Wednesday, October 22, 2014

Nära ett delmål

Börjar nu närma mig ett mål som jag haft senaste året. Nämligen att komma upp till nivån för att kunna bli Private Banking-kund hos Avanza, vilket kräver 3 miljoner i kapital samlat hos dem. Förutom att det är en kul grej som känns som en milstolpe så skulle det innebära en bolåneränta på 1,24% jämfört med de 1,8% som jag har idag. Detta förutsätter dock att man lånar minst 1 miljon och belånar lägenheten till max 50%. Det skulle innebära att jag höjer upp min bolån något från dagens 900.000 kr, vilket ju också underlättar för att ta mig sista biten upp till 3 miljoner i kapital. Att få min lägenhet värderad till lite över 2 miljoner är inga problem.

Läget hade varit bättre om jag var fullinvesterad i aktier och fonder. Nu har jag nämligen en del av mina pengar utanför Avanza då jag fått bättre sparränta på annat håll än vad jag kunnat få via sparkonto på Avanza. Så den lägre bolåneräntan äts till viss del upp av lägre sparränta. 

Blev ju aldrig några köp på svenska börsen, saknades en del i nedgången förra veckan för att komma ner till mina planerade köpnivåer. Och nu har det ju gått upp rätt mycket så nu känns ett köp ganska långt bort. Det gör att jag nog också avvaktar lite med att samla alla pengar hos Avanza för att kunna komma upp i nivån för Private Banking.

Ryssland surar vidare. Ligger ändå lite lite plus där. Främst tack vare Carnegie Rysslandsfond som ligger plus 7% från mitt snittköp samt att jag sålde en del på index 1400 och köpte tillbaka på index 1300 för några månader sen. Har ju tidigare i år köpt Rysslandsfonder för 1 miljon netto. Och har nu börjat månadsspara 15.000 kr i månaden i Ryssland.

Drygt 1,5 miljon väntar på en nedgång utanför den svenska aktiemarknaden.

10 comments:

 1. Anonymous10:55 PM

  Om du har 1,5 miljon i kontanter varför inte då bara betala av bostadslånet så du slipper det framöver?

  ReplyDelete
 2. Anonymous11:46 PM

  Om man kan få högre avkastning på pengarna i aktier än vad man tvingas betala i ränta så är det mer lönt att spara i aktier.

  ReplyDelete
 3. Anonymous7:36 AM

  Varför inte maxbelåna lägenheten hos vanlig bank och skjuta in allt i en defensiv utdelningsportfölj?

  ReplyDelete
 4. Anonymous3:55 PM

  Så brukar det låta i slutet av en lång börsuppgång...

  ReplyDelete
 5. Anonymous12:29 PM

  Om ni är sambos får ni ju slå ihop er ekonomi när ni räknar totalen för PB på Avanza! (Hon har väl nått sparande iaf?)

  ReplyDelete
 6. Anonymous1:09 AM

  Tänker du inte fel? Tror inte du får räkna in bostaden, eller lånet, i summan för att nå PB. Däremot företaget tex.

  ReplyDelete
 7. Anonymous6:01 PM

  Var skriver han något om att han räknar in bostaden i de 3 miljonerna? Vad jag kan se skriver han bara om att öka på belåningen på sin bostad för att få loss tillräckligt mycket kapital för att kunna ha 3 miljoner i kapital hos Avanza.

  Det låter kanske lite konstigt att man skulle vilja belåna sig högre för att få in mer pengar på banken, men om man därigenom kan komma åt ett bolån med mycket lägre ränta är det ju mycket möjligt att man därigenom sänker sin månadskostnad...

  ReplyDelete
 8. Anonymous6:35 PM

  I tidigare poster har han oftast räknat in bostadens värdeökning (minus lånet) som tillgång. I denna post antas att kunna belåna från sin gamla bank för att nå PB gränsen.

  Det senare går knappast. Bankerna, inkl. Avanza, vill ha ensamrätt på lägenheten!

  ReplyDelete
 9. Anonymous7:18 PM

  Hejsan! Jag undrar vad som varit kämpigast att nå beloppsmässigt? Var det dina första 100 000 kr, första miljonen, tredje miljonen etc? Det svar jag hoppas på är att det varit svårast i början. :-) P.S. Du är min idol. D.S.

  ReplyDelete
 10. Anonymous8:10 AM

  Hej,

  Igår googlade jag texten "första miljonen är svårast"..och hittade fram till din blogg.

  1. Jag gratulerar dig för din målmedveten spar och investerings-strategi

  2. Jag läste igenom hela ditt blogg på en dag :) Vi har mycket gemensamt..vi båda lever extremt snålt och investerar målmedvetet. Jag började 2009 med 220 000 kronor..och nådde min första miljionen 2011...allt via akiter. Slutat jobba 2012, reste en hel del och idag lever 8-9 månader utomlands. Jag är 37 år gammal och ”pensonerad”..och sköter mina aktieplaceringar :)

  3. Mitt nästa mål är 10 miljoner kronor (tror inte att jag hinner före min 40års dag)..men jag är väldigt motiverad..efter att ha läst din blogg .)

  Lycka till!!

  ReplyDelete