Wednesday, December 17, 2014

Perspektiv på ryska raset - och framtida strategi

Att ryska börsen är i fritt fall och gått ner över 60% just nu kan kännas extremt. Men de senaste 17 åren har vi faktiskt haft ett ras på över 90% och ett på över 80% i Ryssland.

60, 80 och 90% kanske låter som ungefär lika illa. Men köper man nu och det fortsätter ner från minus 60 till minus 90 pratar vi ju om en nedgång på ytterligare 75% från dagens nivå. Dvs den gamla klassikern att det alltid kan gå ner 100% kan vara värd att komma ihåg.

Nu är ju inte historisk avkastning någon garanti för framtiden. Men att dessa tidigare nedgångar på 80-90% varit utmärkte tillfällen att köpa "billigt" står ju helt klart. Jag har varit extremt sugen på att köpa mer fonder senaste dagarna. Men med tanke på grafen ovan kan vi ju ha 50-75% nedgång kvar utan att nedgången blir värre än de vi sett tidigare, därför avstår jag större klumpköp nu

Jag ökar istället upp mitt månadssparande i Ryssland från 15.000 till 40.000 kr. Kan säkert uppfattas som desperat men jag har ju över 1,5 miljon på sparkonto just i väntan på tillfällen som detta. Av månadssparandet kommer ca 23-25.000 kr från lönen, övrigt skjuter jag till från sparkontot. Finns alltså pengar på sparkontot för att fortsätta köpa i denna takt varje månad i nästan 10 år. Innan dess får vi väl hoppas att det vänt.

45 comments:

Anonymous said...

Om jag var religiös skulle jag be för din skull.

Anonymous said...

Lyckas du med detta är du ju hemma inom 5 år! Synd bara att Putin är så jäkla oförutsägbar. All lycka

Anonymous said...

Hur ser utveckling ut i SEK? Antar att det du tycker är intressant och satt upp dina mål i?

Anonymous said...

Botten från 2008 ser ut som ett bra läge om man gillar Ryssland fundamentalt. Själv tror jag inte man ska underskatta kommunisternas skicklighet att förstöra kapital. Du har inte funderat på att köpa ADRs på amerikanska marknaden? Då får du ju iaf utdelning(förhoppningsvis) under tiden du väntar. RSX ger 5% om dom håller vad dom lovat.

Tack för en bra blogg!

Mvh
Fugazitrading.blogspot.se

Anonymous said...

Du spolar ner pengar i toaletten, som du jobbar hårt för. Tragiskt o läsa om denna girighet efter vinst..

Anonymous said...

Rysslandsbörsen just nu upp 14.6% sedan igår, hoppas du hann putta in lite till :)
All lycka!
mvh

Anonymous said...

"Du spolar ner pengar i toaletten, som du jobbar hårt för. Tragiskt o läsa om denna girighet efter vinst.."

Tänk om det har vänt om 5 år och han skrattar hela vägen till banken, då är det inte girighet, utan smarthet !!

Kaktus said...

Jag hoppas du inte har alla ägg i samma korg

Anonymous said...

Det du håller på med nu är det klassiska "att försöka fånga en fallande kniv".

Gör det inte.

Lägg sparpengarna på hög istället och vänta på att en botten formas innan du går in med mer.

Så länge oljepriset faller så faller Rysslands börs.
Crude oil futures för januari till augusti visar just nu under $60. (Se länk:)
http://www.cmegroup.com/trading/energy/crude-oil/light-sweet-crude.html

Jag skulle väntat några månader till innan jag investerar mer i Ryssland. Jag måste se en botten formas innan jag rör Ryssland.

/Patrik

Anonymous said...

Så rätt!
Handla när blodet flyter, regelbundna köp kan knappast misslyckas.
Nu skiljs agnarna från vetet;)
God lycka.
Mikael

Anonymous said...

Önskar dig allt gott! Själv litar jag inte på Putin och avstår därför.
Nicklas

Anonymous said...

Oj oj, du är riktigt tuff. Riskspridning verkar inte vara din grej! :)

Hur är det känslomässigt när det fallit så? Du verkar klara det bra. Jag tycker det är jobbigt varje procent jag tappar även om jag lärt mig att det är en del av spelet och blir avtrubbad efterhand...

Anonymous said...

Kommentarerna till detta inlägg visar tydligt varför majoriteten aldrig blir rika.

Ni köper när allt är frid och fröjd precis som alla andra. Det krävs rejält med is i magen för att gå emot strömmen och köpa nu när det ser riktigt jäkligt ut.

Alla kommentarer här gör att jag blir riktigt sugen att handla mer ryssland också.

Anonymous said...

Månadssparande känns helt klart som det bästa alternativet just nu, då en klumpinvestering skulle riskera att bli en kraftig besvikelse ifall det skulle gå ner ännu mer. Det gäller dock att ha nerver av stål, helt klart. :-)

Anonymous said...

Jag tror o hoppas på dig!
Troligen ett gapskratt från dig om några få år.. =)

Magnus said...

Om du står ut ett par år så ska säkerligen allt vara återställt igen. Och du går vinnande ur striden. Det värsta man kan göra är förmodligen att bli skraj och lämna marknaden helt...

Lykke till fortsatt!

/Lattebubbla.se

Anonymous said...

Du är så jävla cool! Tror du kommer få helt rätt om några år. Skrattar bäst som skrattar sist.

Anonymous said...

Upptäckte nu att du börjat blogga igen. Suverän blogg. Visar att det går att spara sig till miljonbelopp.

God Jul och Gott Nytt År !

Hälsn
Bloggläsare i Solna

Kaktus said...

Ingen vet väl vilka som är rika här? Var nu gränsengår.

Att lägga allt i samma valutaområde utan att ha någon info som ingen annan har är inte annat än roulette. Det kan gå, det kan också gå åt helvete fullständigt och eftersom bloggaren inte verkar född med guldsked förstår ja g inte varförman skulle göra så.

Anonymous said...

Nu är det ju inte så att allt läggs i samma valutaområde.

Kaktus said...

Hur menar du då?

MN said...

@kaktus det är ju bara en liten del av hans kapitalmhan lagt i rysslandsfonder.

Kaktus said...

"Jag ökar istället upp mitt månadssparande i Ryssland från 15.000 till 40.000 kr. Kan säkert uppfattas som desperat men jag har ju över 1,5 miljon på sparkonto just i väntan på tillfällen som detta. Av månadssparandet kommer ca 23-25.000 kr från lönen, övrigt skjuter jag till från sparkontot. "
Det var ju skönt, men det är nästan 200% av hans nysparande eller hur man ska säga.

mn said...

No guts no glory säger jag bara kaktus :)

mn said...

Men visst är det ju riskfyllt, men jag förstår honom helt och hållet. Det här är ju en del av planen för att bli ekonomiskt oberoende, han har nu jobbat hårt under flera år för att få ihop en hygglig hög med pengar, det är först nu på senare dar som avkastningen börjar bli allt mer viktig jämfört med månadssparandet. Hade han strävat efter superlåg risk hade han ju också fått superlåg avkastning, och han hade mått lika dåligt av att gå miste om avkastning som att vara med på nedgång. Det är ett rent helvete denna jakt på avkastning, men samtidigt otroligt spännande och roligt. säkert svårt för många att förstå varför man inte kan nöja sig med 1 eller 3 eller 5 miljoner, men ribban höjs hela tiden. Och jag själv tex kommer nog aldrig sluta jaga dessa förbannade % :D det är liksom sån jag är, det blir ett beroende, hoppas att jag någon dag kommer känna mig nöjd med det jag har och bara njuta, men tvivlar starkt på att det blir så eftersom jag haft mål tidigare som jag tyckt att "om jag hade haft si och så mycket om si och så länge så kan jag känna mig nöjd" men när man väl är där blir det den nya nollpunkten och man strävar bara efter mer, hehe oj vad mkt skrivande det blev, hade nog kunnat göra en egen blogg känns det som, men överlåter drt till miljonären, han är bättre på att formulera sig

Anonymous said...

Många chansande dårar i kommentarerna här. Fattiga människor som luktar spelmissbrukare. Som ngn annan skrev tidigare, att gå all-in på ryssland just nu utan annat än sin magkänsla som kompass, är att spela roulette med sitt ihopgnetade kapital. Så gör väl inte en vettig människa?

Anonymous said...

Problemet nu precis som det var under it yran är att många känner sig väldigt duktiga på att göra aktieaffärer. Vad man ska tänka på är att nuvarande uppgångar beror på att länderna tävlar i att skyffla ut gratis pengar i systemet. Dessa går inte till investeringar utan till att öka redan höga aktiekurser/bostadspriser. Men den dagen räntan stiger och penga tryckandet når vägs ände då väntar nya tider på många sätt.

Kaktus said...

MN:
"No guts no glory"
"Det är ett rent helvete denna jakt på avkastning, men samtidigt otroligt spännande"

Intressant inställning. Jag trodde alla såg det här mer som ett mind game. Alltså att man tävla genom att analysera bättre än alla andra. Jag menar det är ju möjligt att rysslandsfonder och rubeln går upp 1000% men det bevisar ju inget annat än att man haft tur. Whats the glory. Det är som att spela roulette som är ett tidsfördriv för blasétyper som inte har nåt bättre för sig.

Kaktus said...

PS jag ångrar jag lät så dryg ovan. Men jag tror anonymous kl 10.30 och 9.16 har poänger tyvärr. Att senaste årens tillväxt är belånad på nästa generation. Ett land som Ryssland kan också implodera vilken dag som helst. Det är utanför ekonomiska beräkningar.

mn said...

"The glory" är i det här fallet pengar, och för min del är det inget tidsfördriv, mer en förhoppning om att det ska bli min huvudsakliga inkomst framöver

Kaktus said...

Jag hoppas det går vägen för dig. Om du kör på som bloggaren tycker jag det är jättedumt och det skulle kännas fel att inte säga det.

BAB said...

Skulle vara intressant att höra vad miljonären och övriga spekulanter har för "story" i sina värderingar.

1917 blev t.ex. alla lån till Tsar-Ryssland värdelösa efter revolutionen. Prisfallen på marknaden kan omöjligen vara helt baserade på rädsla, s.k. "Animal Spirit".

Risken för att sanktioner och låga oljepriser ska ruinera den ryska ekonomin bör nu anses som mer sannolik än för ett år sedan. Vad Putin gör med en ekonomi på tomgång, nära värdelös Rubel och utan nödlån från IMF bör även det anses vara högst osäkert.

Vad ser ni för scenario som tar Ryssland ur krisen oskadade och tar börsen och Rubeln tillbaka till tidigare nivåer?

mn said...

Kaktus: jag själv kör inte riktigt på som bloggaren, har ca 30% av kapitalet i aktier nu och då svenska sådana. Det är för att jag som många andra tror på en nedgång på svenska börsen hyfsat snart, sen dessa "mr dooms" som predikar om att detta är alla bubblors moder osv och att snart blir räntor "normala" igen vet jag inte om man ska lyssna så mkt på. Det här kanske är det nya normala ränteläget ? eller finns det ens något normalt ränteläge? ingen kan förutspå något om ekonomin helt
enkelt, chansa kan alla och vissa får rätt och vissa fel. tack för upplysningen iaf kaktus, det verkar inte vara missunsamhet som får dig att skriva iaf, som det verkar vara för många andra här

Anonymous said...

Man är inte missunsam om man uppmanar bloggaren att låta förnuft styra, istället för högflygande drömmar om att bli rik snabbt. Alla vi som besöker den här sidan (eller mja de flesta av oss åtminstone) önskar bloggaren all välgång och att han må nå sina mål. Men det är en björntjänst att uppmuntra någon att fortsätta att begå dyra misstag. Jag förstår inte bloggarens brådska. Han verkar ju njuta av sitt sparsamma levene (så gör även jag) så varför då ha sådan brådska att ni ekonomiskt oberoende? Något här stämmer inte.

Kaktus said...

Mn, Jag sparar nästan bara i aktier och aktiefonder. Jag försöker inte tajma utan vill bara bygga upp lit tillgångar till när jag är äldre och för min familj. Jag har också läst en hel del om Peak oil och tror mycket på dess betydelse men jag lever alltså heller inte efter vad alla mr dooms säger. Men jag tror inte man kan räkna med att samhället kommer ta hand om en som senaste 50 årens parentes så man behöver själv ta mer ansvar än de flesta svenskar verkar tro fortfarande.

Anonymous said...

Skrev att det var dags att hoppa på tåget upp i kommentar till ett tidigare inlägg. Mycket riktigt vände det upp nästa dag, ligger nu 33% plus.

/loket

mn said...

Anonymous 10.29: jag vet inte om jag tycker det är högtflygande drömmar om att bli rikt snabbt när han har en tydlig plan för de kommande 10 åren.

Anonymous said...

Är bloggen nedlagd?

Anonymous said...

Hej,

En fråga till er alla som har mer än 250000 kr (gräns för investerinsskydd) i aktier.

Vad händer med svenska respektive utländska aktier, om förvaltaren, t.ex nordnet eller avanza, går i konkurs?

Ta det fallet då ingen av de har fört ägarregistreringen korrekt. Om allt är registrerade i avanzas förvaltarkonto hos EuroClear, vet ingen annan vem som ägde aktierna.

Man får bara upp till 250 000 tillbaka?

Några tankar?

//undrande investerare

Miljonaren said...

Menar du via Kapitalförsäkring? För i ISK eller vanlig depå är det ju du själv som äger aktierna. Kapitalförsäkringen ligger ju i ett separat bolag som tex Avanza Pension som är fristående från Avanza Bank och som inte tar någon risk och därmed inte ska kunna gå i konkurs.

Anonymous said...

Det är ISK jag menar och det är just frågan, hur hanteras ett ISK hos EuroClear.

Är det som ett förvaltarkonto, då är det bara Avanza som har den sanna bilden över ägandet. Hos EuroClear är det Avanza som är ägaren.

Är det som ett depo, då är jag som privatperson ägare.


Ifall det är som ett förvaltarkonto och Avanza går i konkurs och sanna bilden försvinner blir man kompenserad bara upp till 250,000.

Hur ska man sprida sitt akteinnehav för att inte ta kreditrisk på själva förvaltaren?

Tack!

Miljonaren said...

Fast även om Avanza gick i konkurs så skulle det väl inte vara omöjligt att se vem som ägde vilken aktie? Bolaget går ju inte upp i rök utan förvarning vid en konkurs.

Anonymous said...

Nej precis. Men då är det många som har "claims" och då skulle det vara bra ifall ägraregistret fanns hos någon annan också.

Alternatvit behöver man öppna flera ISK och inte ha mer än 250,000 i varje vilket är rätt så dåligt alternativ.

Bugg said...

Vilka fonder skulle du rekommendera för Ryssland?

Martin Lindh said...

Hej!

Fick tips om att du kanske kunde hjälpa mig med en sak. Jag skulle vilja investera i det ukrainska bolaget Enamine. De syntetiserar kemikalier för läkemedelsindustrin och jag har goda erfarenheter av dem. Den ukrainska ekonomin är usel och valutakursen nere i botten. Det känns som att nu är rätt läge för att gå in billigt. Det är förstås en investering med ganska hög risk och jag vill bara gå in med runt 5000 kr. Men hur gör jag det?