Thursday, June 25, 2009

Länktips

Ingen avancerad uträkning eller något revolutionerande direkt, men kanske kan väcka en tanke hos någon. Med risk för att diskussionen om vad som är en tillgång kommer blossa upp.

http://rakna.net/ekonomiskt-oberoende.html

21 comments:

 1. Anonymous10:12 AM

  Kul länk! Den eviga frågan är hur mycket man egentligen behöver för att vara "klar"? Formulerat på ett annat sätt: hur mycket kan man göra i avkastning ihållande per år samt hur mycket cash behöver man för att vara finansiellt oberoende.

  Själv tror jag man kan göra 8% ihållande per år till låg risk(om man är mycket duktig på det man håller på med). Med hänsyn till inflation, säkerhetsmarginaler osv skulle jag hävda att 20 miljoner är den siffra där man kan kan känna sig finansiellt oberoende.

  Dom flesta jag diskuterat detta med överskattar vad dom kan göra i avkastning och underskattar också hur mycket som krävs för att vara oberoende finansiellt. Själv har jag 20 års erfarenhet av handel på dom finansiella marknaderna och kan bara konstatera att lyckas man göra sina 8% netto per år oavsett hur marknaden går blir det ganska snabbt riktiga pengar av det. Mitt sämsta år gjorde jag visserligen bara 7,8% i avkastning när en fastighet jag ägde fick stora problem och fick byggas om. Å andra sidan hade jag en avkastning på drygt 70 % under kraschen 2002.

  8% eller mer per år är mitt rättesnöre. Över 20 miljoner är vad jag tycker är nödvändigt. Vad tror ni andra? När är man finansiellt oberoende egentligen?

  ReplyDelete
 2. Anonymous10:14 AM

  Glömde säga i ovanstående inlägg; Tack för en intressant blogg och fortsatt stort lycka till med affärerna!

  Spaniard

  ReplyDelete
 3. 20 miljoner tycker jag låter som ett onödigt högt mål. Jag hamnar på drygt 2,5 miljoner när jag gör kalkylen, men då räknar jag å andra sidan med 10% årlig avkastning och utgifter på 15000 i månaden, vilket är något mer än jag har nu.

  Då är man förstås inte "rik", men 15000 i månaden lever man bra på, speciellt om man väljer något annat land än Sverige.

  ReplyDelete
 4. Anonymous4:30 PM

  Intressant Gustaf. Du har helt rätt i att 15 000 kronor kan räcka långt i vissa andra länder och med en månadskostnad på 15000 så klarar man sig antagligen på en mindre summa än dom 20 som jag nämnde. Kanske skall summan vara något högre än 2,5 miljoner dock om man tar hänsyn till inflationseffekten. Tack för ditt inlägg- intressant!

  Spaniard

  ReplyDelete
 5. Graham6:04 PM

  Tycker den helt missar skillnaden mellan avkastning och direktavkastning. Är man helt beroende av att få en inkomst från sina tillgångar (vilket ironiskt nog kallas ekonomiskt oberoende) så måste man ha en hög direktavkastning, annars måste man med jämna mellanrum sälja delar av sina tillgångar för att realisera sina vinster, vilket blir en ganska jobbig huvudbry med att välja timing samt vilja värdepapper man ska sälja för att få den inkomst man behöver varje månad. Naturligtvis leder det även till risken att man timar fel och väljer fel värdepapper att sälja, vilket leder till sämre avkastning..

  ReplyDelete
 6. Anonymous7:53 PM

  Jag ser inte problemet, du kan lika gärna välja rätt som välja "fel" så det jämnar ut sig i längden. Och sen tror jag inte så många som lever av sina tillgångar ligger konstant 100% i risk såsom aktier och fonder utan har en del i t ex obligationer eller räntefonder eller vanligt sparkonto som de kan ta av.

  ReplyDelete
 7. Anonymous11:25 AM

  Funderar på det ni skriver om förväntad avkastning. Själv har jag varit aktiv på börsen sedan sommaren 99 och har då förenklat upplevt två uppgångar och två nedgångar fram till idag då förhoppningsvis en ny uppgång inletts. På denna tid har jag tappat 3% av mitt insatta börskapital...tur för mig att de mesta av mina pengar är ränteplacerade.
  Sitter nu på min semester och lägger upp en ny strategi. Strategier som "is i magen" och "köp och behåll" åker nu i papperskorgen. Från nu ska jag sätta säljkurser på mina fonder och aktier som jag uppdaterar regelbundet. Jag behöver säkerställa att förlusterna begränsas och att vinster tas hem innan en uppgång är utraderad.

  Vilka generella tips har ni som lyckats med bra historisk avkastning över flera konjunkturcykler?

  I övrigt tackar jag för en intressant blogg. Kommer följa med stort intresse!
  /Claes

  ReplyDelete
 8. Anonymous11:45 AM

  "Tjena, tack för en bra blogg.
  Var ute och kollade runt lite på XACT Bull/Bear när den här sidan dök upp: http://www.tinyurl.com/bearbull

  Väldigt roligt - sublimt, men ändå intelligent.

  Mvh
  J"

  Sluta spamma din reklam överallt

  ReplyDelete
 9. Anonymous8:32 PM

  Om man vill ha ut 15000 i månaden i 40 år behöver man bara 7,2 miljoner att starta med. Varför leva på avkastning när de går lika bra med de man har, helt riskfritt.

  ReplyDelete
 10. Anonymous2:14 PM

  Sökra boende, mat och kläder så är du ekonomiskt oberoende. Frågan är mer hur du kan göra detta...

  Boende borde gå genom att köpa en tomt och bygga ett hus helt "svart" och sno eventuell el från någon annan, mat och kläder är svårare att fixa då du konsumerar dessa. Ett par byxor räcker bara i ett antal år mot ett hus som kan stå i 100 år...

  ReplyDelete
 11. Anonymous9:22 PM

  Till senaste anonymous:
  Dumt inlägg, varför inte bara råna en bank då? Nej just ja, det är också olagligt.

  ReplyDelete
 12. Anonymous9:46 AM

  Sedan har man ju det här med att huset antagligen kommer att beläggas med en massa skatter i framtiden. Socialdemokratiska regeringar i de europeiska länderna har drivit kapitalet på flykt till skatteparadis och blir då istället tvungna att skatta det som inte är lika lätt att flytta. Det senaste utspelet om fastighetsskatt från S är bara en början. Dom har redan innan förslaget lagts sänkt gränsvärdet en gång och kommer (om vi ser till hur de historiskt agerat i skattefrågor) återupprepa denna procedur vid flera tillfällen efter att man fått makten.

  För Du tror väl inte att hus, kapital mm är Ditt? Mona ser det som statens tillgångar som (trots att de redan betalats med hårt skattade pengar) skall mjölkas tills den dag Du dör.

  Du tror att staten är till för medborgarna. Mona anser att medborgarna är till för staten.

  I vilket annat land skulle en kvinna med hennes påtagligt begränsade intellekt och oärliga handlingar vara höginkomsttagare, opinionsledare och potentiell ledare för en nation. (Nordkorea räknas inte.)

  ReplyDelete
 13. Anonymous8:08 PM

  Kul länk och en intressant blogg!
  Ang. förmögenhetsskatten på länken: Alldeles riktigt. Den ska inte räknas med. Förmögenhetsskatten togs bort för
  över två år sedan

  ReplyDelete
 14. Anonymous8:03 AM

  Miljonären; den självklara frågan som måste ställas är självklart. Hur ekonomiskt oberoende är du enligt uträkningen?

  ReplyDelete
 15. det hade vart roligt om du i något inlägg kunde lägga upp procentuell fördelning av dina tillgångar, både specificera vilka aktier och fonder du äger samt stor del av förmögenheten.

  Kör hårt du är snart vid delmål ett!

  ReplyDelete
 16. Anonymous11:21 AM

  Gällande skatt och stat så är de beroende av att du accepterar dem. Låter du bli att berätta var du bor och hur stort ditt hus är kan de inte beskatta dig. Du kan givetvis inte få ROT avdrag och andra bidrag men det är något du får ta om du inet vill betala skatt.

  ReplyDelete
 17. Begåvningsreserven9:37 PM

  anonymous> 9:46 KLOCKREN analys av Monas Sverige...

  ReplyDelete
 18. Anonymous12:43 PM

  Var kan jag se dina aktieinnehav? Satsar du mycket på högutdelare?

  ReplyDelete
 19. Anonymous1:39 PM

  9.46

  Huvudet på spiken och underhållande dessutom.

  ReplyDelete
 20. Anonymous8:59 PM

  Dagens Inflationssiffror är mycket intressanta. SCB och Riksbanken hävdar att vi har deflation i Sverige (korgen av varor blir billigare), samtidigt som KPIX visar tydligt att vi har en årlig inflationstakt på 2,43 % (obs den är högre än så om man inte använder Riksbankens friserade siffror).

  Det är en spottloska i ansiktet på alla som försöker spara pengar i det här landet. Några utdrag ur "Global Economic Trend Analysis" ger ett perspektiv på Sverige sett UTIFRÅN ankdammen:

  "Sweden risks (and deserves) a currency collapse and bank runs for this insane effort. Look for capital flight in Sweden."


  "punishing savers with negative deposit rates is the height of stupidity."

  "We should all be rooting for the demise of Sweden lest Bernanke or some other Central Bank clowns try the same thing."

  "One thing is certain. This is eventually going to blow sky high."

  Ja Sverige är sannerligen fantastiskt!

  ReplyDelete
 21. Anonymous10:58 AM

  månadsrapport?

  ReplyDelete