Thursday, November 30, 2006

Lyxfällan på tv3

Har just tittat på mitt favoritprogram på tv nämligen "Lyxfällan" på tv3. Programmet om mina totala motsatser dvs människor som lever över sina tillgångar. Unga personer med hyffsade inkomster som varje månad gör av med minst 10.000 mer än intäkterna och lever med skulder upp över öronen. Ofta beroende på överkonsumtion av prylar.

Under dagens program var det en tanke som slog mig, vi kanske är mer lika än vad jag först trodde. Skillnaden är att den tillfredsställesle som slöspellarna i programmet får av att handla får jag av att spara.

Kan återigen titta tillbaka på en mycket stark börsdag i Kina, Indien och Ryssland. Shanghaibörsen var starkast med upp över 2%.

11 comments:

 1. tjena. vill bara säga att din målmedvetenhet är inspirerande. jag lever ungefär som du och har exakt samma mål. måste bara skryta med att min dagsutgift ligger på 15 kr för all mat inkl. vi kanske ska starta en klubb eftersom det verkar finnas en del med samma mål. jag är 100 % seriös lixom du och vill tacka dig för din blogg.
  mvh Jonas

  ReplyDelete
 2. Bra att du gnetar på.... men glöm inte att leva också. Fast det kanske du redan gör... eller planerar att göra det efter trettio.

  En mille när man är trettio är inte illa.... alltid en grund för de nästkommande.

  BTW: Jag sålde av allt i aktie-och fondväg för två veckor sedan. Jag inväntar det stora raset någon gång under första halvan av 2007. Och DÅ köper jag tillbaka. :-D

  Så tills dess ligger jag lågt.

  ReplyDelete
 3. Jonas: Kul att höra att du gillar bloggen och min satsning. Spännande också att vi är flera som lever ungefär på samma sätt och med samma mål. Kanske ses vi när vi pensionerat oss i ett varmare land när vi fyllt 50 :-)

  Mamselamsen: Jag tycker faktiskt inte att jag gör någon större uppoffring. Mina intressen är surfa på nätet på forum och följa börserna. Samt läsa, kolla på tv och träna. Alla dessa aktiviteter gör jag så ofta jag vill.

  Att handla dyra kläder, träffa en kompis och fika eller köpa nya teknikprylar har jag inget sug efter för tillfället.

  Du kan mycket väl vara inne på rätt spår när det gäller placeringarna. Risken med att hoppa av är dock att det fortsätter gå upp 6-12 månader till och att man missar 10-30% i uppgång. Känner mig tillräckligt säker med min strategi att spara ungefär 50% av mitt månadssparande i räntefonder samt sprida aktiefonderna i ca 5 länder.

  ReplyDelete
 4. Anonymous2:09 PM

  ..tror lätt du (ni) softar i varmare klimat om ni (du) fortsätter i samma stil som "miljonären" här på bloggen..

  "Miljonären" dock,.. skulle du kunna precisera följande:

  500 indienfond
  500 rysslandsfond
  500 kinafond
  800 japanfond
  700 sverigefond
  1 000 blandad ränte/aktiefond
  2 000 i räntefond?

  Typ, med namn på de fonder du sparar i? Vore kul att titta över, i rent intresse!

  ReplyDelete
 5. Fast du.... jag tycker det ser VÄLDIGT oroligt ut just nu och dollarna rasar ännu mer.

  Något är på G i USA... sviktande konjunktur? och jag tror inte det i förlängningen blir kul för resten av världen.

  Men det är ju skitbra att sprida riskerna.... jag hade allt i fonder och aktier.

  ReplyDelete
 6. Menar dollar... inte dollarna.

  F´låt! :-)

  ReplyDelete
 7. En fråga: Du har inte funderat på att satsa på andra marknader än penningmarknaden?

  Fastigheter eller så?

  Köpa billigt... sälja dyrt. Så gjorde vi... men det är klart vi uppnådde inte "ditt" mål förrän vi var 39.

  ReplyDelete
 8. Anonymous11:33 PM

  Ja..skulle inte det (fastigheter) vara mer "skonsamt" för kropp och själ? Jag tycker att du sliter som en blå..

  ReplyDelete
 9. Anonymous12:37 AM

  Shit, hoppas du får kul med dina pengar. Får en känsla av att du inte har några vänner och vill hitta en "cool grej" som du kan sysselsätta dig med. Börja dansa bugg i stället och skaffa dig lite vänner är mitt tips ;)

  ReplyDelete
 10. Mamselamsen: Helt klart kommer det bli andra investeringar än penninmarknaden på sikt. Kommer ju inte hoppas att ökningen från 1 till 10 miljoner ska ske enbart genom att placera några tusen i månaden i fonder. Tror inte det är riktigt rätt period att köpa dyrare lägenhet nu när räntan är på väg upp och bostadspriserna eventuellt på väg ner.

  För tillfället äger jag en 50% av en bostadsrätt i en stockholmförort. Detta dels för att det är en bra långsiktig investering, men för tillfället framförallt eftersom det ger mig en så pass låg boendekostnad som en bit under 2000 kr i månaden.

  Anonym: Jodå, jag har vänner och även flickvän. Men det gör inte mitt liv dyrare och påverkar därför inte min satsning. Under en snålmånad som nu har varken lust eller möjlighet att göra några utsvävningar. Andra månader däremot finns det utrymme både för ett krogbesök eller bio då och då.

  Bugg är nog inte min grej.

  ReplyDelete
 11. Anonymous4:51 PM

  Köp ett nybyggt radhus i Bjärred eller annan överskattade kusthåla i Skåne, pris ca 4 miljoner. Sälj samma bostad ca 6 månader senare till ett pris på ca 4,6-4,8 miljoner. Upprepa.

  ReplyDelete