Jag vet att vi är många som funderat både en och två gånger på hur rik killen bakom bloggen nu hunnit bli sen 2010 när sista inlägget skrevs. Det är därför med stor glädje jag presenterar detta gästinlägg!
.....
Hej! Jag blev för en tid sedan tillfrågad av Miljonär innan 30 om jag kunde skriva ett gästinlägg i hans blogg och efter lite tvekande tackade jag ja. Då kom den stora utmaningen, hur sammanfattar man 10-15 års finansiellt liv i ett kort blogginlägg? Det gick inte så bra, mitt första utkast vart nästan fem sidor långt. Vem orkar läsa ett gästinlägg från en person man inte vet vem det är och som består av en lång wall of text? Troligtvis inte många, så gjorde ett nytt försök, kortade ner vissa delar kraftigt och fick ner det hela till strax över två sidor, fortfarande för långt men det var det kortaste jag kunde få till utan att det hela skulle bli för fragmenterat.
Vem är jag?
Så länge som jag kan minnas har jag haft ett stort intresse för ekonomi, börsen och aktier. Under början av 00-talet så gick jag på gymnasiet samt pluggade vidare vilket gjorde att jag inte hade några större summor på börsen under IT-bubblan. Hela tiden visste jag dock att så fort jag började arbeta så skulle det läggas pengar på en bostadsrätt samt aktier och fonder.
Första halvan av 00-talet var även den period då bloggandet slog igenom stort i Sverige, överallt på internet poppade nya bloggar upp, det fanns hur mycket som helst inom områden som sport, resor, mode, musik, matlagning och olika typer av mer eller mindre personliga bloggar. Själv hade jag i princip noll intresse för dessa typer av bloggar så det gick ett par år där jag var helt utanför bloggvärlden.
Av en slump hittade jag några utländska ekonomibloggar som jag fastnade lite för och efter ett par månader började jag se mig omkring efter svenska motsvarigheter men hur jag än letade kunde jag inte hitta en enda svensk ekonomiblogg. Jag hade själv inte haft någon tanke på eller känt behov av att blogga men när jag inte kunde hitta något svenskt alternativ så tänkte jag till sist, jag får väl starta en själv då och startade i mitten av 00-talet Sveriges första ekonomiblogg. Redan första månaden exploderade bloggen och jag nådde nästan 10 000 sidvisningar och efter ett och ett halvt år hade den nått över 1 miljon sidvisningar. Resten är historia eller vad det nu är man brukar säga?
När jag började blogga så hade jag väldigt lite pengar på börsen och majoriteten av de jag hade där var i indexfond. Mitt fokus låg i stället på att amortera av lägenhetslånet. Börsen hade på kort tid stigit med en bra bit över 100% sedan it-bubblan vilket gjorde att den kändes lite dyr och samtidigt behövde man inte gå tillbaka längre än tidigt 00-tal för att hitta en boränta på över 6% och tittade man lite längre tillbaka, till 90-talet så var boräntor på 10-20% inte ovanligt så det kändes rätt vettigt att fokusera på att betala av lånet.
Därför gick en liten del av mitt sparande varje månad till börsen och en stor del till lägenhetslånet. Men jag kände att jag inte ville låsa upp mig helt utan ha pengar tillgängliga om en intressant möjlighet skulle uppstå, därför betalade jag inte av på lånet månadsvis utan satte undan pengarna och gjorde en större amortering årsvis i stället. På så vis hade jag pengar tillgängligt om en intressant investeringssituation skulle uppstå.
Detta upplägg visade sig vara perfekt när det kom till finanskrisen 2008, mot slutet av året hade jag mycket pengar på mitt amorteringskonto eftersom det innehöll nästan ett års avsättningar och utöver det så hade jag dessutom en rätt stor summa avsatt i ett bufferkonto jag haft sedan jag började arbeta som backup om nått oförutsett skulle inträffa som påverkade min ekonomi negativt.
När börsen rasat så mycket som den gjort under 2008 så kände jag att detta kommer troligtvis vara ett av de allra bästa tillfällen att köpa aktier under min livstid, dags att ta både mitt amorteringsavsättande, mitt buffertkonto och så mycket jag kan av min lön de närmaste månaderna och lägga allt på börsen. Resultatet vart fantastiskt. Trots att min portfölj var ner 29% under 2008 så var den på plus i rena kronor i avkastning på grund av att jag hade relativt lite pengar under perioden när börsen gick ner och betydligt mer pengar under slutet av året då börsen steg kraftigt och efter cirka två års tid hade portföljen stigit med över 130%.
Även om mitt intresse för sparande och investerande fortfarande var stort så började mitt intresse för att blogga att avta under 2009. Jag kände att jag under de hundratals inlägg jag skrivit genom åren hade skrivit av mig, jag hade fått ur mig det mesta jag ville säga och att jag inte hade så mycket kvar att tillägga. Detta medförde att antalet inlägg jag skrev stadigt minskade samtidigt som jag kände att kvalitén på de jag skrev vart sämre och sämre och jag ville inte skriva dåliga inlägg bara för sakens skull och för att locka besökare så i januari 2010 skrev jag mitt sista inlägg.
En annan sak som gjorde det lättare för mig att sluta blogga var att tillskillnad mot när jag började blogga som ensam ekonomibloggare i Sverige så hade det under de senaste åren dykt upp flera nya ekonomibloggar och det tomrum min blogg en gång fyllde var nu fyllt flera gånger om av alla dessa nya bloggar. Med min trytande motivation kändes läget perfekt att dra mig tillbaka och lämna över facklan till andra mer motiverade och passionerade skribenter.
Vad har då hänt sedan jag slutade att blogga?
Som jag redan nämnt så steg min portfölj extremt mycket när jag gick all in i slutet av finanskrisen och när den stigit med över 130% på väldigt kort tid kändes börsen inte lika billig längre och jag gick tillbaka till att betala av det som var kvar av mitt bostadslån då jag fortfarande hade de höga räntorna från 90-talet och tidigt 2000-tal i minne. Jag minns inte exakt när det var, men tror runt 2011, så stod jag plötsligt där med ett lägenhetslån som var avbetalt och en portfölj som hade stigit runt 130-150% de senaste åren. Det var dags att belöna sig själv!
För att belöna mig själv beslutade jag mig för att ta ett år där jag bara jobbade halvtid. Baserat på att jag alltid haft en stor sparkvot oavsett om det gått till börsen eller till att betala på lånet så visste jag att jag inte skulle ha några problem att överleva på halva lönen. Problemet var bara att det skapade en slags ovana och helt plötsligt jobbade jag bara deltid ett år till och ett år till. Inte direkt bra för sparande och investerande! Jag kände att det var dags för en nystart så 2015 började jag plugga igen, tillbaka till universitet efter så många år.
Knappast ett bra beslut rent ekonomiskt eftersom det betydde att jag ytterligare ett antal år framöver inte kommer att ha nått sparande. Men en nystart var just vad jag behövde, även om jag hela tiden haft kvar mitt intresse för börsen och aktier och hela tiden förvaltat min egen portfölj så fick detta min motivation att hitta tillbaka till nivåer den inte haft sedan motivationen att blogga började tryta.
Helt plötsligt hade jag flera människor, i form av mina kursare, som delade mitt aktieintresse och jag gick från en vardag där jag i princip inte hade någon jag aktivt och regelbundet pratade aktier och börs med till en miljö där aktiediskussioner uppstår hela tiden, man tittar på varandras innehav, hur portföljer utvecklas, diskuterar köp eller sälj. Så sent som för bara ett par månader sedan utbrast en av få mindre aktieintresserad kursare ”snackar ni inte om nått annat än aktier?” när det hade snackats aktier en hel rast.
Lika så har studielivet inneburit många intressanta och inspirerande gästföreläsare av allt från en pensionerad partner på EY i New York som berättade om miljardinvesteringar han ansvarat för, till en svensk som försörjer sig som daytrader till i ekonomibloggsvärden kända personligheter som Magnus som har Fundamentalanalysbloggen och John och Johan från Börspodden.
Hur har då portföljen utvecklats under alla dessa år? Den har utvecklats fantastiskt bra, ränta-på-ränta är verkligen jordens åttonde underverk. Bortsett från att jag deltog vid Paradox IPO så har jag inte tillfört några nya pengar till min portfölj sedan slutet av 2009 och ändå har mina finansiella tillgångar passarat den sjusiffriga gräns som många ekonomibloggare har som ett av sina mål. I mer konkreta siffror så har min portfölj under de åtta hela år jag förvaltat den från att jag gick över från fonder till aktier gått upp i snitt ungefär 20% per år. Har inte räknat med 2017 än då jag brukar uppdatera det hela en gång per år, men hittills har 2017 varit ett gott år. Att jag gick över till aktier i slutet av finanskrisen har så klart stor påverkan på det resultatet.
Tittar man i stället så långt bak det går på Avanza, vilket ger elva år, så ligger snittavkastningen på ungefär 13% per år, men då är alltså de första tre åren som sagt var bara fonder utan allt för mycket tanke bakom.
Misstag?
Det är alltid lätt att vara efterklok, men utan att ha räknat på det ordentligt kan jag lätt konstatera att jag hade haft rätt många fler miljoner i dag om jag inte fokuserat på att betala av lägenhetslånet, jobbat deltid och studerat utan i stället kört fullt ut och investerat dessa pengar till den snittavkastning jag haft under åren.
Framtiden
Jag har sjukt kul på universitet och det är fortfarande ett antal kurser kvar innan jag är klar där, men motivationen och passionen för att spara och investera är större än någonsin så jag ser fram emot att komma igång och arbeta heltid igen så jag kan fortsätta att bygga och utveckla min portfölj.