Har vid ett par tillfällen tidigare i bloggen behandlat det här ämnet, men tycker det återigen är läge att kommentera det. Vi människor vänjer oss otroligt snabbt vid en viss materiell standard. Flera av kollegorna med barn pratade idag på jobbet om hur lätt det är att skämma bort barn, och barnen är inte tacksamma utan tar allt för givet. Har man åkt utomlands 2 gånger varje år som barn tycker man det är helt självklart att man ska göra det. Ger man sin tonåring 1000 kr per dag till nöjen, kommer han/hon vänja sig vid det mycket snabbt och tycka det är helt normalt att få dessa pengar. Ungefär så gick kollegornas prat och jag håller med om det till 100%.
Men jag skulle vilja påstå att vi vuxna är precis likadana. Hör man talas om någon kompis som tjänar 10 000 mer i månaden tycker man det låter jättemycket, men får man sen själv den lönen tycker man det är en helt normal lön efter någon månad. Byter man till en nyare TV tänker man på det första 2 dagarna sen känns det som man alltid haft en sån fin TV.
Det fina i krångsången är att min erfarenhet är att det faktiskt är precis lika lätt att vänja sig i andra riktningen. Att öka sitt sparande till 10% av lönen kanske känns helt omöjligt för vissa, men bestämmer man sig för att göra det kommer man efter 2-3 månader inte ens tänka på det. Då kommer den intressanta frågan om man ska nöja sig med 10% sparande eller sikta på 20%. För tro mig 20% kommer inte inte vara några problem. Det är när man kommit till runt 70% sparande som jag ligger på nu som utmaningen kommer när man ska höja till 80%. Då får man använda löneökningar eller alternativa inkomster för att öka sitt procentuella sparande.
Håller med dig och din arbets kollega till 100%
ReplyDeleteDet finns oftas väldigt mycket man kan skära ner på när det gäller utgifter som man igentligen inte böhöver. Och man märker inte så stor skillnad när dom utgifterna är borta.
Så du ska gå från 70% spar till 80%? Det var inte dåligt, jag hoppas att övergången blir smärtfri, eller ja mer eller mindre ialla fall :)
Visst vänjer man sig fort, men 80% procents sparande skulle nog bli lite väl mycket för mig. Men det ska bli spännande att se om du lyckas!
ReplyDeleteJag hade ~3000 över efter att ha betalat räkningarna på den tiden jag pluggade. Visst en del månader var väldigt skrala i slutet, men oftast så var det inga problem. 3000 numera hade knappt varit tillräckligt för maten en månad. Det är helt sick som man förändrar sitt leverne efter plånboken.
ReplyDeleteBra inlägg!
ReplyDeleteTror att många människor kan spara mer pengar än de egentligen gör. De värdesätter inte sitt sparande tillräckligt högt. Upplever även att vissa vissa människor bara måste spendera hela lönen varje månad - annars är det fel. De kanske helt enkelt måste tänka mer långsiktigt?
i helgen tänker jag bränna minst 2000 på öl och mat ute
ReplyDelete/mb
Anonymous: o fy fan
ReplyDeleteBra inlägg!
ReplyDeleteEfter en kort semester då jag gjorde av med många 100% mer per dag än vanligt kan jag bara hålla med. Mot slutet känns en utelunch för 5 euro (ca 45 kr) som billig trots att man normalt sett äter en bra måltid (hemlagad) för 10-15 kr.
Det är sånna här inlägg som du ska skriva, det är därför som iaf jag tittar in här emellanåt. Senaste tiden har det dock mest varit inlägg av karraktären "senaste tidens börsutveckling" eller månadssammanställningar, vilka är rätt tråkiga. Satsa på bloggens tema: sparande!
Jag gillar börsinläggen också.
ReplyDeleteMiljonären,
ReplyDeleteBra inlägg på länge!
Håller om innehållet helt och hållet också.
Vi sparar ca 50 % av nettoinkomsten. Har visserligen höga inkomster men har valt ett boende som kostar oss 5500 i månaden mot säg 25000 kr som många med inkomster liknande våra betalar, dvs man köper ett så dyrt hus man har råd med med sin inkomst och sedan kostar boende så mycket att man inte kan lägga undan så mycket utan räntor äter upp det mesta.
hej!
ReplyDeletekikar in.
Härligt att läsa din blogg! Vad har du för utbildning och vad jobbar du med?
ReplyDeletehttp://www.aftonbladet.se/nyheter/article2585431.ab
ReplyDeleteÄr detta miljonären kanske?
Hehe..
Ligger på 60%, med barn och bil. Tjänar bra och har låga omkostnader. Har en hushållsbudget i Excel där jag lagt in lite nyckeltal, då ser man direkt hur procenten ändras när man ändrar en kostnad eller intäkt. Det blir ett tävlingsmoment att passera procentulla delmål. Budget och stenhård uppföljning är ett måste om man ska ta de där sista procenten! Det går alltid att hitta bättre priser, men det allra bästa är att stryka kostnaden helt!
ReplyDeleteGrabben,
ReplyDeletevarför sparar du 80% av en lön som inte är speciellt mycket?
Jag sparar runt 25% av min lön och det innebär cirka 20,000 kr till avanzakontot per månad.
Du skriver aldrig någonting om dina karriärplaner, utan verkar nöja det med några tusenlappar extra per år???
Ingvar Kamprad, Niklas Zennström m.fl...
ReplyDeleteBlev dom miljonärer på att äta nudlar och investera i folkaktier?
Vad är en miljon idag överhuvudtaget? En fjärdedels villa?
En miljon idag är cirka 60,000:-100,000:- i direktavkastning vid en avkastning på 6%-10%
ReplyDeleteDet innebär om miljonären lyckas få ihop sin miljon kronor behöver han aldrig mer jobb i sitt liv om han lever lika snålt som han gör nu. Dvs, en miljon kronor = FRIHET!
Dvs, när miljonären är 30 kan han välja att aldrig mer jobba. Ganska skönt, eller hur? :)
Iofs vore det väldigt dumt och stanna efter en miljon, när man kan höja sin levnardsstandard rejält genom att tjäna mer och ha mer kapital att få passiva inkomster ifrån.
Och miljonärens mål är ju 10 miljoner om jag har fattat det rätt.
Ni 2 anonymous: Det är ju tyvärr så att alla inte bara kan bestämma att tjäna några hundratusen/månad. Det är då betydligt enklare att minska sina utgifter. Det borde ni också förstå.
ReplyDeleteJag förstår dock inte heller varför man vill leva på nudlar och bönor varje dag. Men det är ju upp till var och en. Det här handlar ju trots allt om att bli ekonomisktoberoende och det handlar ju egentligen bara, som nicholas säger, att ha teckning för det man gör av med.
håller med om kommentar ang. arrogant anonym...
ReplyDeleteOm det nu är så enkelt att tjäna typ 100k efter skatt per månad så tycker jag att du är en god medborgare och berättar det för oss andra...
fan.. jag skulle nog nöja med mig 50k efter skatt...
Miljonären, bra skrivet!
ReplyDeleteTill en av de anonyma; Vi har ett dyrt hus. Jag har börjat fundera på om inte just dyra hus är vägen till miljonerna. Det är svårt att låna mycket pengar på andra säkerheter än just bostäder. I tillväxtområden (storstäder) är prisökningarna lite över inflationen över tid. Dvs bostadskarriär kan löna sig.
/Pär M
Jag ska gå från 100 till 110%. Istället för att äta ska jag kräkas och sälja det. Hurra vad kul det är med massor av pengar som man aldrig kommer att våga använda. Du sitter där en dag med miljoners miljoner. Det råder det inget tvivel om. Men tyvärr lär allt hamna i allmäna arvsfonden eftersom du aldrig kommer anse att du har råd att skaffa barn. Än mindre våga köpa något onödigt. Grattis till ett kul liv.
ReplyDeleteHej. För det första tycker jag att den inställningen du visar är beundransvärd. Har själv problem med att spara pengarna... har lite frågor, dricker du alkohol? hur ofta? stort lycka till!
ReplyDeletedöd blogg
ReplyDeleteInstämmer. Den här bloggen är död. För övrigt kan jag bara instämma med anonym som skriver om att sälja sin spya o tjäna pengar. Allt det du säger är så jävla sant ang. denna blogg. Tragiskt.
ReplyDeleteDetta påminner om en artikel jag läste idag...
http://di.se/Avdelningar/Artikel.aspx?ArticleID=2008\06\03\287093§ionid=undefined
Länkningen gick åt helvete, testar att länka så här istället.
ReplyDeletehttp://tinyurl.com/6j7e4z
Man upphör ju aldrig att förbluffas över alla de anonyma kommentatorer som hela tiden ramlar in och förfärar sig över att Miljonären inte gör samma livsval och prioriteringar som dem.
ReplyDeleteHär var det rätt dött....
ReplyDeletealla verkar hänga upp sig på där 80%-ena. procenttalet är ju ganska irrelevant faktiskt, det intressanta i sammanhanget är hur mycket det är i kronor.
ReplyDeleteHade miljonär varit finansman med en normal professional lön hade jag inte tyckt 80% var särskilt märkvärdigt.
Nu är det väl så att "miljonären" tjänar i klass med vilken städare som helst, och hans 80%-iga sparkvot ger han något i still med 50000 kr per år att leva på?
En enkel jämförelse visar att länder med runt levnadsstandarder runt motsvarande belopp i $ per capita är t.ex. Kazachstan, Marocko, Albanien osv...
So what, det bevisar ju bara att det går att leva sparsamt även i välfärdsstaten Sverige.
ReplyDeleteVisst hade du flickvän??
ReplyDeleteVad säger hon om ditt leverne? Är hon likadan eller hur tusan står hon ut?
Hur förklarar hon för sina vänner och bekanta när du väljer att snåla på ALLT hela tiden. Skäms hon/du inte?
Visst kan man snåla men herregud man måste leva också. Det betyder inte att man ska lyxa till det med restaurang o sprit varje helg men att bjuda hem bekanta som bjudit er hör väl till vett och etikett?!
Alltså - det är väl uppenbart om man läser här att alla har olika prioriteringar !?
ReplyDeleteGillar miljonären att spara och snåla (uppenbarligen) så ÄR det ju ett LIV för honom !?
Personligen tycker jag om andra saker än att alltid snåla i alla lägen, och att se massa siffror på mitt bankkonto kan iof kännas tryggt, och jag vill gärna ha en grundplåt - men jag lever inte för att se siffrorna växa så mkt det bara är möjligt - iaf inte bara...
Men om ens högsta nöje är de pengar man sparar/tjänar - so why not ? Och hans sambo/flickvän trivs uppenbarligen eftersom hon stannar !?
Och när miljonären uppnår 1mkr eller tom 10mkr har jag svårt att se ett stopp - uppenbarligen är detta en livstil han gillar så mitt tips är nog att om inte ngt drastiskt ändra på det så kommer han fortsätta livet ut, på någon nivå iaf :)
Personligen kan jag ju säga att säljer jag mina tillgångar, skaffar en hyresrätt och i övrigt lever gott så kan jag nog få ihop en miljon på mina konton (bara radhus + landställe - lån, ligger i de trakterna) - men what's the point ? Jag och familjen trivs både i sommarstugan och i radhuset...
/K
Jag gillar verkligen det du skriver... har ofta skrivit om "vaneslösandet" i min blogg.
ReplyDeleteAtt vara ekonomisk som ung betalar sig verkligen! Jag är nu efter ett ungt liv som sparande i det läget att jag kan ge alla "fingret" om jag vill... och jag har gjort!
Kommer jag någonsin att jobba mer, kommer det att vara på MINA premisser!
Pengar ger inte lycka... pengar ger FRIHET!