Thursday, September 17, 2009

Månadsrapporten kommer till helgen

Om vi inte ser ett av historiens största börsras imorgon så kommer den månadsrapport som jag publicerer på lördag bli den sista i bloggen. Bloggens syfte var att få följa min väg till 1 miljon kronor trots medelmåttig lön, inga speciella aktiekunskaper eller annan fördel som andra saknar. Bloggen har varit stor motivation för mig själv att sänka mina levnadskostnader, vet att den motiverat andra att börja spara också. Vilket är jättekul!

Tänkte att vi avslutar bloggen med en liten frågestund. Så passa på att ställa de frågor ni vill i kommentarsfältet på det här inlägget så ska jag göra mitt bästa för att svara. Återkommer med månadsrapporten, svar på era frågor och lite allmänna tankar om vägen till miljonen på lördag.

18 comments:

 1. Hur kommer ditt liv förändras efter att du uppnått första målet?
  Kommer du unna dig mer nu och dra ner på takten eller köra på som vanligt? Tack för väldigt intressant läsning.

  ReplyDelete
 2. Anonymous7:23 AM

  Hur mycket pengar har bloggen dragit in?

  ReplyDelete
 3. Anonymous8:24 AM

  Kommer du öppna en ny blogg för att nå 10 mille?
  Vad tror du om guld som förespråkas av Kiyosaki?

  ReplyDelete
 4. Anonymous8:35 AM

  När du nu nått en miljon som hela tiden varit ditt mål, känns det som du trodde att det skulle kännas eller känner du dig besvilen på känslan att avra miljonär.

  Ps. tack för en bra blogg. Ds.

  ReplyDelete
 5. Stort grattis, fantastisk prestation!

  ReplyDelete
 6. Stort grattis! Ett av de roligaste projekten jag följt på länge och ja, du har inspirarat mig att tänka stort!

  Vill veta ungefär samma saker som redan nämnts här ovan.

  ReplyDelete
 7. Anonymous9:37 AM

  Jag har en fråga jag skulle vilja ställa. Om Du hade 100 miljoner, vad skulle Du göra för pengarna, vart skulle Du leva, vad skulle Du köpa och hur skulle Ditt liv se ut?

  För övrigt vill jag tacka för en mycket trevlig, intressant och berikande blogg. Kul att Du vågar gå Din egen väg och inte lyssna på belackare. Jag önskar Dig all lycka i Dina framtida projekt.

  Lev Väl!

  //Spaniard

  ReplyDelete
 8. Mattias10:01 AM

  Lova att fira med oxfilé och ett gott rödvin med din flickvän för att ha nått delmål nr 1.


  Mattias

  ReplyDelete
 9. Andreas10:13 AM

  Grattis! Men varför stänga bloggen efter delmål ett? Har du tröttnat på att blogga? Nu tar vi sats mot nästa mål, 3 miljoner innan 35 år.

  ReplyDelete
 10. Anonymous12:08 PM

  Förstår om du tröttnat på bloggen lite, men det skulle vara kul med en uppdatering antingen när du når 2, 3, 4.. miljoner, alternativt en gång per år. Bara för att få veta hur det går. :-)

  ReplyDelete
 11. Marcus3:57 PM

  Jag undrar kring hur din syn på pengar förändrats under de här åren. Mer riskbenägen nu än när du startade? 10.000 kr är ju en mindre summa för dig nu, känns det mer avslappnat att satsa så mycket pengar, eller ligger du sömnlös när börsen svänger? :)

  ReplyDelete
 12. Linus Andersson4:08 PM

  Hur kom du in på sparaspåret och vad utgjorde starten för ditt sparade? Någon speciell händelse som fick dig att starta sparandet?

  Grym blogg annars. Min favorit faktiskt. Vore riktigt tråkigt om du skulle sluta..

  ReplyDelete
 13. Är du fortfarande ihop med flickvännen?

  Sedan du startade bloggen har du gått plus eller minus på din portfölj?

  Har du någon ev latent skatteskuld utifall du skulle realisera dina värden i din 1,000,000 portfölj? (lägenheten, aktier, fonder)

  Under tiden om du har haft det här målet, hur har du hanterat presenter/julklappar till flickvännen och familjen? Jag brukar undanbe mig att få presenter för att då känner jag mig tvingad att köpa tillbaka. Och det blir ganska mycket per år. Speciellt om man som dig bara lever på 4,000 per månad. Då är ju varje hundring värd mycket. Hur har du hanterat det?

  Sparar din tjej seriöst som dig?

  Har du några vänner som du umgås med utanför jobbet? Om du har det hur hanterar du när dom vill gå ut och äta, gå på bio, ta en fika eller något annat som kostar pengar. Tröttnar inte dom på dig?
  Om du har vänner vad gör du med dom?

  Varför behöver du 10 miljoner? Din plan var att leva på avkastningen på dom om jag fattade det rätt. Men du har inte tänkt att skaffa barn. Och om du inte har några barn då behöver du inte lämna några pengar efter dig när du dör.
  Om vi säger att du blir 90 år. Och du slutar jobba när du är 40 år. Dvs, 50 år du behöver ha pengar för att klara dig. Istället för att bara leva på avkastningen av dina pengar så kan du räkna med att du tar ut en liten del av ditt kapital så att när du blir 90 så är allt borta. Då kommer det krävas mycket mindre pengar än dom 10 miljoner du behöver.

  Ex, har du fem miljoner och har femtio år att använda upp dom pengarna på innebär det att om du tar ut en lika stor del varje månad så får du ut 8,333:- i månaden! Och då har jag inte ens räknat med avkastningen du kommer att få på dom pengarna, vilket kommer vara enormt mycket under femtio år. Visserligen så sjunker den såklart ju mer pengar du behöver.

  Satt själv och räknade på det och tror att man bara behöver runt 2-2,500,000 miljoner för att klara sig och få en "normal" lön under femtio år om du räknar med avkastningen och att pengarna är slut efter perioden. Nu vart det långt det här, men varför är ditt mål 10 miljoner? Vad är det som ska hända när du har fått ihop dom 10 miljonerna som inte händer redan i ditt liv?

  Grattis miljonären! Härligt att du har klarat ditt mål och att ha en miljon i tillgångar är en mycket bra start på livet. Men glöm inte att pengarna är bara ett verktyg för kunna göra det man vill och drömmer om. Att ha pengar bara för att ha pengar är i sig inget mål. Bara om du kan använda dom till det du drömmer om

  ReplyDelete
 14. Grattis!

  Det skulle vara intressant och veta hur det känns nu, hur du tänker lägga upp din strategi. Kommer du fortsätta som du gjort eller köra på aggresivare. Har du tänkt att jobba kvar på ditt jobb tills du når 10 miljoner?

  I övrigt tack för en intressant och inspirerande blogg, mig har den iaf. motiverat! Har påbörjat samma resa, men ligger ett par år efter. ;)

  ReplyDelete
 15. Anonymous11:39 PM

  Grattis! Inspirerande att läsa!

  Känner du att du lever "snålt"? Eller har sparsamheten blivit en livsstil? Du har ju t.ex. beskrivit dona ganska spartanska måltider.

  Vad ska du göra när du nått 10 miljoner, leva annorlunda, sluta jobba? Helt enkelt, vad är ditt större övergipande mål här i livet, när du har fått ihop de pengar du vill?

  Lycka till framöver!
  /S

  ReplyDelete
 16. Anonymous1:53 AM

  Grattis!

  Hur många kronor av miljonen har du sparat ihop och hur mycket har du fått ihop genom värdestegring?

  /M

  ReplyDelete
 17. Anonymous4:57 AM

  Grymt bra fragor fran Nic

  ReplyDelete
 18. Stort grattis och bra kämpat!

  Jag undrar hur du tror samhället skulle se ut om fler hade en rejäl buffert som du har?

  Den stora vinsten skulle väl ligga hos den enskilda individen. Det borde ju göra folk lugnare i kristider, t ex vid uppsägningar.

  Vilka skulle förlora på att folk har en buffert? Konsumtionen borde ju gå ner om folk börjar spara. SMS-lån skulle ju inte vara en så lönsam branch. Hur skulle det gå för försäkringsbolag om folk redan har ett ekonomiskt skydd?

  ReplyDelete