Sunday, December 30, 2007

Året 2007 har varit mycket lyckat

Imorgon är jag och min tjej bjudna på nyårsfest som kommer vara gratis, även julen blev ju billig med gratis mat i 4 dagar. Och eftersom sparandet under 2007 har gått över förväntan så kommer jag idag kosta på mig och min sambo sushi på restaurang och sen ett biobesök för att kolla in Arn. Kommer gå loss på runt 400 kr. Hoppas ni inte är alltför besvikna på mig ;-)

Wednesday, December 26, 2007

God fortsättning Indienvänner

Med risk för att bli tjatig vill jag gratulera alla fondsparare i Indien till ännu en lyckad dag. Blir kul att se uppdateringarna på fonderna när de svenska bankerna och fondförvaltarna uppdaterar imorgon torsdag. Tror de flesta indienfonder kan räkna med en uppgång på 5-6% från när man stängde igen för jullov, om det inte backar ordentligt natten till imorgon vill säga. Dock en liten bit (runt 1%) kvar till toppnoteringen.

Tuesday, December 25, 2007

Excel-hjälp

Tänkte att ni bloggläsare skulle få hjälpa mig. Sitter och gör ett excel-ark där jag har 10 huvudkategorier som alla har ca 5 underrubriker. Såväl huvudkategorierna som underribrikerna ligger på en rad. För att det hela ska bli mer överskådligt skulle jag vilja att bara huvudrubikerna syns i ursprungsläget och att man sen klickar på rubriken så kommer de 5 nya raderna fram.

Hur går jag till väga? Skulle vilja ha lite enklare metod än att behöva dölja raderna och sen plocka fram den i huvudmenyn högst upp, dvs att man ska kunna få fram dom bara genom att klicka på huvudrubriken och sen dölja dom på samma sätt.

Hoppas det går att förstå vad jag är ute efter.

Monday, December 24, 2007

God Jul Indienvänner

Strålande julafton på de asiatiska börserna. Bara uppgången i Indien idag (3,5% i skrivande stund) motsvarar för mig samtliga mina julklappsköp.

Sunday, December 23, 2007

God Jul

Då har jag och min sambo anlänt till mina föräldrar där vi precis som förra året ska fira jul. Fördelarna är uppenbara tex gratis mat i 3 dagar.

Totalt gick julklappshandlandet lös på 850 kr, vilket om jag fick bestämma skulle vara en tiondel, även om det innebar att jag bara fick presenter för en tiondel själv. Men anpassar mig till övriga familjens önskemål om att fira slösaktig jul.

Börjar bli läge att räkna ihop 2007, och jag måste säga att jag är mycket nöjd när jag tittar tillbaka.

- Hyffsad löneökning, och framförallt känslan att lönen kommer fortsätta upp med 8-10% per år ett tag till.
- Bra sparande med över 12.000 kr i månaden i snitt.
- Bra värdestegring på månadssparandet i fonder trots sval börs i sverige
- Mycket bra utveckling på PPM

Saturday, December 22, 2007

Grym motivation

Efter bara 24 timmars jullov är motivationen för nya storverk redan på topp. Igårkväll kändes det skönt att det skulle bli lite ledigt efter en ganska intensiv arbetsperiod. Men redan nu känner jag att jag skulle kunna jobba 15 timmar imorgon. Eller gå ut och hugga ved nu i 5 timmar för 10 kr timmen. Nu gäller det bara att hitta något projekt där jag kan dra nytta av all energi om motivation.

Thursday, December 20, 2007

Pensionsspar

Med hjälp av övertid och enskilda firman verkar det inte bättre än att jag i år kommer komma upp i nivå för att betala statlig skatt. Detta leder till att jag öppnat ett pensionsspar som jag kommer sätta in några tusenlappar på nu innan årskiftet. Som jag fattat det hela är det nämligen bara lönt att pensionsspara om man betalar statlig skatt eftersom avdragsrätten annars är rätt meningslös eftersom man får skatta när man tar ut pengarna istället.

Känns som man börjar bli gammal när man börjar fundera på pensionen! Egentligen kanske det är fel att fundera på pension om jag ska bli ekonomiskt oberoende innan 40. Men någon tusenlapp per år kan jag avvara och ha som en buffert på ålderns höst om det skulle skita sig någonstans på vägen.

Wednesday, December 19, 2007

Månadsrapport

Kommentarer till månadsrapporten:
Har inte sänkt värdet på lägenheten, är mer eller mindre säker på att vi får ut 900.000 för lägenheten (ni som är smarta har fattat att jag äger 1/3)
Sparade 20.000 i fonder förra månaden delvis genom att ta ut lite pengar från plusgirokontot jag har till min enskilda firma. Det förklarar samtidigt minskningen på pengar i bolaget. Fonderna har totalt sett gått upp någon procent, ryssland, indien och latinamerika var de som drog upp snittet.

Pengaläget ser bra ut, ska ju ha 5.000 kvar på kontot när lönen kommer och har visserligen inte köpt några julklappar än, men en tusenlapp bör räcka till detta. Och 900 kr räcker med råge till övriga kostnader fram till lönen.

November innebär inbetalning till CSN vilket gör att skulderna minskat lite.

Totalt sett en bra månad som jag känner mig nöjd med. Även om man saknar tiderna när fonderna totalt sett gick upp 5-10% på en månad.

Tuesday, December 18, 2007

Varför tror jag på ryssland

Någon frågade i en kommentar varför jag tror på just ryssland 2008. Ber att återigen få påminna om att jag inte är någon börs-guru, så ta mina gissningar för vad dom är. Har ett par personer jag litar på som jag får tips och synpunkter från ibland.

Följande tabell talar även den för att Ryssland verkar vara attraktivt värderat.

Monday, December 17, 2007

Ras i Asien

Tråkig start på veckan på Asiens börser.

Sunday, December 16, 2007

2008 års fondraket

Vilken fond tror ni kommer öka mest i värde under 2008?

Personligen tror jag på East Capital Ryssland

Saturday, December 15, 2007

Ny PPM-fördelning

334409 Baring Hong Kong China Fund 10 %
505586 Hagströmer & Qviberg Indienfond 10 %
553578 MLIIF New Energy Fund 35 %
834788 East Capital Rysslandsfonden 35 %
184291 HQ Afrikafond 10 %

Vad tror ni? Simplicity Indien har ju gått sjukt bra sista halvåret, men provar med H&Q indienfond ett tag istället. Som ni ser ligger tyngden på Ny Energi och Ryssland. En kall vinter och oroligt i mellanöstern kanske vore att hoppas på med andra ord?

Friday, December 14, 2007

Bild från Icas krismöte

Har kommit över en bild från garaget under folkets hus i Stockholm tagen under ICAs krismöte i veckan.

Wednesday, December 12, 2007

Indien och Ryssland

Länderna som gått bäst sista tiden fortsätter att imponerna när övriga världen surar. Indien ligger till och med lite + idag, medan Ryssland än så länge kämpar på kring nollan.

Att övriga världen reagerat såpass kraftigt på att räntesänkningen blev som väntad igår känns överdrivet. Kanske beror reaktionen på att man inte tycker det gavs en tillräckligt tydlig signal om att det kommer fler sänkningar ibörjan på nästa år?

PPM-strategi

Nu är jag visserligen väldigt nöjd med min utveckling i PPM i år. Men har nu hört från flera håll om folk som konsekvent använt strategin att byta fonder varje månad och alltid byta till den/de fonder som gått bäst sista månaden. Tydligen ska det gått mycket bra senaste åren.

Slaviskt följa trenderna alltså och hoppas de håller i sig 2 månader i stöten.

Vad tror ni om denna strategi? Bör man byta oftare/mer sällan? Finns det någon sammanställning över längre period med denna taktik? Vad är ett lagom antal fonder åt gången? Då jag hört den från flera håll verkar den ju hyffsat beprövad.

Tuesday, December 11, 2007

Indien och Ryssland på ATH

Varken Indien eller Rysslandsbörsen har någonsin i världshistorien stått högre än vad de gör nu.

Monday, December 10, 2007

Försvarstal

Har under bloggens dryga år fått rätt många kommentarer från folk som tycker jag slösar bort mitt liv etc. Men jag tror faktiskt inte min livsstil är så misserabel som det kan verka. Bara i min närmaste bekantskapskrets har jag 2 personer som lever lika snålt eller snålare än mig.

Den ena är elitdidrottare inom en sport som inte ger några pengar. Han är runt 10:a i sverige och jobbar bara några timmar i veckan för att hinna träna 2 pass per dagen. Helgerna är vigda åt tävlingar. Han har några mindre sponsorer som betalar utrustning och kanske någon resa. Men idrottandet är överlag en jätteförlust rent ekonomiskt. Troligtvis skulle han behöva bli topp 3 i landet för att gå jämnt upp. Och rik blir han aldrig på idrotten.

Har även en nära släkting i min ålder som tycker att åren mellan 20 och 30 ska man se världen, innan man skaffar familj och fast jobb. Han jobbar därför 50-60 timmar i veckan i några månader och lever minst lika sparsamt som mig. Därefter blir det 3-4 månader på långresa någonstans i världen tills pengarna tar slut. Bara senaste 1,5 året har han varit borta totalt 9 månader i Asien, USA och Australien. Han har inget fast eget boende utan bor inneboende i källare, hyr i andra hand, bor hos sina föräldrar etc under perioderna i Sverige.

Själv skulle jag tycka att båda dessa livsstilar skulle vara mycket mer påfrestande och jobbiga än min. Rent ekonomiskt skulle jag tro att vi alla tre gör av med ungefär lika mycket pengar varje månad. Däremot får jag känslan att många tycker att mitt sparande har det konstigaste målet och syftet av oss tre. En åsikt som jag inte kan förstå hur mycket jag än försöker. Vad är väl en 5-plats på SM eller ett minne från när man dök med hajar i Australien jämfört med ekonomisk frihet de 40 sista åren av ens liv?

Sunday, December 09, 2007

Sugen på kontanter

Som den pengaälskare jag är har jag under lördagen fått ett stort sug efter att jobba mer med kontanter. I nuläget ser jag nästan aldrig pengar i dess naturliga form utan lönen kommer in, förvandlas snabbt till fonder och betalar räkningar. Efter det har jag någon tusenlapp kvar på kontot som jag använder att betala mat etc för, då givetvis med kort.

Fick just en jäkla lust att ha ett jobb där man kan samla på sig även lite kontanter, typ dricks. Skulle vilja ha en låda där jag stoppar ner sedlar varje dag efter jobbet och sen gömmer jag lådan på något klurigt ställe. Till slut ska lådan vara överfull med omsorgsfullt sorterade sedlar i olika valörer.

Någon annan pengaälskare där ute som känner igen sig?

Saturday, December 08, 2007

PPM

Är nöjd med de 56% upp som jag har på PPM hittills under 2007. Efter att de nya pengarna nu kommer in kommer jag troligtvis fördela om enligt följande:

50% MLIIF New Energy
50% East Capital Ryssland

Är nöjd om jag får 25% uppgång under 2008.

Friday, December 07, 2007

Riskspridning

Indien och Ryssland går bra idag medan Hong Kong gick dåligt natten till idag. Så det jämnar väl mer eller mindre ut sig när man ska summera fonderna ikväll.

Både Indien och Ryssland är nu vädligt nära ATH.

Thursday, December 06, 2007

Dagens avsnitt av lyxfällan

Ni som missade lyxfällan idag bör gå in på tv3.se och kolla in programmet. Underhållning på hög nivå. 2 personer i 20-årsåldern som dragit på sig skulder på 600.000 och inte betalat en enda räkning på ett halvår.

Gillar verkligen programmet trots att det inte direkt är något överaskande innehåll någon gång. Metoden är ju den samma varje vecka. Sälj allt du äger, slå ihop krediterna till ett lån med lägre ränta (antingen med huset som säkerhet eller borgensman) och lev snålt. Sen att jag tycker det är ett skämt att folk med skulder på över en halv miljon ska ha ett övrigtkonto varje månad för tidningar och annan lyxkonsumtion är en annan historia.

Wednesday, December 05, 2007

Kass info hos PPM

I dessa dagar när det är insättning till PPM-fonderna på gång är det säkert många som går in på PPM och funderar på hur mycket som kommer sättas in på deras konto.

På startsidan börjar det också bra där man kan se rubriken "Så mycket får du". Texten under rubriken är däremot helt kass!

"Totalt handlar det om cirka 26 miljarder kronor vilket betyder att en pensionssparare i genomsnitt får cirka 4 500 kronor. Maxbeloppet är cirka 8 300 kronor. Pengarna placeras i dina fonder enligt din senast valda fördelning."

Vem fan bryr sig hur mycket som ska sättas in totalt i hela Sverige eller vad genomsnittinsättningen är? Varför skriver dom inte istället hur många procent av lönen som man får insatt. Följt av att maxinsättninger är 8300 vilket kräver en årslön på xxx eller högre för att komma upp i.

Bra drag i Ryssland

En mycket bra dag på de flesta börser idag. Framförallt gick Ryssland starkt med runt 2,5% upp. Inte långt till ATH varken i Ryssland eller Indien nu.

Jag slås gång på gång av hur stor effekt de sista månadens utveckling får för totalbeloppet när man månadssparar som jag gör. En uppgång på 20% förra hösten i en fond jag då just börjar spara i äts snabbt upp av en nedgång på bara någon enstaka procent nu. Det gör att man kanske blir lite väl fixerad vid utvecklingen dag för dag istället för att lugnt låta tiden ha sin gilla gång.

Monday, December 03, 2007

Bra fart på enskilda firman

Det har droppat in en del affärsmöjligheter till min enskilda firma den senaste tiden. Vilket gör att jag börjat fundera på hur jag ska göra inför 2008. Som det känns nu kan vinsten bli så bra att det är läge att fundera på det skattemässiga.

Från början var tanken att jag skulle komplettera mitt vanliga jobb med någon tusenlapp här och där via att kunna fakturera, men det känns som det kan bli mer än så.

Nu är läget som följer. Jag tror att jag under nästa år kommer tjäna runt 25.000 i månaden på mitt vanliga jobb, till det kan läggas någonstans kring 50 och 100.000 fakturerat i enskilda firman under året. Eftersom jag jobbar med rena konsultuppdrag så har jag inga direkta kostnader, utan omsättningen blir mer eller mindre oavkortat min vinst. Det gör ju att jag börjar komma upp över en inkomst som ger statlig skatt.

Vad finns det för smarta upplägg här? Ta vissa privata kostnader på företaget (arbetsgivaren betalar mitt bredband) och i så fall vilka? Dra av för arbete i hemmet med 4.000 per år kräver väl egentligen ett visst antal timmar som är tveksamt om jag kommer upp i med tanke på att jag har heltidsjobb? Att börja gå på restaurang och åka taxi för att kunna ta som representation känns fel väg till rikedom. Behöver ingen ny dator eller liknande heller. Så att köpa prylar eller annat lyx är inte aktuellt.

Det som lockar mest är att kunna köpa saker på firman som kan ses som investeringar och som gör att jag kan investera bruttovinsten istället för att skatta bort hälften först. Tar tacksamt emot alla förslag.

Indien och Hong Kong uppåt

Fin natt i Indien och Hong Kong, men det mest intressanta idag blir om Ryssland på något sätt reagerar på gårdagens val. På börs- och fondforumen som jag var inne på igår verkade många tro på bra utveckling i Ryssland idag. Men var inte valresultatet lite väl väntat för att ge någon större effekt på börsen? Om några timmar vet vi.

Sunday, December 02, 2007

Folk sparar för lite i tillväxtmarknader

Tre intressanta länkar om att de kommande 10-15 åren är det marknader som Kina, Indien och Ryssland som gäller. Personligen blir jag mer och mer övertygad om att dessa länder kommer göra mig rik på lite längre sikt, oavsett om det är en bubbla eller inte för tillfället i Kina.

Dennis Eldbride på JP Morgan uttalar sig i DN

Fredrik Hären föreläser om utvecklingen i Kina/Indien jämfört med väst (mycket intressant!)

Svenska experter pratar fonder på Nordnetkvällen 2007

I svenskarnas PPM där de flesta sparar på ganska lång sikt är det dock ingen övervikt för dessa tillväxtmarknader. Listan på svenskarnas val ser ut som följer. Visserligen har Baring Hong Kong tagit sig in efter 2 fantastiska år, men i övrigt är det väl generella och mossiga fonder va?

1. Premisparfonden
2. AMF Pensions Aktiefond Sverige
3. AMF Pensions Aktiefond Världen
4. Swedbank Robur Aktiefond Pension
5. Didner & Gerge Aktiefond
6. SPP Generation 60-tal
7. Baring Hong Kong China Fund
8. SPP Generation 50-tal
9. Swedbank Robur Contura
10. AMF Pensions Balansfond.

Saturday, December 01, 2007

Nu går vi vidare

Nu släpper vi diskussionen kring om det är jag som sparar eller dom som slösar och har dålig koll på sin ekonomi som är största idioterna. Medan bloggen och dess kommentarer till stor del har fokuserat på förra helgens IKEA-besök så har börserna runt om i världen vänt upp och jag har köpt fondandelar för rekordbeloppet 20.000 i ett månadsspar.

Bäst den senaste veckan av mina fonder har Baring Hong Kong gått, en favorit som bortsett från början på november har varit en riktig kassako. Under året som helhet är den dock slagen av en annan av mina fondfavoriter Simplicity Indien, som gått upp 81% under 2007. Det kan jämföras med Baring Hong Kongs 71%. Känns riktigt lyckat att man haft både nr 1 och 2 på årsbästalistan under hela året.