Sunday, April 19, 2009

Uppföljning lån till aktieköp

Ett av mina mest kommenterade inlägg på bloggen var när jag för ganska precis ett halvår sen lånade 100.000 kr för att köpa aktier i H&M, Mekonomen och Kungsleden. Dessa aktier är idag värda lite över 123.000 kr och jag har under perioden haft en räntekostnad på ca 2000 kr.

Mekonomen och H&M prickade jag in till ganska bra kurser. Dock har Kungsleden vid två tillfällen varit nere ca 20% under där jag köpte.

Jag är helt medveten om att jag haft tur under dessa 6 månader och att det mycket väl kan vända ner igen och bli en dålig affär. Men de varningar som ni läsare skrev om att det var så riskabelt att låna pengar till aktieköp håller jag inte riktigt med om oavsett hur börsen skulle gå. Året innan jag tog lånen hade jag sparat långt över 10.000 kr i månaden i snitt, då är det knappast något jätterisk med ett lån på 100.000 kr. Oavsett vad man ska köpa för pengarna. Visst det kunde blivit en dålig affär, men det hade det kunnat bli om jag köpt aktier för 100.000 kr för sparade pengar också. Så ingen skillnad där egentligen tycker jag.

Kommentarer?

11 comments:

Destinationmiljonär said...

Äger själv Kungsleden och den har verkligen varit mycket upp och ner, men verkar se ut att kunna börja stabilisera sig. Då dem har amorterat en del på deras lån.

Själv skulle jag inte låna pengar för att köpa aktier, då en stor förslut på lånade pengar skulle kännas väldigt jobbigt för mig.

Men kan samtidigt förstå dig som lånar när börsen har rasat så pass mycket och nästan alla stora bolag är undervärderade(min syn). Sen att du har pengar för att kunna amortera på lånet också. Så jag önskar dig bara lycka till med ditt sparande, hoppas att du uppnår ditt mål!

Anonymous said...

Vad vi försöker berätta för dig genom våra kommentarer är att du egentligen inte har en susning om vad du pysslar med. Du verkar köpa och ha tur med uppgångar, satsar på ett bolag för att det känns rätt och frågar i din blogg om bra investeringar!

Allt detta är ett recept på fiasko och jag är övertygad om att du i slutändan kommer att sitta där med lite värde och många bortslösade år...

Anonymous said...

Du har många gånger duckat för min fråga ang hur du ser på dina tillgångar i olika valutor.

Är man "Svenne" hela livet spelar det ju mindre roll men du har ju tänkt dig ett liv utanför sverige iaf några månader om året och då spelar det en avgörande roll på hur mkt guldkant på tillvaron man kan kosta på sig.

När du började denna blogg stod dollarn i ca 7 kr och idag står den i ca 8.7

Dvs 1 miljon då motsvarar idag ca 1250000 kr.
De flesta svenskar tänker inte på detta har jag märkt men du är ju inte som alla vanliga svenskar heller.

Vore kul med någon kommentar från dig och andra läsare ang. olika strategier.

/Dubai-bo

chris said...

Jag tog ett lån för att lägga all-in på företaget Net Insight som är ett spännande företag! värt att kollas upp.

här ligger mina 150 000:-
http://www.netinsight.se/

Anonymous said...

låneräntan är verkloigen noll och intet nu....sjukt för fan ju!

Låna på och investera i aktier med hög direktavkastning thats the shit today

Anonymous said...

Vad hände med den här bloggen egentligen?

Från att beskriva en (för miljonären) vanlig dag med blodpudding och frukt från jobbet till en sällan uppdaterad blogg (läs ekonomiredovisning).

Shape up!

Charlie said...

Det är väl inte dummare att låna till aktier än till datorer, bilar m.m.?

Anonymous said...

Tro på dig själv så kommer du att lyckas, oavsett alla motgångar. Det enda som har betydelse är det som pågår i ditt huvud. Lycka till!

Anonymous said...

Har inte följt dig en sp vet inte riktigt vad du kan men här en pik till de som menar att du kan tjäna en massa på att bara investera i något över en lång tid och bli rik; http://www.pratompengar.se/viewtopic.php?p=6625

Det handlar om att aktiestinsen också investerat lånade pengar back in the days.

Finansfilosofen said...

Vill bara gratta dig till att din investering gått så bra. Är själv för feg för att våga låna pengar till aktieköp, men hoppas det fortsätter i samma riktning för dig.

Anonymous said...

vad jag letade efter, tack