Tuesday, June 17, 2008

Månadsrapport


Känner mig ganska nöjd med månaden, trots dålig börs i de flesta länder så har det gått åt rätt håll. Månadens siffror kan sammanfattas såhär.

- Nedgång i aktiefonderna motsvarande ca 15.000 kr (främst kina och indien som gått dåligt)

- Nyinsättning i aktiefonder om 15.000 kr. Ganska normalt månadssparande trots retroaktiv löneökning för 2 månader. Visste inte heller hur stor nya lönen skulle bli när jag la upp månadssparandet (så det innebär att jag har mer pengar på lönekontot än normalt), dessutom betalade jag CSN denna månad vilket gjorde att sparandet hölls nere lite.

- Försäljning av räntefond för 10.000 kr till köp av Kungsleden.

- Uppgång i Mekonomen som varit lite större än nedgången i Kungsleden, stora skillnaden i aktiedepån förklaras dock av köpet ovan.

- Första månaden på mycket länge jag inte haft någon fakturering i enskilda firman. Märks att det är semestertider på gång.

- Betalning av CSN vilket minskat lånet något.
Som sagt så känner jag mig nöjd, visserligen inte kul när vissa fonder går ner 10-12% på en månad. Ryssland som jag prioriterat kraftigt sista halvåret klarar sig däremot helt ok. Också skönt att jag kan få siffran på nedersta raden att gå ganska kraftigt åt rätt håll trots nedgång på börsen. Men ytterligare en försäljning av räntefond till förmån för aktieköp den senaste månaden är jag mer viktad mot aktier/aktiefonder än någonsin tidigare.
Ska också bli intressant att se hur min löneökning påverkar spartakten på lite sikt.

25 comments:

 1. Anonymous1:25 PM

  Ligger du totalt sett på plus eller minus vad gäller dina finansiella innehav (aktier + fonder)?

  :Johan

  ReplyDelete
 2. Anonymous1:29 PM

  Lägenheten som tillgång ?

  ReplyDelete
 3. Anonymous2:57 PM

  Med tanke på börsen är, så tycker jag att din månadsrapport är riktig bra. :)

  Synd bara att Asien ska gå lite knakigt.

  ReplyDelete
 4. Anonymous3:26 PM

  Det är ju jättemånga som klagar på de t här med lägenheten som tillgång. Som okunnig undrar jag därför hur man bör se på det istället? Att många menar på att man ska ta upp det som en utgiftspost har jag förstått, men med vilka siffror laborerar man då i t ex. "miljonärens" fall?

  ReplyDelete
 5. hej!
  jadu jag lär nog bli miljonär innan dig iallfall, jag förlorar inga 15.000kr i månaden på aktier eller fonder!!!!! klantigt!

  ReplyDelete
 6. Anonymous6:34 PM

  HAHA varför vet du inte att äga en lägenhet är samma sak som att äga en skuld. Själv har jag ingen lägenhet utan tältar i Hagaparken för att jag ska bli ekonomiskt oberoende snabbt. Jag sköter mina aktieaffärer på ett internet-café, om jag får komma in eftersom jag inte luktar så gott av att sova ute i flera år. Det enda problemet är att jag inte äger en tvättmaskin utan måste tvätta i Riddarfjärden vilket kan vara kallt på vintern. Dock har jag inga pengar men eftersom Rich dad säger att jag gör rätt så är det bara att vänta i mitt lilla tält tills mina miljoner börjar rulla in.

  ReplyDelete
 7. Anonymous10:40 PM

  Anonymous> HAHAHAHAHAHA Dagens bästa!!

  ReplyDelete
 8. Anonymous5:04 PM

  http://www.newworldeconomics.com

  ReplyDelete
 9. Anonymous11:32 AM

  Alla Ni som klagar och hånar, jag har en sak att säga Er:

  "Vilka ursvenska jantenollor Ni är, och Ni kommer att förbli nollor!"

  Bra, intressant och utlämnande blogg!

  ReplyDelete
 10. Iom att miljonären räknar av skulden för lägenheten så måste han väl kunna räkna in lägenheten som en tillgång också.

  Det vore väl tjänstefel att räkna in bara värdet av lägenheten och skita i skulden. För då skulle jag kunna låna 3 miljoner köpa ett hus i Spånga och kalla mig miljonär.

  ReplyDelete
 11. Anonymous11:09 PM

  det är fan tungt att jobba heltid, sätta in pengar i fonderna, för att se de minska i värde...

  jag vet hur du känner mannen.

  mvh,

  kroniskt trött

  ReplyDelete
 12. Anonymous8:46 PM

  Ny behandling tydligen.

  ReplyDelete
 13. Anonymous9:39 AM

  Tror du att du någon gång kommer att kunna njuta av miljonerna? Eller har ditt maniska sparande lett till att du aldrig kommer att kunna lägga pengar på något onödigt? I så fall: Vad ska du med pengar till? Ha som isolering så att du slipper använda så mycket el?

  ReplyDelete
 14. Anonymous5:37 PM

  Miljonären har tydligen inte tid att kommentera mera.

  ReplyDelete
 15. Tror jag säkert han har, men många av er 'kritiker' frågar samma sak som för 1 år sedan, och miljonären har vid flertalet gånger redan svarat på era svar....

  ReplyDelete
 16. Anonymous10:31 PM

  lägenheten som en tillgång? Hmmm. När fick du senast ett positivt kassaflöde tack vare lägenheten? Om du tänker efter ser du nog att det endast är negativa kassaflöden, t.ex. ränta, avgift och underhåll. Knappast en tillgång eller hur? (låna rick dad poor dad på biblioteket om det fortfarande är oklart)

  ReplyDelete
 17. Anonymous9:56 AM

  ovan:

  Tillgångar är, i ekonomisk mening, summan av värdet på hela förmögenheten, vilken kan bestå av egendom, immateriella rättigheter, banktillgodohavanden eller andra fordringar.

  Tillgångar utgör den ena sidan i en balansräkning eller -rapport och är alltid lika stor som skulder och eget kapital tillsammans.

  ReplyDelete
 18. Anonymous4:46 PM

  Klart att värdet på lägenheten minus skulder är en tillgång. Att köpa en lägenhet är som vilken investering som helst bara aningen mindre likvid än aktieinvesteringarna.

  ReplyDelete
 19. Anonymous6:50 PM

  Hehehe Förut tyckte jag att rich dad, poor dad tjafset bara var tragiskt och visade på stor okunnighet. Nu känner jag att det måste fan vara någon fruktansvärt ironisk kille/tjej som älskar att driva alla galna. Det är faktiskt stor humor bakom det.

  Självklart är lägenhet en tillgång, den ökar och sjunker i värde precis som vilken aktie/fond som helst. Hela den moderna världen skulle omkullkastas om fastigheter inte längre värderades som tillgångar.

  Fortsätt med humorn om rich dad poor dad. Du har en som garvar här iaf :) :)

  ReplyDelete
 20. Anonymous7:37 PM

  För sent för mig att hinna bli miljonär innan 30, men en frimärksaktie jag köpte upp mig på för nått år sen verkar nu ska rusa ganska rejält och kanske är jag miljonär innan året är slut iaf :)

  ReplyDelete
 21. Anonymous2:33 PM

  Vi väntar på svar och uppdatering!

  ReplyDelete
 22. Anonymous2:37 PM

  13 inlägg de senaste två månaderna kan knappast räknas som en blogg.

  ReplyDelete
 23. Anonymous4:11 PM

  fan va trist det va här då.... det händer ju ingenting på miljonärsbloggen...

  ReplyDelete
 24. Anonymous8:30 PM

  Håller precis på att bli lite mer aktiv i mitt sparande. Har alltid varit "buy and hold" men tänker bli lite mer aktiv på marknaden. Sitter på fonder för 350' och aktier för 120' spridda på flera marknader fast med fokus på norden och östeuropa ca 70' cash. Min fråga till dig är hur ditt upplägg ser ut rent praktiskt. Drar mig att månadsspara med tanke på courtageavgifter på köp. Ju mindre köpen är desto mer äts dom upp procentuellt av avgifter. Sitter du på en kaptialförsäkring eller en vanlig depå och tar smäll på smäll så att säga. :-) Några tips/råd för att få ner utgifterna på själva sparandet?

  Tack på förhand!

  :: J

  ReplyDelete
 25. Anonymous9:12 PM

  Den här bloggen har dött.

  Mycket tragiskt.

  ReplyDelete