här idag.

  Well folks, det kommer bara bli sämre framöver. Allt.

  ReplyDelete
 33. Anonymous10:29 PM

  Har du talat igenom detta med din flickvän? Något säger mig att du kommer bli en väldigt fattig och ensam person i framtiden. Dina drömmar om att spendera tid med dina barn och glassa runt kommer du nog alridg få se. Det blir troligen inga barn och med största sannolikhet inte någon rikedom.

  Vad får dig att tro att det kommer vända just nu, varför inte vänta på att vändingen kommer och följa med den trend som kommer då?

  Jag säger detta för att jag inte vill behöva betala för dig när du inte klarar av att betala dina lån!

  ReplyDelete
 34. Anonymous12:16 AM

  bra miljonären! rätt tänkt!

  jag gjorde precis samma sak häromdagen och snäppte upp engelska bankaktier från en löjlig summa!

  när paniken lagt sig så kommer räknenissarna fram och inser att aktierna jag precis köpte har en direktavkastning på runt 50% (givet att utdelningen håller).

  Kör på! Men överbelåna ej.

  ReplyDelete
 35. Anonymous1:37 AM

  Smart eller vansinnigt att snitta ner sig mha lån?
  Endast framtiden kan utvisa detta.

  Du hade inte tänkt igenom detta innan, det säger du själv. Beslut tagna "i affekt" och på kort tid brukar sällan vara bra beslut.
  I och för sig börjar ju en ny strategi ta form. "Sjunker det mer så lånar jag ytterligare pengar och handlar aktier för"
  Aktier, som du heller inte har sysslat med speciellt länge om jag förstått saken rätt.

  Jag vet många som handlade sig fördärvade under förra kraschen. Snittade, snittade och snittade igen, tills bara småsmulor återstod.

  Innan du shoppar loss för dina nyupplånade kulor, tänk igenom det allra värsta tänkbara scenariot för framtiden.
  Finns risk för arbetslöshet? Påtvingad flytt och försäljning av lgh med halverade bostadspriser? Global lågkonjunktur i flera år?
  Fixar du detta mentalt och ekonomiskt, så visst. Lyckan står den djärve bi heter det ju.

  Good luck...

  ReplyDelete
 36. Anonymous2:34 AM

  No guts, no glory! Kör hårt. Jag tror du gör helt rätt!

  ReplyDelete
 37. Anonymous8:04 AM

  Aj,aj,aj...har inte varit inne på din blogg på länge och förvånas nu över din riskbenägenhet som tycks närmast desperat. Hur galet som helst i tider som dessa. Att LÅNA pengar för att köpa aktier är i nuläget förmodligen det sämsta man kan göra. Till att börja med är botten knappast nådd ännu, inte på långa vägar. Visst kommer börsen att vända tillfälligt uppåt, men på sikt? Njae, låter inte förnuftigt, inte ens våghalsigt, snarare dumdristigt!

  ReplyDelete
 38. Det folk verkar glömma är att miljonären sparar 10-13k per månad.
  *risken* med att belåna för att köpa aktier är att man inte klarar av att betala amorteringen.
  Detta är INGET problem överhuvudtaget för miljonären, han kan gott vänta 10 år innan aktierna ger avkastning, amorteringen klarar han enkelt.

  ReplyDelete
 39. Anonymous10:00 AM

  Monday, November 27, 2006

  Tung börsdag
  Vi går mot en tung dag på börsen. I alla fall här hemma i Sverige med runt 2,5% minus i skrivande stund.

  Ska jag se något positivt med det är det bättre för mig om nedgången kommer nu än om två år..."

  ReplyDelete
 40. Du lånar och amorterar av på ca två år. Total räntekostnad blir kanske 5000 kronor. Effekten för dig är då att kontinuerliga aktieköp under två år läggs idag - dvs ett år tidigare i medeltal.

  Ditt antagande är då att du på detta år får mer än 5000 kronor - 5% - i avkastning för att betala ditt lån. Är inte det lite grundläggande dumt? Vid investering utan lån ligger "break-even" vid 0 % avkastning medan din break-even nu hamnar vid 5 % under nästa två år.

  ReplyDelete
 41. Anonymous3:48 PM

  Verkar vara svårt att förstå, men dagens nedställ är helt enligt mina dystra prognoser. Kan bara konstatera att mina varningar igår kväll innan TED-spreaden redovisades i USA och dagens ras hitills gett mig ordentligt rätt. Trist att vara belånad under denna veckan...

  Well folks, det kommer bara bli sämre framöver. Allt.

  ReplyDelete
 42. Anonymous3:50 PM

  Till miljonären: Vad vi än skriver vill jag att du lovar att fortsätta med din bloog, antagligen ser vi ett fianciellt geni framför oss som kommer bli väldigt förmögen eller så ser vi en tragedi i sin linda. Hur som helst så vill jag veta hur det går.

  Jag har under ditt skrivande gjort en del hårda inlägg, jag hoppas att du kan se förbi dessa och fortsätta skriva hur det än går.

  ReplyDelete
 43. Anonymous5:18 PM

  anonym: Japp, jag leker mest bara med tanken. Jag är idag alldeles för riskavert för att öka min belåning, målet är just nu bara amortering med 50% och nysparande 50%, vilket jag kört med de senaste två åren (nysparandet har gått till räntefonder). Mest för att höja min egen "soliditet" och slippa en räkning, och för att jag faktiskt innerst inne inte vill ha en belånad aktieportfölj.

  Men det hindrar inte att nyckeltalen ser frestande ut för den som vågar.

  ReplyDelete
 44. Anonymous6:40 PM

  Att låna pengar till aktieköp är inte sådär helt smart. Vad händer om en lågkonjunktur kommer, du blir av med jobbet och värdet på din lägenhet halveras? Är det värt att sitta där som ett fån om det händer jämfört med den eventuella vinst du kan göra om lågkonjunkturen inte inträffar och börsen vänder upp?
  Satsa långsiktigt och minimera riskerna så når du säkert din miljon till slut, om du börjar gambla med lån så finns risken att du förlorar allt istället.

  Till anonym tidigare: Om börsen i dagsläget går ner 40% så kommer börsen inte ha gått ner 90%. Tänk om, tänk rätt.

  ReplyDelete
 45. Anonymous10:43 AM

  Jag minns när min morfar försökte övertala min mormor att belåna, det sedan länge, betalda huset för att köpa 1 000 000 Eric B för strax över 3kr styck.
  Hon sa tvär nej, med motiveringen "vi har så vi klarar oss".

  Jävla kärring, vilket arv jag kunde fått..

  Point being, det kan vara jättebra på sikt, men då handlade det om ett bolag som gått lite dåligt, nu är det hela världsekonomin som går minst sagt mer än "lite dåligt".

  Ska du låna till dina inköp så sprid köpen över närmsta 3-6 mån iaf.

  Kan dock tycka att i den takten du sätter in pengar i vanliga fall så borde inte det här lånet göra så stor skillnad för resultatet, är det verkligen värt risken?

  ReplyDelete
 46. Anonymous12:30 PM

  börsen kommer att bottna på -90% pecis som på 1930-talet. Har den senaste veckan tjänat ca 2 miljoner på att ligga kort. Räknar med att kunna sluta jobb under 2009. En krasch som på 1930-talet är bättre än högsta vinsten på lotto. Tack alla nervösa investerare. Hoppas på ytterligare tapp i veckan.

  ReplyDelete
 47. Anonymous2:26 PM

  Jag köpte också H&M (i fredags). Jag har 200.000 kr som jag ska förvandla till en miljon kr. Läs gärna hur det går för mig på aktieblogg.wordpress.com

  ReplyDelete
 48. Anonymous5:12 PM

  Oj oj! Sakta i backarna. Vet att du noga tänker igenom allt du gör men vad sjutton. Låna till aktier? Du tar verkligen en risk.

  ReplyDelete
 49. Anonymous11:37 PM

  Äh, bara han köper stabila företag så är väl risken minimal. H&M går knappast i konkurs även om aktiekursen kan gå ner.
  Dock ska du kanske vänta tills vi vet vart USA är på väg...

  ReplyDelete
 50. Anonymous5:17 AM

  Ok, HM är ett stabilt företag så det är ingen risk. Men var tar den förmodade avkastningen vägen nu då? Jo, den betalar ränta på lånet. Vad var då vinsten med denna manöver?

  ReplyDelete
 51. Anonymous11:55 AM

  Att HM långsiktigt förväntas ge en bättre avkastning än vad miljonären behöver betala av på lånet.
  Eftersom utdelningen ligger på typ 7% idag så betalar ju bara den av lånet eftersom han har kapitalförsäkring och inte behöver skatta.

  ReplyDelete
 52. Anonymous12:38 PM

  Det är lustigt att läsa folks kommentarer härinne. Många pratar om "riskerna" med att låna till investeringar?

  Börsen rasar, hjälp! Spring! Sätt inte en era surt förvärvade slantar de det kan minska i värde!

  Däremot minsann när det är 40% rea på konsum då springer man dit och "sparar pengar", eller när banken är snäll nog att ge en räntefria lån, då köper man dyra hus, vilket i själva verkligen är en utgift.

  Alla ni som inte har egna aktier, fonder eller företag. Snälla ni, sluta att döma den här mannen. Få har förstått att det är i kristider som förmögenheter skapas när investeringar görs för skamligt låga priser.

  Alla ni som sitter o mekkar med någon tusenlapp hit o dit i era PPM-fonder, ni är inga investerare! Inse fakta.

  ReplyDelete
 53. Anonymous7:00 PM

  bra Miljonären! Respekt!

  kallt, beräknande, logiskt tänkt.

  sträck dig inte för långt bara med skulderna, utan bestäm en maximal belåningsgrad och ändra inte spelreglerna.

  ReplyDelete
 54. Anonymous2:19 PM

  Är imponerad över ditt mod, det du gör nu kan bara jävligt korkat när man står med facit i handen om 10 år, men å andra sidan kan du vara den som också gjorde ett jävla kap!

  ReplyDelete
 55. Anonymous9:38 PM

  grattis till miljonären och alla andra som njutit av uppgången idag!

  hipp hipp hurra!

  imorgon ytterligare 8% uppåt.

  ReplyDelete
 56. Anonymous7:55 PM

  bajs.

  ReplyDelete
 57. Anonymous9:46 PM

  så hur har de blivit nu? har handlat några aktier?

  ReplyDelete
 58. Anonymous11:14 PM

  Brant nedgång att vänta imorgon...grattis.

  ReplyDelete
 59. Anonymous7:58 AM

  Hur känns det nu att ha lånat 100.000 kr för att köpa skräpaktier?

  ReplyDelete
 60. Anonymous8:00 AM

  Varför allt på en gång?? Inte så smart tycker jag, bättre 20.000 vid 5 olika månader. Lågkonjukturen och krisen har bara börjat, du har för brottom!!! Jag tror vi kommer få se att börsen står på -55% eller mer innan året år slut.

  ReplyDelete
 61. Anonymous2:23 PM

  Det blev ingen brant nedgång, så du behöver inte gratta.

  ReplyDelete
 62. Anonymous10:23 PM

  Jag hoppas för din skull att det inte är i panik du handlar bara. Eftersom det känns ganska mycket stick i stäv med dina tidigare risktaganden kan man ju bli lite orolig. Men lycka till i alla fall!

  ReplyDelete
 63. Anonymous11:35 PM

  Desperat eller genidrag?

  Snackar vi bloggstrategiskt var det ju inte så nedra dumt. Bloggen fick en välbehövlig nytändning. Berätta bara inte här att det inte blev något av affären.

  ReplyDelete
 64. Anonymous3:12 PM

  Jag har nog aldrig varit inne på en blogg med så många anonyma kommentarer. Undrar hur seriösa är de egentligen.

  ReplyDelete
 65. Anonymous3:50 PM

  Ditt jävla pucko. Det är ett bedrägeri, och du har erkänt här på bloggen. /Jur.stud Göteborg som sporadiskt följer din miserabla tillvaro

  ReplyDelete
 66. Kör så det ryker...

  ReplyDelete
 67. Anonymous5:54 PM

  Hur har det gått, är du nöjd med utvecklingen på dom lånade pengarna?

  ReplyDelete
 68. Jag skulle inte ha köpt fler KLED och MEK..... Välj något annat. Förslagsvis svensk verkstad kanske, Atlas, Sandvik, SSAB, SKF? H&M gillar jag. Skulle nog också undvika banker... Beroende på riskvillighet. Själv ägar jag köpisar i både Swedbank och SSAB.

  ReplyDelete