Thursday, January 08, 2015

Oj vad börsen svänger

Börsåret har ju börjat svängigt minst sagt. Spännande att följa även från sidlinjen. Sitter ju med fingret på köpknappen för svenska börsen och bara väntar på den nedgång som så många pratar om. Men det är långt kvar till köp för mig.

Ryska börsen svänger ju ännu mer än den svenska. Plus 8% idag efter några dåliga veckor sen uppgången innan jul. Har inte riktigt blivit klok på jul/nyårsuppehållet i Ryssland i år. Har för mig att det brukar vara stängt 10 dagar efter nyår, men i år verkar börsen vara öppen lite till och från i Ryssland. Någon som har koll på läget och kan förklara hur det funkar? Är lovet slut och man kan räkna med öppen börs i Ryssland på vardagarna från och med nu?


21 comments:

 1. Vill först börja med att tacka för din sjukt inspirerande blogg! Vet inte hur många gånger jag läst om den för inspiration :D.

  Har en fundering varför du inte anammar ditt tänk från förra inlägget med kraften från månadssparande även på svensa börsen?

  Väldigt många tänker som du att nu är det dyrt, sen stiger börsen mer och mer. Och visst förr eller senare kommer en större korrektion, men hade då kanske den bara faller till punkten då du började tycka börsen var dyr och då kan du ha missat utdelningar och annat skoj.

  Ett bra begrepp jag brukar tänka på är att betydligt mer pengar har förlorats för folk när de försökt undvika nedgångar, jämfört med vad nedgångarna i sig har gjort.

  Lycka till framöver!

  ReplyDelete
 2. Anonymous8:45 AM

  Vilka bolag på den svenska börsen har du för avsikt att köpa? Om du inte vill besvara det, så svara gärna hur många bolag och hur stor andel du skall ha i Ryssland.

  ReplyDelete
 3. Du har helt rätt. Jag gjorde ett misstag som först slutade månadsspara och sen sålde i två omgångar i Sverige. Har kostat mig några 100.000 i uppgång och utebliven utdelning. Men svårt att reparera genom att gå in igen på denna nivå.

  Å andra sidan kan man gå in tungt efter en nedgång och hänga med upp 100% behöver man troligtvis bara göra det var 10e år för att slå index.

  ReplyDelete
 4. Ang bolag har jag svarat på det i kommentar på något av de senaste inläggen. Stora svenska bolag med bra utdelning helt enkelt. På kort sikt skulle jag gärna ha 20-30% Ryssland. Men det är en kortsiktig spekulation på 2-3 års sikt där jag försöker köpa billigt under denna oro. På 10-20 års sikt räknar jag inte med att ha kvar Ryssland.

  På måldagen med 10 miljoner skulle kanske boende 2 miljoner, likvid 1 miljon, svenska aktier 5 miljoner, global indexfond 1 miljon och tillväxtmarknadsfonder 1 miljon vara en trevlig mix.

  ReplyDelete
 5. Mikael2:11 PM

  Hej!
  Hoppas att du är online och ser detta meddelande bums... Har du lust att ringa mig? Har en fråga till dig för Sveriges Radios räkning.
  mvh
  Mikael, 0705-12 30 90
  (Sveriges Radio Skaraborg)

  ReplyDelete
 6. Anonymous7:14 PM

  Sedan när använder SR Skaraborg mobiltelefoner tillhörande Lindbergs Bilverkstad i Leksand AB?

  ReplyDelete
 7. Anonymous5:57 AM

  Det kallas outsourcing.

  ReplyDelete
 8. Anonymous2:22 PM

  Hej Miljonären.

  Nu när RTS i Carnegie är på nivå under 800, kommer du köpa hårt varje månad där? om så är fallet, när tänker du kliva av vid en framtida kursuppgång?

  Tack på förhand.

  ReplyDelete
 9. Jag köper för 15.000 i månaden på dessa nivåer. Grundplanen är att göra det så länge index är under 1000. Beroende på om/när det händer kan jag tänka mig att börja sälja runt index 1250 och vara helt ute vid 1500.

  ReplyDelete
 10. Anonymous11:18 AM

  Ok, tack för info

  Ett par frågor till, kan låta lite dumma :)

  1:Hur stor % är det från RTS 800 till 1200?

  2: RTS är det persolingt för varje fondbolag beronde på hur det går för bolagen? eller mäter man RTS som någon slags index?

  Tack på förhand
  Matheo.

  ReplyDelete
 11. Anonymous3:05 PM

  >>Hur stor % är det från RTS 800 till 1200?

  50% uppgång

  >>RTS är det persolingt för varje fondbolag beronde på hur det går för bolagen? eller mäter man RTS som någon slags index?

  RTS har väl inget att göra med fondbolagen - det är den ryska börsens index

  ReplyDelete
 12. Anonymous5:52 PM

  Hur får du till att RTS 800 -1200 är 50% uppgång?

  ReplyDelete
 13. Anonymous6:39 PM

  Något är värt 800.
  Det stiger i värde till 1200.
  Hur mycket har det då stigit i %?
  (1200/800)-1=0,5=50%

  ReplyDelete
 14. Anonymous7:07 PM

  50% of 800 är 400, vilket är vad behövs för att nå 1200

  ReplyDelete
 15. Anonymous11:17 AM

  Miljonären!

  Såg ett tidigare inlägg om D.Carniege, du va lite skeptiskt

  Investerade på 45kr kursen, tror stenhårt på affärsmodellen, väldigt simpel och mycket underliggande värde i deras 2014 förvärv. Detta är ju en långsiktig investering då 10% av hyresgästarna flyttar ut årligen och dem kan därefter höja upp hyrorna. Dem kommer så småning om kunna trimma på sin organisation när de får bättre struktur och därmed dra ned kostnader så även där finns värde i företaget. Aktien har stått och stampat ett tag nu,tror mycket beror på att de stora fonderna och instutioner inte kan köpa in sig förrän dem hamnar i de lite större listorna. Enda nackdelen är väll att dem inte delar ut något, men det är en lågrisk aktie som har mycket att ge. Dubbla pengarna om cirka 4 år, se det som en långsiktig obligation med mer uppsida :) Ett tips bara.

  ReplyDelete
 16. Anonymous8:12 PM

  Angående oljepriset.
  Marknaden tror att det kommer hålla sig under $50 ända fram till augusti.

  Light Sweet Crude Oil Futures (WTI):
  http://www.cmegroup.com/trading/energy/crude-oil/light-sweet-crude.html

  Japans, Kinas, Indiens och Tysklands ekonomi börjar försvagas. Det betyder mindre efterfrågan på olja.
  Saudi Arabien, Irak, Ryssland och USA vägrar minska oljeutvinningen.
  Vi har nu mer olja till försäljning än vad världen behöver. Det innebär fortsatta sjunkande priser.

  Intervju med en Saudisk miljardär:
  http://www.usatoday.com/story/money/columnist/bartiromo/2015/01/11/bartiromo-saudi-prince-alwaleed-oil-100-barrel/21484911/

  Med fortsatta sjunkande oljepriser så är ryska börsen bara på väg åt ett håll. Ner.

  Ryska börsens index(RTSI):
  http://finance.yahoo.com/q?s=RTS.RS

  /Patrik

  ReplyDelete
 17. Anonymous7:18 PM

  Nu har guldet tagit fart. Snart tar Ryssland fart också.

  ReplyDelete
 18. Hej Miljonären,

  Inget vet hur det går - utom alla anonyma på din sida uppenbarligen! ;)

  Allvarligt talat, håller du bara koll på fundamentan i de underliggande bolagen kan din satsning inte gärna gå fel på lång sikt. Bara de tjänar pengar så går börsen upp så småningom, dålig riskaptit eller ej.

  mvh Axel

  ReplyDelete
 19. Tobias3:49 PM

  Carnegie Ryssland har nu gått 9,75 % på en vecka. Nu har det sannolikt vänt. Det måste väl kännas bra?

  ReplyDelete
 20. Anonymous8:05 AM

  Tja.

  Skulle du kunna skriva ett inlägg där du skriver vilka rysslandsfonder du tycker är ett bra val. Skulle vilja ha någon till min krydd portfölj.
  Är det läge att gå in nu eller vad tycker du?

  ReplyDelete
 21. Anonymous9:12 AM

  Hej Miljonären!
  Tack för en riktigt fin blogg som ger mkt inspiration. Jag funderar lite kring din investering i Ryssland. för oss småsparare är det knepigt att pricka botten för köp och toppen för sälj. Med tanke på den volatilitet som råder i Ryssland, kan du tänka dig att omvärdera ditt mål och t ex sälja av vid + 20% om det fortsätter svänga som det gjort hittills? Har själv haft ett riktigt fint börsår men sålde av det mesta denna vecka p g a de osäkerheter som finns på makro-nivå.

  ReplyDelete