Sunday, August 30, 2015

Frågestund igen?

Tycker inlägget med era frågor och mina svar i maj blev rätt bra. http://miljonar.blogspot.se/2015/05/svar-pa-era-fragor.html

Fick ni svar på alla frågor eller ska vi köra en ny omgång?

13 comments:

 1. Hur förberedd känner du dig på livet som ekonomiskt oberoende?
  Det verkar ha sina sidor, se t ex
  www.madfientist.com/emotions-of-fi/
  och https://www.quora.com/What-is-the-biggest-surprise-about-getting-rich
  Vore intressant att höra dina tankar kring detta.

  ReplyDelete
 2. ...och denna: http://www.madfientist.com/happiness-through-subtraction/

  ReplyDelete
 3. Anonymous11:10 PM

  Jag har också kört en strategi med stabila utdelningsaktier på large cap för att kunna runda av mitt yrkesliv så snart som möjligt (har vanlig depå och ligger på ca 30' efter skatt i utdelningar för året). Jag rannsakade dock mig själv tidigare i våras och kom jag fram till att mitt underliggande motiv är att jag inte trivs med mitt yrke. Jag tycker att jag känner igen mig själv i dig och ditt sätt att resonera efter att ha läst en del på bloggen, kan det vara så att du inte trivs med ditt jobb/inte vill jobba 40h per vecka? Vad hindrar dig från att starta en egen firma i nuläget? Från att jobba med exempelvis välgörenhet (har för mig att dessa två alternativ dryftats i tidigare inlägg)? För egen del har jag nu ett nytt jobb som jag trivs rätt bra med. Jag kommer dock att fortsätta utdelningsstrategin då en ny lägenhet eller en sommarstuga står på inköpslistan (på relativt lång sikt dock)...

  ReplyDelete
 4. Anonymous4:20 AM

  Hej! Här är en fråga jag måste få svar på innan jag blir galen. Har googlat sönder Google snart! Hur styrs en aktiekurs? Om efterfrågan är jättestor men ingen säljer, ökar kursen ändå? Och om den inte gör det, räcker det med ett enda avslut för att hela kursen ska öka? Tex ett bolag har en miljon aktier som kostar 20kr styck, jag lägger ut 1 aktie till försäljning för 50kr och nån köper den, har då kursen gått upp till 50kr bara för det? Har lite svårt att förklara mina funderingar men om du eller nån annan vet precis hur detta funkar så skriv gärna allt ni orkar! Väldigt tacksam för svar!

  ReplyDelete
 5. Om ingen säljer blir det inga avslut och kursen står still. Men om en aktie säljs för 50 kr så kommer det stå som senaste avslut. Mer intressant för dig som äger aktien är nog var det finns köpare i orderboken dvs om du ser att det finns någon som vill betala 30 kr styck för 1000 aktier. Du kan hela tiden när börsen är öppen se vad folk vill sälja och köpa för och kursen ligger då mitt emellan dessa nivåer kan man säga.

  ReplyDelete
 6. Anonymous11:48 AM

  Tänk om det blir såhär? ;)
  http://uk.businessinsider.com/minecraft-founder-feels-isolated-unhappy-2015-8

  Sett flera rekommendationer att bäst ligga lågt med saldot för att inte rubba social "balans" i onödan. Förmodligen inget egentligt problem för dig m.a.o. :)

  ReplyDelete
 7. Anonymous4:56 PM

  Fler blogginlägg om ditt privatliv och eventuella resor i tjänsten och hur du bäst sparar pengar där (likt de blogginlägg du gjorde för ett par år sedan).

  Skulle även vara intressant med bilder som läggs upp, t.ex på dina superbilliga måltider som du äter varje dag och mer info kring vad de innehåller och kostnaden kring dessa.

  ReplyDelete
 8. Anonymous8:52 PM

  Tycker du att det var värt att utbilda sig? Tog du studielån?

  ReplyDelete
 9. Det vore intressant att veta hur du förbereder dig mentalt på en ev. stundande nedgång i höst. Förstår att du ser köpläget men hur mycket bryr du dig att din befintliga portföljs värde sjunker? Med inställningen att "aldrig sälja" så kanske inte nedgången påverkar dig alls?

  ReplyDelete
 10. Vilken är din sämsta affär någonsin?
  Vilken är din bästa affär någonsin?
  Slår du index?
  Tror du index står högre eller lägre om två år?
  Sysslar du med trading när det blåser riktigt mycket på börsen?
  När det gäller saker i hemmet så som säng, soffa, tv osv.. köper du dyra saker med bra kvalle eller kör du begagnat och billigast?
  Vilka poddar lyssnar du regelbundet på och vilken av dom är bäst? Ekonomiskt tema alltså.
  Tror du att medelsvensson som inte är lika insatt i aktiemarknaden som du är skulle gynnas av att enbart köra indexfonder istället för att ens försöka med aktier?

  Där har du några frågor =)

  ReplyDelete
 11. Anonymous1:38 PM

  Fler blogginlägg om lättlagade billiga måltider som innehåller en del protein :)

  ReplyDelete
 12. Anonymous5:13 PM

  Är verkligen att slippa jobba det högst ställda idealet för dig? Jag köper en situation där man kanske arbetar lite mindre och lite mer på sina egna villkor men jag hade blivit oerhört understimulerad av att inte jobba. Utan att ha ett oerhört flashigt arbete känner jag att få lösa problem och i intellektuellt sällskap få stöta och blöta frågor är oerhört stimulerande. Även den sociala aspekten av att få slänga lite käft med kollegor är viktig för mig.

  I den bästa av världar kommer jag alltid få ha ett sånt här jobb, om än kanske på deltid i takt med stigande ålder och förmögenhet.

  ReplyDelete
 13. Tack, då stänger vi frågelådan för denna gång.

  Svar kommer i nytt inlägg inom kort.

  ReplyDelete