Tuesday, October 09, 2007

Hur snabbt amortera ett bostadslån

Vi hade en diskussion på jobbet idag om hur klokt det var att amortera av ett bostadslån med hög takt. Flera kollegor hävdade att det var det bästa sparande man kunde ha att betala av lånen. Detta är ju helt beroende på vad man gör med pengarna istället för att amortera givetvis, och hur börsen ska gå de närmaste 20 åren är ju svårt att säga, men jag tyckte diskussionen blev intressant ändå.

Två exempel vi räknade, hoppas det blev rätt.

Du lånar 900.000 kr till en lägenhet. Vi räknar på 5% ränta hela tiden och 30% skatteavdrag för lånen. Vi står då inför två alternativ antingen betala 5000 kr per månad för ränta och amortering eller att lägga 7000 kr på ränta/amortering. Oavsett strategi kommer ju större och större del av betalningen utgöras av ammortering eftersom lånet och därmed räntan blir mindre för varje år.

Med 5000 kr i månaden tar det 21 år att bli av med lånen (total kostnad 1.260.000), medan det med 7000 kr i månaden endast tar 13 år (total kostnad 1.092.000).

Spontant gillar jag ju tanken av ekonomiskt oberoende och därför alternativet med högre amortering och att bli skuldfri snabbt. Vet inte heller riktigt hur man ska tänka rent matematiskt, dvs vad är värdet på att ha 5000 mer varje månad att investera eller leva för mellan år 13 och 21 i utbyte mot att ha 2 mindre i månaden de 13 första åren.

Hjälp mig med lite kloka synpunkter. En helt avgörande fråga är ju hur börsen och inflationen kommer se ut dessa 13 eller 21 år och hur man lyckas placera de övriga 2000 kronorna om man bara lägger 5000 i månaden på bostadslånet.

112 comments:

Anonymous said...

Som finne är jag van att ammortera ;)
10 år har vi vår lägenhet på, planerara att betala vårt hus på ca 20 (blir ca 120000€). Tycker det är jättebra att föräldrarna hann bli skuldfria och bara ha ca 250€ i boendekostnader trots att dom har ett hus.

Anette said...

hej!
jag tycker ni ska amortera 5.000kr och sedan gör ni EXTRA inbetalningar på 2.000 per månad, dessa går ju direkt på amorteringen och ingenting på räntan.

Miljonaren said...

anette: Förstår inte vad du menar exakt, exemplen var ju på 5.000 respektive 7.000 totalt varje månad. Givetvis går de extra 2.000 till amortering och inte till ränta.

notera att detta bara är ett exempel. Jag har inte några 900.000 i lägenhetslån.

Anonymous said...

Jag amorterade allt jag kunde på mitt hus och är nu skuldfri, värdet har ökat under tiden mer än 4-faldigt men hade jag satt samma pengar på börsen med lite tur så hade det ökat mycket mer.
Nu placerar jag allt jag kan på börsen nu när jag inte har någon hyra att ta hänsyn till.

Anonymous said...

Jag gillar de här tankegångarna!

För mig är det klart att det hela beror på två faktorer:
1. Hur ser inkomstprognosen ut för perioden?
2. Hur disciplinerad är personen ifråga?

I min bransch har man en brant lönekurva upp till 60++. Därmed är man inte lika känslig för räntesvängningar och därför skulle jag välja att amortera mindre och investera 2000 kr mer i månaden. Tror att det skulle löna sig på sikt även om räntan går upp några hack.

Problemet i mitt fall är att jag säkert skulle konsumera pengarna varje månad istället för att investera dem. Jag skulle hursomhelst ha svårt att hålla fingrarna från dem i 13 år. Den sammantagna bedömningen utfaller med tanke på de marginaler jag har ändå till förmån för alternativet att amortera mindre.

Greven said...

Detta beror helt påvilken person man är och vilken kompetens man har inom finans.
Tänk så här: Person 1 kan ingenting om finansmarknaderna och anser sig inte med investeringar kunna överträffa räntan på sitt lån. Denne person ska självklart amortera så mycket som möjligt på sina lån eftersom det är ett bättre sparande än att sätta in ett belopp motsvarande amorteringen på ett bank-konto eftersom låneräntan alltid kommer att vara högre än räntan på bank-kontot (om man inte bundit på lång tid till låg ränta då bankkontot under begränsad tid kan ge mer).

Person 2 är väldigt kunning inom finansmarknaden och anser det inte ens som ett problem att genom investeringar överträffa räntan på sitt lån varje år eller åtminstone på flera års sikt. Denne person ska självklart inte amortera på sina lån eftersom han kommer att tjäna in mer pengar på sina investeringar än vad han betalar i ränta på de lånade pengar som han inte amorterat. Han ska istället låta inflationen äta upp hans lån över tiden och sen på sin ålders höst kan han amortera hela sitt lån på ett bräde och ändå ha pengar över.

Självklart finns det massor med personer som befinner sig nånstans mellan dessa två exempel och att inte amortera innebär självklart en större risk men också större möjligheter.

Anette said...

hej igen.
ska försöka förklara hur jag menar.
ränta +amortering = total kostnad för lånet.

låt denna summa bli ganska låg och betala hellre in EXTRA amorteringar, dvs du lurar banken på räntan (fattar du?)

Miljonaren said...

Räntan är väl vad räntan är? Inte så att man behöver betala högre ränta bara för att man amorterar mer. Så nej, jag förstår inte.

nicholas said...

Jag förstår inte heller!?

Anette said...

hej igen!

jag hade ett lån på 10.000kr på 1år..(blancolån).för detta betalade jag 880kr/månad(ränta och amortering)
lånet drogs varje månad, men jag kände vissa månader att jag ville amortera mer, för att bli av med lånet så snabbt som möjligt(det är ju tyvärr bara banken som tjänar på att du har ett lån med lång löptid)så jag ringde till banken och frågade hur jag skulle göra om jag ville amortera mer, jo ,sa hon, här får du ett plusgirokonto som du kan sätta in dina extra amorteringar på,så dras det direkt.
skriv bara : EXTRA amortering och ditt kreditnummer så fixar vi det.

detta borde man väl kunna göra med ett bostadlån oxå?

visst banken vill helst inte att man gör så, för de förlorar ju räntan, men jag som har lånet blir ju glad för skulden minskar ju utan att jag behöver betala extra ränta för det, för det egentliga lånet är ju redan draget och banken har fått "sin del", dvs räntan.

fattar ni nu? så har jag gjort 6 gånger under ett år med valfritt belopp(så mycket som man känner man har råd med att pytsa in extra..)

Anonymous said...

Hej, miljonären!

gillar din blog. Ditt exempel är ganska rättfram och är lätt att räkna på. Det hela beror på en sak - räntan. Den du får av banken och den du kan generera i en investering. Eftersom du inte med säkerhet kan få en ränta högre än bankens måste du dock ta en risk. Häri ligger problemet. Hur riskavert eller risksökande är du? Enkelt beskrivet: kan du slå bankens ränta ska du inte betala av lånet, annars ska du göra det. 2000 kr/mån under 8 år (differensen mellan hur lång tid det tar att betala av lånet) ger med 7% ränta 256 398, med 10% ger det 292 362 och med 15% årlig ränta ger det 367 282 kr. Du har dock betalat in 168 000 kr mer till banken så allt över det är således plus. Kan du dock inte generera en sådan ränta år efter år är det bättre "sparande" att betala av lånet. Risken leder kanske till psykisk ohälsa och hur mycket är det värt? Frågan är helt enkelt "do you want to eat well (hög avkastning) or sleep well (lägre risk)?"

Kämpa på

Anonymous said...

Hej, igen

Lyckades naturligtvis räkna snett nu i all hast (typiskt när jag sa hur lätt det var). Men du betalar ju in 2000 kr/mån till en investering (tex fond) under 13 år (!) i det ena fallet och då är du i fallet med 7000 kr/mån redan skuldfri. Med 2000 kr/mån 7% ränta under 13 år ger 506 602 kr minus de 168 000 kr som återstår på lånet (som du kan betala in samma dag som 7000 kr-alternativet genom att sälja dina fonder eller vad det nu är och betala in det) ger en vinst på 338 602 kr och mer om du får en högre ränta. Principen är enligt ovan. Ledsen att det blev lite snabbt räknat.

nicholas said...

Anette, tror du är lite virrig.. ;
Hur "lurar" du banken på räntan med ditt sätt?

Allan said...

Ang. Anette och "lura" banken på ränta:

Det är självklart så att om man amorterar snabbare än planen, extra amorteringar så får man en lägre räntekostnad. Alltså tjänar banken mindre.

Miljonären: Att inte amortera är väl det samma som att låna för att köpa aktier/fonder?

Per Penning said...

Här fanns det många begåvade kommentarer. Mitt eget resonemang föjer principen att investera samtidigt som jag amorterar, det vill säga att inte heller här lägga alla ägg i samma korg. Vanligtvis är jag mer framgångsrik i mina investeringar så att de med råge slår bankräntan jag betalar. Samtidigt är amortering ett synnerligen säkert sätt att spara på.

Kanske man också bör beakta hur länge man avser att ha sin bostad och att regelverket för beskattning av vinst vid försäljning inte är hugget i sten. Vi lär sälja vårt hus och byta till ett billigare, mindre boende när barnen flyttat ut.

Anonymous said...

Det bästa i mina ögon är att lägga lånet amorteringsfritt och lägga de 7 000 kronorna på att spara i diverse aktiefonder. Sett på en 13- eller 21-årsperiod är jag övertygad om att avkastningen blir högre än de 5 procenten som bankräntan är.

K

Köksbordskapitalisten said...

Miljonaren, en viktig tankemässig distinktion som du måste göra när du tänker kring bostadslån är skillnaden mellan ränta och amortering.

Jag har ingen tvekan om att du känner till skillnaden, men du måste använda dig av att du känner till den.

Skillnaden är givetvis att ränta är en kostnad, medan amortering är en form av sparande.

Den här distinktionen har flera följder. Den viktigaste är att räntan ska du räkna tillsammans med bostadsutgifterna, månadsavgiften, hemförsäkringen, elen, etcetra.

Amorteringen hör däremot inte till bostadsutgifterna eftersom den inte är en kostnad utan ett sparande.

Det finns bara ett tillfälle när du ska lägga ihop bostadsutgifterna och amorteringen och det är när du räknar på hur mycket du har möjlighet att lägga på denna del av din budget varje månad.

Vilken innebörd har detta? Räntan är en utgift du betalar till andra i likhet med övriga bostadskostnader, medan amorteringen är ett sparande du betalar till dig själv.

Det har stor betydelse när du är på väg att skaffa ny bostad. Genom att summera bostadskostnader inklusive ränta separat från amorteringar du kommer betala till dig själv när du jämför olika lägenhets- och bostadsobjekt kan du lättare bilda dig en uppfattning om vilket objekt som ger mest "bang for your buck".

Generellt bör du hålla bostadskostnader låga eftersom det ger större utrymme för sparande oavsett i vilken form sparandet sker, som amorteringar eller som finansiella investeringar.

Anette har en god poäng! Blancolån till hög ränta ska betalas av så fort som möjligt. Har man råd till en extra inbetalning mitt i månaden ska man göra det. Man ska inte vänta till lånefakturans förfallodatum.

Diversifierad said...

Oavsett vad som är det ekonomiskt mest fördelaktiga tycker jag att man definitivt ska amortera hårt om man tvingats till topplån, och sen fortsätta amortera tills belåningsgraden inte är mer än taxeringsvärdet * 1,33. Jag har faktiskt skrivit en artikel om just amortering på Kapitalnet.

Skilling Banco said...

Så länge man har ett lån på sin bostad, sitter man inte helt säkert. Banken kan häva lånet i förtid, och det sker varje gång det blir en fastighetskris. Då blir man av med sitt hem! Det är en väsentligt värre konsekvens än att förlora pengar på börsen.

Anonymous said...

Man måste också ta med i beräkningen nuvärdet av de framtida utbetalningarna. Om man räknar med en alternativ ränta på (lågt räknat) 6% blir den totala utbetalningen på 5000kr/mån = 519 000kr medan 7000kr/mån istället ger en total betalning på 596 686kr. Man tjänar alltså på att betala av på 21 år, eftersom att inflationen kommer att äta upp den största kostnaden.

Köksbordskapitalisten said...

@anonymous

eftersom att inflationen kommer att äta upp den största kostnaden.

Det förutsätter en negativ realränta, dvs att inflationen är högre än räntan till banken.

OnlinePharmacy said...

b1SevA Your blog is great. Articles is interesting!

buy dosage orxc com from link phentermine html v said...

UNUPW1 Nice Article.

buy cheap viagra online buy cheapest viagra xe said...

Hello all!

carroll motel said...

Wonderful blog.

name said...

Magnific!

cheat code gamecube ssx tour said...

Wonderful blog.

concert tours u2 said...

Good job!

auto insurance company said...

Wonderful blog.

ringtones said...

Wonderful blog.

said...

actually, that's brilliant. Thank you. I'm going to pass that on to a couple of people.

ch cialis kliktop kliktopfree20 levitra site said...

K66X6Z Please write anything else!

free ringtones t said...

Please write anything else!

Jimmy said...

Haha Anette är bara för härlig. :)
Miljonären: Du behöver göra en investeringsbedömning med nuvärdeberäkning där du jämför vad du annars kan göra med dina 2000kr, kan du förränta de bättre på något annat sätt? Dvs: nuvärdeberäkna 5000kr amortering och ränta + 2000kr i din investering med den avkastning du tror dig ha jämfört med 7000 direkt i amortering och ränta. Det är exakt samma diskussion som företag har när de ska ta ett lån för en investering, och skiljer sig från fall till fall beroende på kalkylräntorna.

Anonymous said...

Sprid riskerna - dela upp extrakapital som du har tillgång till på att betala mer på lånet (extra amortering) och investering på börsen, samt investering i livskvalitet (ex. en resa utomlands kan vara värt mycket för ex. ett förhållande).

Anonymous said...

Det finns ju två olika sätt att amortera ett bolån på, rak respektive serie. Lägger du upp lånet på serie under en viss tid, säg 30 år, så betalar du lika mycket varje månad (amortering + ränta) under 30 år. Amorteringen är mycket låg i början och höjs långsamt allteftersom räntekostnaden blir lägre. Om du lägger upp en rak amortering, amorterar du lika mycket varje månad hela tiden (det blir totalt sett mycket hög kostnad i början för att sedan sjunka), men räntekostnaden sjunker successivt. Total minskar kostnaden varje månad.

Anonymous said...

Hallå jag har en fundering jag tog ett lån på 250 000 amorteringsfritt i 5 år men om 2 år skall jag lägga om lånet. Men jag har redan sparat ihop den summan så vad är bäst att betala allt eller bara betala in en del säg 150 000. Känns surt att man skall börja om från noll igen???

Anonymous said...

Det med att man kan amortera fortare på lånet vid ett bostadslån ja det går. Men om du binder ditt lån i 5år och du betalar det fortare så får du ju ändå betala räntan på dem pengarna som du har bundit ditt lån på. Men jag vet inte om det blir såhär säg att du betalar ditt lån på 3 år istället för 5 år, då får du betala resterande ränta i 24 månader som du är skyldig banken.

Joakim said...

Allt beror på vad du tänkte göra med mellanskillnaden. Om det är för att höja levnadsstandarden gör det ingen skillnad.

Om man sparar i aktier eller ännu hellre i en kapitalförsäkring med en sparplan på 10 år kan man med 2000 kr per månad få en så pass bra avkastning, som dessutom är mycket skatteförmånlig, så man skulle kunna lösa restrerande lånet efter c:a 10 år och ändå ha pengar kvar.

Joakim said...

En vän sa nu i dagarna att när han köpte lägenhet så var det billigare för honom att låna till den än att använda sina egna pengar och köpa den kontant. han hade alltså betydligt bättre avkastning på sina investeringar än han hade kostnader för lånet.

Anonymous said...

dating in the dark tj http://loveepicentre.com/testimonials.php dating nebrasaka

Anonymous said...

mature ladies dating http://loveepicentre.com/map.php dating 4 fun

Anonymous said...

Hej alla
Jag är Maria , 20 år gammal :)
Jag söker bra man. Om han finns...
Jag älskar sport och... Hoppas du förstår

[img]http://loveepicentre.com/uploades/photos/30375.jpg[/img]

www.blogger.com är mycket intressant forum för mig, så jag tror att vi har samma hobbies
Så låter chatt...
Min e- post är marypopovaks@gmail.com, Skype *
Skicka mig din foto !

__
läggas till senare:

Denna fotografering är skadad , ledsen !

Åh , och alla mina bilder här :
http://loveepicentre.com/user/Popova

Anonymous said...

http://site.ru - [url=http://site.ru]site[/url] site
site

Anonymous said...

[url=http://loveepicentre.com/][img]http://loveepicentre.com/uploades/photos/2.jpg[/img][/url]
gay farmer dating [url=http://loveepicentre.com/faq.php]who is dating macauley culkin[/url] dating site to find russian woman
100 free real dating [url=http://loveepicentre.com/map.php]big beautiful women dating websites[/url] computer mediated communication and online dating
dating sites for women [url=http://loveepicentre.com/]older men dating young women[/url] dating a girl taller than you

Anonymous said...

[url=http://loveepicentre.com][img]http://loveepicentre.com/uploades/photos/12.jpg[/img][/url]
truely madly dating [url=http://loveepicentre.com]hints on dating[/url] teen dating ideas
online dating novels [url=http://loveepicentre.com/]dating in your thirties[/url] top black professional dating sites
myspace dating [url=http://loveepicentre.com/taketour.php]science dating[/url] intercial dating central

Anonymous said...

[url=http://loveepicentre.com/][img]http://loveepicentre.com/uploades/photos/10.jpg[/img][/url]
com dating interracial [url=http://loveepicentre.com/taketour.php]christian dating and kissing[/url] afro dating
dating a black girl [url=http://loveepicentre.com/advice.php]how often talk phone first dating[/url] malaysia dating club
jehovah dating non jehovah [url=http://loveepicentre.com/faq.php]dating site for asian men[/url] dating drawers

Anonymous said...

[url=http://loveepicentre.com/faq.php][img]http://loveepicentre.com/uploades/photos/1.jpg[/img][/url]
singles profile dating [url=http://loveepicentre.com/testimonials.php]buffalo dating[/url] recent radiocarbon dating
italy free dating site [url=http://loveepicentre.com/articles.php]linx dating[/url] dating tips for 6th graders
coming soon singes not dating [url=http://loveepicentre.com/faq.php]asian dating jacksonville[/url] dating links chat

Anonymous said...

[url=http://loveepicentre.com][img]http://loveepicentre.com/uploades/photos/4.jpg[/img][/url]
artists dating companionship networking [url=http://loveepicentre.com/]free online dating in edmonton canada[/url] dating expectations boys and girls
best sex dating site [url=http://loveepicentre.com/]dating ebook[/url] falkland islands dating service
final fantasy dating sim code [url=http://loveepicentre.com/]who is tyson ritter dating[/url] tila's hot spot dating site

Anonymous said...

[url=http://loveepicentre.com/map.php][img]http://loveepicentre.com/uploades/photos/4.jpg[/img][/url]
best internet dating site in ny [url=http://loveepicentre.com/faq.php]real world brooklyn whos dating[/url] email dating tips for men
vegetarian dating vancouer wa [url=http://loveepicentre.com/]amyb 518 free dating[/url] georgia adult dating
japan online dating [url=http://loveepicentre.com/]dating message board california[/url] dating site for married peopel

Anonymous said...

[url=http://loveepicentre.com/articles.php][img]http://loveepicentre.com/uploades/photos/8.jpg[/img][/url]
smart people dating sites [url=http://loveepicentre.com/success_stories.php]thurau single dating male in relationship[/url] done dating life coach
live phone sex dating [url=http://loveepicentre.com/testimonials.php]united kingdom dating and marriage culture[/url] free dating site forums
dating online dating internet dating [url=http://loveepicentre.com/]rich chinese women for dating[/url] gay dating a player

Anonymous said...

[url=http://loveepicentre.com/map.php][img]http://loveepicentre.com/uploades/photos/5.jpg[/img][/url]
speed dating in st louis mo [url=http://loveepicentre.com]eiken dating sim[/url] speed dating venues victoria bc
free online bbw dating sites [url=http://loveepicentre.com/success_stories.php]new best online dating site[/url] free internet dating service single site
cincinnati dating clubs [url=http://loveepicentre.com/]dating advice ignored[/url] sextreme dating erotic

Anonymous said...

dating in hungary http://loveepicentre.com/ best indian dating site

Anonymous said...

ebook truth about diamonds http://audiobookscollection.co.uk/de/Stephen-G-Kochan/m119219/ barbara marx hubbard ebook [url=http://audiobookscollection.co.uk/Robotics/c3107/?page=2]what is ebook[/url] aluratek libre ebook reader pro black

Anonymous said...

ebook sas http://audiobookscollection.co.uk/it/Microsoft-FrontPage-2002-Unleashed/p226982/ inexpensive ebook readers [url=http://audiobookscollection.co.uk/Bringing-Out-The-Best-In-Everyone-You-Coach/p141611/]sweeney todd free ebook[/url] ebook on english punctuation

Anonymous said...

download ebook struts 2 http://audiobookscollection.co.uk/fr/Parents-Families/c1050/?page=15 amys stripped down guitar method ebook [url=http://audiobookscollection.co.uk/Book-2-Shopaholic-Takes-Manhattan-Shopaholic/p19597/]free ebook downloads mac[/url] free ebook template downloads

Anonymous said...

heal your body ebook http://audiobooksplanet.co.uk/The-2000-2005-World-Outlook-for-Pork/p227397/ ebook tokyo station [url=http://audiobooksplanet.co.uk/it/Peter-Ubel/m100352/]sony ebook sales[/url] maigret's pipe ebook

Anonymous said...

ancient portals of heaven ebook http://audiobooksworld.co.uk/de/B-cher-auf-Deutsch/c1005/?page=5 ebook cover php [url=http://audiobooksworld.co.uk/Writing/c1404/?page=38]the stone fox on ebook[/url] sanders of the river ebook

Anonymous said...

gpl brochure create software http://buyoem.co.uk/product-15257/Fission-Mac skybrite software [url=http://buyoem.co.uk/es/manufacturer-2/Microsoft]symantec software download[/url] teradyne genrad software purchase
[url=http://buyoem.co.uk/fr/category-200-204/Extensions-de-logiciel]Extensions de logiciel - Download OEM, Software Sale, OEM Software[/url] service trade software
[url=http://buyoem.co.uk/product-36890/RealVNC-Viewer-Plus-1-2][img]http://buyoem.co.uk/image/2.gif[/img][/url]

Anonymous said...

gps software pinpoint location earthmate http://buyoemsoftware.co.uk/product-36372/LC-TECH-FILERECOVERY-2011-for-Windows-Enterprise-5-0 gay planner software [url=http://buyoemsoftware.co.uk/product-16560/Folder-icon-Maker-X-Mac]media planner software[/url] meade telescope iss software download
[url=http://buyoemsoftware.co.uk/category-1/Operation-Systems?page=2]Operation Systems - Software Store[/url] original thinkpad 2621-420 software
[url=http://buyoemsoftware.co.uk/product-33192/Network-Security-Protector-2-8][img]http://buyoem.co.uk/image/6.gif[/img][/url]

Anonymous said...

Hey! This is the third time visiting now and I personally just wanted to say I truley
fancy looking through your web site. I have decided to bookmark it at delicious.
com with your title: Blogger: miljon�r innan 30 and your Website address: http://www.

blogger.com/comment.g?blogID=36961344&postID=3786931158037401978.
I hope this is ok with you, I'm trying to give your wonderful blog a bit more exposure. Be back soon.

Here is my weblog - pvc

Anonymous said...

adaptec software user instructions http://buyoemsoftware.co.uk/es/product-35528/Axure-RP-Pro-6-0-for-MacOSX billing clinic software [url=http://buyoemsoftware.co.uk/product-36284/OO-DiskRecovery-7-1-x32]what is proprietary software[/url] acore backup software
[url=http://buyoemsoftware.co.uk/product-37380/Chily-Registry-Cleaner-7-1]Chily Registry Cleaner 7.1 - Software Store[/url] xrd software
[url=http://buyoemsoftware.co.uk/es/product-15941/TinkerTool-3-2-Mac][img]http://buyoem.co.uk/image/2.gif[/img][/url]

Anonymous said...

tender participation software http://buyoemsoftware.co.uk/product-36102/SnowFox-Audio-Converter-1-5 seo software search engine optimization [url=http://buyoemsoftware.co.uk/product-35245/Joboshare-iPhone-Ringtone-Maker-1-0-MacOSX]sequel software[/url] slide show software free
[url=http://buyoemsoftware.co.uk/es/category-100-112/Multimedias-y-entretenimiento]Multimedias y entretenimiento - Software Store[/url] woodward governor service tool software
[url=http://buyoemsoftware.co.uk/product-35539/HistoryHound-1-9-MacOSX][img]http://buyoem.co.uk/image/5.gif[/img][/url]

Anonymous said...

It's hard to find knowledgeable people about this topic, however, you seem like you know what you're talκing
аbout! Τhаnks

Also visit my blog pοst HTTP://www.lindenchamber.net/userinfo.php?uid=29152

Anonymous said...

I hаvе to thank уou for the efforts you've put in penning this blog. I'm hoping tο сhecκ out thе sаmе high-grade blοg posts by yοu in thе future as ωell.
In truth, your cгeative wrіting abіlities has insρired me to get my οwn sіte now ;)

Ϻy web blοg free card sharing server cccam server|server cardsharing|skybox f3 cardsharing|cccam|cardsharing anbieter|cccam pay server|cccam server premium|dreambox|server dreambox|buy cardsharing|cardsharing|cardsharing server|dreambox 800|free card sharing server|satellite cardsharing kings|test line cccam|card sharing|card sharing servers|cardsharing canalsat|cccam line|cccam test line|free cccam server|sat keys|satellite cardsharing| cccam server|server cardsharing|skybox f3 cardsharing|cccam|cardsharing anbieter|cccam pay server|cccam server premium|dreambox|server dreambox|buy cardsharing|cardsharing|cardsharing server|dreambox 800|free card sharing server|satellite cardsharing kings|test line cccam|card sharing|card sharing servers|cardsharing canalsat|cccam line|cccam test line|free cccam server|sat keys|satellite cardsharing| cccam server|server cardsharing|skybox f3 cardsharing|cccam|cardsharing anbieter|cccam pay server|cccam server premium|dreambox|server dreambox|buy cardsharing|cardsharing|cardsharing server|dreambox 800|free card sharing server|satellite cardsharing kings|test line cccam|card sharing|card sharing servers|cardsharing canalsat|cccam line|cccam test line|free cccam server|sat keys|satellite cardsharing|

Anonymous said...

[url=http://redbrickstore.co.uk/products/retin-a-0-02-.htm][img]http://onlinemedistore.com/6.jpg[/img][/url]
massachusetts board of registration of pharmacy http://redbrickstore.co.uk/categories/anti-diabetic.htm canadian pharmacy caverta [url=http://redbrickstore.co.uk/products/mentax.htm]pharmacy technician jobs pharmaceutical companies[/url]
connecticut medicaid pharmacy dispensing fee http://redbrickstore.co.uk/products/flomax.htm walmart pharmacy stings [url=http://redbrickstore.co.uk/products/hangoff-helper.htm]hangoff helper[/url]
pharmacy robbery shooting http://redbrickstore.co.uk/products/valtrex.htm gladson pharmacy design [url=http://redbrickstore.co.uk/products/aceon.htm]pharmacy technician careers on long island[/url]
prescription plus pharmacy http://redbrickstore.co.uk/products/dramamine.htm pharmacy articles about controlled substance act [url=http://redbrickstore.co.uk/products/hydrochlorothiazide.htm]hydrochlorothiazide[/url]

Anonymous said...

I would like to thank you for the efforts you've put in writing this web site. I am hoping the same high-grade blog post from you in the upcoming as well. Actually your creative writing skills has encouraged me to get my own blog now. Actually the blogging is spreading its wings rapidly. Your write up is a good example of it.

Also visit my homepage :: http://manual.catiatve.org/index.php?title=Usuario:OPQBrenda

Anonymous said...

What�s Taking place i'm new to this, I stumbled upon this I've found It absolutely useful and it has
aided me out loads. I hope to give a contribution & assist different customers like its aided me.

Great job.

my homepage uk dating site

Anonymous said...

After research a number of of the blog posts in your website now, and I actually like your
means of blogging. I bookmarked it to my bookmark web site checklist and might be checking again soon.
Pls check out my website as effectively and let me know what
you think.

Also visit my webpage - http://www.pariscitybreaks.com/

Anonymous said...

I have realized that online degree is getting favorite because attaining your
degree online has developed into a popular method for many people.
Quite a few people have never had an opportunity to attend
a normal college or university but seek the improved earning possibilities and career advancement that a Bachelor's Degree gives. Still hers might have a qualification in one training but wish to pursue anything they already have an interest in.

Also visit my website :: match dating

Anonymous said...

I've observed in the world these days, video games will be the latest phenomenon with kids of all ages. There are times when it may be difficult to drag your kids away from the video games. If you want the very best of both worlds, there are several educational video games for kids. Interesting post.

my webpage :: totally free dating websites

Anonymous said...

Whats up! I simply would like to give a huge thumbs up for the great info you've gotten right here on this post. I can be coming again to your blog for more soon.

Here is my weblog moodle.ufpr.br

Anonymous said...

Hi there! Do you know if they make any plugins to help with Search Engine
Optimization? I'm trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I'm not seeing
very good gains. If you know of any please share. Kudos!


Here is my homepage 100 free dating websites

Anonymous said...

The very heart of your writing while sounding agreeable at first, did
not settle very well with me personally after some time. Somewhere
throughout the paragraphs you actually were able to make me a believer
but only for a while. I still have got a problem with your jumps in assumptions and one would do nicely to help fill
in all those breaks. If you actually can accomplish
that, I will certainly be fascinated.

my webpage ... adults dating site

Anonymous said...

I get pleasure from, result in I discovered exactly what I was
having a look for. You have ended my 4 day lengthy hunt!
God Bless you man. Have a nice day. Bye

Here is my weblog: dating search

Anonymous said...

you are really a good webmaster. The site loading speed
is amazing. It seems that you're doing any unique trick. Furthermore, The contents are masterwork. you have done a great job on this topic!

My blog - jbcourse.com

Anonymous said...

Spot on with this write-up, I really suppose this website needs way more
consideration. I�ll probably be once more
to learn way more, thanks for that info.

Also visit my page :: websites dating

Anonymous said...

Hey very cool blog!! Guy .. Beautiful .. Wonderful .
. I'll bookmark your site and take the feeds additionally�I am happy to search out a lot of helpful information right here within the post, we want develop extra strategies on this regard, thanks for sharing. . . . . .

Feel free to visit my page: wiki.otaku-irc.fr

Anonymous said...

Thank you for the auspicious writeup. It in fact
was a amusement account it. Look advanced to more added agreeable from you!
By the way, how could we communicate?

Here is my web-site: free dating at

Anonymous said...

Can you tell us more about this? I'd care to find out some additional information.

Visit my website - bock of ra online

Anonymous said...

Hey! Would you mind if I share your blog
with my twitter group? There's a lot of people that I think would really enjoy your content. Please let me know. Many thanks

my web site; heart dating

Anonymous said...

You actually make it seem so easy together with your presentation however I to find this matter to be actually something which I feel I might never understand.

It kind of feels too complex and extremely huge for me.
I am taking a look forward on your subsequent publish, I will try to get the grasp
of it!

Also visit my page; fuckbook

Anonymous said...

Thanks designed for sharing such a fastidious thought, piece of writing
is pleasant, thats why i have read it fully

Look into my webpage book auf ra kostenlos spielen

Anonymous said...

I have been checking out many of your posts and i can state pretty nice stuff.
I will make sure to bookmark your website.

Look into my page - facebook sex

Anonymous said...

Hello, I enjoy reading all of your article.
I wanted to write a little comment to support you.

My homepage Download Autoclicker Adfly

Anonymous said...

I do not even know the way I stopped up here, but I believed this
put up was once good. I don't realize who you're but certainly you're going to a famous blogger if you happen to aren't already.
Cheers!

Feel free to surf to my website; Funny Clips

Anonymous said...

Thanks for any other great post. The place else
may just anybody get that type of information in such an ideal manner of writing?

I have a presentation subsequent week, and I'm at the look for such info.

Feel free to visit my web blog: Funny Beer Belly Videos

Anonymous said...

I think this is one of the most important info for me.
And i'm glad reading your article. But should remark on few general things, The web site style is great, the articles is really great : D. Good job, cheers

my blog ... password cracker

Anonymous said...

I know this if off topic but I'm looking into starting my own weblog and was wondering what all is required to get set up? I'm assuming having a blog like yours would cost a pretty
penny? I'm not very internet smart so I'm not 100% certain.
Any suggestions or advice would be greatly appreciated.
Kudos

My weblog forgot my password

Anonymous said...

I am curious to find out what blog system you're working with? I'm experiencing some
minor security problems with my latest site and
I'd like to find something more safe. Do you have any solutions?

my page :: Aimbot and Wallhack

Anonymous said...

Hello, I enjoy reading through your article post.
I like to write a little comment to support you.

My site ... play and get Minecraft for free

Anonymous said...

Hi there would you mind sharing which blog platform you're working with? I'm going to start my own blog
in the near future but I'm having a hard time making a decision between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal. The reason I ask is because your layout seems different then most blogs and I'm
looking for something unique. P.S My apologies for being off-topic but I had
to ask!

Look at my weblog; earnmoney

Anonymous said...

Thanks to my father who shared with me about this web site, this web site is really amazing.my blog post free minecraft account

Anonymous said...

I'm amazed, I have to admit. Rarely do I encounter a blog that's both educative
and engaging, and without a doubt, you have hit the nail on the head.
The issue is something that too few folks are speaking intelligently
about. I'm very happy that I came across this in my search for something concerning this.

my blog post ... Adfly Auto Clicker

Anonymous said...

constantly i used to read smaller content that also clear their motive, and
that is also happening with this piece of writing which I am
reading at this time.

My weblog - minecraft beta

Anonymous said...

Excellent goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you're just extremely great. I actually like what you've acquired here, really like what you are stating and
the way in which you say it. You make it enjoyable
and you still care for to keep it sensible. I cant wait to read far more from you.
This is really a wonderful site.

Visit my web-site rar password cracker

Anonymous said...

Right here is the right webpage for everyone who
wants to find out about this topic. You understand so much its
almost tough to argue with you (not that I actually will need to…HaHa).
You definitely put a fresh spin on a topic that has been written about
for years. Excellent stuff, just great!

Look into my web-site: Hack Into Twitter User Accounts To Get Data Back

Anonymous said...

jail dating http://loveepicentre.com/success_stories/ dating huge titts
whats ftw mean dating [url=http://loveepicentre.com/articles/]dating a man going through divorce[/url] speed dating meetup phoenix
dating join now [url=http://loveepicentre.com/map/]dating network for people in relationships[/url] ebony and ivory dating [url=http://loveepicentre.com/user/ironman555/]ironman555[/url] voted best dating site

Anonymous said...

Highly descriptive article, I liked that bit. Will there be a part 2?My webpage - Winrar password cracker

Anonymous said...

compensated dating websites hong kong http://loveepicentre.com/advice/ free otome dating games
christian online dating website [url=http://loveepicentre.com/faq/]messianic christian dating[/url] lesbian dating on webcam videos
andy roddick dating [url=http://loveepicentre.com/advice/]online dating definitions[/url] videos of dominant dating wives [url=http://loveepicentre.com/user/prettybettyefosa/]prettybettyefosa[/url] fuckbook dating network

Anonymous said...

international dating sites http://loveepicentre.com/articles/ italian black dating
bi fem dating uk [url=http://loveepicentre.com/map/]what is 420 in dating[/url] dating fender pick ups
dating fender stratocaster [url=http://loveepicentre.com/contact/]leeza lesbian dating game howard stern[/url] jessica simpson dating who [url=http://loveepicentre.com/user/alexed/]alexed[/url] gay teen dating websites

Anonymous said...

dating services palm beach county florida http://loveepicentre.com/testimonials/ her first time dating a woman
top 10 don'ts of dating [url=http://loveepicentre.com/map/]new york and tailor made dating[/url] e-mail of dating scam in nigeria
finger lakes new york dating services [url=http://loveepicentre.com/contact/]good dating rules for men[/url] credit card register dating site [url=http://loveepicentre.com/user/bdubs/]bdubs[/url] acceleration dating clinical trail

Anonymous said...

Why users still make use of to read news papers when in this technological globe everything is
presented on web?

Here is my web-site :: cheat in castle ville

Anonymous said...

Thanks for any other great article. The place else may anyone get that kind of information in such an ideal method of writing?
I've a presentation subsequent week, and I am on the look for such info.

my web page making money online for free

Anonymous said...

you are in reality a just right webmaster.
The site loading velocity is incredible. It kind of feels that you're doing any distinctive trick. Also, The contents are masterpiece. you have performed a magnificent task in this subject!

Also visit my blog ... playstation network card paypal

Anonymous said...

Free PDF Password Remover Tools http://www.pdfpasswordremover.
tk - PDF Unlocker - Unlock Any Secured PDF File For Free.
The best PDF Password Removal Software For Free Download

Now I am going away to do my breakfast, when having my breakfast
coming over again to read more news.

Anonymous said...

Thanks in favor of sharing such a fastidious thinking, paragraph
is fastidious, thats why i have read it fully

My page; Great GPT Site

Anonymous said...

Mitt tips:
Amortera hälften och sätt den andra hälften i en öronmärkt indexfond typ Avanza Zero eller Nordnets superfonder utan avgift. Därefter ta en del av fondkapitalet säg vart 10:e år och extra amortera när bindningstiden löper ut. Då kan jag garantera att över tid kommer det bli en sund placering. Och med en inflation på 2% per år kommer det värdemässigt gå snabbare mot noll i skuld.

Anonymous said...

Hallå

Ansök om en snabb och bekväm lån för att betala räkningar och att starta en ny finansiering dina projekt på en billigaste ränta på 3%. Inte att kontakta oss idag via: credithome@blumail.org med lånebeloppet behövs som vår lägsta låneerbjudande är 1,000.00 till något val av lånebeloppet. Jag är certifierad, registrerad och legit långivare. Du kan kontakta mig idag om du är intresserad av att få ett lån från oss ...

Lån Sökande Detaljer

(1) fullständiga namn:
(2) belopp som krävs som lån:
(3) Lån varaktighet:
(4) Telefonnummer:
(5) Land:
(6) Stat / Provins:

OBS: alla svar ska sändas till: credithome@blumail.org för snabb behandling.
Tack

Herr Elijah Roland

elijah roland said...

Ansöka om en snabb och bekväm lån för att betala räkningar och att starta en ny finansiering av ditt projekt på en billigaste ränta på 2%. Inte att kontakta oss idag via: elijahloanfirm@outlook.com med lånebeloppet behövs eftersom vårt minsta lån erbjudande är 1,000.00 till något val av lånebeloppet . Jag är certifierad, registrerad och legit långivare. Du kan kontakta mig idag om du är intresserad av att få detta lån, kontakta mig för mer information om lånet processen, processen som lånevillkoren och hur lånet kommer att överföras till dig. Jag behöver din brådskande svar om du är intresserad.

pato smith said...

God dag till alla i denna webbplats skulle vittna om hur jag blev räddningen av Mr, Sergey Shikunov När jag var rip off.
Jag är fru, Blanca Payne vid namn. Jag bor i sverige, jag vill använda detta medium för att varna alla lånesökande att vara mycket försiktig eftersom det finns bedrägerier allt månader sedan var jag ekonomiskt ansträngda, och på grund av min desperation jag var lurad av flera online långivare. Jag hade nästan förlorat hoppet, tills en vän till mig hänvisade mig till en mycket pålitlig långivare som heter Mr, Sergey Shikunov som låna mig ett lån på $ 100,000 i 8timmar utan någon stress.
Om du behöver någon form av lån bara att kontakta honom maila via: (sergeyshikunov@yahoo.com) det är därför jag använder detta medium för att varna alla lånesökande på grund av fan jag passerade i händerna på dessa bedrägliga långivare. och hur jag var räddningen av herr, SERGEY SHIKUNOV.

Och jag vet inte ens min fiende att passera genom ett sådant helvete som jag gått i händerna på dessa bedrägliga online långivare, vill jag också att du hjälper mig vidarebefordra denna information till andra som är i behov av ett lån när du har fått ditt lån Mrs Blanca Payne, jag ber att Gud ska ge honom. livslängd Gud välsigne honom för alltid för det goda han har gjort i mitt liv.
Fru, Blanca Payne

Kelvin Luis said...

Hej alla jag heter Timothy godis, är här för att vittna hur jag lurad av olika lån långivare från site.I var i behov av ett lån och jag tillämpas från olika lån långivare från denna mycket site.They bad mig att betala en viss mängd pengar på annan grund, men jag har aldrig få min loan.This var hur jag förlorade summan av 5000EURO .Jag var nu i skuld eftersom jag lånade pengar från en friend.One dag en vän till mig presentera mig för KELVIN LUISS.He berättade mig hur han har hjälpt honom med lån på flera fall utan delay.I var rädd och aldrig tro him.He uppmana mig att lita på honom, det var hur jag presentera för honom genom hans email{kellvinluisloanhome@gmail.com}.He berättade att han kommer att erbjuda mig lånet som jag bara behöver följa dem.Jag gjorde som han sa till mig och utan dröjsmål, jag fick mitt lån som han tidigare löfte. Är här för att berätta att de flesta av de lån långivare på denna webbplats är bedragare. Om du behöver verkligen en äkta lån Vänligen träffa KELVIN Luiss genom sin e-post kellvinluisloanhome@gmail.com.He är ett registrerat tillförlitlig lån långivare.