Wednesday, September 10, 2008

Det är nu rikedomen byggs upp

Även om jag varit tydlig med att jag inte har den blekaste aning om börsen kommer gå upp eller ner närmaste månaden så är min gissning att på sikt så är det väldigt bra köpläge nu. Har ju sparat i fonder de 10 senaste åren och hade fin utveckling både på slutet av 90 talet och för ett par år sen. Men jag hade då aldrig hunnit bygga upp det kapital som gjorde att uppgångarna på 100% i fonderna gav den där riktiga effekten på kontot.

Oavsett om uppgången kommer i höst eller nästa höst eller våren efter det. Så tror jag helt klart att den kommer någon gång, och då kommer jag ha ett kapital i aktier och aktiefonder på troligtvis någonstans mellan 300.000 och 500.000 kr. Då kommer det smälla till på kontot betydligt mer än vid tidigare uppgångar.

Varje krona som går att snåla ihop nu kan vara 10 kr när jag går i pension om 13-14 år. Motivationen har aldrig varit starkare, trots att man lätt skulle tro att man blir nedstämd av en nedgång på 7% per dag i Ryssland.

17 comments:

 1. Anonymous11:50 PM

  köper du mer ryssland nu eller strävar du efter så kallad passiv inkomst

  ReplyDelete
 2. Jag fortsätter månadsspara den största delen av mitt överskott varje månad. Fördelat på Ryssland, Indien, Kina, Afrika, Latinamerika och Sverige.

  Någon tusenlapp i månaden lägger jag i en pott som blir aktieköp 2-3 gånger per år.

  ReplyDelete
 3. Anonymous7:48 AM

  Inte ens latinamerika går bra just nu med en ganska duktig nedgång på sistone på 10-15% :(

  Tänk vad mkt stålar du skulle spara om du gick ur dina fonder just nu...och gick in i dom igen om 1mån...
  Du kommer säkerligen inte att missa något uppåtrace under den tiden, men man vet ju aldrig...

  ReplyDelete
 4. Vad/Vart i Afrika? Känns det verkligen bra?

  ReplyDelete
 5. Anonymous9:19 AM

  Hur mycket har du i fonder?

  Du måste betala hutlösa summor i avgifter om du har så mycket pengar i fonder?

  ReplyDelete
 6. Anonymous10:07 AM

  #ovan

  Vad kostar det att köpa aktier direkt i Ryssland, Indien, Kina, Afrika (54 länder), Latinamerika (21 länder)?
  Hur ska miljonären hitta tid till att analysera aktier i 79 länder?

  ReplyDelete
 7. Anonymous10:49 AM

  Hur mycket pengar räknar du med att ha när du går i pension om 14 år?

  Skall du leva på dessa eller vad är tanken?

  ReplyDelete
 8. Jesper: Inte mycket i Afrika. Ca 5% av mitt månadssparande i Simplicity Afrika. Har inte sparat där så länge heller så har bara någon enstaka tusenlapp där än så länge. Tror inte jättemycket på Afrika men skadar inte att sprida investeringarna lite.

  Max: Hur mycket jag har i fonder ser du exakt i månadsrapporterna. Ca 50 000 av dessa är räntefond resten är aktiefonder.

  Anonym: Hoppas ha ca 10 miljoner om 13-14 år. Om inte inflationen bli oväntat hög, då kommer krävas lite mer. Kan jag plocka ut motsvarande 300 000 per år efter skatt i dagens penningvärde utan att plocka av kapitalet så känns det bra.

  Så kan man jobba någon timme per dag på distans från ett varmare land för att fylla på kassan lite och kompensera för inflationen så man kan fortsätta leva på samma nivå resten av livet.

  ReplyDelete
 9. Anonymous10:02 PM

  Det är första gången jag skriver en kommentar i din blogg, även fast jag har följt den ett längre tag!

  Jag kan inte annat än hålla med dig till 100% när du skriver att det är nu som rikedomen byggs upp. Det är en sådan otroligt härlig känsla sedan när man slår i botten och när allt sakta men säkert börjar öka, och precis som du säger så ökar det otroligt mycket mer, när man har lite mer i kassan att utgå ifrån. Om 1 - 1½ år så är vi på vägg upp ;)

  Keep up the good work!

  /M

  ReplyDelete
 10. Anonymous4:57 AM

  Mannen,

  Du kommer bli så besviken när du sitter i ett "varmare" land. Det låter bättre än vad det är. Är 26 år, här bott i Phuket i två år. Det var kul från början men inte speciellt kul nu. Det blir vardag härnere också. Min plan lixsom din plan är att bli miljonär innan 30. Går enligt planen. Efter det kommer jag nog försöka till mig Sverige. Det känns som att när man blir äldre vill jag vara hemma i Sverige och bilda familj.

  En palm och en sandstrand slår sig lätt mot vad som betyder något här i världen, familj och vänner.

  Mannen, jag tycker du gör rätt som är sparsam. Men glöm inte att leva också. Livet är så mycket mer än att samla pengar på en hög som en hamster.

  Kan du inte få en utlands tjänst i ditt jobb? I något varmt land redan nu? Då skulle du kunna spara lika mycket eller kanske mer om du bor i ett billigt land. Dessutom kanske det är ett varmt land!

  ReplyDelete
 11. Anonymous7:53 AM

  Bra kommentar "Phuket-mannen" ;-),

  Jag kan för övrigt tillägga att jag jobbar i finansbranschen utomlands. Senast vårt team gick på restaurang landade notan på runt 8000 kr.

  En lyxig restaurang, tre-rätters menyer, varje flaska vin runt 600 kr osv. Trevligt, men egentligt ganska ytligt.

  Om jag fick välja mellan detta och käka en korv o bröd med polarna "där hemma" så är valet enkelt.

  Vissa saker är ovärderliga. Dock är livet sådant att man inte "måste" göra ett val i svart eller vitt.

  Framgång har ett ganska stort pris, kanske större än du anar.

  ReplyDelete
 12. Anonymous8:42 AM

  För mig är det inte direkt lyx jag vill åt, visst vore det inte fel med en schysst bil etc, kunna unna sig lite extra "vräk" ibland, men det jag framförallt vill åt är frihet (göra vad jag vill om dagarna). Har testat på det i perioder i mitt liv och det är svårt att slå!!

  I övrig håller jag med. Äta dyrt och lyxigt, kan kännas tillgjort, sitta och snacka om vinets söttma, hur köttbiten ska hängas etc, hur den rökta whiskeyn är att föredra etc.. försöka låta belevad.. nej det känns rätt krystat och är inte min grej, känner mig inte riktigt hemma i överflödig lyx.
  En kebabrulle på favvis haket är nog så god. För mig är det i princip lika gott som någon oxfile.

  \PD

  ReplyDelete
 13. Anonymous10:16 AM

  Intressanta kommentarer. Själv har jag också gjort flytten utomlands. För mig har det bara varit positivt. Jag och min familj har byggt upp ett nytt liv med nya vänner och nya utmaningar här nere, samtidigt är vi i Sverige 3-4 månader om året (sommarmånaderna) då vi passar på att träffa vänner, familj mm

  Vi får också ofta besök av vänner från Sverige, och de (många) svenskar som numera bor i andra länder.

  För mig har framgången inte haft något pris, bara hårt arbete. Jag känner däremot att jag fått valfrihet att leva mitt liv precis så som jag vill. Jag fortsätter att jobba ett par dagar i veckan, trots att det inte behövs. Jag trivs väldigt bra med allt och är mycket lycklig. Allt började när jag (likt miljonären) fick en dröm för 15 år sedan. Pengar är inte lycka, men lycka blir så mycket mer intensiv om man också har pengar och kan välja HUR, NÄR och VAR man skall leva sitt liv.

  Eller som min gamle mentor brukade säga när han var filosofisk:

  "Den som säger att pengar inte gör en lycklig har inga pengar."

  ReplyDelete
 14. Anonymous11:04 AM

  Är det ingen som ser USA som investeringsmål?

  ReplyDelete
 15. Anonymous2:55 PM

  "Anonym: Hoppas ha ca 10 miljoner om 13-14 år. Om inte inflationen bli oväntat hög, då kommer krävas lite mer. Kan jag plocka ut motsvarande 300 000 per år efter skatt i dagens penningvärde utan att plocka av kapitalet så känns det bra."

  Hur ser planen ut här? Skall dessa 10 miljoner ligga på ett bankkonto och varje år plockar du ut din årslön? Eller finns dessa 10 miljoner i fonder/akiter?

  ReplyDelete
 16. Anonymous6:24 PM

  Aldrig funderat att vikta med lite Xact Bear i tider som dessa ?

  ReplyDelete
 17. Anonymous6:24 PM

  Aldrig funderat att vikta med lite Xact Bear i tider som dessa ?

  ReplyDelete