Sunday, February 14, 2016

Skatteexperter se hit

Jag jobbar ju heltid på vanligt jobb och tjänar en bit över 40.000 i månaden, dvs betalar statlig skatt. Har sen många år en enskild firma vid sidan om jobbet där jag tidigare haft en del intäkter men väldigt lite senaste åren då jag haft svårt att få bra uppdrag och inte orkat jobba mer än 100%. Nu har det öppnats lite dörrar för vissa konsultuppdrag. Skulle tro att det kan bli en omsättning på 30-50.000 kr i år med väldigt låga kostnader.

Frågan är vad det finns för alternativ skattemässigt.
- Starta AB och inte plocka ut någon lön utan ackumulera pengar i bolaget till jag slutat jobba och då plocka ut låg lön dvs låg skatt några år? Kan ju bli aktuellt att jobba några timmar i månaden via firman då eller starta affärsidé som kräver lite kapital.
- Ta ut det som överskott i enskild firma och betala rätt hög skatt då jag dessutom har min lön av tjänst? Men då ha skattade pengar som kan gå in i kapitalförsäkringen och börja generera utdelning omgående.
- Starta pensionsförsäkring och spara/dra av 35% av firmans vinst. Låsta till 55 år?
- Annat?

23 comments:

Anonymous said...

Med dagens 3:12 regler gällande aktiebolag skulle jag rekommendera att starta AB. Men inte plocka ut pengarna som lön utan utdelning. utan att ta lön i bolaget får du ta cirka 159 tkr i utdelning (beskattningsår 2015) och beskatta dessa till 20 % i inkomst av kapital.
3:12 reglerna kan dock komma att ändras från och med 2017.

Anonymous said...

Finns det något förslag på hur dessa nya 3:12 regler ska se ut?

Anonymous said...

Du kan ju dessutom placera pengarna i värdepapper om du har ett AB. Sen utnyttja utdelningarna till att betala ut lön/utdelning till dig själv efter du slutat arbeta. (Ditt egna lilla invesmentbolag?)

/Johan84

Anonymous said...

Något som vore kul är att om du i den vänstra tabellen "Mina innehav" lägger till GAV (genomsnittligt anskaffningsvärde).

Det vore kul att kunna jämföra aktuella kurser med dina ingångsvärden.

Anonymous said...

Det är inte klart förrän augusti 2016 enligt senaste skattekursen. Och förändringarna är inte heller klara. Det spekuleras i att man inte kan spara utdelningsutrymme hur länge som helst som det är idag, eventuellt höja skatten på utdelning i inkomst av kapital. Och schablonbeloppet som i år är 159 tkr kommer eventuellt inte höjas lika mycket från år till år. Men som sagt bara spekulationer.
Det dom kunde säga med säkerhet är att reglerna inte kommer vara lika förmånliga i framtiden.

Kaktus said...

Om du drar in 30tkr per år. Kan man då ha kostnader för att köpa IT och annat för alltihop ?

Anonymous said...

Angående AB, så skall ju pengarna först bolagsskattas innan man kan ta ut dessa som utdelning med, eventuellt, lägre skatt.

Exempel:

Omsättning: 100 tkr exkl moms
Kostnader: 0 tkr
Bolagsskatt: 22%, kvar efter bolagsskatt 78 tkr

78 tkr kan alltså skattat stå kvar i bolaget i några år tills man har tillräckligt utrymme för att ta ut det. Om schablonbeloppet är kvar som det är idag (vilket är väldigt mycket förmånligare än det var för exv 4-5 år sedan, då ca 1 prisbasbelopp, nu ca 3,5 pbb), så blir det redan efter ett år. Då kan man alltså ta ut detta till 20% skatt (man betalar 30% på 2/3-delar av beloppet, alltså 20% totalt).

Kvar att få ut är alltså 62,4 tkr i plånboken.

Hade motsvarande pengar plockats ut som lågbeskattad lön, så skulle man fått ut 100 - arbetsgivaravgifter om 31,42% = 68,58. Minus egen skatt, ca 30%, alltså ca 48 tkr. Så det blir ju mer kvar, men kanske inte jättemycket mer.

Alternativet kan vara att fondera pengarna i periodiseringsfond, då kan delar av vinsten innan skatt (alltså, delar av de ursprungliga 100 tkr), stå kvar som obeskattade reserver. Exakt hur stor del man får ha kvar obeskattat kan jag inte, men enligt http://www.skatteverket.se/foretagorganisationer/sjalvservice/svarpavanligafragor/balansposterochvardeminskningsavdrag/foretagbalansposterfaq/hurmycketkanjagsattaavtillperiodiseringsfondochnarskadessafonderbeskattas.5.18e1b10334ebe8bc8000117855.html verkar det vara 25% av vinsten. Dessa obeskattade reserver brukar kunna sparas i några år (5-6?), innan man kan lösa upp dem och ta ut dem som lön (om man det passar bättre det året).

Man kan använda periodiseringsfonder i enskild firma också, det vore kanske mest aktuella för dig att kolla upp, då du redan har en enskild firma. Dock tror jag det blir en ganska låg summa du får spara undan om man bara har en "konsultfirma" utan så stor balansräkning.

Att ha kvar lön obeskattade reserver som du kan ta ut som lön om några år kan nog vara väldigt förmånligt i din situation, då du om några år bara kommer ha inkomster av kapital. Pga grundavdraget har man ju väldigt låg skattesats de första tusenlapparna per år. Det finns en del intressant att läsa här: http://cornucopia.cornubot.se/2009/04/skatteparadis-sverige.html

/HInvesterarens.se said...

Sitter lite i samma "problem" som du så följer med spänning kommentarerna.

Anonymous said...

Har några på jobbet som går i tankarna på att ge bort ett AB till sina barn. På så sätt bygga upp ett utdelningsutrymme (enl 3:12). För att sedan när de blir vuxna plocka ut miljoner till 20% skatt.

Med en så låg omsättning som 30-50 tkr om året antar jag att kostnaderna är ungefär detsamma. Hyra av lokal (antar ditt kontor är i hemmet) motsvarar den kostnaden på ett ungefär. lika höga kostnader som omsättning motsvarar 0% skatt. Samtidigt får du som privatperson pengar av ditt AB för hyra av kontorslokal.


/En som jobbar på en revision/skattebyrå

Miljonaren said...

Tack för bra kommentarer!

Anonymous said...

Uttömmande och bra, men skillnaden blir mindre än så. Har du 100' att förbruka blir bruttolönen drygt 76', med arbetsgivaravgifter på lönesumman. (68x1,3142 blir ca 90').
För det fall någon fattar avgörande beslut utifrån de två scenarierna.

Ikaros said...

http://cornucopia.cornubot.se/2016/02/hur-mycket-kostar-det-egentligen-att-bo.html

Orelaterat till inlägget men tänkte att du skulle uppskatta det ändå.

Ikaros said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

@1:45 PM: Misstänker att hyresintäkten blir inkomst av kapital och beskattas därefter. Man får göra avdrag men inte hur mycket som helst väl?!

Tony Rahm said...
This comment has been removed by the author.
Anonymous said...

Skulle skarpt rekommendera att bilda AB. Vad jag förstår blir försäljningen i AB mer som en krydda på moset, du har redan en bra lön. Ett AB gör att du har full kontroll. Jag har jobbat som skattekonsult och jobbar just nu på Skatteverket och jag har aldrig och kommer aldrig rekommendera EF!

Stringfellow said...

Bryter du inte mot ditt anställningsavtal? Har du fått skriftligt att det är ok?

Miljonaren said...

Har haft min firma i många år och har aldrig varit några problem. Dock aldrig fått skriftligt på det, men haft flera olika chefer under dessa år och aldrig varit problem. Har flera kollegor som också har egna företag vid sidan om. Givetvis inga uppdrag som på något sätt påverkar min arbetsgivare eller konkurrent.

Patrik said...

Tack för att du förgyller min vardag Miljonären.

Vore kul om du hade mera vardagliga inlägg, såsom när du handlar, nere i soprummet, pratar med kollegor...

Tack ännu en gång!

Anonymous said...

@7:15PM: Du har rätt angående procenträkningen på lönen, fel av mig.

100 tkr -> ca 76 tkr lön + 24 tkr arbetsgivaravgifter -> ca 53-54 tkr efter 30% skatt ut i plånboken.

/H

Anonymous said...

Ska du utföra arbete på konsultbasis och ha relativt låg omsättning finns det i princip inga skattemässiga fördelar med att bedriva verksamheten i någon annan form än ett aktiebolag.

Skälen till detta har redan redovisats av flera andra kloka människor.

Kan dock ytterligare en gång understrykas att du kan kapitalisera i bolaget och undvika annat än bolagsskatt under flera år, vilket är väl förenligt med din investeringsstrategi.

De praktiska fördelarna med att ha verksamheten helt skild från sin privata ekonomi är också "mumma" och sedan kravet på revisor för mindre bolag försvann är det busenkelt att sköta verksamheten.

Hallar said...

Ett tips som inte handlar om AB är att löneväxla. Jag har en hög lön och jobbar rätt mycket extra vilket innebär att jag skattar mycket på toppen. Jag löneväxlar 10 000 i månaden och arbetsgivaren ger 6% bonus då. Så varje månad sätts 10600 kr in till min tjänstepension istället för att jag skulle få ca 4200 kr i handen. Visst pengarna är låsta till jag är 55 och om jag är höginkomsttagare då med så skattar jag ändå. Dock tror jag inte att jag kommer jobba heltid då eller så kanske jag tar ut tjänstepensionen under en 5 års tid och bor i Land som inte beskattar den, t ex Portugal.

johannes said...

Ta 5000 i hyra från ditt AB, så blir det ingen vinst. Hyresintäkter är skattefria upp till 60k per år dvs 5000/mån