Det gör att ökningen på 12.000 denna månad har jag fått jobba ihop med egen kraft. Strategin är för närvarande alltså ca 8.000 i månadssparande i fonder i slutet på månaden samt ammortering på lägenhetslånet på 5.000 varje månad (13.000 per månad i sparande). Ligger alltså 1.000 kr efter plan denna månad eftersom jag bara sparat 12.000 men det kompenseras nästa månad när jag får lite extra lön tack vare traktamentet vid tjänsteresan för några veckor sen. Överblicken försvåras något av att jag sen förra månaden har flyttat över lite mer till fonderna då jag hade onödigt mycket pengar på lönekontot.
Tanken är nu att jag varje månad ska ha 5.000 kr på lönekontot när lönen kommer, har jag istället 7.000 flyttas 2.000 över till fonderna samma dag som nya lönen kommer in. Som ni ser kommer det innebära ett extra fondköp denna månad då jag givetvis inte kommer göra av med 5.000 kr på 12 dagar.
Pengar jag drar in på firman kommer jag hålla utanför dessa beräkningar och låta de pengarna vara kvar på mitt nystartade plusgirokonto. Sen flyttar jag över lite i klump när jag känner att jag har koll på att det räcker till moms och skatt och kostnader förknippade med företagandet.
du lägger mkt pengar på boendet och svälter på skitmat... har du inte tänk på att flytta och billigare?
ReplyDeleteTycker du 1800 kr per månad i boendekostand (avgift + ränta på lånet) är mycket?
ReplyDeleteDe flesta jag känner i Stockholm betalar minst dubbelt så mycket om de bor 2 stycken ihop och 3-4 gånger så mycket om de bor själva.
Får man fråga på hur många kvm du bor?
ReplyDeleteHur ser er boendestandard ut egentligen? Delar ni på en tvåa? Hur många kvm? Med tanke på skulden á 70000 kr gissar jag att ca 1500 är avgift och 300 ränta, stämmer det? En sådan avgift på en tvåa vore ju mycket fördelaktigt men kanske inte lika bra på en etta. Hur som helst lär det inte vara helt enkelt att få ned boendekostnaden ytterligare.
ReplyDeleteVi bor i en 1,5:a på 50 kvadrat. Min del av skulden är numera 45.000 (resten av mitt lån är CNS) avgiften är mycket riktigt ca 3000 kr som vi delar på dvs 1500 kr var.
ReplyDeleteEn tanke: Vill minnas att de "slutgiltiga" målet är att kunna leva på direktavkastningen från dina värdepapper. Problemet är väl att i fonder brukar alla utdelningar automatiskt återinvesteras. I ditt nuvarande skede då du fortfarande bygger upp förmögenheten är detta bra, men senare vill du väl få ut dessa pengar på ditt konto? För att få det måste du placera om investeringarna till aktier istället. När planerar du att göra detta? Tänk på att om dina fonder ökar i värde kommer reavinsten göra detsamma, vilket kan göra det dyrt att vänta. Jag skulle vilja säga att ju tidigare du placerar dina investeringar i aktier desto bättre.
ReplyDeleteTaktiken i grova drag är att placera i ca 50% i räntefonder och 50% i aktifond tills börsen vänder neråt. Då antingen försöka kliva av och sätta allt i räntefond ett tag eller tjäna pengar även i nedgången genom Xact Bear. Sen när börsen verkar ha bottnat och förhoppningvis går in i en lång uppåtgående trend igen, kliver jag in med någonstans kring 0,5 miljon i fördelat på 10 aktier med hög direktavkastning.
ReplyDeleteNu ligger fokus på att få ihop kapital genom att spara minst 10.000-15.000 varje månad.
Det låter ju som en rätt bra plan, som du säkert kommer lyckas bra med i grova drag. Den absoluta toppen och botten är ju givetvis svår att pricka. En fördel med att vänta med aktierna är ju också att du har tid att lära dig att analysera dem fundamentalt, om du inte redan kan det.
ReplyDeleteNär din del av lånet på 45.000:- är borta kommer du då att låta din flickvän ensam betala räntan på sin del och endast betala din halva av månadskostnaden?
ReplyDeleteUtan din flickvän som medlåntagare skulle du faktiskt tvingas låna dubbla beloppet och betala en hel månadsavgift istället för en halv. Som jag ser det är det självklart att man delar på räntekostnaden, även om skuldbördan är olika.
Som du ser försöker jag lista ut hur långt du är villig att gå för att kräma in den "sista kronan" i spargrisen.
Självklart betalar man bara ränta på den delen av lånet man själv har kvar. Min flickvän fick ett arv ungefär 1 år efter att vi köpte lägenhetne så hon har redan betalat av halva lånet. Vilket gör att jag stått för alla ränta sen dess.
ReplyDeleteProblem uppstår dock vid deklarationen då vi står på lånet gemensamt och skatteavdraget fördelas 50/50 oavsett vem som egentligen är skyldig vad. Det har jag förlorat lite på och hon tjänat lite.
Förstår inte riktigt ditt resonemang om att jag skulle tvingats låna dubbelt om det inte vore för henne. Hon har betalat av sin halva på lånet redan och kan då givetvis inte behöva betala ränta på ett lån hon inte har, i så fall hade det ju varit rätt värdelöst att betala av lånet för henne.
Går att välja vem som skall få ränteavdraget, grattis!!;)
ReplyDeleteOk, min utgångspunkt var ifall den ena är betalar av sin del i rask takt, och den andre kanske inte har ekonomisk möjlighet att betala av på lånet över huvud taget.
ReplyDeleteMin poäng var att ett lägenhetsköp är ett gemensamt företag som kanske bara är möjligt ifall man är just två (framförallt här i stockholm där en 2:a i närförort nu ligger uppåt 2 miljoner och där kapitalkostnaden blir en stor del av den totala boendekostnaden).
Fast jag fick naturligtvis det svar jag väntade mig från dig och jag hade blivit besviken annars.