Sunday, September 30, 2007

Har jag problem?

Ofta skriver folk i kommentarerna till bloggen att jag har problem och aldrig kommer kunna njuta av pengarna eftersom jag tappat förmågan att konsumera (mer eller mindre). Själv har jag aldrig trott på det där utan tänker att den dagen jag har 10 miljoner är det inga problem, så lever jag livets glada dagar utan dåligt samvete. Men de senaste dagarna har jag börjat fundera lite, just det faktum att jag hela tiden skruvar upp takten i mitt sparande. Skulle jag få 500.000 insatta på mitt konto imorgon skulle jag vara extremt glad ett par dagar men sen snabbt vänja mig och komma in i lunken igen och vara glad för varje ny 100-lapp som åker in på kontot. Kommer ihåg när jag tyckte det var bra med ett sparande på 3.000 i månaden, det är inte ens 2 år bort i tiden. Nu tycker jag allt under 10.000 per månad är katastrof.

Jag har fått möjligheten att jobba extra på helgerna den närmaste tiden. Betalningen är ok, blir runt 500 kr efter skatt för en helgförmiddag. Och kan välja att jobba noll, en eller båda helgdagarna varje vecka under oktober. Utan att gå in på för mycket detaljer går det ut på att jobba åt en kompis arbetsgivare på olika evenemang/event runt om i stockholmsområdet. Jag står nu inför 3 val som till stor del baseras på att jag själv börjar fundera på om jag har problem.

1. Hugga extrajobbet med minst 4 arbetsdagar och spara 2.000 kr till nästa månad (dessutom kan jag hela månaden då glädja mig åt nöjet att fundera på vilken fond som ska få ta del av extraköpet)
2. Hugga extrajobbet men tvinga mig själv att konsumera allt, dels för att kunna köpa på mig lite kläder och annat som blivit lidande sista året. Men framförallt för att träna mig på att konsumera utan att få ångest.
3. Prioritera min lediga tid, umgås med familj, vänner och flickvän på helgerna. Samt kanske komma mer utvilad till vanliga jobbet varje måndag och därmed öka chanserna till bra karriär där.

Läsartävling

Vilken fond tror ni går bäst under oktober? Ni får välja från de fonder som finns på Morningstar. När någon gissat på en fond är den förbrukad och kommande läsare måste gissa på någon annan. Svara i kommentarsfältet till detta inlägg.

Sista oktober kollar vi vilken fond som gått bäst sista månaden. Vi nöjer oss med äran som vinst om inte någon sponsor anmäler sig till tävlingen.

Jag tror på Simplicity Indien, så den är förbrukad.

Wednesday, September 26, 2007

Afrika redo?

Såg att Skagen Fonder (som verkar vara mycket kompetenta) har valt att lägga en del av din fond Kon-Tikis (har tidigare haft den i PPM om någon undrar) investeringar i Afrika.

Har ju länge varit sugen på att bredda min satsning i Asien/Latinamerika till att även satsa lite på Afrika, men ändå varje gång beslutat mig för att strunta i det. Ska man kanske tolka det som att Afrika nu börjar bli så stabilt att det kan vara läge att lägga lite pengar där?

Mitt resonemang har tidigare varit att jag hellre skulle köpa ett företag i Indien med 3 indier anställda än ett i Afrika med 3 afrikaner.

BHK vs CASC

Bara att konstatera att Baring Hong Kong drar ifrån Carlsson Asian Small Cap mer och mer för varje dag som går. Under istort sett hela året har CASC varit den fond som gått bäst men BHK har gått förbi och sista månaderna utklassar den CASC. Idag är inget undantag.

Har båda fonderna i min PPM som nu ligger drygt 45% plus under 2007.

Lön och indien

Otroligt vad stark indienbörsen är för tillfället. Har ju varit en fin resa de 2 senaste åren som jag haft turen att vara med på med ca 100% uppgång på två år. Men trots den tidigare stora uppgången har börsen i Indien gått upp långt över 10% sista månaden. Speciellt kul då Indien var den första utlänska fond jag köpte till mitt PPM och lite av startskottet för mitt intresse för fonder i Indien och Kina.

Gårdagens lön var helt ok, lite övertid en del traktamente. Blir ett fondsparande på över 14.000 denna månad!

Monday, September 24, 2007

Uppåt i Asien

Drömgränsen 100% uppgång under ett kalenderår känns inte helt omöjlig för "min" fond Baring Hong Kong. Har den både i PPM och i vanlig fond. Dessutom har jag köpt den till min tjejs PPM.

Sen 12 månader tillbaka har den redan gått upp långt över 100% men det jag aldrig lyckats med är att få en fond att dubbla sitt värde från 1/1 till 31/12 vilket är betydligt svårare eftersom man då inte kan välja en topp och botten som råkar ligga exakt 12 månader ifrån varandra.

Inatt har både Kina och Indien fortsatt uppåt med ny styrka. Hur länge kan det här hålla egentligen?

Sunday, September 23, 2007

Aktier, fel räntefond, risker etc

I kommentarerna på min blogg är det samma frågor som återkommer rätt ofta. Tänkte svara på dom en och en.

Ta större risker, köp aktier istället för fonder - Bloggen heter miljonär innan 30. Det är mitt stora mål och det som allt jag gör riktar sig mot. Ingen blir gladare än jag om jag lyckas bli miljonär innan 29 men jag är inte så sugen på det att jag är beredd att riskera allt genom att inte bli miljonär föränn jag är 31. I nuläget sparar jag 130-140.000 per år, jag är ganska precis 4 år på mig. Dvs jag behöver egentligen inte ta några stora risker eller någon extrem tillväxt på börsen. Missförstå mig rätt nu, jag skulle väldigt gärna ha 1,2 miljoner när jag fyller 30, men inte till vilken risk som helst.

Byt ut räntefonden mot aktiefonder - Jag tror risken är rätt stor att vi inte sett den sista nedgången någonsin på börsen. Genom att spara 30-40% av månadssparandet i räntefond så är jag istort sett garderat mot hur börsen går, skulle den gå ner och minska värdet på mina aktiefonder så skulle jag få lägre förmögenhet, men samtidigt få ett bra köptillfälle för de pengar jag har i räntefonden som kan flyttas över till aktiefonder.

Byt ut din räntefond mot en annan räntefond som ger 0,5% bättre ränta - I princip har man med detta påstående helt rätt, självklart ska man satsa på bästa möjliga ränta. Här kan jag inte förklara mitt handlande till 100% men jag tycker som sagt det är praktiskt att ha månadssparandet samlat på samma bank där jag har lån, lönekonto och som jag haft hela livet etc. Jag sparar nu ca 135.000 per år, för att jag ska ha ork, motivation etc för att göra det är det viktigt att känslan är bra. Skulle jag få 500 kr till i ränta genom att byta fond är risken stor att jag skulle tappa minst 500 kr i sparande pga att jag missat den tydliga översikten och fina känslan jag tycker jag har av att ha mitt månadssparande samlat.

Räkna inte din lägenhet i förmögenheten - Sluta tjata om det här nu. Inget talar för att min lägenhet ska minska i värde på lång sikt, jag räknar den som en tillgång och tänker fortsätta göra det, punkt slut.

Målet är att få ihop så mycket pengar att jag kan flytta till ett varmare land och sluta jobba när jag är 40. Vilket gör att jag kommer sälja lägenheten när jag åker. Lägenhetens värde kommer alltså bidra till mina 10 miljoner som är slutmålet.

Saturday, September 22, 2007

Tillväxt...

En stor del av mitt månadssparande sker ju i ryssland, kina och indien. 3 av de 4 så kallade BRIC-länderna. Sista månaden har varit stark i alla dessa länder och tittar man tillbaka 1,5 år på mitt månadssparande så ser man att dagens kurs ligger 2,5-5% högre än den enskilt högsta köpkursen.

I Sverie och Japan ser det inte alls lika roligt ut för tillfället. Det svåra är ju att veta vad man ska göra med den informationen. Följa trenden och fortsätta med höga andelar köp i tillväxtländerna eller hitta reapriser i de länder som inte gått upp 30-50% per år se senaste åren. Kommande månaden blir i alla fall köpet enligt den fördelning jag skrev om i några inlägg ner.

Monday, September 17, 2007

Månadsrapport


Så var det dags månadsrapport igen. Ingen jättespektakulär månad. Sålde Mekonomen med 2000 kr i vinst och har nu återigen inga aktier utan enbart fonder.
Månadssparade 10.500 efter förra lönen, fonderna har dessutom gått upp ca 5.000 kr denna månad mycket tack vare kina och inden som gått rätt bra.
Har inte fått så mycket uppdrag att jobba med egna bolaget så ökningen där sista månaderna har varit väl låg. En del av min verksamhet är ju lite i gränslandet då det hänger ihop lite med mitt vanliga jobb så raggar inte jobb så aktivt där då det är lite känsligt. Det kommer iaf bli ett rätt ordenligt extrasparande i samband med lönen denna månad då jag som ni ser fortfarande har 3.800 mer än de 5.000 jag ska ha som buffert på lönekontot. Och det känns ju inte så troligt att jag bränner 3.800 på en dryg vecka som är kvar till lönen.

Thursday, September 13, 2007

Läge att öka i Ryssland?

Planen den närmaste tiden blir att placera 10.000 kr varje månad i fonder direkt när lönen kommit in på kontot. Därefter lever jag så snålt det går och finns pengar kvar några dagar innan nästa lön kommer blir det ett extra fondköp då. Dvs sparandet blir minst 10.000 i månaden, men förhoppningvis alltid någon krona till.

Funderar på att fördela pengarna enligt följande, vilket innebär en ökning i ryssland och minskning i sverige jämfört med de senaste månaderna. Tar gärna emot synpunkter på fördelningen.

3000 ränta
2000 ryssland
1500 kina
1500 indien
1000 latinamerika
500 japan
500 sverige

Wednesday, September 12, 2007

Gissade rätt

Mitt inlägg från i förrgår verkade hamna ganska rätt i sin gissning att börsen nu skulle vänta uppåt igen. Mycket stark börsdag igår följdes upp av bra natt i Asien.

Har som sagt inte gjort några ändringar av mina fonder.

Däremot köpte jag nyligen tillbaka Baring Hong Kong i min flickväns PPM. Har ju försökt tajma lite med och hoppat mellan aktie och räntefond samtidigt som jag legat stadigt inne i aktiefonder med mina egna fonder. Hittills har det varit betydligt mer framgångsrikt att ligga stadigt inne då jag "bara" kommit upp i runt 15% ökning i år med min flickväns konto. Har varit för långa perioder där det segat på upp där jag stått utanför och inte kommit och kännt att det varit för sent att gå in nu när det gått upp så länge.

Monday, September 10, 2007

Nedgången klar för denna gång

Jaha då var vi nere strax under nollan igen på stockholmsbörsen. Då kan vi se fram emot en uppgång på 6% de närmaste två veckorna då. Man börjar lära sig mönstret. Men jag håller fast vid min ursprungsstrategi med månadssparandet, och kommer inte försöka dra nytta av svängningarna.

Har varit stabil på sparande strax över 10.000 per månad nu om man tittar tillbaka några månader. Känns som det är läge att växla upp en nivå upp emot 15.000 per månad. Lite mer övertid, lite mer jobb med egna firman är grunden men kommer inte räcka hela vägen. Skära i kostnaderna blir svårt. Måste helt enkelt få igång något nytt projekt som kan inbringa 2-3.000 i månaden.

Saturday, September 08, 2007

Hög ränta och inflation

Satt och funderade på en sak, var ett tag som jag läste ekonomi och sånt här med realränta, ränta och inflation är inte saker jag kommer i kontakt med dagligen.

Säg att du köper ett hus för ett par miljoner och lånar det mesta av pengarna. Räntan och inflationen går upp kraftigt från dagens nivå. Säg att räntan blir 10% och inflationen 7%, spontant tänker man ju att detta inte är någon höjdare. Men...Borde det inte vara bra för husägaren?

Visst räntan på lånen går ju upp så det gäller att ha buffert att klara av att betala räntan, iaf första åren. Men säg att det håller i sig i 15 år i sträck, då kommer ju inflationen urholka värdet på lånet. Ett par miljoner i lån kommer ju inte vara alls lika mycket då löner och husets värde har tredubblats.

Är Usa mindre beroende av Usa än vad Sverige är?

Rörig rubrik kanske. Men jag tycker hela grejen känns lite rörig. Som börsoron framställts senaste månaderna är det ju främst nyheter från Usa som skapat oro på världens börsen. Lånemarknaden, nya jobbsiffror, utalanden från Greenspan.

Det konstiga är att på jobbsiffror från Usa går Stockholmsbörsen ner betydligt mer än Dow Jones. Är det verkligen så att Sverige är mer beroende av hög sysselsättning och bra snurr på ekonomin i Usa än vad Usa själva är?

Wednesday, September 05, 2007

Fin börsnatt igen

Stabila uppgångar i Hong Kong och Indien. Som nu båda är i trakterna av ATH.

Kina och Indien har varit de fonder jag sparat mest i senaste åren. Ryssland som varit en annan favorit har inte riktigt samma drag i sig för tillfället, men över en längre period har även Ryssland gått jättebra!

Läste på di.se att Sandviks VD uttalat sig och sagt att vi bara är i början av tillväxtboomen i Kina och Indien.

Tuesday, September 04, 2007

Kassan växer

I takt med en ganska stabil börs senaste dagarna, ordentligt fondsparande förra månaden och små utgifter känns det som jag fått in riktigt bra flyt. Samtliga fonder jag månadssparar i förutom Sverigefonden och Japanfonden står idag högre än något enskilt köp i fonden.

Lite svårt att glädja mig åt den fina Mekonmenaffären jag gjorde för ett par veckor sen med tanke på att aktien gått upp nästan lika mycket till som under tiden jag ägde den.

Monday, September 03, 2007

Let the trend be your friend

När Kina börsens index nådde 3000 snackade alla om en bubbla, vid 4000 var det en orimlig bubbla, frågan är vad det är nu när index ligger en bra bit över 5000?

Man kan ju inte låta bli att undra hur det kommer sluta.

Fick klart med lite helgjobb på mitt ordinarie jobb nu till helgen, bra extrapengar! Har varit borta med jobbet en hel del blanda annat förra helgen när vi var på jobbresa, och nu senaste helgen hjälpte jag en kompis flytta hela söndagen. Dvs jag och flickvännen har inte träffats så mycket. Tackade självklart ja till extrajobbet i helgen som en reflex, innan jag tänkte att det kanske var dumt. Men min tjej tog det mycket bra när jag kom hem och berättade att även kommande helg kommer hon få underhålla sig själv. Tror även hon längtar lite efter att få en miljonär i huset eftersom hon inte klagar och låter mig hållas.

Saturday, September 01, 2007

Hur har min PPM klarat oroligheterna?

Är fortfarande nöjd med PPM-fondernas utveckling. +39% iår är nuläget.

Enligt morningstar är utvecklingen för mina 5 fonder i år följande.
Baring Hong Kong: +62,0%
Carlsson Asian Small Cap: +52,7%
MLIIF New Energy: +22,7%
H&Q Indien: 24,6%
Simplicity Nya Europa: +24,2%

Om någon räknar ut snittvärde och inte får ihop det till 39% beror det på att tidigare års utveckling gjorde att jag inte gick in i 2007 med exakt 1/5-del av varje fond.