Monday, November 17, 2008

Månadsrapport novemberTendensen börjar kännas igen. Fonderna har gått ner en del till senaste månaden. Tyvärr såpass mycket att nysparandet inte räckte till för att täcka nedgången. Har också skrivit ner värdet på lägenheten med några tusenlappar till. För att vara konsekvent och fortfarande räkna på ett extremt lågt värde på min tredjedels lägenhet.
Aktierna har klarat sig något bättre än fonderna. H&M och Mekonomen ligger mer eller mindre exakt på samma som inköp, Kungsleden har gått ner något.
En stor skillnad mot tidigare är att jag efter att ha lånat pengar för att köpa aktier är betydligt mer mån om att börsen nu snart ska vända uppåt. Tidigare har det faktiskt inte varit så jobbigt att börsen gått ner. Då jag varje månad gjort nya fondköp för ganska stor andel av min befintliga porfölj. Men nu har månadssparandet minskat då jag istället betalar av på lånet. Och dessutom har aktieporföljen ökat i och med lånet och nyköpet för 100 000 kr förra månaden.
Ett exempel som förklarar hur jag menar: För två månader sen fyllde jag på med aktiefonder motsvarande ca 5% av befintliga aktie/fondinnehavet (hade aktier/fonder för 360 000 och köpte nya andelar för 15 000 på en månad). Till att nu vara nere i mindre än hälften (då jag högst kommer upp i 10 000 kr i månadssparande när jag betalar av på lånet och detta sparande ska då sättas i förhållande till ca 430 000 i befintligt innehav av aktier/fonder).
Ligger ute med lite traktamente, övertid och utlägg för jobbet som tyvärr inte kommer in denna månad utan på decemberlönen. Som det ser ut nu kan lönen i december därför bli så bra att jag tillsammans med att lönekonot har fyllts på med några hundralappar i månaden kan göra ett aktieköp om ca 10 000 kr i början av januari. För visst är det bättre att fylla på i kapitalförsäkringen i början av januari jämfört med slutet av december? Har tjatat tidigare om Black Earth Farming och den börjar ju se prisvärd ut tycker jag som en liten krydda i portföljen bredvid något stabilare bolag som H&M.

37 comments:

 1. Anonymous8:16 PM

  Beträffande BEF så gjorde dem en usel kvartalsrapport, dessutom ingen utdelning. KÖP Volvo. kommer stiga många procent närmasta 5-10 åren.

  ReplyDelete
 2. Anonymous10:39 PM

  Vostok Nafta ska det vara, så får du en rejäl dos BEF på köpet men till en mindre risk! Annars ser EC Explorer bra ut som har en stor kassa och handlas idag till under den kassan.
  Om BEF gjorde en usel kvartalsrapport spelar ingen roll, den köper man för att den har en utvecklingspotential större ön exempelvis Volvo.

  ReplyDelete
 3. Anonymous10:54 PM

  Det kommer gå upp o ner tills januari...mest status quo. Vi har sett de största rasen men knappast de sista. Det blir nog ett par svettiga månader med usla nyheter blandat med lite hopp inför framtiden (om att det inte ska bli så långvarig nedgång) innan en uppgång kan skönjas, men aktiekurserna lär ju knappast pressas sådär jättemkt mer än vad de har just nu. Vissa bolag har tappat 90%!!...
  Med lite tur så vänder det upp jävligt fort vid sommaren 2009 eller kanske hösten 2009, då en bättre framtid kan skönjas i makrosiffrorna. Tills dess lär vi inte få några jätteökningar på aktierna dessvärre. Sen kommer raketerna igång och då är du glad att ha så mkt fonder o aktier ska du se. Själv är jag fortsatt likvid.

  En stilla undran är hur din lägenhet bara tappat 1,81% i värde när alla andra lägenheter i sthlmsområdet verkar ha tappat 10% senaste månaden enligt den befintliga statistiken som kom häromdan. Men å andra sidan brukar man ju säga att det ska vara en "varaktig" nedgång för att kunna skriva ner, du kanske tror att värdet ökar lika kraftigt närmsta 2 åren?...

  ReplyDelete
 4. Anonymous11:31 PM

  Jag tror att han sagt att lägenheten tidigare var undervärderad!

  ReplyDelete
 5. Anonymous7:49 AM

  miljonären, jag tror inte på dina siffror. det ser alldeles för bra ut. tror du vill uppvisa en måttlig nedgång, men i själva verket så har portföljerna rasat ca 20% sista månaden. menar du att dina högrisk fonder klarat sig bättre?

  ReplyDelete
 6. Anonym3: Har ju skrivit ner värdet på lägenheten tidigare också. Men som sagt har försökt undvika att höja/sänka värdet på lägenheten månadsvis. Utan istället ha en mycket låg värdering som jag justerar lite mindre.

  Anonym4: Ja jag menar att mina fonder gått ner betydligt mindre än 20% sista månaden i genomsnitt. Förklaringen till att det inte gått ner mer totalt sett är att en del av fonderna är räntefonder, samt att jag gjort nyinsättning i fonderna under månaden.

  ReplyDelete
 7. Anonymous9:19 AM

  Känns som det klassiska missbruks-syndromet. Förnekelse. Så mycket som du snackat om ryssland i denna s.k. blogg (ner runt 80 % i år). Och att du har "en liten del i räntefonter till framtida aktieköp" (som du är tvungen att låna till...) Nej miljonären. De där siffrorna tror vi inte ett dugg på.

  ReplyDelete
 8. Anonymous9:30 AM

  1. Ryssland ner 66% enligt EC
  2. Ryssland +/- 0 den senaste månaden enligt EC
  3. Miljonären investerar varje månad
  4. Han är väl ändå inte tvingad till att låna för att köpa aktier! Om han kan få en högre avkastning på aktier genom att låna är det väl bra. 100´ är ingen större summa!

  Jag tror att mattias behöver en grundkurs i matte...

  ReplyDelete
 9. Anonymous10:11 AM

  "Förklaringen till att det inte gått ner mer totalt sett är att en del av fonderna är räntefonder"

  Rimmar inte så bra som förklaring när samme man skrivit "har en liten del i räntefonter till framtida aktieköp".

  Jag tror inte en sekund på senaste rapporten. Med eller utan mattekurs.

  ReplyDelete
 10. Anonymous10:30 AM

  Tjena mannen,

  Hur stort är substansvärdet(byggkostnaden minus ev renoveringsbehov) på lägenheten?

  ReplyDelete
 11. Nu vet jag inte hur lång tid du har kvar innan 30 :)

  Men ligger du på knappa 600 kkr nu så lär nog målet få skjuta lite nu ?

  Vi ÄR i en lågkonjuktur (började internationellt 2007). Det är inte ngt konstigt förvisso dessa kommer med jämna mellanrum. Hur finanskrisen slår är lite oroväckande, men annars torde det börja gå uppåt om 2-3 år.

  Innan dess så komemr troligen både börser och lägenhetsvärde vara lågt. Räntorna är på väg nedåt - så räntefonderna kommer också vara lågt värderade.

  Som jag ser det är det en 2-3 års övervintring som gäller nu -det gäller att se till att ha ett jobb och reserver i kassan. Sedan kan man förviss ogöra aktieklipp, även om risken nu i börjkan är rel. stor att aktierna kan bli värdelösa, så har man j uen bra utväxlig att se fram emot om en 3-5 år :)

  /K

  ReplyDelete
 12. Anonymous12:20 PM

  SEK är väl svaret på varför siffrorna ser hyfsade ut i månadsrapporten.

  Glöm inte att Sverige har "devalverat 20-30% mot dollarn senaste halvåret.

  /Dubai-bo

  ReplyDelete
 13. Anonymous3:06 PM

  Efter att ha lånat pengar borde du vara betydligt mer mån om att dina aktier ger bra aktieudelning så att utdelningen täcker räntan i alla fall.

  ReplyDelete
 14. Anonymous7:05 PM

  inte fan har valutakursen devalverat eftersom den är flytande....

  ReplyDelete
 15. Anonymous8:16 PM

  Dubai-bo:
  När växelkursen är flytande så heter det appreciering och depreciering. Vid fast växelkurs är det revalvering och devalvering.

  ReplyDelete
 16. Anonymous10:38 PM

  Dubai-bon> kan du inte för skojs skull underhålla oss med ditt resonemang kring att det är SEK gentemot USD som hållit "miljonärens" "balansräkningen" hyfsat stabil...
  Tala gärna om hur det skulle påverkat honom positivt. Samma resonemang bör nämligen kunna tillämpas för att påpeka hur det varit honom en nackdel. (Ryssland-Olja-dollar t.ex.)

  ReplyDelete
 17. Anonymous11:06 PM

  Morningstar:

  "Valutaeffekten är förstås särskilt tydligt för Rysslandsfonderna, eftersom Moskvabörsen handlas i dollar."

  Jag tror att fler än en här behöver en grundkurs i matte...

  ReplyDelete
 18. Anonymous1:56 AM

  Miljonaren - bara att gratulera! En nedgang fran din topp i Augusti pa 654k till idag 577k ar inte illa i dessa tider. Sjalv toppade jag i maj i ar pa 1.506k vilket sedan dess har gatt ner till 1.318k trots att jag sparat 110k av lonen sedan maj. Ganska exakt 300k upp i rok med andra ord (har ca 50% pa banken och 50% i aktier och fonder).

  ReplyDelete
 19. Anonymous7:41 AM

  Menade att de flesta utlandsfonder har gått ner ganska mkt men när du börjar räkna i SEK så ser inte nergången så farlig ut eftersom kronans värde har fallit 20% senaste tiden mot de flesta större valutor.

  Dvs en rysk fond som handlas i dollar och backar 20% i värde har inte förlorat ngt när du räknar i SEK.

  /Dubai-bo

  ReplyDelete
 20. Anonymous8:31 AM

  ja allstå, det är ju knappast någon valutaeffekt i miljonärens balansräkning! Alla hans fonder och aktier handlas väl i svenska kronor, eller? Eller är det så att rysslandsfonderna och kina handlas i usd? I så fall är det väl bra för miljonären, för en USD förstärkning ökar ju värdet när han säljer fonderna?

  I övrigt vill jag tillägga att min bästa investering någonsin är min universitetsutbildning. Tog 270 000 kr i lån för en magisterexamen i ekonomi. Första jobbet efter examen 17000 kr i bruttolön på statlig myndighet, det var inte kul. Sex år efter examen har jag 50000 kr i bruttolön.

  Framtiden ser ljus ut, till skillnad från börsen.

  ReplyDelete
 21. Anonymous8:32 AM

  Glömde säga att jag redan betalat av CSN-lånet, så ingen börjar tjata om det.

  ReplyDelete
 22. Anonymous7:20 PM

  Märks att du jobbar på en statlig myndighet om du redan betalat av lånet...Det är korkat gjort rent ekonomiskt.
  Du får en årlig CSN ränta på säg 3% (vet ej exakt) men kan få tillbaka så mkt mer på ett vanligt sparkonto på marknaden, skatt inkluderat. Dessutom är det utan tvivel ett jäkla bra lån då räntan är överlägset lägst och dessutom skrivs av helt om du råkar dö...

  ReplyDelete
 23. Anonymous7:26 PM

  inga lån är bra leif! tro mig, jag jobbar på en internationell storbank. möjligtvis är lånen bra för banken, men inte för låntagarna :-)

  betydligt bättre att vara skuldfri, än att ha massa pengar på börsen. idag rasade det ju ytterligare 5%.

  kungsleden - 9%
  mekonomen - 0.37%
  h&m - 3.75%

  bra investering? nä. bra företag? ja.

  ReplyDelete
 24. Anonymous8:12 PM

  Jag kommer aldrig att förstå hur vissa här säger att miljonären har gjort en usel investering bara för att aktierna har sjunkit efter 1 månad.
  Buffett köpte för 1 månad sedan och det har sjunkit sedan dess, är Buffett då en dålig investerare?

  ReplyDelete
 25. Anonymous11:14 PM

  ääh var mest lite kaxig. Man får göra vad man själv vill...men faktum är att du faktiskt tjänar pengar på dina CSN lån. Har inte så bra koll på vilket företag som ger bäst ränta just nu men vi säger 5% ränta för enkelhetensskull. Om du då får in 5% i intäkt och drar av 30% av den summan så har vi 3,5% kvar i ren o skär kapitalvinst..om sen CSN tar ut 3% (eller som jag tror, ännu lägre ränta) så har du ju gjort dig en förtjänst UTAN risk. Dvs. en ren o skär arbitragevinst och det är win win på alla sätt för dig själv.

  ReplyDelete
 26. Anonymous4:01 PM

  Buffet är en oldtimer som börjat tappa greppet!

  - Skoja ba ;)

  Men han missade faktiskt uppgången i IT-boomen. Han missade även nedgången kan man säga.
  Hörde han prata sig varm för Coca Cola i någon filmsnutt, stabilt och bra.
  Intressant att lyssna på honom.

  \PD

  ReplyDelete
 27. Anonymous6:17 PM

  gosedos

  ReplyDelete
 28. Anonymous12:20 PM

  "Berkshire Hathaway Down Almost 50% From All-Time High As Stock Sinks Again"

  http://www.cnbc.com/id/27829392

  \PD

  ReplyDelete
 29. Anonymous1:42 PM

  Ja usch:

  http://finance.google.com/finance?q=Berkshire+Hathaway

  Har bara ökat med 845% sen 1990 och nu är Berkshire Hathaway ner lika mycket som index.
  Ännu värre blir det om man tar hänsyn till utdelningar.

  Bättre med räntekonto där får man ju bara sämre ränta än inflationen.

  ReplyDelete
 30. Anonymous12:04 AM

  Hur har H&M gått sen 1990? bättre eller sämre än +845%?

  11000%, kan det stämma?

  Lång länk kommer...

  http://chart.ecovision.se/scripts/chart.dll?profile=1600&methods=0&yscalechangepercent=1&forcetimescale=1&curveStyle=1&curveWidth=2&width=364&height=200&symbol=HM%20B,SSE&curveFill=1&curveFillColor=B1CACD&gridontop=1&gridcolor=CCB4AD&axiscolor=CCB4AD&backcolor=ffffff&altercolor=ffffff&imagebackcolor=ffffff&mode=0&days=0&startdate=1990-01-01&enddate=2008-11-22

  ReplyDelete
 31. Anonymous12:07 AM

  Dvs. Eat shit Hathaway o Buffet. ;) ;)
  Stefan Persson placering AB lär ju ha haft bättre avkastning än +845% om det bolaget nu funnits sen 1990....Ska man då följa Stefan Persson? Buffet känns ju som en småhandlare i jämförelse med +11000%...

  ReplyDelete
 32. Anonymous1:50 PM

  grabben, en nedskrivning på 20-30% på lägenheten är mer rimligt. 50% om ett år.

  ReplyDelete
 33. Anonymous2:29 PM

  Förklara igen varför han ska skriva ned lägenheten med 20-30% när han inte skrev upp lägenheten när den ökade.

  Kanske dags för någon att ta en grundkurs i redovisning, grabben!!!

  ReplyDelete
 34. Anonymous6:10 PM

  han skrev upp lägenheten från 225000 till 275000.

  prisbilden är idag lägre än den var 2007. folk får inte ens sålt sina lägenheter. en 175000 vore mer seriöst.

  ReplyDelete
 35. Bostadspriserär i dagsläget vanskligt. Den officiella statistiken talar om en prisnedgång på entalsprocent. I praktiken kan inte folk få sina objekt sålda ibland -så vad är priset egentligen ??

  Just nu skulle jag mycket väl kunna tänka mig 30% ned - men jag tror också att när primäreffekterna av finanskrisen har lagt sig så kommer lågkonjukturen dra ned bostads priserna med 25-35% - men på 2-3 års sikt

  /K

  ReplyDelete
 36. Anonymous2:17 PM

  http://www.hempris.se/

  ReplyDelete
 37. Anonymous11:16 AM

  Jag tror också vi får se en rejäl nedgång i bostadspriser. Tänk vilken extrem uppgång som vi haft och denna måste korrigeras innan vi kan nå en normal nivå. De som köp bostad på toppen kommer få vänta bra många år innan de får tillbaka sina pengar.

  Mardrömsscenariot är ju när folk blir tvingade att sälja sina bostäder för att de förlorar sina jobb och inte längre har råd att betala av på sina höga lån. Detta kommer man snart att märka av här i Göteborg med omnejd då många förlorat sina jobb på Volvo m.fl. underleverantörer. Tänk om både kvinnan och mannen jobbade där och blir varslade de kommer omöjligtvis ha råd att bo kvar i sitt nyinköpta hus.

  ReplyDelete