Pages

Monday, May 08, 2017

"Så kan man inte värdera den typen av saker"

Recensionerna, de privata meddelandena och mailen från personer som läst min bok fortsätter att strömma in. Har sammanställt länkar till recensionerna här och kommer fortsätta fylla på med nya recensioner i takt med att de kommer in.

Jättekul att 99% av alla kommentarer kring boken är så positiva. Något som jag fått ett par negativa kommentarer kring (uteslutande från personer som så vitt jag vet inte läst boken) är att man inte kan värdera allt i pengar. Och det är ju helt riktigt att pengar inte är det viktigaste här i livet.

När jag till exempel skriver om vår frivilliga barnlöshet så försöker jag också göra det tydligt att den ekonomiska delen är en väldigt liten del av det stora beslutet.

Såhär skrev den mycket duktiga aktie-bloggaren Magnus Andersson angående frivillig barnlöshet som en kommentar på Lundaluppens recension av boken. 

Jag tror risken är väldigt liten att någon ska fatta beslut kring barn av enbart ekonomiska skäl samt ännu mindre att någon tar det beslutet baserat på inspiration från min bok. Men jag tror folk är fullt kapabla till att väga för och nackdelar mot varandra och att tänka igenom stora beslut som att skaffa barn skadar nog inte att göra en extra gång. Och varför då inte låta ekonomin och den frihet som barnlöshet innebär vara en liten liten del av det beslutet. Våga var rationell och väga för och nackdelar mot varandra! 

Men återigen, alla som läst boken vet att jag inte skriver att man ska strunta i sin stora dröm att skaffa barn för att spara pengar.

En annan fråga som jag skriver betydligt mer om än barn i boken är hur jag försöker väga olika alternativ till konsumtion mot varandra. Min grundinställning är att sparande är bara uppskjuten konsumtion. Jag sparar inte för att dö rik utan för att skapa en frihet och inom kort kunna göra av med betydligt mer pengar än jag tjänar ihop via aktivt arbete.

De flesta kan inte köpa allt man vill. Utan att ställa olika kostnader mot varandra och prioritera är något som vi alla gör hela tiden. Problemet som jag ser det är att många tänker att det normala är att alla pengar man får in ska gå åt inom en väldigt kort tidshorisont. Antingen redan under månaden fram till nästa lön, eller i alla fall under året dvs att man kanske sparar till sommarens semester. Då blir jämförelsen ganska enkel. Ska jag köpa A eller B om jag inte har råd med båda?

Men genom att dra ut de två alternativen till köp flera år ifrån varandra så kan man med hjälp av en avkastning som är större än inflationen byta ett litet inköp idag mot ett stort i framtiden. Man kan också jämföra kostnad mot tiden som det tar att jobba ihop de pengarna. Och även här dra ut tidslinjen så man jämför kostnaden idag mot hur lång arbetstid kostnaden motsvarar om ett antal år ifall pengarna istället får växa med ränta på ränta.  

På det temat fick jag denna kommentar på Twitter.


Jag håller inte med om Robins kommentar. Jag tycker absolut man kan värdera en resa som kostar 25.000 kr och jämföra både med vad annat som man kan köpa för 25.000 kr. Men också vad jag kan köpa för dessa 25.000 kr om 10, 20 och 40 år med rimlig avkastning. Eller hur mycket arbete som jag behöver göra för att få ihop dessa pengar om 10, 20 och 40 år. Sen kommer man säkert många gånger fram till att resan eller den andra kostnaden är värd att göra. 

Jag håller personligen helt med att resor är en sak som är värt att prioritera framför mycket annan konsumtion. Och då behöver det absolut inte vara fel att åka till Sydafrika för 25.000 kr, men man ska iaf värdera priset i förhållande till värdet samt de alternativa värden jag kan få för samma peng eller vad motsvarande peng vuxit till i framtiden. 

Det var lite kort om dessa synpunkter som jag fått i diskussioner som handlat om boken. Dessa ämnen är mycket mer grundligt beskrivna i boken än vad som lämpade sig i ett blogginlägg. Så det är nog ingen slump att frågorna och synpunkterna mest kommer från de som inte läst boken.

För dig som är intressarad av att läsa mer:
Köp boken via Adlibris eller Signerat exemplar via förlaget eller varför inte påminna ditt lokala bibliotek om att ta in boken.

51 comments:

  1. Alla har olika prioriteringar i livet, det måste man respektera. En kollega köpte nyligen en Harley Davidson och resonerade som så att flera av hans vänner och bekanta gått bort alldeles för tidigt, och att det är bättre att leva livet fullt ut nu än att ha pengar på banken när man dör. Det kan jag mycket väl hålla med om. Men samtidigt vill inte jag spendera 40-50h varje vecka tills jag är 65 och försöka klämma in fritid på kvällar och helger. Det viktiga ligger i balansen, kan man leva väl och samtidigt spara/investera så kan man njuta av livet både nu och vid tidig pension.

    ReplyDelete
  2. Jag håller med. Samtidigt så måste man ju inse att vi alla blir äldre och att livet har sin gång. En skidresa, cykelresa eller vad det nu är kanske inte är samma sak när polarna inte längre vill hänga med för de har andra prioriteringar i livet eller blivit sjuka. Sen märker jag att folk som väljer att unvika att göra saker (kanske för att det kostar) verkar få för sig att de inte tycker att dessa saker är roliga när det kanske handlar om att de prioriterar bort det och inte tillåter sig att tycka det är roligt?

    Vissa saker kan man aldrig göra om, det räcker med att fråga äldre människor som levt livet så går man ofta samma svar. Som du skriver ska man överväga men jag vet själv att sparivret kan ta överhanden och på ett sett leda till att man väljer passiva val istället för att uppleva saker.

    Bra fråga du tar upp iaf! :)

    ReplyDelete
  3. Anonymous5:37 PM

    @Miljonären

    Då jag läst bloggar ett tag vet jag att denne Magnus Andersson har en viss tendens att alltid utgå från sig själv när han tycker något. Han är på något sätt alltings måttstock. Ett mycket bra skrivit blogginlägg.

    Med vänlig hälsning

    Lars

    ReplyDelete
  4. Jag antar att jag är en av de få som siktar på att dö med pengar på banken. Mellan det enkla faktum att min fru antagligen kommer leva längre och det faktum att vi båda vill sätta upp en stiftelse för ett område som vi båda brinner för. Så vår tanke är att en stor del av det hela blir att vi lever på 90% av utdelning (10% återinvestering) och den basen sedan går in i stiftelsen som mandat att dela ut :)

    ReplyDelete
  5. Jag har också bekanta som resonerar jag lever i nuet, men för min egen del så har jag levet i nuet för länge känner jag.
    De ger ingen större lycka oavsett om du lever i nuet eller i framtiden om du inte sätter ett värde på det.
    Och de känns som de flesta tenderar till att tro att man skulle ha ett otroligt tråkigt liv bara för att man sparar.
    Jag resonerar enbart så här oavsett vad som händer med mig så går mitt arv vidare till familjen, och där jag hoppas att någon tar efter och fortsätter kämpa.
    Jag vill inte ha några barn känns som så mycket jobb de för mig enklare att ge något vidare och kämpa för att andra inom familjen skall få en fin framtid.

    ReplyDelete
  6. Man kan dock hoppas att många inspireras av att inte skaffa barn säger jag istället ;)
    Alla människor borde promota barnlöshet. Att sätta ett barn till denna värld är höjden av egoism. Delvis pga hur världen ser ut idag, vårt tempo, hur lite tid föräldrarna lägger på sina barn osv, men även om vi ser till hur vi förstör vår fantastiska planet. Jorden är överbefolkad och människor är totalt onödiga för planeten. Bin är t.ex betydligt mycket mer värdefulla än vad vi människor är, om man tänker på planeten och ALLA andra arter (och de människor som ska leva om hundra år). Att folk blir upprörda över att du avstår att skaffa barn är för mig helt galet. Själv har jag inte bestämt mig, skaffar jag barn kommer jag inte hymla med att det är ett otroligt egoistiskt val :).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous10:20 PM

      Vi lever i den hitintills bästa av världar med sjunkande barnadödlighet, kriminaliserad barnaga, utmärkta möjligheter till utbildning och generellt den högsta levnadsstandarden världen någonsin har haft. Med det sagt så står vi så klart inte utan problem, men att komma dragandes med "hur världen ser ut idag" känns inte så aktuellt. Detta borde ur-människan ha tänkt på innan ränta-på-ränta-effekten i fortplantningen tog vid.

      Delete
  7. Resonemanget om resan hade funkat om det inte vore så att resan köps med samma betalningsmedel som aktier, nämligen pengar. Således går de alldeles utmärkt att jämföra. Men det är en personlig avvägning när en upplevelse nu är mer värt än kapital och möjligheter senare.

    ReplyDelete
  8. Resor måste vara bland det sämsta man kan stoppa sina pengar i. 25 000 kr för en vecka eller två på någon gudsförgäten plats sen har du inget kvar när du kommer hem. Joho, jag har ju minnen kommer någon hävda, jag håller inte med.

    Att leva i nuet och att unna sig verkar mest bara vara en tafflig ursäkt för att få blåsa alla sina pengar på en gång.

    Många verkar utgå ifrån sig själva i alla dessa resonemang, om jag vill spara idag och inte resa så betyder det att jag aktivt avstår resan idag för att resa senare för "alla" gillar ju att resa. Men så måste det inte vara. Bara för att du gillar bilar, resor och prylar så betyder det itne jag aktivt avstår från att köpa dessa saker nu för att kunna köpa dem sen, jag kanske bara inte är intresserad av alla möjliga prylar och resor.

    Samtidigt påstår folk att de är miljövänner när de köper en hybrid-SUV, reser jorden runt och skaffar tre barn för de köper minsann klimatkompenserade hamburgare och de tänker ofta på att det vore bra om miljön var bättre...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous10:53 PM

      Vad anser du vara bättre att saker att spendera pengar på, om vi bortser från investeringar?

      Delete
    2. Tror jag avstår från att börja relativisera kring huruvida en ny säng är bättre än en resa eller dylikt.

      Folk ska göra som de vill och det dem är intresserade av, jag råkar bara inte vara så särskilt intresserad av alla dessa resor och prylar. Jag avstår dock inget, allt jag vill göra eller vill ha genomför jag, oftast relativt omgående också.

      Delete
    3. Anonymous10:12 PM

      Självklart är det personliga preferenser, men om man drämmer till med "Resor måste vara bland det sämsta man kan stoppa sina pengar i" får man ju räkna med lite mothugg. ;)

      Delete
    4. Det är de tur ett rent ekonomiskt perspektiv. Sen kan man så klart relativisera och säga att vad som helst är fantastiskt att blåsa sina pengar på för att man råkar tycka om det.

      Rent objektivt ger en resa varken något beständigt som man kan ha nytta av över tid eller mer än ett kortvarigt nöje. Det är lite som att säga att man investerar i att besöka Gröna Lund.

      Nöjdare nu? ;)

      Delete
    5. Anonymous11:09 PM

      Självklart, resor är ju konsumtion och inte investeringar! Jag väljer dock att se resor som något som konsumtion för min personliga utveckling (då pratar vi inte all inclusive-resor på någon trött semesterort). Det är lite som diskussionen hos Riskminimeraren angående läsande; att man kan få ut något ur upplevelsen som inte kan mätas i kronor eller några andra nyckeltal.

      Delete
    6. Min kommentar är skriven ur det ursprungliga blogginläggets text. Där någon skrivit att man inte kan värdera en resa så eftersom det ger lycka och är en upplevelse. Med den motiveringen är precis vad som helst värt precis vad som helst och diskussionen blir helt subjektiv och därigenom omöjlig att ha.

      Om man försöker ta ett kliv bakåt är tex en resa ett väldigt dyrt sätt att uppnå lycka utan någon egentlig objektiv nytta mer än på kort sikt. En bok som kostar 150 kr kan således vara mer värt det eller mindre slöseri om man så vill.

      Eftersom det här är en ekonomiblogg så utgår jag rent krasst från den ekonomiska sidan av det hela. Många verkar tycka att en resa är värt det och jag vänder mig inte på något sätt emot det, dock vänder jag mig mot resonemanget att man inte kan mäta så eller dylikt.

      Folk ska göra precis som de vill och jag förebrår dem inte men att försöka förklara hur mycket konsumtion är nyttig och måste has nu blir bara ett sätt att motivera sitt slösaktiga leverne och skydda sig själv från dåligt samvete.

      men det är i grunden upp till var och en att leva sina liv som de vill.

      Delete
  9. Hej Miljonären,
    Jag har haft tillfälle att fundera över och beskriva hur vi gjort våra val under de senare veckorna var tvungen att skriva ett litet inlägg om att välja...och inte minsta att välja bort. Du är med på ett hörn:-)

    http://www.tradevenue.se/fantastiskafarbrorfri/välja-bort-barn

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bra inlägg. Och vår barnlöshet är ju som sagt bara till liten del ett ekonomiskt beslut.

      Delete
  10. Anonymous10:20 AM

    I resonemanget kring värdet av att skjuta upp konsumtionen till framtiden borde du också ta hänsyn till möjligheten att du tjänar mer i framtiden. Om en person idag får 25k efter skatt väljer att spara, säg 10k i månaden, är det en ganska stor uppoffring i vad som istället kunde konsumeras idag. Om personen sen har en framgångsrik karriär och ett antal år senare drar in det dubbla efter skatt kan man ju tycka att mycket nöje försakades till liten nytta i ett stort antal år. Men den nya höga lönen kan personen både konsumera och spara till en framtid i ekonomisk frihet. Det var alltså onödigt att ge upp de nöjen man gjorde i flera års tid. En sådan lönekurva är naturligtvis inte något alla får uppleva, men chansen finns. Är det värt att chansa och därmed försaka så mycket nöjen och upplevelser? Jag har inte svaret men det är i alla fall en faktor som bör prissättas i kalkylen av alternativa kostnader.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Att få 10% löneökning per år i 20 år på rad är svårare än att få 10% avkastning per år på börsen under samma period. Och då är lönearbete dessutom betydligt sämre än investeringar på börsen i ett skatteperspektiv.

      Men visst kan man göra några hundår och jobba väldigt hårt för att få fart på lön och karriär finns det likheter med upplägget att göra några riktigt sparsamma år för att få fart på kapitalet.

      Delete
    2. Anonymous3:48 PM

      Jag reagerar på när du skriver "Mycket nöje försakades till liten nytta i ett stort antal år". Med det resonemanget så är det ett under att det finns folk som vill plugga till lärare, sjuksyrror mm. Ganska mycket nöje försakas till ibland knappt nån högre lön alls.
      Men ändå tycker folk att det är värt att försaka de där 3-5 årens festande, resande och eventuella högre lön för att få ett arbete som de gillar och (förhoppningsvis) trivs med. För hur kul är det att lägga så stor del av sin vakna tid på något man vantrivs med, även om det ger mycket pengar?

      /Spargrisen

      Delete
  11. Anonymous1:07 PM

    Man kan nog säga som så att alla tycker mer eller mindre olika om vad det är värt att spendera pengar på. Jag tänker att det finns inget rätt eller fel här utan alla ska få göra precis som de vill. Upplevelser och saker som barn kan inte värderas i pengar. Och det finns ju inget som hindrar både att man sparar mycket pengar OCH avsätter pengar till barn och resor?

    ReplyDelete
  12. Anonymous2:46 PM

    Jag tycker att det är märkligt att just resor får ett så stort fokus i folks frihet. Titta bara på alla diverse lotterivinnare "vad ska du göra för pengarna?" Svaret brukar alltid vara "resa, fixa om något hemma och ny bil".

    Annars så gick jag en gång för länge sen en kurs i nåt som kallas Earned Value Management. Då översätter man ALLT till pengar. Hur mycket är en arbetad timme värd? Hur mycket är det värt i kronor att få leverans av pryl X tre veckor tidigare än pryl Y? Är det värt att få en sprillans ny bil tidigare men inte i den färgen du egentligen vill ha?
    Tänker man så, så kan man VISST jämföra en resa med en aktie. Dessutom en resa nu med en akties värde om 10 år.

    Och man kan jämföra hur mycket en timme i fritid är värd på midsommardagen jämfört med en grå tisdag i november. De flesta brukar få VÄLDIGT mycket mer betalt för att jobba på midsommardagen.

    /Spargrisen

    ReplyDelete
  13. Då var din bok beställd till biblioteket här :) ser fram emot att läsa den om ett par veckor.

    Mvh Slimis

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bra! Enligt libris finns den bara på 20 bibliotek. Det är för dåligt. Även om det verkar vara ett litet mörkertal där.

      Delete
    2. Anonymous11:24 PM

      Den finns i Uppsala, men det syns inte där! Kön har nu dessutom växt, varpå de beställt in ett andra exemplar. Jag kan sega lite extra med mitt biblioteksexemplar om du vill även fast jag redan köpt boken. Är först i kön nämligen och kan hämta ut den närsöm ;)

      Delete
  14. Anonymous10:12 PM

    Det är nog ingen ide att försöka få människor som tänker på der där sättet att ändra sin syn på ekonomi. Dom inser inte kraften av ränta på ränta. En resa för 25k idag kan motsvara flera års jobb i framtiden. Är det vört det? Kanske.. men inte lika självklart som dom tror. Små summor idag är vääldigt många extra timmar som slav i framtiden

    ReplyDelete
  15. Anonymous11:29 PM

    Jag drabbades av en livshotande sjukdom när jag var drygt 30 år.
    Jag trodde att jag bara hade en kort tid kvar att leva. Detta var i början av sommaren, och jag bestämde mig för att jag skulle iallafall få uppleva att ha en sportbil, så jag sålde en stor del av aktierna jag hade och köpte.

    Denna sommar fyller jag 60 och sportbilen står och samlar damm i ett garage på landet. Och jag vågar knappt tänka på vad aktierna hade varit värda idag, nästan 30 år senare med ränta-på-ränta-effekten.

    Men ändå tänker jag med värme på de kvällar och nätter jag tog ut monstret på vägarna "from the fire roads to the interstate" med favoritmusiken på högsta volym och minns första gången jag tryckte gasen i botten och den sköna sekund när monstret liksom tar sats precis innan V8:an gav mig en veritabel hästspark i ryggstödet, den sommaren jag trodde skulle bli min sista.

    Så de val man gör har att göra med var man befinner sig på sin livsresa, idag skulle jag inte köpa sportbil i samma situation som när jag var drygt 30 och jag hade aldrig gjort det då heller om jag inte trott att mitt liv snart var över.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Riktigt bra kommentar! Jag tror inte att så många befunnit sig i den situationen och då är det lätt att säga att man ska skjuta saker på framtiden. Sen behöver inte en resa var till sydafrika för 25k, det kan vqra en tågluff europa runt för 10k eller en campingresa för 3k. Allt är inte svart eller vitt, om inte upplevelser är värt pengarna, varför sparar man då?

      Delete
  16. T Boone Pickens8:03 AM

    Anonymous 11:29 PM, jag tycker du belyser en viktig infallsvinkel i att ta beslut. På ett sätt är ju alla beslut de rätta, för man fattar dem utifrån de förhållanden som råder vid beslutet. Tio år senare är det enkelt att säga vilket av alternativ A och B som var det rätta, men när man står där och ska välja så tar man alternativ A utifrån den kunskap man har då. Kändes det rätt att ta A då så var det ju rätt...

    ReplyDelete
  17. Känner jag kvinnor rätt ska du nog inte vara så säker på att vara barnfri resten av livet miljonären... Din fru är väl 35 typ? Snart kommer det andra tankar och känslor hos henne är min gissning.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous11:08 AM

      Vad vet du om det? Är ganska less på att folk ska utgå från att alla kommer ändra sig om barn och framför allt om man vid 35 redan bestämt sig känns det ganska osannolikt. Det finns kvinnor som inte vill ha barn och om man känner så vid 35 lär man inte ändra sig. Barn är inte så jäkla roliga i min mening och det är inte bara män som kan känna så.

      Delete
    2. Som alla andra barnlösa gör du misstaget att se "barn" som småbarnsåren. Med lite tur har man en fantastiskt relation till sina barn i större delen av livet.

      Delete
    3. Anonymous5:30 PM

      Jag har barn...

      Delete
    4. Stringfellow gör det vanliga misstaget att projicera sina egna önskningar och tankar på andra. Det är både tröttsamt och nedvärderande. Jag är kvinna, 53, har aldrig haft någon önskan att skaffa barn, pga totalt ointeresse (ungefär lika intressant som att skaffa en giraff, typ...). Jag har hört det där med "kommer att ändra dig" till leda.

      Delete
    5. Jag skriver ordagrant: "inte vara så säker", "gissning". Hur är det med läsförståelsen?

      Delete
    6. Förstaföderskor i Sthlms innerstad är över 35 år gamla idag.

      Delete
  18. Anonymous5:15 PM

    Som alla andra barnlösa? Vad vet du om vad alla barnlösa tänker. Är det jobbigt när alla inte vill ha vad du har Stringfellow? Känner du dig nedvärderad och kränkt? Vilken förolämpning mot dig och dina barn att inte andra vill ha vad du valt. Jantelagen är ditt rättesnöre..

    ReplyDelete
  19. Anonymous6:37 PM

    Kvinnoexperten Stringfellow....

    ReplyDelete
  20. Anonymous10:20 PM

    Göra en typ av resa för 25k i 20-30 års åldern, är något man inte gör vid 50 års åldern. Kroppen, energin eller annat vi tar för givet är kanske inte på topp när man blir äldre. Värsta jag vet är att skjuta upp saker jag kan göra, för att sedan bli äldre och veta att man inte kan.

    Barn är svårt att förklara för de som inte har, likaväl kommer jag ihåg hur lite jag ville ha barn när jag inte hade det själv. Dock hade jag aldrig kunnat tänka mig ett liv utan barn och kan inte förklara hur mycket kärlek (en känsla som inte kan köpas med pengar) jag har gentemot min son. Vill man inte ha barn så ska man inte ha det. Värst är när folk som inte vill ha barn får det.


    Sist men inte minst till miljonären innan 30:
    Synd att du inte ska ha barn. Världen består idag av för många idioter som förökar sig som kaniner, när smarta människor väljer att avvakta eller inte skaffa barn. Kommer sluta med att världen i framtiden endast består av idioter.
    Tycker att smarta och duktiga människor borde föröka sig i högre utsträckning så vi får en smartare och mer accepterande befolkning :)

    /A.J

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kollade upp siffrorna och det visade sig att runt 15% av kvinnorna och 20% av männen är barnlösa när de kommit upp i en ålder som gör det osannolikt att de ska få barn. Så visst om det var de 15-20 smartaste procenten som valde att inte skaffa barn och intelligens gick i arv skulle det finnas en risk. Men tror inte vi behöver bekymra oss om just det för samhällets framtida utveckling.

      Delete
    2. Anonymous1:33 PM

      Jag tror inte det är en ny grej. Har nog alltid varit så att de man vill se skaffa barn har haft andra intressen. Oftast är det tristessen som infinner sig vid 30 års åldern som får folk att föröka sig. De som inte slutar leva tänker inte tanken om barn.

      Delete
    3. Anonymous11:47 PM

      Problemet är att smarta skaffar 1 barn, Max 2 om de kommit upp i åldern. Hill billys har 5st vid det laget, och massa barnbarn. Så de vinner :) det var dessa Trump vände sig till, och vann.. Så se till att föröka er (läs med glimten i ögat )

      /A.J

      Delete
  21. Jag skiter fullständigt i om du skaffar barn eller inte, men jag undrar däremot om du kommer dela med dig av info längre fram om hur mycket du tjänar på boken?

    Det är ju trots allt en ekonomiblogg, och fråga kan man ju alltid. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Anonymous11:24 PM

      Han har redan delat med sig av detta. Ifall jag kommer ihåg rätt:
      0kr på de första 750st böckerna pga att företaget tog all risk och kostnaderna behövde betalas av först. Sedan ca 30-50kr per bok beroende på försäljningskanal. Ifall alla böcker säljs blir det alltså minst (3000-750)*30= 67 500kr och som mest (3000-750)*50=112 500kr. Tror siffrorna är innan skatt.

      Delete
    2. Siffrorna stämmer ganska bra. Kan dessutom informera om att ca 2500 böcker är sålda efter 2,5 vecka. Och nytt tryck är på gång.

      Delete
    3. Anonymous12:21 AM

      Hur stor är nästa upplaga?

      Delete
    4. Tryckpressen har inte gått igång än. Bara bokat. Men gissar på 2000 ex i denna omgång. Svårt att avgöra hur länge försäljningen håller i sig. Och trist att sitta med tusentals böcker på lager.

      Delete
  22. Anonymous12:46 PM

    så du har tjänat kanske 50000-100000 på det hittills. Nice :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja exakt före skatt. Men de lätta pengarna kommer ju på nästa 2000 sålda böcker.

      Delete
  23. Kristin9:20 AM

    Jag fascineras av hela diskussionen om vad man "ska" och inte ska lägga pengar på. Det avgör ju var och en själv. Något som är värt mycket pengar för en person är det inte för en annan. Boken (som jag inte läst) presenterar alternativ och visar möjligheter, som man sedan själv får ta ställning till. Ändå verkar många känna sig påhoppade, det är märkligt.

    ReplyDelete
  24. Vet du om att man kan vara affiliate till Adlibris?
    2,5% sales och 5% ny kund.

    Du verkar inte vara det med tanke på länken du postade..?

    ReplyDelete