Sunday, August 17, 2008

Månadsrapport

Då var det återigen dags för månadssrapport. Även om jag skriver mindre under vissa perioder så ska jag göra mitt bästa för att fortsätta med månadssrapporterna på min väg mot miljonen. Tror dessa kommer ge en ganska spännande bild om man går tillbaka om 3-4 år och kollar hela resan mot miljonen.

För tillfället känns det som det går riktigt bra överlag, med ett undantag. Tyvärr är det ett ganska stort undantag dvs Ryssland. Landet där jag valt att investera större delen av mitt månadssparande senaste halvåret. Indien har ju gått riktigt bra med flera av indienfonderna upp runt 20% senaste månaden. Totalt sett har det gemensamma värdet av uppgången i Sverige, Indien, Kina etc lyckats "besegra" nedgången i Ryssland, vilket gjort att fonderna ökat med ca 7.000 kr i värde jämfört med för en månad sen. Till denna uppgång läggs sen månadssparandet från slutet av juli.

Månadssparandet förra månaden blev på bara 10.000 kr, pga att jag fick lite strul med lite utlägg från jobbet som jag skrev om tidigare. Det kommer dock kompenseras på denna lön som kommer om ungefär en vecka.

Har också fått in en del fakturering som släpat i enskild firman vilket tillsammans med ett större jobb jag gjorde under semestern gett 8.000 efter skatt. Genom dessa pengar och extra lönen denna månad planerar jag för ett fondsparande på 12.000 kr tillsammans med ett aktieköp på 15.000 kr innan den sista augusti. Dvs totalt 27.000 kr i sparande vilket motsvarar ca 12.000 kr mer än "normalt".

Livet i vardagen rullar på som vanligt, kommer gå en internutbildning via jobbet under hösten. Har fått löfte att det inte ska läggas utöver ordinarie arbetsuppgifter så jag hoppas att det stämmer, annars blir det tungt då jag jobbar ca 50 timmar i veckan nu. Plus lite uppdrag i enskilda firman, plus att jag försöker träna minst 5 timmar i veckan effektiv tid. Som jag skrivit tidigare blir det ju alltmer klart att det inte finns mycket pengar att tjäna på att dra ner kostnaderna. Ska jag få upp spartakten från dagens 15.000 kr i månaden i snitt är det ökade inkomster som gäller.

33 comments:

 1. Anonymous7:10 PM

  Intressant blogg! Vi lägger upp en länk till er på vår hemsida.

  ReplyDelete
 2. Anonymous8:28 PM

  Konstigt att fonderna inte ökat mer mannen? Det har ju svängt upp rejält på sistone!

  Kör på bara :-)

  Kan du lista vad du investerar i igen?

  Tips: Titta på Broström, NCC, Kungsleden, som rapporterar närmaste 1-2 veckorna.

  ReplyDelete
 3. Anonymous8:52 PM

  Jag tycker att du ska köpa lite xact bull nu när börsen har gått ner. Finns det något vackrare än:

  En indexfond (med låg avgift) som garanterat går bättre än index (långsiktigt) och som ger utdelning i pengar och inte andelar.

  ReplyDelete
 4. Kul att se att miljonären is back, har varit tomt ett tag med bloggandet..

  Jag tänkte höra med er experter vilken bok man ska läsa för att lära sig lite grundläggande om hur en ekonomim fungerar, jag har fått Vår Ekonomi av Klas Eklund rekommenderat, någon som har läst den och har några synpunkter på den?

  ReplyDelete
 5. Anonymous1:32 AM

  Vår ekonomi är bra och läsvärd som en grundläggande bok. Välinvesterade pengar för att få grepp om hur omvärlden påverkas oss.

  ReplyDelete
 6. Anonymous2:07 AM

  Skulle verkligen vilja att du börjar blogga aktivare igen. Har du några planer på att göra det?

  ReplyDelete
 7. Anonymous8:52 AM

  Skånepågen,

  Vår Ekonomi är en bra bok. Normalt sett en av de första böckerna man läser i Nationalekonomi på högskolan/universitetet.

  Ytterligare skulle jag vilja rekommendera följande ekonomilitteratur:
  - Karl Marx - Kapitalet
  -
  - artiklar i The Economist / Financial Times
  - Rich Dad Poor Dad (sorry!)
  Rogue Economics: Capitalism's New Reality
  Rogue Economics: Capitalism's New Reality

  Mvh,
  ekonomie magister i nationalekonomi

  ReplyDelete
 8. Anonymous9:20 AM

  Vilken rivstart Miljonären med en massa färska pengar att investera i fondandelar och aktier! Förhoppningsvis börjar börsen stiga framåt slutet av hösten i alla fall.
  Tänk dock på balans i livet med tanke på en massa jobb, utbildning och företaget. Låter som att du är inne i en väldigt intensiv period.
  Lycka till!
  LR

  ReplyDelete
 9. Tänk på att nedgången kan vara minst ett år till. Hur blir utgången då? Lite analyser eller tankar ifall detta inträffar, eller två år? Har du räknat på det?

  Mvh

  ReplyDelete
 10. Tack ska du ha för boktipsen,

  Jag börjar med Vår ekonomi och ser hur intressant det är, det kanske slutar med att jag tar en examen i nationalekonomi...=)

  Tackar för lånet av miljonärens bloggkommentarer så länge =)

  ReplyDelete
 11. Tack ska du ha för boktipsen,

  Jag börjar med Vår ekonomi och ser hur intressant det är, det kanske slutar med att jag tar en examen i nationalekonomi...=)

  Tackar för lånet av miljonärens bloggkommentarer så länge =)

  ReplyDelete
 12. Anonymous4:21 PM

  En ny regel: När miljonären bloggar högfrekvent är det dags att gå ur sina positioner på börsen, när han i stort sett slutat att skriva är det dags att gå in igen.

  Verkar stämma rätt bra. Hur som helst; jag tror på dig och din strategi på lång sikt miljonären, stå på dig!

  ReplyDelete
 13. Anonymous7:44 AM

  Denne extremt kostnadsmedvetna miljonär som snålar på kronor hit och dit.....

  och som lägger säkerligen minst 6000kr per år i fondavgifter till banken.

  Råd! skippa fonderna och äg aktier i längden tjänar du kraftfullt på detta. Dessutom kan du kanske på sikt leva på aktieutdelningen så som du sparar något som man inte kan göra på fonder såvida man inte säljer fonderna.

  ReplyDelete
 14. Anonymous12:38 PM

  HAHAHA du kan ju inte köpa Rysslandsfonder med hööööööga avgifter! EC Ryssland har ju bara gått upp med 1578% på tio år. Jag brukar köpa aktier direkt i ryssland, kina och indien, bara att börja med aktier som börjar på bokstaven A och arbeta sig framåt, finns ju inte så många företag i dessa länder. HAHA jag sparar ju faktiskt ett par procent per år i fondavgifter...

  ReplyDelete
 15. Anonymous2:40 AM

  Tjena riktigt intressant blogg, just nu är jag 19 år och har 1,6 mille^^ kämpa på!

  ReplyDelete
 16. Anonymous10:18 AM

  1,6 mille vid 19 års ålder. Om Du har dragit in dom själv- Respect. Om Du fått dom från förädrar eller dylikt- Skäms.

  Att flasha med hur mycket pengar man har är töntigt. Att göra det när det är mammsen och pappsen som står bakom är oförlåtligt.

  Och nej, jag är inte fattig och bitter. Jag är betydligt mer förmögen än Dig och jag har tjänat varje öre själv...

  ReplyDelete
 17. Anonymous11:20 AM

  Jävla tönt, den där 19-åringen..
  det har du så fan rätt i!

  men å andra sidan är jag både bitter och fattig...

  ReplyDelete
 18. Anonymous1:55 PM

  "Att flasha med hur mycket pengar man har är töntigt."

  "Jag är betydligt mer förmögen än Dig"

  Tack, nu har du fått det sagt. Känns det bättre nu? :)
  Förresten, måste bara tillägga en sak: Att flasha med hur mycket pengar man har är töntigt.

  ReplyDelete
 19. Anonymous1:57 PM

  Till föregående kommentar:

  Ja det känns bättre att ha fått det sagt. Och ja jag förstår att Du är både bitter och fattig, inte bara när det gäller pengar.

  ReplyDelete
 20. Anonymous2:18 PM

  Någon som tuggat taggtråd till frukost?

  ReplyDelete
 21. Anonymous4:13 PM

  Varför åker inte miljonären till norge? Det går att leva billigt där med och så skulle det hända något med dina resultat.
  Du skulle lätt varit miljonär om du åkt dit för 3 år sedan.

  ReplyDelete
 22. Anonymous11:30 PM

  skånepågen: de flesta på denna sajt skulle nog rekommendera RICH DAD POOR DAD, en väldigt revolutionerande bok när den kom ut & väldigt heltäckande bok som lär dig allt du behöver veta. (väldigt konkret och inspirerande)

  ReplyDelete
 23. Ja det har varit mycket snack om Rich Dad, Poor dad, men handlar inte den boken mer om investeringar? Jag vill ju lära mig mer hur en ekonommi fungerar.

  Jag har för övrigt redan beställt och fått boken Vår Ekonomi så nu ska jag bara läsa den med =)

  ReplyDelete
 24. Anonymous5:50 PM

  Rich dad handlar om små berättelser och anekdoter ur en påhittad persons liv. Den innehåller gott om faktafel men även ett par vettiga råd som t.ex. att köpa saker som genererar pengar, men å andra sidan vet ju redan alla detta förhoppningsvis...Dvs. köp aktier o du blir så småningom lite rikare ;) Det funkar sällan med trisslotter...

  Vår ekonomi är fan så mkt bättre och handlar om att ge dig en grundläggande förståelse för hur ekonomiska samband råder. Något som Kiyosaki inte vet mkt om i sina böcker. Han vet ju inte ens hur skattesystemet är uppbyggt.

  ReplyDelete
 25. Anonymous9:12 PM

  hej

  ReplyDelete
 26. Anonymous9:54 PM

  nej. jag läste nationalekonomi i 4 år till en magisterexamen. jobbar idag på en investmentbank i london. allt det där är jättebra, och man lär sig lite grafer hit o dit, som man kan snacka runt med.

  Rich Dad öppnade ögonen för mig. Det kanske inte är en "intellektuell" bok, eller särskilt teoretisk, men följer du principerna där i så kommer ditt liv gå tusan så mkt bättre, annars så hamnar du bakom ett skrivbord som mig, även om du har 50 papp i månaden netto.

  Inte värt det! fast ändå gör jag det... hmmm... människans dualitet är underlig !

  ReplyDelete
 27. Anonymous7:53 AM

  9:54 PM
  I hear you..
  Nej, det är inte värt det (sitta bakom ett skrivbord varenda jävla vardag, idag är jag så less på det.., meningslösa arbetsuppgifter där någon annan styr mitt liv (ofta i mitt tycke felaktiga beslut)). Frågar du någon annan av "nickedockorna" här så tycker de säkert att de har ett spännande och utvecklande jobb.. Men inte jag nej, för mig duger det tyvärr inte, vet inte varför (varför ska jag vara så jävla annorlunda) Va lätt det vore om man kunde tycka att jobbet var ok..
  Desirern efter att ta mig ur detta ekorrhjul är nu så stort så jag nästan spricker. Tyvärr är jag inte i närheten av dina 50 papp i netto heller så jag är riktigt nere idag =).
  En liten tröst är att Obducat gjorde ett ryck igår (det var på tiden).

  Är det dags för integrity (felstavat?) eller vad? Walk the talk?? Jag försöker samla kraft men man lyssnar väl för mycket på andra. Skulle helst syssla med egna projekt och investeringar istället.

  Så det är värdelöst att jobba på en investmentbank? Vad får du göra om dagarna?

  Hälsar
  \Tha man

  ReplyDelete
 28. Anonymous11:02 AM

  tja, värdelöst är väl ett relativt begrepp. man kanske inte vet vad man har innan man förlorar det. jämfört med studentlivet så är det ju givetvis kanon när det kommer in pengar, det är dock helt uppenbart att man inte kan hålla på så här hela livet.

  de personerna jag ser framför mig som har 5-10 års mer erfarenhet än mig, ingen av dom ser direkt "lyckliga" ut, även om de tjänar grova pengar och har stora fina hus (och stora lån!)

  i praktiken så innebär min roll att jag sitter vid ett skrivbord med en data (från ca 8.30-17.30), arbetar på cirka 7-8 olika kommersiella projekt samtidigt. detta innebär kanske att jag bollar kontakter med runt ett 30 tal olika personer samtidigt, så det är ett jävla ringande hela tiden! väldigt, väldigt stressigt då sällan allting går som smort!

  det är jättebra att jobba på storföretag för att lära sig, men som Rich Dad säger "Poor people work for money, Rich people work to learn".

  Privat så investerar jag i lite olika svenska bolag, samt är majoritetsägare i ett svenskt privatägt aktiebolag. Thats it. Jag är fast i ekorrhjulet som alla andra, kanske om 10 år ser det annorlunda ut.

  ReplyDelete
 29. Anonymous12:15 PM

  En bra bok som jag kan tipsa om är:
  Vägen till ekonomisk frihet, första miljonen om 7 år av Bodo Schäfer. Mycket läsvärd.

  HenrikGbg

  ReplyDelete
 30. Anonymous5:59 PM

  My dad brukar säga att den som jobbar för pengar hinner aldrig tjäna särskilt mycket.

  ReplyDelete
 31. Anonymous1:19 PM

  11:02 AM Thanks för info. Keep em koming.

  antonia: Ax:son Jonsson? Det låter vettigt. Vad rekommenderar din dad att man gör istället?

  Höddudu förresten antonia. Jag försökte gå in på din bloggsida, men du verkar ha ett massivt skript som säger "stopp eller liknande". Du får ta och lugna dig med att sätta trojaner och andra superscript i min dator.. dvs jag får varningar för din hemsida och virusprogrammet vill döda din sida.. Terminate quick and fast.
  Jag ska testa på annan dator, kanske går bättre..

  \Till next time
  Tha man

  ReplyDelete
 32. Anonymous5:24 PM

  Har inte en aning om varför du inte kunde komma in på min sida.
  Jag fick en plötslig uppsving på besökare, så jag blev den 7-e mest läste - visserligen har jag inte en aningom varför, men det kanske blockerade lite. Trojaner kör jag verkligen int.
  antonia/dock inte Ax:son Johnson :)

  ReplyDelete
 33. Anonymous10:14 AM

  Antonia:
  Testade en annan dator och då gick det (utan att den datorn krascha). Vet ej varför just denna dator strular.

  \Tha man

  ReplyDelete