Monday, August 25, 2008

Idag köper jag aktier

Har ju velat lite fram och tillbaka om jag ska köpa bara aktier eller fonder och aktier denna månad. Pga av lite släpande lön med utlägg till jobbet innan semestern och fakturering i enskilda firman har jag för tillfället fått in väldigt mycket pengar på lönekontot. Därför har jag nästan 30 000 kr att köpa för mot normalt 15 000.

Har nu bestämt mig att det blir enbart aktier denna månad och köpen idag eller imorgon (beroende på hur snabbt pengarna förs över från lönekontot till kapitalförsäkringen). Jag kommer köpa i Kungsleden för 14 000 kr och i SCA för lika mycket.

Efter detta kommer jag alltså ha en aktieportfölj i min kapitalförsäkring på lite över 60 000 kr. Fördelat enligt mekonomen drygt 25 000, Kungsleden knappt 25 000 och SCA ca 14 000.

Förhoppningsvis hinner jag utöver ett månadssparande i fonder om 12 000 i månaden under resten av året med ett aktieköp till om ca 15 000 kr innan året är slut. Bolag som står nära till hands är NCC, H&M, LUPE, ABB, Scania etc.

Tror jag är som en shoppingberoende tjej, fast jag vill ha alla aktier istället för alla skor.

30 comments:

 1. Anonymous8:12 AM

  1. Får du utdelning i en kapitalförsäkring?

  2. Warren Buffett: With each investment you make, you should have the courage and the conviction to place at least ten percent of your net worth in that stock. I can’t be involved in 50 or 75 things. That´s a Noah’s Ark way of investing – you end up with a zoo. I like to put meaningful amounts of money in a few things.

  ReplyDelete
 2. Anonymous10:44 AM

  1. Svar Ja. Skattefritt. Såvida det inte är utländska aktier, då utgår 15% källskatt.

  ReplyDelete
 3. Anonymous11:08 AM

  Varför skulle just en shoppingberoende vara tjej? Fy på dig vad sexistisk du är!

  ReplyDelete
 4. Anonymous1:11 PM

  Eller teknikprylgalen kille...

  ReplyDelete
 5. Anonymous1:28 PM

  tjejer är ju shoppingberoende, det vet väl varenda kille. det är väl inget sexistiskt i det.

  ReplyDelete
 6. Anonymous2:53 PM

  Du som klagar på sexism: alla människor med ögon ser att tjejer är shoppingberoende.

  Att säga som det är är inte sexistiskt, även om jag noterat att ingen längre vågar säga sanningar i Sverige om de inte är i linje med feministpropagandan som vi dagligen blir överrösta med.

  Och snart finns det inga män kvar i det här landet. Bara kvinnor med ballar av stål och förfjollade män som försöker vara dessa till lags.

  ör att sammanfatta min åsikt till alla feminister där ute:

  Sug min purjo!

  Tack för ordet

  ReplyDelete
 7. Klokt att spara i aktier framför fonder.

  PÅ 30 år så försvinner drygt en tredjedel av hela kapitalet i fondavgifter om utvecklingen är likartad.

  ReplyDelete
 8. Anonymous8:31 AM

  Miljonären: Jadu, jag är inte säker på att Kungsleden är någon höjdare om fastigheterna börjar falla i pris.. Jag skulle inte gå in där än. Hold your horses. SCA kan nog gå helt ok i tider som detta.

  2:53 PM: Bra sagt!

  Berit:
  Jag har tyvärr samma uppfattning, de flesta tjejer är shoppingberoende av något slag. Tittar på Sex in the city osv.. shallow so shallow..
  Är det inte shopping så är det inredning som gäller.. eller skvaller.. Bortskämda av pappsen och mamsen. Och sen tror Ni att ni ska få toppjobb i styrelsen utan någon kompetens..?
  "jaaa men jag är ju kvinna och det borde vara jämlikt i styrelsen. Vi kvinnor har andra synpunkter som är bra att ta upp" Det räcker liksom inte...
  - Då får vi kvotera.

  Semester: "Sova i tält?!?!? Är du inte riktigt riktig, nej vi tar in på Hotell."

  Det är möjligt att det finns killar som är lika shoppinggalna, men de behöver jag inte bry mig om då jag inte behöver "stå ut" med dem. Dvs jag har inte större synpunkter i det fallet. Det är upp till er tjejer att lyfta fram saker som ni stör er på.

  Hur som haver.. Jag börjar också tröttna på allt feministiskt BS och daltande med saker hit och dit (Har blivit lite väl mkt). Förut var jag helt neutral men nu börjar det snart kännas som jag ändrar uppfattning. Det är inte alla som får en räkmacka genom livet. Vare sig du är tjej eller kille.

  If you girls want a war yoouu gooot a waaarr :)

  Jag förstår dock att ni kämpar med näbb och klor för ni är väl rädda det det ska bli som i muslim länder etc?? Där mannen styr lite (rätt mycke) väl mkt i mina ögon.

  Men har ni åstadkommit så mkt, ni feminister? Det finns nämligen en hel del vilsna tjejer där ute..

  Nåja, nu är jag väl på spytt skit i fel forum, för här inne gissar jag att det relativt förnuftigt ekonomiska tjejer, eller?? (försöker mildra lite)


  \Lucky luke(tar skydd bakom en sten)

  ReplyDelete
 9. Anonymous9:44 AM

  Kvinnor i Sverige klagar ganska mycket med tanke på hur bra dom har det.

  Dom har det precis lika bra som män, i många fall bättre.

  Lycka till med aktieköpen miljonären.

  ReplyDelete
 10. Anonymous9:55 AM

  Män i sverige klagar rätt mycket med tanke på hur bra de har det...

  Ja vad har vi feminister
  åstakommit?!

  Vad sägs om rösträtt för alla?
  Att kvinnor fått samma rättigheter och friheter som män, inför lagen ivarjefall... osv. Däremot verkar det ju kvarstå en hel del jobb med tanke på vad ni spyr ur er. Suck. Alla dessa begränsande könsnormer... Men som sagt. Detta är ju fel forum!

  Hoppas aktieköpen går bra! Jag håller tummarna.

  ReplyDelete
 11. Anonymous11:46 AM

  Jaja, rösträtt är väl självklart. Jag tycker också det ska vara jämlikt och allt det där, absolut!
  En sån oldtimer är jag inte... än =)

  Det är väl bara att man mest själv märkt att de tjejer man varit med gärna "stannar" hemma och tar han om hushållet etc. Gärna lever på ens pengar etc.. Bekväma...

  Tyvärr är jag inte påläst direkt i ämnet, men jag hasplar ur mig saker iaf.. So here goes

  De jag tänkte på med feminist är snevridningen som pågått under säg de senaste 10 åren, innan dess var det väl rätt bra?

  Klart vi män är djur, men det är juh ni också.

  Visst det finns säkert gamla stofiler till karlar som vill ha det som förr, där kanske ni behöver kämpa. Dessa gamla stofiler trycker även tillbaka oss "okunniga" (de vet ju alltid bäst), ja yngre män än dem alltså.

  Men har det inte blivit lite väl mycket på sistone med Gudrun och hela feministkåren hon har i hasorna. Tror inte de för med sig så speciellt mycket gott, men de är vad jag tror.

  Lycka till du me!

  \Lucky luke

  ReplyDelete
 12. Anonymous3:32 PM

  Glöm inte Margareta Winberg som satt på svenska UD i Brasilien och hävdade i brasiliansk media att svenska kvinnor inte vågade säga vad dom tänkte för alla svenska män misshandlade sina kvinnor.

  Rösträtt och lika inför lagen? Jag håller med om att båda könen har rösträtt. När det gäller lagstiftning är de flesta lagar utformade till kvinnors fördelar. Detta manifesteras bäst vid vårdnadstvister (läs igenom en sådan grabbar så får ni se).

  De som hävdar att kvinnor och män är lika inför lagen har helt enkelt ingen koll på svensk lagstiftning och framför allt inte på de lagar som ligger i pipen.

  ReplyDelete
 13. Anonymous5:37 PM

  Vi kör på med lite pladder i väntan på andra inlägg.. sorry miljonären om vi skitar ner din comment lista =)

  Ni kvinnor har egentligen makten över reproduktion.. Det kan nästan sägas vara en av de mest grundläggande makterna. Ni styr i högre grad över liv än vi.

  Men snart producerar de säkert sperma av dna (kanske de gör redan förresten?) så då är det bara att ta något blodprov från någon schysst kompis.

  Nu hör man den ena feministen efter den andra hävda att de ska spruta upp lite sperma själva och sedan uppfostra barnen utan karl. Det går lika bra påstår de.. Jaaa inte undra på att samhället blir som det blir.

  Båda föräldrar behövs för en bra uppfostran!

  \Lucky luke

  ReplyDelete
 14. Anonymous7:41 AM

  Hehe vad ni är lätta att provocera :) Jag tror på jämlikhet och samma lön för samma prestation.

  Däremot tror jag inte att en kvinna ska ha samma lön som en man bara för att hon är kvinna. Men gör dom samma jobb med samma bakgrund och lika bra jobb, då är det ju självklart att det ska belönas på samma sätt!

  Men det finns många män därute som inte tjänar lika bra som andra män, och det handlar om att man måste stå för sig själv, våga att chansa och ställa krav på sin arbetsgivare.

  Sen till slutsatsen, män och kvinnor är INTE lika. Kvinnor får barn, kvinnor ammar barn och barnet har en naturlig koppling till sin mamma på det sättet. Flickor behöver sina mammor i högre utsträckning och pojkar behöver sina pappor som rollmodell. Det går inte bara att säga rakt av att varannan gång ammar mannen och varannan kvinnan.

  Det går liksom inte, miljontals år av evolution och nu 2008 så säger vi nog är nog. Nu börjar vi insimenera osv osv.

  Vad handlar attraktion om överlag, jo att generna är kompatibla. Om Feminister börjar välja på grunder som "sjyst polare" och "bra feministiska värderingar" så kommer vi nog få flera genetiskt sjuka barn i detta land.

  ps. Det finns män som är shoppingberoende och kvinnor som är prylgalna. Sluta generalisera. Allt är inte svart och vitt.

  ReplyDelete
 15. Anonymous9:12 AM

  Klart man är lätt provocerad, det ligger juh i mina gener ;)

  Cobran, hugger på allt :)

  Jadu Berit, du verkar juh rätt vettig när allt kom omkring. Jag håller med dig i ditt senaste inlägg :)

  Klart man måste generalisera lite, annars blir de ingen fart på "debatten", heheh. Men ok allt är inte svart och vitt. Det finns några fler färger sägs det. Du har helt rätt.

  Piong piong .. *skjuter med handen*
  \Lucky luke

  ReplyDelete
 16. Anonymous9:41 AM

  Att män och kvinnor ska ha samma lön för lika jobb håller väl de flesta med om?!

  Det är väl snarare provocerande att en hel del (vita medelålders män för att generalisera lite till) uttalar sig om att kvinnor som grupp tjänar mindre för att kvinnor som individer inte vågar ta för sig... Jag kan dock förstå att det är svårt att se diskriminering då man själv är norm.

  Men även jag håller med i Berit's slutkläm: Sluta generalisera!

  Däremot tycker jag nog Berit ska tänka en gång till... Alla har rätt att leva som de vill. Och vill man skaffa barn får man göra det, på det sättet man bestämmer själv. Eller tycker Berit kanske att alla ska leva precis just som Berit??

  Nog om det. Och ursäkta miljonären att detta kom att handla om nått helt annat än din resa mot miljonen! Kan inte ditt nästa skämt vara rasistiskt eller homofobiskt så kan vi roa oss med en ny debatt? :)

  ReplyDelete
 17. Anonymous10:13 AM

  Du skriver "Det är väl snarare provocerande att en del uttalar sig om att kvinnor som grupp tjänar mindre för att kvinnor som individer inte vågar ta för sig... "

  Vad är det för provocerande med det? Hävdar Du att kvinnor tar för sig i lika stor utsträckning som män? I så fall upplever jag att Du inte ser verkligheten som den är utan så som Du önskar att den vore.

  Män har testosteron, på gott och ont, det har inte kvinnor. All forskning visar tydligt att män är mer benägna att ta risker än kvinnor, är mindre oroliga för negativa påföljder av att ta denna risk och har lättare för att anpassa sig i situationer som präglas av risktagande.

  Detta betyder i korthet att män svarar för majoriteten av alla bra och dåliga större händelser på detta jordklot.

  Typ krig och i princip varenda större uppfinning sedan 1700-talet (förlåt Marie Curie, men din insats var perifer).

  Ytterligare en intressant tankeställare för den som hävdar att kvinnor och män är lika: nämn en kvinna som har byggt upp ett företagsimperium under de senaste 100 åren. (Och nej Christina Stenbeck m fl räknas inte eftersom det var pappsen som byggde upp allt).

  Om kvinnor och män är lika, hur kommer det sig att Du inte kan komma på någon kvinna som matchar min fråga?

  I rest my case...

  ReplyDelete
 18. Anonymous12:31 PM

  What about Anita Roddick som skapade Body Shop?

  2000 butiker i 54 lander.

  Men det ar den enda jag vet. (finns sakert manga fler i andra varldsdelar)

  ReplyDelete
 19. Anonymous2:40 PM

  Roddick var den jag också kom att tänka på. Å andra sidan är det den enda jag kan komma på.

  Hmmmm

  ReplyDelete
 20. Anonymous3:08 PM

  Jag jobbar i en väldigt mansdominerad branch, där kvinnor är väldigt sällsynta (ni kanske kan gissa att det har något med teknik att göra). Att hitta en kompetent tjej står högt på daglistan kan jag lova. De tjejer som jobbar i denna branch verkar inte riktigt förstå att de kan pressa sina löner bra mycket högre just för att de är tjejer. Tyvärr är de väldigt återhållsamma och utnyttjar inte detta faktum.

  \PD

  ReplyDelete
 21. Anonymous5:06 PM

  En kvinna som har byggt upp ett företagsimperium under de senaste 100 åren?

  Ja, det finns inte många. Kanske har det med avsaknaden av testosteron att göra eller så har andra faktorer bidragit...

  Först 1873 fick även kvinnor studera på universiteten. (Då hade männen hållit på i 400 år)

  1846 avskaffades näringsförbudet för kvinnor.

  (1921 kom den allmäna röstträtten)

  1939 blev det olagligt att avskeda en kvinna för att hon förlovat eller gift sig.

  Fram till 1960 fanns särskillda kvinnolöner inskrivna i kollektivavtalen, 30-40% lägre än männens.

  1962 fick även kvinnor jobba natt.

  1983 så öppnas alla yrken för kvinnor.

  Jag hävdar med andra ord att det är lite mer än bara testosteron som spelar in...

  ReplyDelete
 22. Anonymous5:33 PM

  Jag håller med om att kvinnor historiskt sett har varit missgynnade i lagstiftningen. Men det har åtgärdats och jag upplever att kvinnor och män lever jämlikt i Sverige idag, trots att feministerna fortsätter att hävda motsatsen.

  Med andra ord har kvinnor haft sedan 1846 på sig (då näringsförbudet hävdes). Jag hittar inga egentliga svar på min fråga bara ursäkter. Anita Roddick är dock ett bra exempel som jag håller med om.

  Och när det gäller uppfinningar har ju flera av de största genombrotten gjorts av män som mer eller mindre hittat lösningar som de skrivit ned på en näsduk. Rimligtvis borde även kvinnor ha varit representerade i samma utsträckning, för när det gäller att tänka finns ingen "könsmaktsordning".

  Intressant att notera är också att det finns en hel del studier som påvisar en MYCKET tydlig skillnad i tävlingslust och prestationsförmåga under press mellan könen genomförd av amerikansk militär. De är öppna för allmänheten att ta del av!

  Faktum är att om män oh kvinnor möts i sporter/grenar där muskelstyrka inte spelar någon roll presterar männen generellt sett betydligt bättre, och deras prestationer försämras inte i samma utsträckning som kvinnornas av externa stresselement.

  Förklaringen var enligt studien bland annat kvinnors avsaknad av testosteron. Det jag har riktigt svårt att förstå är: VARFÖR? Varför måste alla feminister envisas med att säga att män och kvinnor är likadana? Varför accepterar de inte att det faktiskt finns skillnader mellan könen? Varför ljuger de och uppvisar systematiskt missvisande fakta som "styrker" att män och kvinnor är helt identiska?

  Varför?

  Ps Jag är lyckligt gift och tycker kvinnor är fantastiska i största allmänhet. Det är ultrafeminister som jag har svårt för. Och jag tycker det är tråkigt att det numera inte är politiskt korrekt att säga sanningen. Som tex att kvinnor och män är olika. Och att det är just dessa olikheter som vi är attraherade av hos varandra. Ds

  ReplyDelete
 23. Anonymous5:56 PM

  Ang sport kan vi ju ta upp OS-92 då en kinesiska tog guldet i skeettävlingen, dvs slog alla manliga konkurrenter då detta var en öppen gren (det är det inte nu längre). Vill jag med detta säga att kvinnor skjuter bättre än män? Att människor från Kina skjuter bättre? Att om man är uppvuxen i ett stort land skjuter bättre?

  Givetvis inte, jag vill bara påvisa att skillnaden mellan könen är mindre än skillnaden mellan individerna!

  Förövrigt har jag svårt för folk som anser att pojkar gillar blått och flickor rött...

  ReplyDelete
 24. Anonymous9:57 PM

  Bloggarn skiter väl i feminist diskutionen (och jag med för den delen), här inne iaf vill jag bara höra PENGA PRAT!

  ReplyDelete
 25. Anonymous11:22 PM

  Jämnställdhet får man först den dagen ni slutar klassa människor som "män" och "kvinnor"

  Att ni aldrig lär er. båda är människor,och skall som sådan betraktas, inte som man eller kvinna.

  ReplyDelete
 26. Anonymous7:43 AM

  FUSKMILJONÄR
  Vad är det egentligen som "miljonären" gör som är så speciellt?
  Får man bara räkna in lägenheten i sin förmögenhet så är ju var och varannan 30-åring i Sverige miljonär.
  Och de flesta lever ju inte så snålt som "miljonären"

  Som jag har förstått det så är definitionen på miljonär att man har minst en miljon i årlig inkomst, eller fem miljoner på banken.

  ReplyDelete
 27. Anonymous8:34 AM

  Till föregående anonym:

  Ramlade du ner från månen eller vad? Läs bloggen så vet du vad den handlar om...

  ReplyDelete
 28. Anonymous10:13 AM

  Min erfarenhet är att det är viktigt att kunna se livet som det är, inte att skapa en alternativ verklighet enligt modellen "så här vill jag att det skall vara".

  Jag vet att det är politiskt inkorrekt att säga att kvinnor och män är olika. Men det säger egentligen mer om yttrandefriheten i det här landet än om mig som individ.

  Jag alskar kvinnor, men jag tänker för den skull inte sluta att vara man. Och även jag har svårt för vissa människor men jag försöker alltid att vara artig och diplomatisk.

  Den här diskussionen har spårat ur. Den började med att en kommentar hävdade att kvinnor är shoppingberoende, vilket tydligen inte var OK att skriva. Det ansågs sexistiskt.

  Uppenbarligen lever inte vi på samma planet. Den planeten jag lever på är full av tjejer som är shoppingberoende. Och samtliga av mina "åsikter" är tagna från amerikanska militärens undersökningar på skillnader mellan könen, dvs faktiska studier.

  Men jag håller med om att om jag hade varit kvinna så hade jag nog också hävdat motsatsen. Vissa saker är helt enkelt för känslomässigt jobbiga att medge.

  ReplyDelete
 29. Anonymous7:58 AM

  I Rich Dad Poor Dad står det svart på vitt att man får inte ta upp sin kvinna som en tillgång. Tänk på det.

  ReplyDelete
 30. Anonymous4:28 PM

  7:58 AM :)

  Hehe, står det någonstans? Det har jag missat? Nej, jag tvivlar, har lyssnat på den många gånger. RK prickade en bra kvinna i Kim. Hon verkar bra, klok.

  Men kan man inte klassa "henne" som en "Asset" om hon drar in pengar till boet och som en "Liability" när hon tar pengarna ur boet?

  Hittils medger jag att jag bara haft kvinns som är en "liability", no doubt about it..

  \Tha man

  ReplyDelete