Tuesday, January 28, 2014

Att bli sambo

När jag som nyseparerat för knappt 2 år sen köpte min nuvarande lägenhet var ju en förhoppning att någon gång i framtiden bli sambo och därför köpte jag en något större lägenhet än jag egentligen hade behövt. Tyckte priset och avgiften var såpass bra att jag var villig att ta den risken att lägga några kronor extra varje månad på några extra kvadratmeter. Här kan den intresserade läsa lite mer om lägenhetsköpet

Har en boendekostnad på ca 3200 kr inkl allt. Som nu alltså ska bli halverad när min tjej flyttar in hos mig senare i vår. Upplägget vi valt är att under första året kommer vi dela boendekostnaden rakt av, dvs jag äger bostaden och lånen och betalar alla kostnader. Sen får jag 1600 kr i månaden av min tjej. Förhållandet är ändå ganska nytt och dumt att binda upp sig för hårt från början.

Har inte varit speciellt tuffa förhandlingar, då vi både ser fram mot att bli sambos och båda tycker vi får en jättebra månadskostnad för boendet. Men det har ändå inte varit helt lätt att hitta ett rättvist upplägg, men då det inte ingår någon amortering i boendekostnaden känns den ändå ganska rättvist att bara dela boendekostnaden rakt av. Jag binder ju upp en del kapital i mitt boende som jag annars kunde fått ränta på, men å andra sidan så får inte hon ta del av eventuell värdestegring trots att hon betalar halva bolåneräntan. Vi pratade även om att skriva något papper på att hon skulle ha rätt att köpa in sig till ett fastställt belopp om ett år, men skrotade dom planerna.

Lägenheten är på ca 45 kvadrat så hoppas och tror att det kommer funka bra att bo 2 personer här under ganska lång tid.

18 comments:

 1. Anonymous8:38 AM

  Ett litet tips, gör det inte svårare än vad det är.

  ReplyDelete
 2. Anonymous10:29 AM

  Du borde nog ta betalt för halva räntekostnaden, om inte kapitalkostnaden. Kapitalkostnaden, hela kapitalet som sitter i bostaden, får man ju numera ta ut i andrahandshyra. Så nog är du snäll som bara tar betalt för löpande utgifter. För du tar inte "boendekostnaden" som du säger, den inkluderar räntekostnader åtminstone. Din sambo kommer alltså bo med rabatt.

  ReplyDelete
 3. Anonymous11:30 AM

  Börja inte hålla på med kronor och ören i varje detalj.
  Det kan bli irriterande och kosta ditt förhållande.

  Du har hittat någon som betalar halva hyran. Det räcker. Var glad. Kramas mer.

  ReplyDelete
 4. Anonymous12:55 PM

  Shiiit förstår inte hur du pallar vara så snåll mot din tjej. hårfin gräns på att vara snål och idiot?

  ReplyDelete
 5. Anonymous1:36 PM

  Snål? Det är väl inte mer än rätt att hon betalar halva hyran om hon bor där?

  Dock hade jag själv inte krävt att flickvännen betalar halva min räntekostnad om det är jag som står som ägare på lägenheten.

  Lycka till!

  ReplyDelete
 6. Håller helt med om era synpunkter att man inte ska räkna ihjäl sig och krångla med sin respektive om pengar.

  Men håller inte med om att hon får en så dålig deal. Jag har ju bundit upp över 1 miljon i detta boende som gör att vi får en lägre boendekostnad tack vare låga lån.

  ReplyDelete
 7. Anonymous5:06 PM

  Hej
  Jag jobbar extra och sparar till en språkresa i sommar. Just nu har jag cirka 5000 kr och jag undrar om du har något bra tips på placeringar? Jag läste att Ryssland kan var a bra nu innan OS?

  Tack

  ReplyDelete
 8. Äsch, 1600 kr är bra som det är tycker jag. Annars hade ni kunnat ha ett upplägg där du står för lägenheten och hon står för ex matinköp, eller något liknande som är lika i kostnad.

  @anonymous: om du behöver pengar till sommaren så bör du nog inte investera i aktier, speciellt inte i ryska aktier.

  ReplyDelete
 9. En otroligt viktig del att vara överens om avgifter vad gäller boendet för att få en bra struktur på att vara sambos.


  Mvh

  ReplyDelete
 10. Anonymous6:57 PM

  Tycker det är ett generöst och ok avtal du gjort med din kvinna.

  Om det blir lite mer stabilt om nåra år, är det bara att göra en värdering av bostaden då och låta henne köpa in sig om hon vill.
  Kalle56

  ReplyDelete
 11. Anonymous7:27 PM

  Väldigt fördelaktigt för henne. Du måste verkligen tycka om henne. Bra för dig med som halverar din boendekostnad.

  ReplyDelete
 12. Anonymous8:29 PM

  Va kul, grattis!!

  Uppskattar din blogg väldigt mycket och har följt den i flera år så det är riktigt roligt att du börjat blogga igen! Det inspirerar mig i min egen kamp att bli miljonär innan 30. Är 27år nu och har nått 60% av målet på mindre än 3 år (aktievinster + högt sparande och snålt leverne varje månad) så om jag fortsätter på i samma stil så kommer det gå vägen. Kan ibland känna ett starkt shoppingsug (har alltid älskat att shoppa kläder, skor, väskor), men då sätter jag mig vid datorn och kikar på min ekonomiska tabell, läser din blogg samt kollar på ett avsnitt av Lyxfällan så går suget ned.

  För övrigt så är det ett givande och tagande i varje förhållande. I mitt förhållande är det min sambo som betalar vår bil, men å andra sidan så tjänar han lite mer än mig och så länge han inte uttrycker någon önskan om att dela kostnaden så kommer jag själv inte heller ta upp det (övriga kostnader såsom tankning och boende delar vi däremot). Så ena sidan kan jag hålla med dig om att hon borde betala halva räntan då det är den faktiska kostnaden för boendet å andra sidan kan det uppfattas som sniket. Det ultimata hade varit om du inte berättat vad du hade i hyra och räntekostnader så hade det inte varit ett problem från första början.

  Som sagt, jag hoppas du fortsätter blogga and keep up the good work!

  ReplyDelete
 13. Anonymous1:12 PM

  Låter sunt, bra och enkelt upplägg med boendekostnaden i början av samboskapet. Vi har haft samma upplägg i drygt ett år nu och vi trivs båda bra med det.

  Förresten, hur tänker du kring Rysslandsfonderna såhär en månad in på året? Sitter själv med två R-fonder och hade förväntat mig en lite bättre resa under hösten. Ligger dock kvar tills vidare.
  Mvh, Eken

  ReplyDelete
 14. Anonymous8:52 PM

  Glöm inte att skriva ett papper som säger att lägenheten är din bara. Om ni varit sambo ett tag och separerar har hon rätt till halva lägenheten om ni inte skrivit nåt. Sambolafstiftningen är ganska stark i Sverige...

  ReplyDelete
  Replies
  1. Anonymous9:37 PM

   Detta gäller endast "om egendomen har förvärvats för gemensam användning" vilket inte är fallet för Miljonären.

   Delete
 15. Anonymous6:32 PM

  Äger man en BR när man ingår ett förhållande så äger man den även om man separerar. Det är bara om den införskaffades för ett gemensamt boende som den andra har rätt till halva. Däremot sånt som köps till det gemensamma boendet under förhållandet kommer att ingå i en eventuell bodelning.
  Annars ser jag inga konstigheter med att den ena parten äger boendet. Jag är gift och bor i villa, sambo sedan 15 år och äger 100% själv.

  ReplyDelete
 16. Anonymous3:52 PM

  Hej

  Tråkig men viktig fråga; har ni haft samtalet om att du inte vill ha barn (om detta fortfarande är din åsikt)?

  Jag lägger absolut ingen moralisk värdering i ditt ställningstagande men jag tror verkligen att det är en sådan fråga man bör prata igenom tidigt i förhållandet.

  Mvh
  starke Arvid

  ReplyDelete
 17. ÄR DU BEHOVET KRISTISK LÅNGT LÅN IGÅNG ELLER ÄR DU BEHOV LÅN ATT STARTA HAR EN SÄKERHET @ 2% RENTER FÖR FÖRETAG OCH PRIVAT
  SYFTEN? OM SÅ ÄR FALLET:
  Fyll och returnera
  Namn: ===
  Belopp som behövs: ===
  Varaktighet: ==
  land ==
  Syfte: ===
  Mobiltelefonnummer: ===
  Identifikationskort: ===
  Kontakta oss för mer information christloanfunds@gmail.com

  ReplyDelete