Innan jag länkar till en artikel påminner jag om att Carnegie har en Rysslandsfond med 5 stjärnor hos Morningstar med hela 2,5% i avgift. Så de pratar ju i egen sak då de har intresse av att driva intresset för Rysslandsfonder, då de troligtvis får en rätt stor del av den kakan. Med det sagt, här kommer artikeln:
http://www.carnegie.se/fonder/aktuellt/tre-skal-att-tro-pa-ryssland/
Jag tror ju på Ryssland på väldigt lång sikt, men har lite för dåligt tålamod efter snart 2 år med Ryssland som min största exponering och en resa som varit väldigt skakig. Det har inte tagit fart som jag hoppats och min räddning är att jag snittade ner mig och köpte mycket för ungefär ett år sen när det såg som värst ut.
Ukraniakriset trodde jag skulle blåsa över snabbare och sen kom en halvering av oljepriset. Så jag får vara nöjd med 20% upp på totalen. Hoppas på en uppgång i oljepriset närmaste kvartalet och att vi då kan få några enkla procent och att Carnegie Rysslandsfond kan leta sig över 50 kr igen (46,70 nu), så börjar jag återigen sälja av i poster om 100-200.000 kr åt gången.
Får man fråga varför du tror på Ryssland på lång sikt? Och hur långt fram i tiden tänker du?
ReplyDeleteJag tycker du gör rätt i det.
ReplyDeleteTest
ReplyDeleteAnledningen att jag i grunden tror (trodde) på Ryssland på lång sikt är låg värdering och att jag på sikt tror Ryssland har större potential att närma sig väst än många andra länder (tex arabländer).
ReplyDeleteEnligt logiken att Ryssland på sikt borde bli öppnare, friare och mer likt väst kan man inte annat än tro på Ryssland. Med det sagt verkar de bara bli mer och mer korrupt :-)
ReplyDeleteHej
ReplyDeleteDu skriver mycket intressant och det är inspirerande att läsa, även om du i mitt tycke håller igen lite för mkt idag, för att få leva på avkastning i framtiden.
Jag har nyligen sålt mitt företag, och det inbringade runt 20 miljoner. Jag vill fokusera på saker som ger avkastning och värdeökning på samma gång. Och om jag puttar in lite pengar då och då, tar det rätt lång tid att få in allt om man ska in på aktiemmarknaden.
Du märker att jag är rätt novis på aktier.
kan du ge ngt tips på vad man ska göra? Det står folk på rad från bankerna med sina tips men dem vinner ju vad de än råder mig att göra.
Hej, bästa miljonären! Vad tror du om boräntorna framöver? Jag är lockad att binda på 2 år på 1,60 % hos SBAB.
ReplyDeleteDu tjänar sällan på att binda. Du betalar ju för säkerheten att binda räntan. Dessutom kan du inte förhandla om räntan när den väl är låst.
ReplyDeleteOljepriset kommer inte att gå upp förrän Ryssland kollapsar.
ReplyDeleteHur man bäst placerar 20 miljoner är nog en ren fråga om riskviljan. Hur stor katastrof är det om värdet går ner till 10 miljoner? Jag skulle nog köpa stabila utdelare för 3-5 miljoner om året. Höja takten om börsen går ner mer än 25%. Kolla Petruskos blogg för bra bolag, han är vassare än mig på tips.
ReplyDeleteTror inte heller på att binda räntan. Bankerna erbjuder inte bundet för att vara snälla.
Tack för svaret. :-)
ReplyDeleteDåligt tålamod efter 2 år de tycker jag inte är särskilt dåligt tålamod men ändå.
ReplyDeleteJag tror inte så mycket på Ryssland de kommer säkert tuffa på men de kommer gå så sakta i flera år framöver hoppas verkligen att jag själv har fel.
För att hitta en bra avkastning som man kan leva på tror jag man får gå snäppet längre än Svenska börsen och satsa mer på Money managers i utlandet.
Hej Miljonären!
ReplyDeleteJag följde din blogg när du ursprungligen skrev och minns att jag blev besviken när du avslutade bloggen där 2009 med målet uppnått. Det roliga med din blogg var att den alltid handlade mer om din vardag som värre än farbror Joakim än om aktietips :).
Av någon anledning kom jag att tänka på din blogg och googlade efter dig för att se om du skrivit något om hur det gått sedan dess. Kul att du har tagit upp bloggandet igen!
När jag följde din första etapp var jag en student som la alla mina pengar på öl och inget på sparande. Nu jobbar jag heltid och tjänar hyggligt, får ut lite mer netto än vad du anger att du får i bloggen. Mitt sparande är dock ändå nere på 0 kr utöver de futtiga 1800 jag amorterar på bostadslånet varje månad.
Jag är definitivt en av dem som du förundras över hur vi kan göra av med våra pengar varje månad :).
Nu till min fråga!
Efter att ha sträckläst allt du skrivit sedan du avslutade bloggen 2009 tänkte att det är lika bra att ta tag i det här och följa din nybörjarguide (http://miljonar.blogspot.se/2014/03/nyborjarguide.html) för att komma igång med lite sparande och förhoppningsvis odla ett intresse. Vilka fonder skulle du rekommendera att man fördelar pengarna över idag? Har läget förändrats på de 1,5 år som gått sedan inlägget skrevs?
Tack för kul läsning!
//Anders
Dessa fonder funkar fortfarande bra. Vad gäller tillväxtmarknad skulle jag kunna tipsa om Länsförsäkringar Tillväxtmarknadsfond med avgift 0,4% om man går på indexspåret.
ReplyDeleteBunden ränta är som en försäkring mot räntehöjningar. Så länge den rörliga räntan håller sig lägre än den bundna motsvarar skillnaden försäkringspremien du betalar. Om den rörliga blir högre än den bundna blir det som om försäkringen täcker mellanskillnaden.
ReplyDeleteFrågan blir då om man behöver försäkringen? Kanske om man har små marginaler, annars antagligen inte.
Man kan ju också bygga upp en egen buffert genom att sätta in mellanskillnaden mellan bunden och rörlig på ett sparkonto.
När det gäller grunderna för räntorna så tror jag de flesta vet dessa. Frågan är om räntorna kommer att höjas mer och hastigare än vad bankerna räknat med dvs. så att man tjänar på att binda. Det har hänt förr.
ReplyDelete