Sunday, May 04, 2008

Aktier lockar lite

Har fått lite nytändning på det här med aktier iom Mekonomenköpet förra veckan. Är på sätt och vis liten annan grej med aktier än fonder. Tror ju hårt på tillväxtländerna och att jag via ryssland, kina, indien och sydamerika kommer få minst lika bra utdelning på 10-15 år sikt som vad jag kommer få med svenska aktier, även om jag har tur och skicklighet och väljer aktier som går bättre än genomsnittet.

Långsiktiga innehav i bra aktier med bra utdelning i en kaptialförsäkring kanske kan vara ett roligt komplement till fonderna. En tanke som växt fram nu är att dra ner månadssparandet i fonderna till runt 10 000 och lägga runt 3000-5000 kr i månaden åt sidan för att sen var 3-5:e månad köpa en nya aktie för runt 15 000 kr. En förändring som både är av godo och ondo skulle vara att jag tvingat läsa på mer och tänka mer på mitt investerande. Nu går det ju till stor del av sig självt utan att jag behöver fundera. Skulle också kunna trigga sparandet och jobbandet för extrainkomster att så snabbt som möjligt försöka få ihop 15 000 på aktiekontot så jag får ihop till ett nytt köp.

6 comments:

  1. Anonymous5:11 AM

    Gillar din blogg valdigt mkt. Haller sjalv pa att spara ihop pengar och bli, om mojligt, ekonomiskt oberoende om tio ar.

    MEN jag ar valdigt skeptisk till att fonder som placerar i tillvaxtlander har en langsiktigt battre avkastning an fonder i mer utvecklade lander... Litar man pa Jonas Lindmark pa morningstar.se sa ar utvecklingen for fonder pa tillvaxtmarknader den samma som pa mer mogna marknader, om man ser det over en langre tid. Det kan tom vara sa att fonderna gar samre, da de har hogre avgifter. Har man otur drabbas man kanske aven av en 90%ig svacka precis innan man natt sitt sparmal... Det slipper man kanske i Sverige, har blir det kanske "bara" 60% ner...

    Jag sjalv ar nog mer inne pa sparkonto med hog ranta, att i borssvackor kopa aktier med hog direktutdelning eller att helt enkelt investera sina pengar i ett eget foretag... Mojligtvis kan man nan enstaka gang placera lite pengar i nan utvecklingsfond for att fa lite "momentum", men det ar riskfyllt

    Om tio ar ger det sig vem av oss som sparat ihop mest pengar =) Lycka till!

    ReplyDelete
  2. Anonymous10:55 AM

    "Köp inte Mekonomen" kan man idag läsa på DI.se

    Bildelsförsäljaren Mekonomen har lagt in högsta växel för tillväxt. Men det är långt kvar till målet.
    Att värderingen nu har kommit ned på rimlig nivå efter ett rejält kursfall är inte tillräckligt för att motivera ett köp.

    ReplyDelete
  3. Anonymous12:29 PM

    Veckans aktie: Reparation pågår i Mekonomen

    Bildelsförsäljaren Mekonomen har lagt in högsta växel för tillväxt. Men det är långt kvar till målet.
    Att värderingen nu har kommit ned på rimlig nivå efter ett rejält kursfall är inte tillräckligt för att motivera ett köp. Mekonomen säljer reservdelar och andra biltillbehör via runt 200 samarbetande och egna butiker, som också fungerar som lokala grossister för de knappt 900 anslutna verkstäderna.

    Konceptet är att tillhandahålla godkända delar för samtliga bilmodeller med motsvarande kvalitet som märkesdelarna, men till ett lägre pris.

    Vid börsnoteringen år 2000 omsatte bolaget 800 miljoner kronor, en siffra som i dag är uppe i 2550 Mkr.

    Men på senare år har det gått allt mer trögt med försäljningen.

    Målet är en omsättningstillväxt på 10 procent per år, något som Mekonomen inte har klarat sedan 2004.

    Konkurrensen är hård från tre håll: från märkeshandeln, från fristående aktörer med en affärsidé liknande Mekonomens och från lågpriskedjor som Biltema och Micro.

    Å andra sidan finns en stor kaka att dela på. Den skandinaviska eftermarknaden för bilar äldre än tre år uppgick under förra året till 60 miljarder kronor.

    Branschen genomgår också en strukturomvandling i spåren av de nya EU-regler från 2003 som har raderat ut märkesverkstädernas monopolställning.

    Norge och Danmark står för var sin fjärdedel av omsättningen, medan hälften kommer från Sverige. Lönsamheten är mycket god i den svenska och norska verksamheten med en rörelsemarginal på 17 respektive 14 procent.

    Däremot har Danmark inte bidragit med enda vinstkrona sedan starten.

    Enligt ledningen är problemet geografiskt, de korta avstånden i landet gör att kunderna alltid har nära till en konkurrent.

    Ett åtgärdsprogram startades under 2007 för att få effektivare lagerhantering.

    Det hela ska vara genomfört vid årsskiftet och den fulla effekten lär därmed dröja.

    Mot en snabb vändning talar också att bolaget inte har lyckats få bukt med problemen på fem år, även om en viss ljusglimt syntes under fjolårets sista kvartal då försäljningen ökade något.

    Vid sidan av Danmark är det just tillväxten som står överst på agendan, den stannade förra året på 4 procent.

    Vd Håkan Lundstedt, som tillträdde för ett år sedan, har satt i gång en rad hoppingivande åtgärder.

    Mekonomen Främst handlar det om kraftigare marknadsföring av varumärket och breddning av målgruppen. För butikerna innebär det bland annat ett större sortiment, utökade öppettider och attraktivare lokalläge.

    Ett nytt affärsområde har kommit till där Mekonomen tar hand om skötseln av företags hela bilbestånd.

    Samtidigt hoppas Mekonomen kunna attrahera fler verkstäder med ett nytt koncept där de inte knyts lika hårt till bolaget.

    Till Mekonomens fördel talar också att verksamheten är konjunkturokänslig. Bolaget är dessutom i princip skuldfritt, har en fin historia av att kunna växa med en rörelsemarginal över målet om 8 procent och en ambition att dela ut mycket pengar till aktieägarna – för 2007 var direktavkastningen 8 procent.

    Aktien har rasat 37 procent sedan toppnoteringen i december och har därmed kommit ned från den tidigare höga tillväxtvärderingen som rådde när aktiemarknaden trodde på bolagets mål.

    Vi räknar med en viss effekt av satsningarna i år, vilket ger en tillväxt på 6 procent, samtidigt som kostnader för initiativen pressar marginalerna något. Vi bedömer att vinsten per aktie därmed ökar en knapp 50- öring till 6,47 kronor vilket ger ett p/e-tal på 15 i år, som sedan sjunker till 12 nästa år.

    Det är rimligt, men inte speciellt billigt trots bolagets kvaliteter. Mekonomen har mycket kvar att bevisa samtidigt som det finns en risk för viss nedgång i lönsamheten i början av året, vilket skulle pressa aktien ytterligare. Bäst att vänta.

    Di FAKTA/DI:s råd
    Råd: Avvakta.
    Risk: Medel.
    Plus
    Okänslig för konjunktursvängningar.
    Potential på förändrad marknad.
    Högdirektavkastning.

    Minus
    Fortsatt tungt i Danmark.
    Hård konkurrens.
    Tillväxtsatsning kan tynga årets resultat.

    ReplyDelete
  4. Det är ju just dessa tankar som tryckt ner kursen. Skulle det visa sig att det ljusnat i Danmark och går ännu lite bättre än väntat i Sverige vid rapporten om två veckor kan det bli roligt.

    ReplyDelete
  5. Anonymous8:20 AM

    Tycker du är på rätt väg med att investera i aktier istället för fonder med tanke på dina mål att få stora passiva inkomster.

    ReplyDelete
  6. Anonymous9:40 PM

    Ett köp i Pare (PA Resources,OLJA)tror jag är nästan helt riskfritt,man pumpar upp ca 15.000 fat olja varje dag, den säljs för ca 120$ per fat, så intäkterna är nu över 10 miljoner kr varje dag!!! detta belopp kan mycket väl både dubblas och tredubblas eller mer på bara ett par år! Resultatet för 2007 blev en vinst på hela 950 miljoner, eller ca 6,50/aktie, det blir troligtvis mycket mer i år.Aktien går fortfarande att köpa för ca 63 kr/st.Jag rekomenderar varmt till köp om du vill ha ett mycket spännande och troligtvis mycket lönsamt sparande.

    Oljemiljonären.

    ReplyDelete